Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Mètodes i Tècniques en Arqueologia Prehistòrica

Codi: 106852 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2504611 Arqueologia FB 2

Professor/a de contacte

Nom:
Ana Maria Bach Gómez
Correu electrònic:
anna.bach.gomez@uab.cat

Equip docent

Francisco Javier Clop Garcia
Antonio Palomo Pérez

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Haver cursat prèviament l'assignatura de Introducció a l'Arqueologia.


Objectius

L'assignatura té com a objectiu la introducció pràctica als coneixements bàsics de la metodologia i les tècniques de camp en arqueologia prehistòrica. Es donarà un èmfasi especial als mètodes i tècniques d'anàlisi de la formació dels jaciments arqueològics i estratigrafia arqueològica. Es treballaran les tècniques d'excavació, estratègies de mostreig i la de documentació i registre documental de camp


Resultats d'aprenentatge

  1. CM08 (Competència) Planificar el procés de treball de camp en arqueologia, identificant-ne les diferents fases (planificació, execució i anàlisi dels resultats), organitzant equips de treball i distribuint diferents tasques entre els integrants per a desenvolupar els objectius previstos.
  2. KM10 (Coneixement) Aplicar tècniques i mètodes multidisciplinaris al processament i l'anàlisi de registres i materials arqueològics en els treballs de camp: introducció a la topografia, dibuix arqueològic de plantes i seccions, anàlisi de sediments i estratigrafia, identificació en el camp dels diferents tipus de materials arqueològics i aplicació de tècniques de preservació de materials arqueològics mobles i immobles.
  3. KM11 (Coneixement) Organitzar les diferents activitats en el treball de camp en arqueologia adaptades als diferents tipus d'intervenció plantejada i a les seves finalitats.
  4. KM12 (Coneixement) Classificar analíticament diferents materials i restes arqueològiques, mobles i immobles.
  5. SM09 (Habilitat) Avaluar críticament les diferents situacions sorgides durant el treball de camp i disposar de la capacitat per a reorganitzar els processos de treball de camp i de tractament dels materials arqueològics en funció de les conjuntures esdevingudes.
  6. SM10 (Habilitat) Aplicar els principals mètodes, tècniques i instruments d'anàlisi en l'arqueologia de camp: prospeccions arqueològiques, sondejos estratigràfics i excavacions en extensió.
  7. SM11 (Habilitat) Utilitzar equips tecnològics en el treball de camp: estacions totals, teodolits, GPS i equips de producció d'imatges.
  8. SM12 (Habilitat) Utilitzar els procediments bàsics de consolidació i preservació de materials arqueològics al camp.

Continguts

1. ELS PROJECTES D'INVESTIGACIÓ ARQUEOLÒGICA

- Plantejaments previs a una excavació arqueològica: projectes de recerca, categories d'intervencions arqueològiques.

- Mètodes i tècniques de camp en arqueología prehistòrica

2. LA PROSPECCIÓ ARQUEOLÒGICA

- La prospecció com a metodologia arqueològica per a l'anàlisis de l'espai.

- Prospecció i estratègia de mostreig: prospecció dirigida i prospecció sistemàtica - Tècniques de prospecció de superfície i teledetecció.

 - Els sistemes de registre en prospeccions arqueològiques.

3.L'EXCAVACIÓ ARQUEOLÒGICA

 - Fonaments per l'elaboració d'un projecte d'excavació arqueològica: l'elecció del jaciment, la planificació de l'excavació, equip i equipament.

- El desenvolupament de les tècniques d'excavació. El concepte d'estratificació: els sondejos arqueològics. L'excavació en extensió. Estratègies generals d'excavació.

 - Documentació de l'excavació. Les unitats d'excavació: unitats d'observació i anàlisi. Les plantes i seccions. Informatització de les dades arqueològiques. La fotografia i l'enregistrament digital en Arqueologia. - Exemples de metodologia d'excavació.

 -Estudis de casos i anàlisi de les aportacions d'arqueòlogues i arqueòlegs rellevants per la disciplina.

-Ètica i activitat professional - Memòries i informes en projectes de prospecció i excavació arqueològica. Publicació de les dades arqueològiques.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques a l'aula 10 0,4 SM10
Introduccions teòriques durant les sessions de camp 5 0,2 CM08, KM10, KM11, SM10
Treballs pràctics d'excavació arqueològica-topografia, estratigrafia, Identificació, caracterització i registre d'elements arqueològics, mostreig Inclusió de gènere. 50 2 SM09, SM10, SM11, SM12
Tipus: Supervisades      
Recerca de bibliografia 10 0,4 SM10
Tutories: Comentari i discussió del dossier de pràctiques 13 0,52 KM11
Tipus: Autònomes      
Realització del dossier de pràctiques 30 1,2 KM11, KM12, SM09, SM10
Redacció dels treballs 30 1,2 KM11, KM12, SM09, SM10

Activitats dirigides L'assignatura es centra en la realització de pràctiques de camp en arqueología prehistòrica. La docència presencial s'estructura en activitats a l'aula i activitats practiques en treball de camp arqueològic.

1. Activitats a l'aula Les activitats a l'aula tenen dos objectius. El primer és la preparació de l'activitat pràctica en projectes de recerca arqueològica i que constitueix el nucli de l'activitat presencial de l'assignatura. El segon és proporcionar una introducció en els mètodes i tècniques de treball de camp en arqueologia prehistòrica. El contingut i la data de les diferents sessions es detallaran el primer dia de classe.

2. Pràctiques de treball de camp en arqueologia L'activitat pràctica consisteix en la integració de l'alumnat en una campanya de treball de camp d'arqueologia. Es durà a terme al llarg d'una setmana del mes de juny (de dilluns a divendres) i durant aquet temps l'alumnat s'integrarà als projectes d'excavació arqueològica programats, participant-hi a tots els nivells. Les sessions pràctiques sobre el terreny estaran introduïdes de sessions teòriques (realitzades al mateix jaciment) durant les quals es presentaran cada dia els procediments i tècniques concretes a aplicar i es discutirà el seu abast i limitacions en el marc general de la recerca arqueològica. Cada dia al final de la sessió pràctica s'efectuarà un balanç l'objectiu de remarcar els aspectes metodològics essencials treballats durant la sessió pràctica. Cada alumne elaborarà un dossier de pràctiques que anirà complimentant durant el desenvolupament dels treballs d'excavació arqueològica. La finalitat es aplicar els coneixements adquirits anteriorment a l'assignatura d'Introducció a l'Arqueologia. Es posarà especial atenció als aspectes que configuren el treball de camp en arqueologia prehistòrica, remarcant les especificitats que poden presentar els jaciments prehistòrics en relació als de cronologies més recents.

3. Activitat autònoma A partir de les sessions d'introducció i els dossiers de l'assignatura l'alumnat treballarà amb l'ampliació i l'assimilació dels conceptes bàsics implicats en la recerca arqueològica. La seva aplicació durant les pràctiques facilitarà l'adquisició de les capacitats pròpies requerides pel desenvolupament d'excavacions arqueològiques.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Plantejament i planificació projecte de recerca previ al treball de camp 30% 1 0,04 CM08, KM11
Pràctiques de camp i entrega del dossier de pràctiques 70% 1 0,04 CM08, KM10, KM11, KM12, SM09, SM10, SM11, SM12

Les competències seran avaluades mitjançant treballs.

El sistema d'avaluació s'organitza en 2 mòduls:

Mòdul 1: plantejament i planificació projecte de recerca previ al treball de camp: pes global del 30%

Mòdul 2: Pràctiques i entrega del dossier de pràctiques: pes global del 70% La nota final serà la mitja dels diferents mòduls (20% pràctiques de camp i 50% dossier de pràctiques).

Per superar l'assignatura s'ha d'assolir una puntuació de 5 en una escala de 10. Es considerarà no presentat en el cas que l'estudiant no realitzi els treballs pràctics sobre el terreny o no presenti un dels treballs escrits. Per a tenirn dret a la prova de reavaluació, l'estudiant ha d'haver realitzat els 5 dies de pràctiques de camp i haver presentat el treball de plantejament i planificació projecte de recerca previ al treball de camp. La reavaluació consistirà en una prova escrita sobre mètodes i tècniques de treball de camp en arqueologia prehistòrica. En el moment de realització/lliuramentde cada activitat avaluable, el professorat informarà (Moodle, SIA) del procediment i data de revisió de les qualificacions.

L’estudiant rebrà la qualificació de “No avaluable” sempre que no hagi lliurat més del 30% de les activitats d’avaluació.

En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.

En cas que les proves no es puguin fer presencialment s'adaptarà el seu format (mantenint-ne la ponderació) a les possibilitats que ofereixen les eines virtuals de la UAB. Els deures, activitats i participació a classe es realitzaran a través de fòrums, wikis i/o discussions d'exercicis a través de Moodle, Teams, etc. El professorat vetllarà perquè l'estudiant hi pugui accedir o li oferirà mitjans alternatius, que estiguin al seu abast. Es considera, no obstant, imprescindible poder realizar presencialment les Pràctiques de camp. Si això finalmente no fos posible, des de l'equip docente es buscarà una alternativa per garantir la formación dels/les estudiants.

Aquesta assignatura no preveu el sistema d'avaluació única.

 


Bibliografia

BIBLIOGRAFIA GENERAL

BANNING, E.B. (2002). Archaeological Survey. Plenum Publischers, New York.

BURKE, H.; DOMINO, I.; SMITH, C. (2015). Manual de campo del arqueólogo. Ariel. Madrid. BURILLO, F. (coord.) (2004) "Arqueología espacial: prospección". Arqueología espacial 24-25. Teruel: Seminario de Arqueología y Etnología Turolense

CARANDINI, A. (1997). Historias de la tierra. Manual de excavación arqueológica, Ed. Crítica, Barcelona. COLLIS, J. (2001). Digging up the past. An introduction to archaeological excavation. Sutton: Phoenix Mill Thrupp. DABAS, M. et al. (1998). La prospection. Errance,Paris.

DINCAUZE, DENA F. (2000). Environmental Archaeology: Principles and Practice. Cambridge University Press, New York.

DREWETT, P.L. (1999). Field Archaeology: an introduction. London: Routledge.

ELLIS, L., ed. (2000). Archaeological Method and Theory: An Encyclopedia. Garland Publishing, Inc., New York.

GAFFNEY, C. & GATER, J. (2003). Revealing the Buried Past. Geophysics for Archaeologists. Tempus, Gloucestersshire.

GOLDBERG, P. & MacPHAIL, R.I. (2006). Practical and Theoretical geoarchaeology. Blackwell, Oxford.

GONZÁLEZ RUIBAL, A.; AYÁN, X. (2018). Arqueología: Una introducción al estudio de la materialidad del pasado. Alianza Ed. madrid

GOLDBERG, PAUL, VANCE T. HOLLIDAY, & C. REID FERRING (editors) (2001). Earth Sciences and Archaeology. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York.

POLLARD, A.M. (Ed.) (1999). Geoarchaeology: exploration, environments, resources. London: Geological Society.

HERZ, N. AND E. GARRISON (1997). Geological Methods for Archaeology. Cambridge University Press. RAPP, G., & HILL, C.L.(Eds.) (1998). Geoarchaeology. The Earth-science approach to archaeological interpretation. New Haven: Yale University Press.

ROSKAMS, S.(2003).Teoría y Práctica de la Excavación.Ed. Crítica, Barcelona.

STEWART, R. MICHAEL (2002). Archaeology: Basic Field Methods. Kendall/Hunt Publishing Co., Dubuque, Iowa.


Programari

No és necessari cap programari específic.


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PCAM) Pràctiques de camp 11 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PCAM) Pràctiques de camp 12 Català segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català segon quadrimestre matí-mixt