Logo UAB

Medicina i Cirurgia IV

Codi: 106696 Crèdits: 3
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2502442 Medicina OB 4

Professor/a de contacte

Nom:
Juan Morote Robles
Correu electrònic:
juan.morote@uab.cat

Equip docent

Joan Palou Redorta
Juan Jose Areal Calama
Jaime Almirall Daly
Maria Roser Torra Balcells
Maria Isabel Troya Saborido
Enrique Trilla Herrera
Naim Hannaoui Hadi
Francesc Josep Moreso Mateos

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

•   Coneixements bàsics de fisiopatologia general, de l'aparell urinari i genital masculí i de les bases anatòmiques i fisiològiques de l'organisme per entendre el procés d'envelliment.

•   Coneixements bàsics d´anatomia humana, genètica, biologia molecular, farmacologia.

•   Coneixement suficient sobre les bases psicològiques dels estats de salut i malaltia, així com un nivell adequat de coneixements en comunicació interpersonal i comportament professional.

•   L'alumne adquireix el compromís de preservar la confidencialitat i secret professional de les dades a què pugui tenir accés com a conseqüència del seu aprenentatge als serveis assistencials. Mantenir una actitud d´ètica professional en totes les seves accions.

•   L'alumne adquireix el compromís de no difondre el material docent que li sigui facilitat.


Objectius

·     L'objectiu global de l'assignatura és dotar l'alumne del coneixement de les habilitats i competències necessàries per diagnosticar i tractar les afeccions nefro-urològiques.

 

•   Suposa, per tant, el coneixement dels aspectes generals i bàsics d´aquestes malalties i també   oferir una visió emmarcada en el context global del pacient.


Competències

  • Demostrar que comprèn les manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • Demostrar, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu i orientat a la recerca.
  • Donar adequadament al pacient i/o acompanyant la informació pertinent sobre el procés patològic, les bases i conseqüències, incloses les males notícies.
  • Elaborar una orientació diagnòstica i establir una estratègia d'actuació raonada, valorant els resultats de l'anamnesi i l'exploració física, així com els resultats posteriors de les exploracions complementàries indicades.
  • Formular hipòtesis i recollir i valorar de manera crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
  • Indicar la terapèutica més adequada dels processos aguts i crònics més prevalents, així com dels malalts en fase terminal.
  • Indicar les tècniques i procediments bàsics de diagnosi i analitzar i interpretar els resultats per precisar millor la naturalesa dels problemes.
  • Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació rellevant, estructurada i centrada en el pacient, tenint en compte tots els grups d'edat, sexe, els factors culturals, socials i ètnics.
  • Realitzar un examen físic general i per sistemes, apropiat a l'edat del pacient i al sexe, de manera completa i sistemàtica i una valoració mental.

Resultats d'aprenentatge

  1. Demostrar, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu i orientat a la recerca.
  2. Descriure l'afectació per òrgans i sistemes de l'aparell locomotor, de les malalties de la sang, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, de les patologies infeccioses, dels sistemes endocrí, nerviós, genitourinari i de l'ancià.
  3. Descriure les principals situacions patològiques de l'aparell locomotor, de la sang, dels òrgans del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, de les patologies infeccioses, dels sistemes endocrins, del sistema nerviós, del sistema genitourinari i de l'ancià.
  4. Dissenyar el tractament en les principals patologies de la sang i sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, d'infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneal, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  5. Dur a terme un examen físic adequat per a les principals patologies de la sang i sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, de malalties infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneu, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  6. Explicar els mecanismes pels quals la malaltia afecta l'estructura i la funció del cos humà.
  7. Expressar el diagnòstic més probable en les principals patologies de la sang i sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, d'infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneal, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  8. Formular hipòtesis i recollir i valorar de manera crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
  9. Identificar la malaltia tumoral, el seu diagnòstic i maneig.
  10. Indicar les exploracions complementàries adequades per al diagnòstic de les principals malalties de la sang i el sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneal, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  11. Informar el pacient, adequadament i amb la màxima informació possible, sobre l'estat de salut, els passos diagnòstics, les exploracions complementàries i els tractaments.
  12. Realitzar una història que orienti el diagnòstic de les principals malalties de la sang i del sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, de malalties infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneu, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  13. Valorar les modificacions dels paràmetres clínics en les diferents edats.

Continguts

Teoria (28 h)

1. Introducció a la urologia. Signes, símptomes i síndromes.

2. Malformacions urinàries i genitals masculines.

3. Patologia benigna del penis i uretra.

4. Patologia benigna escrotal.

5. Litiasi urinària.

6. Patologia vesical benigna, funcional i incontinència urinària.

7. Infecció en urologia.

8. Hiperplàsia benigna de pròstata.

9. Traumatismes urològics.

10. Masses renals i patologia retroperitoneal

11. Tumors d´uroteli.

12. Càncer de pròstata.

13. Càncer genital masculí.

14. Andrologia.

15. Insuficiència renal aguda.

16. Malaltia renal crònica.

17. Trastorns hidroelectrolítics I. Regulació del volum circulant, hiponatrèmia i hipernatrèmia. Hipocalcèmia i hipercalcèmia.

18. Trastorns hidroelectrolítics II. Hipopotassèmia i hiperpotassèmia. Alcalosi i acidosi.

19. Tractament renal substitutiu: diàlisi i tractament conservador.

20. Tractament renal substitutiu: Trasplantament renal.

21. Nefropatia diabètica.

22. Nefropaties glomerulars I.

23. Nefropaties glomerulars II.

24. Nefropaties secundàries a malalties sistèmiques.

25. Nefropaties intersticials.

26. Nefropaties d´origen vascular.

27. Hipertensió i risc cardiovascular.

28. Nefropaties hereditària.

Seminaris (2h)

1. Escenari clínic urològic

2. Escenari clínic nefrològic

 

Simulació (2h)

1. Escenari clínic urològic

2. Escenari clínic nefrològic

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Estudi personal/Lectura d´articles/Lectura/informes d'interès/Avaluacions 39 1,56 13, 1, 2, 3, 4, 6, 8, 11, 9, 10, 5, 7, 12
Pràctica de Simulació Clínica Avançada (en humans) (PSCA) 2 0,08 13, 1, 2, 3, 4, 6, 8, 11, 9, 10, 5, 7, 12
Seminaris 2 0,08 13, 1, 2, 3, 4, 6, 8, 11, 9, 10, 5, 7, 12
Teoria (TE) 28 1,12 13, 1, 2, 3, 4, 6, 8, 11, 9, 10, 5, 7, 12

      Aquesta guia descriu el marc, els continguts, la metodologia i les normes generals de l'assignatura, d'acord amb el pla d'estudis vigent. L'organització final de l'assignatura respecte al nombre i la mida dels grups, la distribució al calendari i les dates d'avaluació, els criteris específics d'avaluació i la revisió d'exàmens, es concretaran en cadascuna de les unitats docents hospitalàries (UDH). Aquesta informació es difondrà a l'alumnat utilitzant a cada UD els mitjans més adequats, pàgines web, Moodle, primer dia de classe de l'assignatura i mitjançant els professors responsables de l'assignatura a cada UDH.

      Els professors actualment designats pels departaments com a responsables de l'assignatura a nivell de Facultat i de les UDH són:

      Departaments responsables: Medicina i Cirurgia

      Responsables de Facultat: Joan Morote Robles i Roser Torra Balcells

      Responsable d´assignatura en les UDH: Responsable de Medicina i Responsable de Cirurgia

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Avaluació Seminaris/Simulació de nefrologia (In situ tipo rúbrica) 10% 1 0,04 13, 1, 2, 3, 4, 6, 8, 11, 9, 10, 5, 7, 12
Avaluació Seminaris/Simulació d´Urologia (In situ tipo rúbrica) 10% 1 0,04 13, 1, 2, 3, 4, 6, 8, 11, 9, 10, 5, 7, 12
Prova parcial de Nefrologia (Test de resposta única) 40% 1 0,04 13, 2, 3, 6, 9, 10, 5, 7, 12
Prova parcial d´Urologia (Test de resposta unica) 40% 1 0,04 13, 1, 2, 3, 4, 6, 8, 11, 9, 10, 5, 7, 12

L´alumne serà avaluat de les dues parts de l´assignatura (Urologia i Nefrologia) mitjançant proves d´avaluació contínua i una prova de recuperació quan alguna de les parts no hagi estat superada.

Aquesta assignatura no contempla el sistema d´avaluació única.

 

1. Avaluació continuada

 

Consistirà en quatre evidències d´avaluació i dues tipologies diferents. Cap de les avaluacions no podrà superar el 50% de la qualificació global de l'avaluació contínua.

Es faran dues evidències d'avaluació continuada per a una de les parts de l'assignatura (Urologia i Nefrologia). Per a ambdues parts es farà una evidència d'avaluació de les classes teòriques i una altra de seminaris i simulació.

 

1. Evidència d´avaluació (examen parcial). Aquesta avaluació serà tipus test amb resposta múltiple i una de sola certa. El contingut serà el de les classes teòriques. El total de preguntes serà de 40, valorades en 1 punt, restant 0,25 per cada resposta incorrecta. La valoració serà el 40% de la nota global de l'avaluació continuada.

 

2. Evidència d´avaluació del seminari i simulació. Es farà en forma d'una rúbrica. La valoració serà el 10% de la nota global de l´avaluació continuada.

 

L'avaluació de les dues parts de l'assignatura serà alliberadora quan s'hagi obtingut una qualificació mínima de 5/10.

 

En casos excepcionals i sota justificació, el professor responsable podrà decidir una altra forma d´avaluació.

 

2. Prova de recuperació

 

Només es podran presentar aquesta prova els alumnes que almenys es troben presentats al 65% de les evidències d'avaluació continuada.

 

Es presentaran els alumnes que no hagin superat alguna o les dues parts de l´assignatura, o vulguin pujar nota. En cas de voler pujar nota s'invalidarà l'obtinguda a l'avaluació continuada.

 

Es realitzarà una avaluació tipus test de les dues parts de l'assignatura (Urologia i Nefrologia) amb 50 preguntes de resposta múltiple i una de certa, valorades amb 1 punt i una penalització de 0.25 punts per cada resposta incorrecta.

 

En casos excepcionals i sota justificació, el professor responsable decidirà altra forma d´avaluació.

 

3. Qualificació final

 

S'establirà a través de la mitjana ponderada obtinguda a les dues parts de l'assignatura (Urologia i Nefrologia), sempre que en totes dues s'hagi superat la qualificació de 5/10. Quan no sigui així, la qualificació final de l´assignatura serà suspens.

Es concediran les matrícules d´honor corresponents entre els excel·lents amb qualificacions més altes.


Bibliografia

Urologia  

·       Urología Práctica. 5  ed. E Broseta, A Budía, JP Burgués, S Luján. Ed. Elsevier. 2021. 

https://bibcercador.uab.cat/permalink/34CSUC_UAB/cugbhl/alma991010357574906709 

·       Smith and Tanagho's General Urology (Smith's General Urology). 17th Edition. JW McAninch, TF Lue.  Ed. MacGraw-Hill. 2008. 

·       Campbell-Walsh Wein Urology.12th edition. AJ Wein, LR. Kavoussi , AW Partin, CA Peters. Ed. Elsevier. 2015. 

https://bibcercador.uab.cat/permalink/34CSUC_UAB/cugbhl/alma991007022239706709 

·       Hinman's Atlas of Urologic Surgery, 4th edition. JA Smith , SS Howards, GM Preminger, RR Dmochowski, Ed. Elsevier. 2017. 

 

Nefrologia 

·       Farreras-Rozman. Medicina Interna 19ª edició. 2020. Ed Panamericana 

https://bibcercador.uab.cat/permalink/34CSUC_UAB/1c3utr0/cdi_proquest_ebookcentral_EBC7045003 

·       Nefrologia al dia: https://nefrologiaaldia.org/ 

·       https://bibcercador.uab.cat/permalink/34CSUC_UAB/cugbhl/alma991010762932806709 

·       Nefrologia Hernando. 4ª edició 2014. Ed Panamericana 


Programari

Teoria (28 h)

1. Introducció a la urologia. Signes, símptomes i síndromes.

2. Malformacions urinàries i genitals masculines.

3. Patologia benigna del penis i uretra.

4. Patologia benigna escrotal.

5. Litiasi urinària.

6. Patologia vesical benigna, funcional i incontinència urinària.

7. Infecció en urologia.

8. Hiperplàsia benigna de pròstata.

9. Traumatismes urològics.

10. Masses renals i patologia retroperitoneal

11. Tumors d´uroteli.

12. Càncer de pròstata.

13. Càncer genital masculí.

14. Andrologia.

15. Insuficiència renal aguda.

16. Malaltia renal crònica.

17. Trastorns hidroelectrolítics I. Regulació del volum circulant, hiponatrèmia i hipernatrèmia. Hipocalcèmia i hipercalcèmia.

18. Trastorns hidroelectrolítics II. Hipopotassèmia i hiperpotassèmia. Alcalosi i acidosi.

19. Tractament renal substitutiu: diàlisi i tractament conservador.

20. Tractament renal substitutiu: Trasplantament renal.

21. Nefropatia diabètica.

22. Nefropaties glomerulars I.

23. Nefropaties glomerulars II.

24. Nefropaties secundàries a malalties sistèmiques.

25. Nefropaties intersticials.

26. Nefropaties d´origen vascular.

27. Hipertensió i risc cardiovascular.

28. Nefropaties hereditària.

 

Seminaris (2h)

1. Escenari clínic urològic

2. Escenari clínic nefrològic

 

Simulació (2h)

1. Escenari clínic urològic

2. Escenari clínic nefrològic

 


Llista d'idiomes

La informació sobre els idiomes d’impartició de la docència es pot consultar a l’apartat de CONTINGUTS de la guia.