Logo UAB

Introducció a la Microbiologia, Immunologia i Cultius Cel·lulars

Codi: 106826 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2504602 Nanociència i Nanotecnologia OB 2

Professor/a de contacte

Nom:
Maria del Carme Nogues Sanmiquel
Correu electrònic:
carme.nogues@uab.cat

Equip docent

José Ramón Palacio Cornide
Jose Luis Corchero Nieto

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Aquesta assignatura no necessita cap requisit.


Objectius

L'assignatura d'introduccio a la Microbiologia, Immunologia i Cultius Cel·lulars, s'imparteix en el 2on semestre del 2on curs de la titulació de Nanociència i Nanotecnologia a la Facultat de Ciències. Aquesta és una assignatura amb un cert grau d'especialització que està dividida en tres grans blocs (Microbiologia, Immunologia i Cultius Cel·lulars) en els què es pretén que l'alumne adquireixi unes nocions bàsiques per iniciar-se en les metodologies utilitzades en els cultius i manipulació de les cèl·lules bacterianes, en els laboratoris de immunologia i en els cultius i manipulació de cèl·lules eucariotes. Per això és una assignatura amb un component pràctic important.

Objectius de l'assignatura:

a)      Conèixer la cèl·lula bacteriana

b)      Conèixer les metodologies bàsiques utilitzades en un laboratori de Microbiologia

c)      Conèixer els conceptes bàsics de la Immunologia

d)      Conèixer les metodologies bàsiques utilitzades en un laboratori d'Immunologia

e)      Conèixer l'equipament bàsic d'un laboratori de cultius

f)       Conèixer les metodologies bàsiques utilitzades en un laboratori de Cultius Cel·lulars


Resultats d'aprenentatge

  1. CM22 (Competència) Identificar les innovacions en nanobiotecnologia i el seu impacte tant econòmic com social en l'àmbit de la salut.
  2. CM22 (Competència) Identificar les innovacions en nanobiotecnologia i el seu impacte tant econòmic com social en l'àmbit de la salut.
  3. KM37 (Coneixement) Descriure els fonaments de les tècniques de cultiu cel·lular, la biologia de microorganismes i el sistema immunitari.
  4. KM37 (Coneixement) Descriure els fonaments de les tècniques de cultiu cel·lular, la biologia de microorganismes i el sistema immunitari.
  5. SM32 (Habilitat) Utilitzar eines digitals i fonts documentals per a obtenir, analitzar i presentar, tant de forma oral com escrita, la informació de manera crítica en l'àmbit de la nanobiotecnologia.
  6. SM32 (Habilitat) Utilitzar eines digitals i fonts documentals per a obtenir, analitzar i presentar, tant de forma oral com escrita, la informació de manera crítica en l'àmbit de la nanobiotecnologia.
  7. SM32 (Habilitat) Utilitzar eines digitals i fonts documentals per a obtenir, analitzar i presentar, tant de forma oral com escrita, la informació de manera crítica en l'àmbit de la nanobiotecnologia.
  8. SM33 (Habilitat) Aplicar les metodologies bàsiques utilitzades en microbiologia, immunologia, cultius cel·lulars i biologia molecular.
  9. SM33 (Habilitat) Aplicar les metodologies bàsiques utilitzades en microbiologia, immunologia, cultius cel·lulars i biologia molecular.

Continguts

Programa de teoria

Microbiologia

  • Introducció a la microbiologia
  • Nivells d'organització
  • La cèl·lula bacteriana
  • Tècniques d'observació de microorganismes
  • Aïllament i tècniques de cultiu dels microorganismes
  • Tècniques d'esterilització i conservació dels microorganismes

Immunologia

  • Principis bàsics de la immunologia: immunitat innata i immunitat adquirida. El sistema immunitari: anatomia, cèl·lules i molècules
  • Components de la immunitat innata. Mecanismes de la immunitat innata. Connexió entre la immunitat innata i l'adquirida
  • Components de la immunitat adquirida. Mecanismes de la immunitat adquirida.
  • Resposta immunitària a patògens

Cultius Cel·lulars

  • Introducció als cultius cel·lulars
  • Tipus cultius cel·lulars
  • Condicions físiques i biològiques dels cultius cel·lulars
  • Tècniques de caracterització cel·lulars
  • Tècniques estudi biocompatibilitat

Programa de pràctiques

Microbiologia

  • Recompte de microorganismes
  • Mètodes d'aïllament de microorganismes
  • Observació de microorganismes
  • Identificació de microorganismes
  • Ubiqüitat i diversitat microbiana

Immunologia

  • Separació de leucòcits de sang perifèrica.
  • Recompte cel·lular a càmera de Neubauer i tinció amb un colorant vital
  • Determinació de concentració i viabilitat cel·lular a la mostra

Cultius Cel·lulars

  • Cultiu d'una línia cel·lular
  • Congelació/descongelació d'una línia cel·lular
  • Inducció i detecció de l'apoptosi en una línia cel·lular
  • Detecció dels filaments d’actina. Observació a microscopi de fluorescència.
  • Observació a microscopi de rastreig làser confocal de cèl·lules incubades amb nanopartícules

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes pràctiques 27 1,08 SM32, SM33, SM32
Classes teòriques 31 1,24 CM22, KM37, CM22
Tipus: Supervisades      
Tutories personalitzades 4 0,16 CM22, KM37, SM32, CM22
Tipus: Autònomes      
Estudi Individual 77 3,08 CM22, KM37, CM22
Preparació informe de laboratori 4,5 0,18 SM32, SM33, SM32

L'assignatura de Microbiologia, Immunologia i Cultius Cel·lulars consta de classes magistrals teòriques i de classes pràctiques al laboratori.

Les classes magistrals teòriques (31 h) es realitzaran utilitzant material audiovisual preparat pel professor, material que els alumnes tindran a la seva disposició en el Campus Virtual (CV) de la UAB abans de les sessions.

Les classes pràctiques estan dissenyades per que l'alumne aprenguin a utilitzar el instrumental de laboratori i complementin la formació teòrica. Els alumnes realitzaran un total de 9 sessions de pràctiques amb un total d'unes 27 h. Els alumnes treballaran en grups de 2. En algunes de les sessions hauran d'omplir un full amb els resultats. Al final o durant la sessió de les pràctiques es posarà en comú els resultats dels diferents grups i es discutiran col·lectivament.

En el cas del mòdul de cultius cel·lulars els alumnes hauran de lliurar un treball en format powerpoint. En aquest treball hauran de presentar els resultats i discutir si són els esperats o no i raonar la resposta.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Entrega resultats pràctiques laboratori 5 1,5 0,06 SM32, SM33
Examen de pràctiques 20 1 0,04 SM33
Examen de teoria 75 4 0,16 CM22, KM37

Per aprovar l’assignatura caldrà obtenir una puntuació global mínima de 5 punts d’ un màxim de 10 punts possibles. Les activitats d’avaluació programades són: 

Teoria

Representa el 75 % de la nota final de l’assignatura i s’avalua amb dos exàmens.

1) Primer examen teoria. Representarà el 37,5 % de la nota final de l’assignatura i s’avaluarà, aproximadament, la meitat de la matèria impartida en les classes teòriques. Una qualificació ≥4,5 en el primer examen teòric permet fer mitjana amb el segon examen de teoria. Qualificacions ≤4,49 obliguen a presentar-se a l’examen de recuperació d’aquesta part de teoria.

2) Segon examen teoria. Representarà el 37,5 % de la nota final de l’assignatura i s’avaluarà, aproximadament, la meitat de la matèria impartida en les classes teòriques. Una qualificació ≥4,5 en el segon examen teòric permet fer mitjana amb el primer examen de teoria. Qualificacions ≤4,49 obliguen a presentar-se a l’examen de recuperació d’aquesta part de teoria.

 

Pràctiques

Representen el 25% de la nota final de l’assignatura i s’avalua amb un únic examen i la presentació d’un treball dels resultats obtinguts a les pràctiques. L'assistència a les pràctiques de laboratori és obligatòria. Hi ha un total de 9 sessions. La no assistència a una, dues o tres sessions, redueix la nota de pràctiques un 20%, un 50% i un 80% respectivament. La no assistència a 4 o més sessions de pràctiquesimplica un NO presentat d'aquesta bloc.

3) Examen de tècniques emprades i resultats obtinguts al laboratori: Representen el 20% de la nota final de l’assignatura Una qualificació ≥4,5 en l’examen pràctic permet fer mitjana amb els examens de teoria. Qualificacions ≤4,49 obliguen a presentar-se a l’examen de recuperació d’aquesta examen.

4) treball dels resultats obtinguts a les pràctiques: Representa el 5% de la nota final de l’assignatura. Les pràctiques es fan en parelles. Cada parella ha de lliurar un treball dels resultats obtinguts on discutirà el seus propis resultats (parella) i els del grup comparant-los amb els resultats esperats. L’entrega es farà deu dies després de la finalització de les pràctiques a través del CV.

 

 Nota de l’assignatura = examen teoria (37,5% + 37,5%) + examen pràctiques (20%) + treball pràctiques (5%)

 

Recuperació

Per participar a la recuperació, l'alumnat ha d'haver estar prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul. Per tant, l'alumnat obtindrà la qualificació de "No Avaluable" quan les activitats d'avaluació realitzades tinguin una ponderació inferior al 67% en la qualificació final.

Hi haurà un examen de recuperació per l’alumnat que no hagi obtingut una nota superior a 4,49 en algun dels tres exàmens (dos de teoria i un de pràctiques), i per l’alumnat que, un cop feta la mitjana amb les altres qualificacions de l’assignatura, no obtingui una qualificació igual o superior a 5. L’alumnat només haurà de recuperar l’examen no superat.


Bibliografia

Bibliografia rellevant:

Microbiologia:

*Madigan, MT, JM Martinko, PV Dunlap, DP Clark. 2015. Brock Biology of Microorganisms. 14ª ed. Pearson

Educación, S.A. (en paper i electrònic)

*Willey, J, LM Sherwood, CJ Woolverton. 2009. Microbiología de Prescott, Harley y Klein. 7ª ed.

6

*Willey, J, LM Sherwood, CJ Woolverton. 2009. Microbiología de Prescott, Harley y Klein. 7ª ed.

MacGraw-Hill-Interamericana de España. ISBN: 978-84-481-6827-8.(en paper i electrònic)

*Jennifer Louten. 2016. Essential human virology. Elsevier Ed. ISBN: 978-0-12-800947-5

*Microbiología: conceptos esenciales. Jordi Barbé García [i 39 més]. Editorial Médica Panamericana | 2019

Immunologia:

*Inmunología J.Kuby, J.A. Owen, J. Punt, S.A. Strandord 7ma Ed 2014 (en paper i electrònic)

*L. Fainboim, J. Geffner. Introducción a la Inmunología Humana. 6ª edición, 2011, Editorial Panamericana.

ISBN:978-9500602709 (en paper i electrònic)

*J. R. Regueiro, C. López Larrea, S. González Rodríguez, E. Martínez Naves. Inmunología: Biología y

patología del sistema inmunitario, 4ª edición, 2010, Editorial Panamericana. ISBN: 978-8498350036

Cultius cel·lulars

* A. Doyle and J.B. Griffiths Eds. Cell and Tissue Culture: Laboratory procedures in biotechnology. John Wiley

& Sons Ltd. 1999. ISBN: 978-0471982555 (no hi ha cap nova edició)

* R.I. Freshney. Culture of Animal Cells: A manual of basic technique. 7th Ed. Wiley-Liss, Inc. 2010. (biblioteca

6e ed. en paper i electrònic). ISBN: 978-1-118-87365-6

* J.P. Mather and D. Barnes Eds. Animal Cell Culture Methods. Methods in Cell Biology. Academic Press.

1998. (en paper i electrònic). ISBN: 978-0124800403


Programari

No s'utilitzarà programari


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PLAB) Pràctiques de laboratori 1 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 2 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 3 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt