Logo UAB

Anàlisi Avançada de la Veu

Codi: 106736 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2500893 Logopèdia OT 4

Professor/a de contacte

Nom:
Neus Calaf Gozalo
Correu electrònic:
neus.calaf@uab.cat

Equip docent

(Extern) Neus Calaf

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Formació bàsica prèvia en logopèdia de la veu i en anàlisi acústica.


Objectius

Anàlisi avançada de la veu és l'assignatura optativa d'especialització en logopèdia vocal. 

L'objectiu general de l'assignatura és l'adquisició de competències especialitzades en avaluació de la veu, com a formació avançada per a futures professionals logopedes  o investigadores en veu.
 
Les estudiants podran experimentar de manera pràctica com l'ús integrat de l'avaluació auditiva-perceptiva i l’anàlisi acústica dóna lloc a avaluacions més fiables, tant validant-se mútuament com resolent les incerteses degudes a les limitacions de cadascuna de les dues aproximacions emprades separadament.
 
En particular, l'estudiant podrà:
  • Comprendre la pròpia veu com a punt de partida per entendre les veus de les persones ateses, assolint un coneixement en profunditat de la natura auditiva-perceptiva i acústica de la veu, les diferents qualitats associades amb la veu sana i la veu eficient, així com les qualitats vocals associades amb l’alteració vocal i la patologia. 
  • Conèixer els canvis que es produeixen en la pròpia veu i en la veu de les companyes després de la pràctica d'exercicis logopèdics que inclourà al seu repertori de recursos professionals. 
  • Adquirir hores de vol en avaluació de la veu, utilitzant les eines més avançades i practicant el procés complet d'avaluació integrada auditiva-perceptiva i acústica a través de casos reals, adquirint competències avançades a nivell professional. 
  • Emetre informes logopèdics detallats i discutir sobreles estratègies d'intervenció més adequades a cada cas.

Competències

  • Actuar en l'àmbit de coneixement propi avaluant les desigualtats per raó de sexe/gènere.
  • Analitzar i sintetitzar informació.
  • Comprendre, interpretar i expressar oralment i per escrit continguts propis de l'àmbit de la salut en una llengua estrangera.
  • Demostrar que es comprenen els trastorns de la comunicació, el llenguatge, la parla, l'audició, la veu i les funcions orals no verbals.
  • Introduir canvis en els mètodes i els processos de l'àmbit de coneixement per donar respostes innovadores a les necessitats i demandes de la societat.
  • Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en un àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi.
  • Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats d'aprenentatge necessàries per a emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  • Utilitzar les tècniques i els instruments d'exploració propis de la professió i registrar, sintetitzar i interpretar les dades aportades integrant-les al conjunt de la informació.
  • Valorar de manera crítica les tècniques i els instruments d'avaluació i diagnòstic en logopèdia, així com els procediments de la intervenció logopèdica.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar i sintetitzar.
  2. Analitzar una situació i identificar-ne els punts de millora.
  3. Argumentar la utilitat dels mètodes de mesura objectiva de la veu.
  4. Comprendre, interpretar i expressar oralment i per escrit continguts propis de l'àmbit de la salut en una llengua estrangera.
  5. Comunicar de manera inclusiva, evitant un ús sexista o discriminatori del llenguatge.
  6. Descriure les característiques de la veu normal i patològica.
  7. Identificar situacions que necessiten un canvi o millora.
  8. Interpretar les dades aportades per les tècniques de mesura objectiva de la veu per emetre un diagnòstic.
  9. Proposar nous mètodes o solucions alternatives fonamentades.
  10. Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en un àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi.
  11. Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats d'aprenentatge necessàries per a emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  12. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  13. Utilitzar les tècniques de mesura objectiva de la veu: enregistrament i anàlisi del so glotal, estroboscòpia, filtració inversa, electroglotografia, anàlisi laringoscòpica per cimografia profunda, transformació de Fourier, etc.

Continguts

1. Revisió de l'avaluació de la veu

  • Avaluació perceptiva (subjectiva) de la veu
    • Anàlisi de l'escena auditiva (ASA)
    • Instrument de referència per a l’avaluació auditiva-perceptiva de la veu: CAPE-V
    • Limitacions de l'avaluació perceptiva pura: il·lusions, confusions, interferències, biaix, presbiacúsia
  • Anàlisi acústica (objectiva) de la veu
    • Eines acústiques d'anàlisi de la veu
    • Com l'anàlisi acústica resol casos que l'oïda entrenada no pot resoldre
    • Limitacions de l'anàlisi acústica
  • Un protocol integrat per a l'avaluació de la veu

2. Entrenament de la capacitat d'anàlisi de l'escena auditiva (ASA) i avaluació integrada:

  • Intensitat vs volum
  • La veu ressonada
  • Veu rugosa; rugositats tipus I, II i III
  • Veu bufada
  • Veu amb excés de tensió
  • Veu hipernasal
  • Tipus d'atacs vocals
  • Tipus d'inestabilitats
  • Estratègies per a la millora de l'eficiència vocal

3. L’avaluació de la veu en la pràctica professional

  • Aportacions a l’informe logopèdic
  • Objectius i estratègies d’intervenció logopèdica
  • Recerca en veu

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes (vegeu descripció) 36 1,44 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Tipus: Supervisades      
Tutories 3 0,12 1, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 12
Tipus: Autònomes      
Estudi 50 2 1, 2, 3, 4, 6, 8, 10, 11, 12, 13
Exercicis pràctics 25 1 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Lectura crítica d'articles, capítols de llibre; visualització crítica de recursos en línia 18 0,72 1, 10, 11
Preparació d'evidències d'aprenentatge 7 0,28 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Les classes inclouen presentacions i demos per part de la professora i treball presencial per part dels estudiants: aprenentatge entre iguals (peer instruction), discussió general i treball pràctic d'anàlisi.

No hi ha classes teòriques o pràctiques específiques sinó que totes les sessions integren aprenentatge teòric i pràctic. L'assignatura és eminentment pràctica, ja que està dirigida a conferir competències, experiència i confiança en un mateix com a futur logopeda. L'estudiant serà el centre del seu procés d'aprenentatge, amb la pròpia veu com a punt de partida per entendre les veus dels seus futurs usuaris.
 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Evidència 1 - Exercicis d'avaluació continuada 15% 7 0,28 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Evidència 2 - Prova intermèdia 35% 2 0,08 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Evidència 3 - Prova final 50% 2 0,08 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

Avaluació continuada: no implica (només) avaluació fraccionada, sinó que és una aproximació que permet a l'estudiant i a la docent fer un seguiment del progrés del procés d'aprenentatge i identificar aspectes que requereixen reforç. Cadascuna de les avaluacions forma part també del procés d'aprenentatge.  

  • Evidència 1 - Avaluació continuada: 5 proves pràctiques curtes, individuals, escrites, virtuals, per tal d'avaluar competències específiques, el progrés de l'estudiant, i per identificar punts febles que cal atendre.
  • Evidència 2 - Prova individual, a mig quadrimestre, presencial, escrita, que té com a objectiu avaluar el progrés en l'adquisició de competències. Primera setmana d'avaluacions.
  • Evidència 3 - Prova individual, final, presencial, escrita, que té com a objectiu avaluar totes les competències de l'assignatura. Avaluació de casos. Setmana d'avaluacions finals.
Definició d'assignatura superada: haver assolit una nota igual o superior a 5,0 tant a l'EV3 com a la mitjana d'EV1,2,3.
 
Recuperació: d'acord a la normativa UAB, les estudiants que no hagin superat l'assignatura havent lliurat evidències que representin com a mínim 2/3 de la nota global (al marge d'haver-les aprovat o suspès), podran recuperar l'assignatura. En aquesta assignatura la recuperació consistirà en una prova equivalent a l'EV3, la setmana d'exàmens de recuperació. Per superar l'assignatura cal assolir una nota igual osuperior a 5,0 a la prova de recuperació.
 
Condició per ser considerat no-avaluable: d'acord a la normativa UAB, haver lliurat evidències que representin menys del 40% de la nota global, al marge d'haver-les aprovat o suspès. 
 
Comportaments no ètics: segons l'Art 266, punt 10 Normativa UAB, en cas que l'estudiant realitzi qualsevol irregularitat (còpia, plagi, suplantació d'identitat o falsificació de signatura en la llista d'assistència presencial i/o altres conductes acadèmiques deshonestes...) que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació, es qualificarà amb 0,0 aquest acte d'avaluació. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d'avaluació d'una mateixa assignatura/mòdul, la qualificació final serà 0,0. El responsable d'assignatura/mòdul comunicarà a la coordinació de titulació qualsevol acció que s'hagi fet en aquest sentit.
 
Avaluació única: aquesta assignatura no preveu l'avaluació única.
 
Traducció de les proves d’avaluació presencials: el lliurament de la traducció de les proves d’avaluació presencials es realitzarà si es compleixen els requeriments establerts en l’article 263 i es realitza la seva sol·licitud la setmana 4 telemàticament (eformulari) (més informació al web de la Facultat).
 
 

Bibliografia

Bozeman, Kenneth W. (2013). Practical vocal acoustics. Pedagogic Applications for Teachers and Singers (Hillsdale, NY: Pendragon Press, 2013).

Calaf, N., & Garcia-Quintana, D. (2024). Development and Validation of the Bilingual Catalan/Spanish Cross-Cultural Adaptation of the Consensus Auditory-Perceptual Evaluation of Voice. Journal of Speech, Language, and Hearing Research, 67(4), 1072-1089. doi.org/10.1044/2024_JSLHR-23-00536.

Estella P.-M. Ma; Edwin M.-L. Yiu (2011). Handbook of voice assessments. Plural Publishing.
 
Kempster, G. B., Gerratt, B. R., Verdolini Abbott, K., Barkmeier-Kraemer, J., & Hillman, R. E. (2009). Consensus Auditory-Perceptual Evaluation of Voice: Development of a Standardized Clinical Protocol. American Journal of Speech-Language Pathology, 18(2), 124-132. https://doi.org/10.1044/1058-0360(2008/08-0017).
 

Programari

Boersma, Paul & Weenink, David (2024). Praat: doing phonetics by computer [Computer program]. Version 6.4.13, retrieved 10 June 2024 from http://www.praat.org/

Calaf, Neus. (2024). All-Voiced [Web application]. Available from https://www.all-voiced.com/


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 11 Català segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català segon quadrimestre matí-mixt