Titulació | Tipus | Curs |
---|---|---|
2501925 Ciència i Tecnologia dels Aliments | OT | 4 |
Podeu consultar aquesta informació al final del document.
És recomanable que l'estudiant hagi superat les assignatures Mètodes de processament d'aliments I i II del tercer curs del grau.
S'acollirà fins a 43 estudiants matriculats.
Begudes i aliments d'origen vegetal és l'aplicació dels coneixements que heu adquirit sobretot en les assignatures Mètodes de processament d'aliments I i II.
Integra i us aporta coneixement sobre el funcionament de les indústries de begudes i aliments d'origen vegetal, des de la recepció de la primera matèria fins l'emmagatzematge del producte final.
Classes teòriques
Tema 1. Farines. Grans de cereals: estructura i composició. Molta. Farines: tractaments i tipus.
Tema 2. Panificació. Pa i productes de brioixeria. Fórmules. Pastada. Fermentació. Cocció. Conservació.
Tema 3. Altres productes derivats de cereals. Galetes. Pastes alimentoses.
Tema 4. Cafè. Obtenció del cafè verd. Torrada. Molta. Descafeïnament. Obtenció de cafè soluble.
Tema 5. Cacau. Obtenció del gra de cacau. Obtenció del cacau en pols i la mantega de cacau. Substituts de la mantega de cacau. Elaboració de xocolata.
Tema 6. Fruites i hortalisses. Productes frescos: tractaments postcollita, refrigeració, atmosfera controlada, productes mínimament processats.
Tema 7. Olis d'oliva verges. Descripció. Recol·lecció i transport a l'almàssera. Neteja i rentatge. Molta. Batement. Centrifugació: dues i tres fases. Emmagatzematge.
Tema 8. Altres olis i greixos. Oli de pinyolada. Olis de llavors oleaginoses. Extracció: premsada mecànica i dissolvents orgànics. Greixos vegetals: palma, palmiste, coco. Margarina. Transformacions: interesterificació, hidrogenació, fraccionament.
Tema 9. Refinació. Refinació química. Desgomatge. Neutralització. Descoloració. Desencerament. Desodoració. Refinació física: desodoració neutralitzant. Pèrdua i formació de compostos.
Tema 10. Sucs de fruites. Descripció. Cítrics (taronja). Collita i processament preextracció. Extracció. Clarificació. Elaboració de suc concentrat (termoevaporació al buit) i suc a partir de concentrat (reconstitució). Poma. Préssec. Pinya. Raïm (most).
Tema 11. Aigües de beguda envasades i begudes refrescants. Descripció. Begudes carbonatades. Ingredients i additius: aigua (pretractaments i desaireig), xarop compost i CO2 (carbonatació). Envasament. Begudes no carbonatades.
Classes pràctiques
A) VISITES A INDÚSTRIES ALIMENTÀRIES
B) LABORATORI: Cocció i identificació microscòpica i sensorial de midons
C) XERRADES:
D) ELABORACIÓ D'ALIMENTS A LA PLANTA PILOT:
E) SEMINARIS DE TREBALL: exposició, discussió i avaluació dels treballs.
Títol | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|
Tipus: Dirigides | |||
Classes teòriques | 29 | 1,16 | 2, 5, 7, 8, 9 |
Pràctica de laboratori | 2 | 0,08 | 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9 |
Pràctiques de planta pilot | 4 | 0,16 | 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9 |
Seminaris de treball | 4 | 0,16 | 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9 |
Visites | 9 | 0,36 | 1, 2, 5, 7, 8, 9 |
Xerrades | 5 | 0,2 | 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9 |
Tipus: Supervisades | |||
Tutoria | 2 | 0,08 | |
Tipus: Autònomes | |||
Elaboració i exposició d'un treball | 30 | 1,2 | 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9 |
Estudi autònom i consulta de bibliografia | 61 | 2,44 | 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9 |
Exercicis breus d'autoaprenentatge | 2 | 0,08 | 1, 2, 4, 5, 7, 8 |
Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.
Títol | Pes | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|---|
Examen | 35 % de la nota final | 2 | 0,08 | 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9 |
Exercicis breus d'autoaprenentatge | 8 % de la nota final | 0 | 0 | 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 |
Treball | 17 % de la nota final | 0 | 0 | 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9 |
Es valora:
La recuperació consistirà en un examen sobre els continguts teòrics. Per participar-hi, l'alumnat ha d'haver obtingut una qualificació mínima d'1,5 en la mitjana de l’assignatura.
Es considerarà que un estudiant no és avaluable quan no hagi participat en les activitats d’avaluació.
Aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única.
Cereals i els seus derivats
* Arendt, EK, F Dal Bello. 2008. Gluten-free cereal products and beverages. Academic Press, Londres, Regne Unit
* BeMiller, J, R Whistler. 2009. Starch. Chemistry and technology. Academic Press, Londres, Regne Unit
* Cauvain, SP. 2003. Bread making: improving quality. CRC Press, Boca Raton, Florida, EUA
* Cauvain, SP. 2015. Technology of breadmaking. Springer International Publishing, Heidelberg, Alemanya
* Cauvain, SP, LS. Young. 2002. Fabricación de pan. Acribia, Saragossa
* Cauvain, SP, LS Young. 2008. Productos de panadería. Ciencia, tecnología y práctica. Acribia, Saragossa
* Cauvain, SP, LS Young. 2009. Morebaking problems solved. Woodhead Publishing, Cambridge, Regne Unit
* Davidson, I. 2016. Biscuit baking technology. Processing and engineering manual. Academic Press, Londres, Regne Unit
* Davidson, I. 2018. Biscuit, cookie and cracker production. Academic Press, Londres, Regne Unit
* Dendy, DAV, BJ Dobraszczyk. 2004. Cereales y productos derivados. Química y tecnología. Acribia, Saragossa
* Edwards, WP. 2007. The science of bakery products. RSC Publishing, Cambridge, Regne Unit
* Finnie, S, WA Atwell. 2016. Wheat flour. AACC International, Saint Paul, Minnesota, EUA
* Hamaker, BR. 2007. Technology of functional cereal products. Woodhead Publishing, Cambridge, Regne Unit
* Kill RC, K Turnbull. 2004. Tecnología de la elaboración de pasta y sémola. Acribia, Saragossa
* Manley, DJR. 2011. Technology of biscuits, crackers, and cookies. Woodhead Publishing, Cambridge, Regne Unit
* Owens, G. 2001. Cereals processing technology. Woodhead Publishing, Cambridge, Regne Unit
* Pérez, N, G Mayor, VJ Navarro. 2001. Procesos de pastelería y panadería. Paraninfo, Madrid
* Preedy, VR, RR Watson, VB Patel. 2019. Flour and breads and their fortification in health and disease prevention. Academic Press, Londres, Regne Unit
* Rosenttrater, KA, AD Evers. 2018. Kent’s technology of cereals. An introduction for students of food science and agriculture. Woodhead Publishing, Cambridge, Regne Unit
* Schell, V. 2020. El pan. Panadería artesanal. Acribia, Saragossa
* Sluimer, P. 2005. Principles of breadmaking. Functionality of raw materials and process steps. American Association of Cereal Chemists Press, Saint Paul, Minnesota, EUA
* Wrigley, C, D Miskelly, I Batey. 2017. Cereal grains: assessing and managing quality. Woodhead Publishing, Cambridge, Regne Unit
* Zhou, W, YH Hui, I De Leyn, MA Pagani, CM Rosell, JD Selman, N Therdthai. 2014. Bakery products. Science and technology. Wiley-Blackwell, Oxford, Regne Unit
Aliments estimulants
* Afoakwa, EO. 2016. Chocolate science and technology. Wiley-Blackwell, Oxford, Regne Unit
* Beckett, ST. 2008. The science of chocolate. RSC Publishing, Cambridge, Regne Unit
* Beckett, ST, MS Fowler, GR Ziegler. 2017. Industrial chocolate manufacture and use. Wiley-Blackwell, Oxford, Regne Unit
* Clarke, RJ, OG Vitzthum. 2001. Coffee. Recent developments. Blackwell Publishing, Oxford, Regne Unit
* Folmer, B. 2017. The craft and science of coffee. Academic Press, Londres, Regne Unit
* Garti, N, NR Widlak. 2012. Cocoa butter and related compounds. AOCS Press, Urbana, Illinois, EUA
* Minifie, BW. 1999. Chocolate, cocoa, and confectionery. Science and technology. Aspen Publishers, Gaithersburg, Maryland, EUA
* Mohos, FA. 2010. Confectionery and chocolate engineering. Principles and applications. Wiley-Blackwell, Oxford, Regne Unit
* Talbot, G. 2009. Science and technology of enrobed and filled chocolate, confectionery and bakery products. Woodhead Publishing, Cambridge, Regne Unit
* Wintgens, JN. 2004. Coffee: growing, processing, sustainable production. A guidebook for growers, processors, traders, and researchers. Wiley-VCH, Weinheim, Alemanya
Fruites i hortalisses, i sucs de fruites
* Ashurst, PR. 1999. Producción y envasado de zumos ybebidas de frutas sin gas. Acribia, Saragossa
* Ashurst, PR. 2016. Chemistry and technology of soft drinks and fruit juices. Wiley-Blackwell, Oxford, Regne Unit
* Ashurst, PR, R Hargitt, F Palmer. 2017. Soft drink and fruit juice problems solved. Woodhead Publishing, Cambridge, Regne Unit
* Asociación Nacional de Fabricantes de Zumos y Gazpachos (Zumos y Gazpachos de España): www.zumosygazpachos.com* Barrett, DM, L Somogyi i H Ramaswamy. 2005. Processing fruits. Science and technology. CRC Press, Boca Raton, Florida, EUA
* Florkowski, WJ, NH Banks, RL Shewfelt, SE Prussia. 2022. Postharvest handling. A systems approach. Academic Press, Londres, Regne Unit
* Hui, YH, S Ghalaza, DH Graham, KD Murrell, W-K Nip. 2004. Handbook of vegetable preservation and processing. Marcel Dekker, Nova York, Nova York, EUA
* Kimball, DA. 2001. Procesado de cítricos. Acribia, Saragossa
* Salunkhe, DK, SS Kadam. 2003. Tratado de ciencia y tecnología de las hortalizas. Acribia, Saragossa
* Sánchez, MT. 2004. Procesos de conservación poscosecha de productos vegetales. Mundi-Prensa Libros, Madrid
* Siddiqui, MW. 2018. Postharvest disinfection of fruits and vegetables. Academic Press, Londres, Regne Unit
* Valero, D, M Serrano. 2010. Postharvest biology and technology for preserving fruit quality. CRC Press, Boca Raton, Florida, EUA
* Yahia, EM. 2019. Postharvest phisiology and biochemistry of fruits and vegetables. 2019. Woodhead Publishing, Cambridge, Regne Unit
Greixos comestibles
* Aparicio, R, J Harwood. 2003. Manual del aceite de oliva. Mundi-Prensa Libros, Madrid
* Boskou, D. 2006. Olive oil. Chemistry and technology. AOCS Press, Urbana, Illinois, EUA
* Civantos, L. 2008. Obtención del aceite de oliva virgen. Agrícola Española, Madrid
* Dijkstra, AJ. 2019. Edible oil processing. AOCS Lipid Library, Urbana, Illinois, EUA (https://lipidlibrary.aocs.org/edible-oil-processing)
* Farr, WE, A Proctor. 2012. Green vegetable oil processing. AOCS Press, Urbana, Illinois, EUA
* Fundación Española del Aceite de Palma Sostenible: www.aceitedepalmasostenible.es
* Gunstone, FD. 2006. Modifying lipids for use in food. Woodhead Publishing, Cambridge, Regne Unit
* Gunstone, FD. 2008. Oils and fats in the food industry. Wiley-Blackwell, Oxford, Regne Unit
* Lawson, H. 1999. Aceitesy grasas alimentarios. Tecnología, utilización y nutrición. Acribia, Saragossa
* Madrid, A. 2016. El aceite de oliva. Tecnología, análisis sensorial y denominaciones de origen. AMV Ediciones, Madrid
* Madrid, A,I Cenzano, J Madrid. 1997. Manual de aceites y grasas comestibles. Mundi-Prensa Libros, Madrid
* O’Brien, RD. 2009. Fats and oils. Formulating and processing for applications. CRC Press, Boca Raton, Florida, EUA
* O’Brien, RD, WE Farr, PJ Wan. 2000. Introduction to fats and oils technology. AOCS Press, Champaign, Illinois, EUA
* Rajah, KK. 2014. Fats in food technology. Wiley-Blackwell, Oxford, Regne Unit
* Talbot, G. 2015. Specialty oils and fats in food and nutrition. Properties, processing and applications. Woodhead Publishing, Cambridge, Regne Unit
* Vera, M. 2011. Aceite de oliva virgen extra. Su obtención y conservación. AMV Ediciones, Madrid
Aigües i begudes refrescants (vegeu també "Fruites i hortalisses, i sucs de fruites")
* Asociación de Bebidas Refrescantes (ANFABRA): www.refrescantes.es
* Asociación de Aguas Minerales de España (ANEABE): www.aneabe.com
* Dege, NJ. 2011. Technology of bottled water. Wiley-Blackwell, Oxford, Regne Unit
* Mitchell, AJ. 1990. Formulation and production of carbonated soft drinks. Blackie andSon, Glasgow, Regne Unit
* Paquin, P. 2009. Functional and speciality beverage technology. Woodhead Publishing, Cambridge, Regne Unit
* Senior, DAG, PR Ashurst. 2001. Tecnología delagua embotellada. Acribia, Saragossa
* Steen, DP, PR Ashurst. 2006. Carbonated softdrinks. Formulationand manufacture. Blackwell Publishing, Oxford, Regne Unit
* Tampo, D. 1999. Aguas envasadas.Limusa, Mèxic, DF, Mèxic
* Varnam, AH, JP Sutherland. 1997. Bebidas. Tecnología,química y microbiología. Acribia, Saragossa
Altres productes del canal impuls
* Asociación Española del Dulce (Produlce): www.produlce.com
* Asociación de Snacks: www.asociacionsnacks.es
* Bouvier, J-M, OH Campanella. 2014. Extrusion processing technology. Food and non-food biomaterials. Wiley-Blackwell, Oxford, Regne Unit
* Corominas, A, A Hernández, A Marcos, F Rodríguez. 2007. El libro blanco de los productos de aperitivo. Semfyc Ediciones, Barcelona
* Rooney, LW, SO Serna-Saldivar. 2015. Tortillas: wheat flour and corn products. AACC International, Saint Paul, Minnesota, EUA
No cal cap programari especial.
Nom | Grup | Idioma | Semestre | Torn |
---|---|---|---|---|
(PAUL) Pràctiques d'aula | 1 | Català | segon quadrimestre | matí-mixt |
(PLAB) Pràctiques de laboratori | 1 | Català | segon quadrimestre | matí-mixt |
(PLAB) Pràctiques de laboratori | 2 | Català | segon quadrimestre | matí-mixt |
(TE) Teoria | 1 | Català | segon quadrimestre | tarda |