Logo UAB

Laboratori Territorial i Ambiental: Projecte

Codi: 104255 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2503710 Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial OB 3

Professor/a de contacte

Nom:
Marc Pares Franzi
Correu electrònic:
marc.pares@uab.cat

Equip docent

Alaitz Zabala Torres

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Aquesta assignatura (LTA-P) es basa en la realització d'un projecte territorial i ambiental per al que cal tenir coneixements previs adquirits en les assignatures del grau cursades amb anterioriat. Per tant doncs, cal haver superat totes les assignatures de primer i segon curs i en especial Laboratori Territorial i Ambiental: Diagnosi (LTA-D). També es recomana haver superat un 60% dels crèdits del primer semestre de tercer (3 de 5).

És molt important que l'alumnat comprovi l'horari de l'assignatura abans de matricular-se. L'assistència a les sessions teòriques, tallers, seminaris i sortides de camp és obligatòria i per tant, incompatible amb altres assignatures que s'imparteixin en el mateix horari.

Per a la matriculació en aquesta assignatura és molt important matricular-se també de l’assignatura de segon curs "Biodiversitat i hàbitats" (Codi 104251), ja que està vinculad a LTA-P. També és molt recomanable matricular-se a l'assignatura "Tècniques de representació i disseny territorial" (Codi 104258), ja que bona part del treball aplicat d'aquesta assignatura es fa en base al projecte de LTA-P.


Objectius

Aquesta assignatura obligatòria de tercer curs forma part de la Matèria 19 del grau: Laboratoris Territorials i Ambientals, juntament amb l'assignatura LTA-D de segon curs. Tal i com reflecteix la Memòria del grau s'integra amb les assignatures:

  • Biodiversitat i hàbitats
  • Tècniques de representació i disseny territorial

L'assignatura, tal com indica el seu nom, té un caràcter aplicat i es guia per la metodologia d’aprenentatge per reptes: es tracta d’afrontar problemes reals i complexos identificats pels diferents actors del territori per tal de realitzar una definició adequada i apuntar possibles solucions. L’aprenentatge per reptes és avui una metodologia àmpliament reconeguda que permet no sols tractar amb casos d’estudi reals, sinó també inserir l’estudiant en entorns en els que en un futur pot desenvolupar la seva carrera professional. Es tracta també d’una bona oportunitat d’experimentació dels coneixements i mètodes adquirits en altres matèries del Grau.

En aquest Laboratori de tercer curs (LTA-P) es dona importància a realitzar un projecte d'actuació per donar resposta a una sèrie de problemàtiques identificades en un àmbit territorial concret, tot treballant amb diferents instruments de planejament. El projecte ha de planificar solucions viables i novedoses, dissenyar-ne la seva implementació i preveure indicadors per a la seva avaluació.

Pel que fa al repte i cas d’estudi específic, es presentarà al principi de cada curs. A partir de la identificació de problemàtiques concretes expressades pels actors locals, s'aplicaran els coneixements adquirits el curs passat a LTA-D per tal d'elaborar una diagnosi i avançar en el disseny i implementació d'un projecte d'actuació que desenvolupi solucions al tema tractat. La tasca combinarà el treball individual i en petits grups. Els resultats es presentaran en format Projecte i s’exposaran oralment, amb possible assistència dels actors implicats.

També és un objectiu d'aqusta assignatura aplicar els coneixements de Sistemes d'Informació Geogràfica adquirits en cursos anteriors, especialment pel que fa al seu ús analític.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM31 (Competència) Desenvolupar un projecte de diagnòstic territorial i ambiental aportant propostes innovadores als mètodes, els processos i la gestió de problemes ambientals.
  2. CM32 (Competència) Crear una proposta d'acció i/o gestió territorial en un cas d'estudi en la qual es tingui en compte la perspectiva de gènere.
  3. CM33 (Competència) Elaborar una memòria de diagnosi mitjançant l'aprenentatge per reptes demostrant tenir iniciativa, proactivitat i capacitat d'adaptació a entorns nous.
  4. KM49 (Coneixement) Definir les problemàtiques territorials principals d'un cas d'estudi.
  5. KM50 (Coneixement) Introduir el marc normatiu i de planejament en el contingut de la memòria de l'instrument de planejament.
  6. SM44 (Habilitat) Determinar els criteris de planejament i definició d'objectius de la memòria.
  7. SM45 (Habilitat) Proposar actuacions sobre reptes geogràfics, ambientals i territorials plantejats per actors locals en un estudi de cas real.
  8. SM47 (Habilitat) Aplicar la metodologia i eines adequades per a l'elaboració de projectes territorials i ambientals mitjançant reptes.

Continguts

Els continguts tenen un doble caràcter: d’una banda metodològic i de l’altra pràctic i s'aplicaran a exemples concrets.

1. Introducció: de la diagnosi a l'elaboració de projectes territorials i ambientals.

2. Els indicadors ambientals i els valors territorials.

3. El repte objecte d'actuació.

4. Eines SIG de suport a l'anàlisi del cas d'estudi.

5. Del DAFO a la definició d'objectius i propostes.

6. Dels objectius i propostes als projectes: criteris i accions.

7. Avaluació i anàlisi de riscos

8. Recursos per a la presentació de resultats.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes expositives sobre metodologia i el cas d'estudi 15 0,6 CM31, CM33, KM49, KM50, SM44, CM31
Exercicis SIG (PLAB) 9 0,36 CM31, SM47, CM31
Pràctiques a l'aula (PAUL) 16,5 0,66 SM45, SM47, SM45
Treball de camp conjunt 8 0,32 CM31, CM32, CM33, KM49, SM45, SM47, CM31
Tipus: Supervisades      
Orientació per a la presentació de resultats 12 0,48
Sessions d'orientació a l'elaboració de projectes 13 0,52
Tipus: Autònomes      
Anàlisi i preparació del projecte 25 1
Cerca d'informació: documentació, cartografia, dades i treball de camp 20 0,8
Lectures teòriques i metodològiques 15 0,6
Presentació de resultats 15 0,6

L’assignatura es basa en l'elaboració d'un Projecte territorial i ambiental (Projecte de curs) sobre un cas concret d'estudi. Per assolir aquest objectiu es parteix dels materials i mètodes impartits a LTA-D per tal de, a partir d'una diagnosi, elaborar un projecte d'actuació.

Seguint la metodologia de l’aprenentatge per reptes, l'assignatura es basa en un conjunt coordinat de treballs pràctics que condueixen a l'elaboració i presentació d'un Projecte territorial i ambiental que doni resposta als problemes plantejats pels actors d'un territori.

La tasca es durà a terme en part de forma individual i en part en grups reduïts. L'activitat pràctica, que inclourà una part de pràctiques de SIG, anirà acompanyada d'un conjunt de sessions teòriques i metodològiques de suport, així com de la tutoria de tot el procés d'aprenentatge. Per poder dur a terme el Projecte de curs caldrà conèixer sobre el terreny l'àmbit d'actuació, fet que es realitzarà a través de treball de camp compartit amb l'assignatura Biodiversitat i hábitats.

 

Activitats formatives 

Dirigides

Classes expositives sobre metodologia i sobre el cas d'estudi.

Treball de camp conjunt per a l'anàlisi territorial.

Activitat pràctica: tallers i tutories dirigides.

Exercicis SIG d'anàlis cartogràfica.

 

Supervisades

Sessions d'orientació i seguiment de l'elaboració del Projecte

Sessions d'orientació i seguiment de la presentació dels resultats (presentació oral)

 

Autònomes

Lectures metodològiques i sobre el problema plantejat.

Cerca i anàlisi d'informació.

Treball de camp autònom.

Elaboració dels resultats: Projecte, presentació oral, inforgrafia.

 

La dinàmica de treball, basada en tallers i tutories requereixen la presència de l'alumnat tant a l'aula com al camp, pel que l'assistència a les les franges horàries que té assignades l'assignatura és obligatòria.

A més, aquest procés es farà en coordinació amb l'assignatura Biodiversitat i Hàbitats (104251) pel que fa al treball de camp i els continguts del Projecte de curs i amb l'assignatura  Tècniques de Representació i Disseny Territorial (104258) pel que fa a la presentació pública del Projecte de curs a través d'una inforgrafia..

A començament de l’assignatura el professorat explicarà el protocol de mesures i bones pràctiques de les sortides de camp.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Document escrit del Projecte 25% 0 0 CM31, CM32, CM33, SM45, SM47
Exercicis de seguiment 20% 0 0 CM31, CM32, CM33, KM49, KM50, SM44, SM45, SM47
Presentació pública del projecte 15% 0 0 CM31, SM45, SM47
Prova escrita 20% 1,5 0,06 KM49, KM50
Pràctiques SIG 20% 0 0 KM49, SM47

L'avaluació tindrà en compte:

  • Exercicis de seguiment (20%). Exercicis individuals de seguiment del curs.
  • Document escrit del Projecte (25%): Redacció del Projecte de curs (treball en grup).
  • Presentació pública del projecte (15%). Presentació pública del projecte redactat. Oral i gràfica en el format i forma indicat a classe.
  • Prova escrita (20%). Es realitzarà una o diverses proves escrites individuals sobre els continguts impartits a les sessions de teoria.
  • Pràctiques SIG (20%). Exercicis lliurats a les pràctques de SIG.

 

L'assistència a les sortides conjuntes de Treball de Camp i a les presentacions orals és obligatòria i és un requisit per aprovar l'assignatura.

L'assignatura segueix un calendari d'aprenentatge i d’avaluació continuats que cal anar seguint puntualment. Cal respectar les dates de lliurament dels treballs i exercicis de seguiment. L'endarreriment en els lliuraments suposarà una penalització de la nota.

El ítems no lliurats seran qualificats amb un zero (0).

En el moment de realització de cada activitat avaluativa, el professorat informarà l'alumnat del procediment i de la data de revisió de les qualificacions.

La nota de l'assignatura serà la mitjana ponderada de les notes obtingudes en els diferents ítems avaluats. Per a poder fer mitjana caldrà haver obtingut almenys un 4 en cadascun dels ítems avaluables.

 

No avaluable: L’estudiant rebrà la qualificació de “No avaluable” sempre que no hagi lliurat més del 1/3 parts de les activitats d’avaluació.

Recuperació: Seran ítems recuperables els exercicis de seguiment, les pràctqiues de SIG i la prova escrita. Per la seva naturalesa, no es podran recuperar el Projecte escrit ni les presentacions orals.

Plagi i irrgularitats En cas que l'estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d'avaluació, amb independència del procés disciplinari que s'hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d'avaluació d'una mateixa assignatura, la qualificació final d'aquesta assignatura serà 0.

Aquesta assignatura NO preveu el sistema d’avaluació única.

 


Bibliografia

Generalitat de Catalunya (2004). Planejament territorial. Criteris. Barcelona, Departament de Política Territorial i Obres Publiques.

http://territori.gencat.cat/web/.content/home/06_territori_i_urbanisme/01_ordenacio_del_territori/20_plans_territorials/plans_territorials_parcials/31_criteris_de_planejament/criteris_planejament_territorial.pdf [7-7-22]

Generalitat de Catalunya (2009). Memòria ambiental (Document orientatiu per a la redacció de la memòria ambiental en el marc de l’avaluació ambiental de Plans d’Ordenació Urbanística municipal). Barcelona, Departament de Medi Ambient i Habitatge.

http://territori.gencat.cat/web/.content/home/01_departament/documentacio/documentacio/medi_ambient_i_sostenibilitat/avaluacio_ambiental/docs/memoria_poum.pdf [7-7-22]

Ruiz, Rafael (dir) (2012). La diagnosi del territori com a suport a les decisions estratègiques. Guies metodològiques per a la planificació estratègica, 3, Barcelona, Diputació de Barcelona.

Nel·lo, Oriol (2012). Ordenar el territorio. La experiencia de Barcelona y Cataluña. Valencia, Tirant lo Blanch.

Nogué, Joan, Puigbert, Laura; Bretcha, Gemma (ed.) (2009). Indicadors de paisatge. Reptes i perspectives. Plecs de Paisatge. Eines 1. Olot, Observatori del Paisatge de Catalunya.


Programari

Programari d'office i programes de cartografia del Grau i disponibles a l'aula d'informàtica


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 1 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PCAM) Pràctiques de camp 11 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PCAM) Pràctiques de camp 12 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 11 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 12 Català segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català segon quadrimestre matí-mixt