Logo UAB

Aplicació Multidisciplinària d'Una Sola Salut en les Zoonosis Majors i Endèmiques

Codi: 43757 Crèdits: 9
2024/2025
Titulació Tipus Curs
4315915 Zoonosi i una Sola Salut (One Health) OB 0

Professor/a de contacte

Nom:
Laia Maria Solano Gallego
Correu electrònic:
laia.solano@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Com a requisit per a l'admissió s'ha d'estar en possessió d'algun dels títols que es relacionen a continuació:

Graduats, Llicenciats o Diplomats en l'àmbit de Ciències de la Salut (Veterinària, Medicina, Infermeria, Farmàcia, Ciència i Tecnologia dels Aliments, Ciència i Salut Animal, Biomedicina, Psicologia, altres), Ciències de la Vida (Biologia, Bioquímica, Biotecnologia, Zoologia, Botànica, Ecologia, Biodiversitat, Ciències Ambientals, Enginyeria Agronòmica, Silvicultura, altres) o equivalents.


Objectius

En aquest mòdul es presentaran els conceptes generals de les zoonosis i els mecanismes evolutius dels agents infecciosos per persistir malgrat l'atac del sistema immune, i dels agents o estratègies terapèutiques actuals i futures. S'avaluarà la rellevància i repercussió final d'aquests mecanismes de fuita i resistència dels patògens en la salut pública.

Seguint un format de taula rodona per a cada sessió monogràfica, es detallaran els mecanismes biològics, epidemiològics, patogènics, de diagnòstic i control/profilaxi de les zoonosis més importants en termes de prevalença o gravetat de la malaltia. En aquestes sessions monogràfiques es debatrà la malaltia sota els diversos enfocaments d'Una Sola Salut: interfície home-animal-ecosistema-fauna salvatge-vectors pels professionals involucrats de cada sector de la sanitat.

En cadascun dels temes s'abordaran les qüestions principals, estimulant la participació i el possible debat dels estudiants amb la finalitat d'implicar i integrar els diferents punts de vista dels professionals de cada sector de salut.

Prèviament a cada sessió, els estudiants hauran de llegir articles científics o documents tècnics relacionats amb el tema, així com hauran de treballar de forma autònoma una sèrie de qüestions, exercicis i/o casos plantejats pels docents per a la seva posterior discussió en grup.

Competències

  • Analitzar l'epidemiologia, patogènia, diagnòstic i control de les zoonosis majors aplicant la visió d'Una Sola Salut.
  • Demostrar una actitud i un comportament ètic actuant d'acord amb els principis deontològics de la professió.
  • Gestionar i comunicar el risc de zoonosis en situacions especials, emergència sanitària o amenaça biològica.
  • Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.
  • Treballar individualment o en equip multidisciplinari, en el seu àmbit d'estudi amb criteri crític i creativitat, sent capaç d'analitzar, interpretar i sintetitzar les dades i la informació generats.

Resultats d'aprenentatge

  1. Actuar d'acord amb els principis deontològics de la professió en contextos polítics, econòmics, socials i culturals en països desenvolupats on es desenvoluparà l'activitat professional.
  2. Avaluar de manera eficaç i multidisciplinària tots els components relacionats amb la salut humana, animal i mediambiental que influeixen en la presentació de les principals zoonosis.
  3. Avaluar l'eficàcia d'un programa de vigilància.
  4. Conèixer els mecanismes d'evasió dels agents zoonòtics enfront dels tractaments convencionals i les noves estratègies de control i / o profilaxi.
  5. Conèixer l'epidemiologia, patogènia, diagnòstic i control de les zoonosis més importants a nivell internacional aplicant la visió multidisciplinar d'Una Sola Salut.
  6. Plantejar les actuacions de diagnòstic encaminades a identificar les causes específiques i el seu possible origen en el cas de les principals zoonosis.
  7. Plantejar les mesures de control més adequades per a la minimització del risc dels agents zoonòtics de major importància global.
  8. Realitzar anàlisis crítiques de situacions de risc de zoonosis, resoldre problemes i prendre decisions.
  9. Reconèixer què és una zoonosi i tots els seus components relacionats.
  10. Resoldre casos i exercicis de manera autònoma.
  11. Transmetre de manera eficient i correcte la informació obtinguda de fonts bibliogràfiques que sigui apropiada per avaluar el risc relatiu a les principals zoonosis de tipus professional.
  12. Utilitzar les bases tècniques per al desenvolupament i implementació de programes de vigilància.

Continguts

- Introducció a les zoonosis i als seus agents etiològics (Introduction to zoonoses and etiologic agents)
 
- Resistències antimicrobianes (Antimicrobial Resistance)
 
- Nous tractaments i estratègies de lluita (New treatments and therapeutical approaches)
 
- Zoonosis majors bacterianes (Major Bacterial Zoonoses)
 
- Zoonosis majors parasitàries (Major Parasitic Zoonoses)
 
- Micosis zoonòtiques (Zoonotic mycoses)
 

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals, seminaris, debats i activitats pràctiques 72 2,88 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Tipus: Supervisades      
Resolució de casos i exercicis en format virtual. Tutories 30 1,2 1, 2, 3, 6, 7, 8, 10, 11, 12
Tipus: Autònomes      
Lectura d'articles i documents científic-técnics relacionats amb les zoonosis majors i endèmiques. Estudi autònom 123 4,92 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12

 

Dirigides

Supervisades

Autònomes

Hores

72

26

123

Presencialitat

100%

10% 

0%

◊     Activitat dirigida:

       Classes magistrals / Classes expositives

       Seminaris

       Debats

       Activitats pràctiques al laboratori

 

 ◊     Activitat supervisada:

       Tutories

       Resolució de casos / exercicis en format virtual

 

◊     Activitat autònoma:

        Lectura d'articles i documents tècnics d'interés

        Estudi personal

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Activitats d'autoaprenentatge, treballs en grups i exposicions orals 25 0 0 2, 3, 6, 7, 8, 10, 11
Activitats en l'aula 15 0 0 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12
Informes de laboratori 20 0 0 5, 6, 10
Proves valoratives dels continguts teòric-pràctics o d'activitats de síntesi 40 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

 

Pes Nota Final

Activitats en l'aula

15

Informes de pràctiques de laboratori

20

Activitats d'autoaprenentatge, treballs en grups i exposicions orals  

25

Proves d'avaluació del contingut teòric i pràctic o d'activitats de síntesis

40

 

A. L'avaluació del alumnat es realitzarà mitjançant la combinació dels següents criteris:

 

-És obligatori assistir al menys al 80% de les classes presencials. Es registrarà l'assistència a les classes presencials i la participació en les activitats realitzades individualment o en grup durant les mateixes. No s'acceptaran absències no justificades a una activitat determinada. En cas de absència justificada (malaltia, qüestions laborals, etc.) es considerarà la qualificació de la activitat però podran aplicar-se restriccions.

- Assistència i participació a les classes pràctiques de laboratori. Totes les activitats i exercicis seran avaluats. També s'avaluarà l'adquisició d'habilitats i competències de laboratori.

- Autoaprenentatge, treball en equip i presentació oral. L'avaluació tindrà en compte la qualitat i la claredat de l'exposició i els coneixements demostrats durant la discussió del tema.

- Examen de síntesi. Inclou preguntes sobre tots els temes tractats al llarg del mòdul. Es requereix una nota mínima de 4/10 per poder fer mitjanes amb la resta de qualificacions.

 

B. Per superar aquest mòdul es requereix l'assistència obligatòria a un mínim del 80% de les hores lectives presencials del mòdul. La nota mitja final del mòdul ha de ser igual o superior a 5 sobre 10.

 

C. En cas de suspendre l'examen, l’alumnat  disposarà d'una oportunitat addicional consistent en un examen de síntesi o treball complementari en el que haurà d'obtenir al menys 5 punts sobre 10.


Bibliografia

- David González-Barrio (Ed.). Zoonoses and Wildlife: One Health Approach. Animals, Special Issue, April 2022. MDPI, Basel. ISBN: 9783036537351. https://doi.org/10.3390/books978-3-0365-3735-1

- John Mackenzie & Martyn Jeggo (Eds.). One Health and Zoonoses. Tropical Medicine and Infectious Disease, Special Issue, August 2019. MDPI, Basel. ISBN: 9783039212965. https://doi.org/10.3390/books978-3-03921-296-5

- Jakob Zinsstag, Esther Schelling, David Waltner-Toews, Maxine Whittaker, Marcel Tanner (Editors). One health: the theory and practice of integrated health approaches. CAB International, 2015. ISBN: 9781780643410. (Disponible per descarregar online)

- Glenda Dvorak, James A. Roth, Gregory C. Gray, Bruce Kaplan, DVM.  Zoonoses: Protecting People and Their Pets. First Edition, 2013. The Center for Food Security and Public Health,  ISBN: 9780984627035

- Pedro N. Acha, Boris Szyfres. Zoonosis y enfermedades transmisibles comunes al hombre y a los animales. Organización Panamericana de la Salud (3 vols.) 3a edición, 2003. ISBN: 9789275319932 Descarregable de la web https://www.paho.org/

Vol. 1: Bacteriosis y micosis 

Vol. 2: Clamidiosis, rickettsiosis y virosis

Vol. 3: Parasitosis

 

Recursos internet:

https://www.cfsph.iastate.edu/zoonoses/

https://www.cfsph.iastate.edu/one-health/

https://www.oie.int/en/what-we-do/global-initiatives/one-health/

http://www.cdc.gov/onehealth/zoonotic-diseases.html

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/zoonoses

 

 


Programari

No s'aplica


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAULm) Pràctiques d'aula (màster) 1 Anglès primer quadrimestre matí-mixt
(PLABm) Pràctiques de laboratori (màster) 1 Anglès primer quadrimestre matí-mixt
(PLABm) Pràctiques de laboratori (màster) 2 Anglès primer quadrimestre matí-mixt
(SEMm) Seminaris (màster) 1 Anglès primer quadrimestre matí-mixt
(SEMm) Seminaris (màster) 2 Anglès primer quadrimestre matí-mixt
(TEm) Teoria (màster) 3 Anglès primer quadrimestre tarda