Logo UAB

Treball de Final de Grau

Codi: 104276 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2503710 Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial OB 4

Professor/a de contacte

Nom:
Ana Pilar Vera Martin
Correu electrònic:
ana.vera@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

1) L'estudiant pot matricular-se del TFG un cop superats un mínim de 160 crèdits dels tres primers cursos del Grau, que corresponen als 2/3 del total de crèdits del pla d' estudis (240) que estableix la normativa acadèmica.

2) Es recomana a l'estudiant matricular-se del TFG una vegada ha començat a pensar i reflexionar sobretemàtiques o qüestions geogràfiques que voldria treballar i que, a més, considera factibles d'estudiar durant els mesos d'elaboració del TFG. (A l'apartat de Metodologia s'explica com es farà l'assignació de temes i tutors/es)

3) Es suggereix a l'estudiant matricular-se del TFG quan disposi de prou temps per poder llegir i escriure deforma reflexiva, autònoma i sintètica sobre qüestions del seu interès geogràfic. És recomanable el coneixement de les següents llengues: català, anglès i castellà.


Objectius

L'objectiu del Treball Fi de Grau (TFG) és la realització per part de l'alumnat d'un treball individual -teòric o aplicat- que demostri la capacitat d'integrar coneixements adquirits al llarg de la seva formació acadèmica. Aquests aspectes formatius s'hauran de completar amb l'exposició i presentació pública dels resultats obtinguts.

També és un objectiu d'aquesta assignatura garantir que l'alumnat utilitza diferents fonts d'informació, cita correctament la bibliografia amb el sistema APA, sap utilitzar un gestor de bibliografia, coneix la normativa sobre plagi i drets d'autor i comunica correctament el seu treball.

 


Resultats d'aprenentatge

  1. CM38 (Competència) Generar propostes innovadores i competitives aplicables a l'àmbit acadèmic i/o professional.
  2. CM39 (Competència) Incorporar la perspectiva de gènere en la proposta i el desenvolupament del projecte del treball final de grau.
  3. CM40 (Competència) Organitzar en format narratiu l'exposició del treball de camp geogràfic d'acord amb els cànons crítics de la disciplina i tenint en compte el públic al qual va dirigida.
  4. CM41 (Competència) Desenvolupar de manera planificada i autònoma un treball per assolir uns objectius prefixats en la iniciació a la recerca o a la pràctica professional de la geografia.
  5. KM53 (Coneixement) Incorporar elements temàtics transversals del grau en el treball final.
  6. KM54 (Coneixement) Citar la normativa bàsica legal en la planificació territorial relacionada amb el projecte.
  7. SM51 (Habilitat) Interpretar de manera transversal els resultats de la recerca objecte d'estudi fent servir les eines i metodologies adequades.
  8. SM52 (Habilitat) Integrar al treball aquelles idees, característiques rellevants i informació addicional que facilitin l'argumentació de possibles solucions a un problema complex.
  9. SM53 (Habilitat) Combinar diferents tècniques i mètodes de representació i anàlisi espacial en la creació de materials per a transmetre els resultats d'un cas pràctic.
  10. SM54 (Habilitat) Identificar en les conclusions del treball elements útils per a la intervenció en els problemes analitzats.

Continguts

DOCUMENTS ESCRITS QUE S'HAN DE LLIURAR:

1) PRIMERA VERSIÓ que l'alumnat haurà de lliurar al tutor/a a finals de febrer.

Aquest document tindrà les següents característiques:

- Contingut: ha d'incloure: títol provisional / objectius / preguntes de recerca / metodologia / bibliografia bàsica de referència / índex provisional dels seus apartats.

- Extensió: 2.000 paraules, 5 pàgines.

 

2) TFG final ha de ser un document que es lliura al final.

Les característiques són les següents:

- Contingut:

  Títol: un títol i subtítol originals (màxim 20 paraules en total)

  Resums: català, castellà i anglès, màxim 250 paraules per resum, amb la descripció del tipus de treball duta terme i una breu ressenya dels seus resultats principals.

  Introducció amb hipòtesis de treball i plantejament dels objectius i preguntes de recerca del TFG.

  Desenvolupament del tema d'estudi, amb el plantejament teòric i epistemològic i/o estat de la qüestió, els mètodes i tècniques usats, i una discussió crítica dels resultats obtinguts.

  Conclusions: amb reflexions personals i possibles vies de treball futures en l'àmbit estudiat.

  Referències detallades*: Cal incloure el llistat de tot el material utilitzat per a l'elaboració del  TFG - referències detallades a materials, documents, bibliografia, hemerografia, fonts estadístiques, recursos cartogràfics, imatges, etc.- El format de les cites s'han de fer d'acrod amb les directrius que donala revista del Departament: Documents d'Anàlisi Geogràfica

  Annexos: és possible incloure annexos cartogràfics, estadístics, fotogràfics, audiovisuals, etc.

- Extensió: 8.000 a 10.000 paraules (màxim 30 pàgines). (sense contar tapa, resums, índex, bibliografia/webgrafia i annexos). *És imprescindible citar les fonts de dades i d'informació en tots els apartats del TFG.

 

TOTS els TFGs han d'incloure com a mínim 1 mapa, una taula i una gràfica elaborada per l'alumnat.

 

PRESENTACIÓ ORAL

L' exposició oral pública consistirà en la defensa del TFG davant d'un tribunal format per 2 persones sense incloure el tutor/a del treball.

- Durada: La presentació durarà un màxim de 20 minuts.

Es recomana un nombre de diapositives no superior a 15 i ajustar-se als apartats rellevants del TFG: Objectius/hipòtesis / Marc teòric i conceptual / Mètodes i tècniques / Resultats principals / Conclusions o Reflexions final


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Presentacio del TFG, tria de temes i tutors/es 2,5 0,1 CM39, KM53, CM39
Tipus: Supervisades      
Tutories 7,5 0,3 CM38, CM40, CM41, KM53, KM54, SM51, SM52, SM53, SM54, CM38
Tipus: Autònomes      
Mòdul formatiu del Servei de Biblioteques de la UAB 3 0,12 CM38, CM39, CM40, KM54, SM52, SM53, SM54, CM38
Recollida de dades, Anàlisi, interpretació i redacció del TFG 136 5,44 CM38, CM39, CM40, CM41, KM53, KM54, SM51, SM52, SM53, SM54, CM38

El TFG té característiques docents pròpies degut al tipus d'activitats formatives que el caracteritzen:


Activitats dirigides: a càrrec de la coordinadora de l'assignatura. Inclou la presentació de la planificació del TFG al llarg del curs i l'etapa de selecció del tema del treball per l'alumnat. 

Activitats supervisades: seguiment a càrrec del tutor/a de l'elaboració del TFG, d'acord amb el plantejament inicial del treball i de les tasques programades.

Activitats autònomes: treball personal de l'alumnat orientat a seguir el pla de treball acordat amb el tutor/a dins el marc de la guia docent de l'assignatura i la normativa vigent. Recerca de dades, documents, materials, informació, etc. Anàlisi de dades, documents, materials, informació, etc. Redacció d'esborranys així com de la versió final del TFG. I la preparacio per a la presentació pública. A més, l'alumnat haurà de seguir obligatòriament un mòdiul de formació impartit ad hoc per als estudiants de Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial des del Servei de Bibliteques de la UAB i haurà de lliurar el certificat del mateix. El mòdul de l'itinerari formatiu tindrà com a objectiu com fer la comunicació del treball i l'ús de Zotero. Aquest mòdul inclou un repàs de l'ús de fonts d'informació, cites APA i plagi i drets d'autor.

 

El calendari i les etapes per al curs 2024-25 és el següent:

MATRICULA, juliol / setembre 2024

ETAPA 1) TRIA DE TEMA I TUTORS/ES

ACTIVITAT DATA
Publicació de llistat de temes i tutors/es    octubre de 2024
Selecció de preferències octubre de 2024
Assignació de temes i tutors/es novembre de 2024
Període de revisió novembre de 2024
Primera entrevista entre alumant i tutor/a novembre - desembre 2024

 a) Elecció del tema del TFG:
Una vegada es publiqui la llista de temes i professorat, cada estudiant podrà sol·licitar un màxim de tres temes, per ordre de preferència.
Excepcionalment, l'estudiant pot proposar un tema. L'hauria de presentar a la coordinadora, amb un títol i un escrit de justificació (de màxim 250 paraules). La coordinadora valorarà la proposta amb consultes al professorat del departament.

b) Assignació de tutors/es i primera entrevista:
Els criteris generals de l'assignació d'alumnes a temes i tutors/es son:

1) Respectar les preferències de l'alumnat manifestades en la seva petició.
2) Nota mitjana de l'expedient.
3) Equilibrar la distribució entre el nombre de persones tutoritzades i tutor/a.

c) Document de compromís:

L'assignació definitiva entre alumnat i professorat tutor serà quan es signi digitalment el document de compromís entre les dues persones implicades.

ETAPA 2) DESENVOLUPAMENT DEL TFG I SUPERVISIÓ

 

ACTIVITAT DATA
ALUMNAT:Primer lliurament (Versió 1 del TFG)  febrer 2025
TUTOR/A: Retroacció del primer lliurament (Versió 1 del TFG) març 2025
ALUMNAT: Segon lliurament (Versió 2 del TFG) abril 2025
TUTOR/A: Informe de seguiment abril 2025 
ALUMNAT: Tercer lliurament (Versió pre definitiva del TFG) juny 2025 
ALUMNAT: Lliurament del TFG definitiu juny 2025 
ALUMNAT: Lliurament de la presentació del TFG juny 2025 

a) Supervisió i desenvolupament

La supervisió i el seguiment és obligatòria. Cada estudiant haurà d'acordar amb el seu tutor/a el calendari exacte de les sessions de treball conjuntes a la vista de les obligacions acadèmiques del tutor/a i les pròpies. Tot el procès de seguiment es farà a partir de l'eina https;//tfe.uab.cat
Qualsevol problema present en aquesta etapa serà comunicat a la Coordinadora del TFG, qui farà les gestions oportunes per a la seva solució.

La retroacció serà mitjançant rúbriques.

b) Lliuraments
La persona que per algun motiu no vegi possible presentar el TFG haurà de comunicar a la Coordinadora la seva decisió abans del 15 de maig.

ETAPA 3) PRESENTACIÓ ORAL

ACTIVITAT DATA
Exposició oral dels treballs juny de 2025
Publicació de les notes finals  juliol de 2025
Revisió de les qualificacions juliol de 2025
Tancament de les actes d'avaluació   juliol de 2025

Etapes i calendari de la convocatòria extraordinària del mes de gener (només per a l'alumnat repetidor/a).
Les persones matriculades per segona vegada o més en el TFG tindran l'opció de presentar-se a una avaluació el mes de gener de 2025. En aquest cas, tindran preferència per a mantenir el tutor/a del curs anterior (2023-2024). En cas de canvi, hauran de comunicar la seva decisió a la Coordinadora del TFG no més tard del 15 d'octubre del 2024.

Data límit lliurament de la convocatòria de gener és el 15 de gener de 2025. Tancament d'actes 18 de febrer de 2025. Les persones matriculades del TFG per segona vegada que no el presentin en la convocatòria de gener s'ajustarien al calendari i procediments indicats per a tots els estudiants. En el cas que la presentació oral del treball no es pugui fer presencialment s'adaptarà el seu format (mantenint-ne la ponderació) a les possibilitats que ofereixen les eines virtuals de la UAB. Les tutories es realitzaran a través de Teams, etc. El tutor o tutora vetllarà perquè l'estudiant hi pugui accedir o li oferirà mitjans alternatius, que estiguin al seu abast.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Presentació oral del TFG 30 1 0,04 CM38, CM39, CM40, CM41, KM53, KM54, SM51, SM52, SM53, SM54
Treball escrit TFG 60 0 0 CM38, CM39, CM40, CM41, KM53, KM54, SM51, SM52, SM53, SM54
Versió provisional del TFG 10 0 0 CM38, CM39, CM40, CM41, KM53, KM54, SM51, SM52, SM53, SM54

És imprescindible per aprovar el TFG lliurar els documents esmentats (Versions TFG i Treball final escrit) i fer la presentació oral dins dels terminis establerts, doncs el cas contrari implica un "no avaluable". L'estudiant matriculat/da que no presenti el TFG el mes de juny, podrà presentar-lo en una convocatòria el mes de gener del curs següent. En aquest cas, haurà de tornar a matricular-se de l'assignatura.

La presentació i exposició pública és obligatòria i consistirà en la defensa oral del TFG davant d'un tribunal, del qual formarà part qui tutoritzi el treball que previament haurà de donar el seu vist-i-plau. No es poden fer TFG en grup donat que la normativa acadèmica de la UAB estableix en el seu article 119.4. que "l'avaluació del treball serà sempre individual, encara que l'activitat s'hagi elaborat col·lectivament". Per tant, la presentació i defensa deltreball serà sempre individual.

El TFG no té recuperació, d'acord amb la normativa vigent. Només hi ha una convocatòria.

El TFG està exclòs del mecanisme de l'avaluació per compensació segons especifica l'article 122 de la Normativa Acadèmica de la UAB. L'avaluació per compensació és un mecanisme que permet la compensació de qualificacions entre assignatures d'una titulació i que està regulada en la Normativa acadèmica de la UAB.

En el cas del TFG es considera com a "no avaluable" l'alumnat matriculat que no hagi lliurat al professorat cap mena d'evidència d'aprenentatge al llarg del curs. Per tant, si per exemple un estudiant es matricula i lliura al professorat vinculat a aquesta assignatura qualsevol evidència d'aprenentatge relacionada amb el TFG (e.x. al febrer l'escrit de la primera versió del TFG) però no lliura el text global del TFG, sí que es considerarà avaluable i rebrà una qualificació.

Per aprovar l'assignatura cal presentar el certificat del curs de la biblioteca. En l'avaluació del TFG es tindrà en compte l'aplicació dels coneixements d'aquest curs per part de l'alumnat.

 

AVALUACIÓ

L'avaluació serà per rúbriques que es faran públiques a l'eina tfe a l'inici del curs.

El tribunal d'avaluació estarà format per dues persones, i el tutor no en formarà part.

La ponderació de la nota serà la següent:

- Seguiment del TFG i realització del curs d'eines documentals - 10%

- Treball escrit: 60% (60% nota del tutor/a i 40% nota del tribunal)

- Presentació oral: 30% nota del tribunal

 

PUNTUACIONS

Les qualificacions emprades en el TFG seran les de l'escala 0-10, amb un únic decimal.

Atesa la peculiaritat del TFG, per a la concessió de la "Matrícula d'Honor" el grau designarà una comissió (que pot coincidir amb el professorat de la Comissió de docència) que tingui en compte en un 75% la nota del TFG i en un 25% la nota de l'expedient de l'alumne. Les MH només es concedeixen en la convocatòria de juny,

L'estudiant pot demanar una revisió ordinària de la nota amb el/la coordinador/a. La revisió del coordinador/a ha de ser personal i individualitzada i abans de la data del tancament d'actes dels TFG. L'estudiant pot demanar al coordinador/a una còpia de les avaluacions quesobre el treballhafet el tutor/a i elsaltres dos membres del tribunal (Aquestes còpies dels informes són la constància documental requerida per sol·licitar la membres del tribunal (Aquestes còpies dels informes són la constància documental requerida per sol·licitar la revisió extraordinària). Un cop feta la revisió i escoltades les al·legacions de l'estudiant, el coordinador/a, d'acord amb el tutor/a pot mantenir o modificar la nota.

 

PLAGI / CÒPIA

La copia o plagi de material, documents, publicacions, etc. en el TFG suposarà una qualificació amb un zero.
Recordem que es considera "còpia" un treball que reprodueix tot o granpart del treball d'un/a altre/a company/a. "Plagi" és el fet de presentar tot o part d'un text d'un autor com a propi, sense citar les fonts, siguin en paper o en format digital. Veure documentació de la UAB sobre "plagi" a: http://wuster.uab.es/web_argumenta_obert/unit_20/sot_2_01.html

 

AVALUACIÓ ÚNICA

No hi ha avaluació única

 

CRITERIS AVALUACIÓ

- Domini de el coneixement teòric en el plantejament i desenvolupament de l'TFG.

- Capacitat d'integració de coneixements teòrics i aplicats.

- Capacitat de recerca d'informació autònoma.

- Domini de les eines de gestió i tractament de lainformació geogràfica.

- Capacitat d'anàlisi i síntesi de la informació utilitzada.

- Capacitat d'argumentació i raonament en la presentació d'idees i el desenvolupament de l'TFG.

- Qualitat de la comunicació i expressió escrita.

- Qualitat de la presentació: aspectes formals.

- Qualitat de l'exposició: comunicació i expressió oral.

- Qualitat de l'exposició: forma i continguts.

 

PUBLICACIÓ TFG

El protocol del TFG de la Facultat de Lletres recomana la publicació al Dipòsit Digital de Documents de la UAB de tots els TFG amb una nota final igual o superior a 9. Per tal de poder fer-ne la publicació, l'estudiant haurà de signar i lliurar al coordinador/a de TFG el document de consentiment elaborat per la Biblioteca d'Humanitats.

En cas que l'estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d'avaluació, amb independència del procés disciplinari que s'hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d'avaluació d'una mateixaassignatura,la qualificació final d'aquesta assignatura serà 0. 


Bibliografia

Cada TFG tindrà una bibliografia específica relacionada amb la temàtica i objectius del treball. A més, a tall orientatiu general, es recomanen almenys les següents lectures:

- BLUNT, Alison & SOUCH, Catherine (2008) Publishing in Geography. A Guide for New Researchers, Londres: RGS & IBG, 1ª edició (disponible de franc a www.rgs.org).

- BLUNT, Alison; NASH, Fiona; HATFIELD, Madelaine & SOUCH, Catherine (2015) Publishing and Getting Read. A Guide for Researchers in Geography, Londres: RGS & IBG, 3ª edició (disponible de franc a www.rgs.org).

- GONZÁLEZ, Juana Mª; LEÓN, Ana; PEÑALBA, Mercedes (2014) Cómo escribir un Trabajo de Fin de Grado. Algunas experiencias y consejos prácticos, Madrid: Editorial Síntesis.

- MENDIZABAL, Enric (2018). "Escriure Geografia a la Universitat". Guia de llenguatge científic - https://ddd.uab.cat/record/199248?ln=ca

Consells pràctics per redactar el Treball de fin de Grau: Servei de Biblioteques de la UAB: Com fer el TFG o TFM?


Programari

No hi ha programari específic


Llista d'idiomes

La informació sobre els idiomes d’impartició de la docència es pot consultar a l’apartat de CONTINGUTS de la guia.