Logo UAB

Fisiologia i Metabolisme Microbià

Codi: 101019 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2500502 Microbiologia OB 2

Professor/a de contacte

Nom:
Jordi Mas Gordi
Correu electrònic:
jordi.mas@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Cal haver cursat amb èxit la Microbiologia i la Bioquímica del Grau de Microbiologia, o assignatures de continguts equiparables.


Objectius

L'assignatura té com a objectiu proporcionar a l'alumnat una visió global del funcionament dels diferents processos que permeten el creixement de les cèl·lules procariotes i la seva adaptació a un ambient canviant. En la primera part de l'assignatura es presenten de forma jeràrquica els principals elements del procés de construcció i creixement cel·lular: biosíntesi, polimerització de macromolècules, formació d'estructures, processos de transport i secreció; fent èmfasi en la valoració quantitativa del seu impacte en la despesa global de creixement. A continuació es presenten els diferents mecanismes que permeten l'obtenció de l'energia necessària per portar a terme els processos abans esmentats. En aquesta part l'alumnat aprèn a fer prediccions sobre la viabilitat de determinades reaccions metabòliques així com a determinar el rendiment energètic de diferents tipus de metabolisme. Al llarg de l'assignatura, s'introdueixen les eines necessàries per poder realitzar estudis de fisiologia microbiana: treball amb bioreactors en continu, realització de balanços metabòlics i càlcul de taxes metabòliques.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM09 (Competència) Revisar de manera crítica les aportacions científiques de les dones en l'estudi dels microorganismes i altres ciències afins a la microbiologia.
  2. CM10 (Competència) Integrar coneixements i habilitats del camp de la microbiologia, treballant individualment i en grup, per elaborar i presentar per escrit o de manera oral i pública un treball científic en la llengua pròpia o en anglès o altres llengües.
  3. KM15 (Coneixement) Descriure la diversitat metabòlica i funcional del món microbià, distingint les característiques que defineixen els diferents grups taxonòmics.
  4. SM13 (Habilitat) Relacionar els components, les estructures i els processos genètics bàsics dels microorganismes i les entitats replicatives amb les seves funcions i els diferents mecanismes ecofisiològics d'adaptació a l'entorn.

Continguts

1.-Composició de la cèl·lula bacteriana.

2.-Diversitat i abundància relativa dels components cel·lulars

3.-Envoltes cel·lulars

4.-Estructura i formació dels components del citoplasma.

5.- Sistemes de secreció de proteïnes en procariotes.

6.-Anàlisi del cost energètic de la construcció cel·lular

7.- Bioenergètica i cadenes de transport d'electrons

8.-Utilització de substrats orgànics

9.-Metabolisme fermentatiu

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes de problemes 10 0,4 CM10, KM15, SM13
Classes de teoria 30 1,2 CM10, KM15, SM13
Seminaris 5 0,2 CM10, KM15, SM13
Tipus: Supervisades      
Tutoria 5 0,2 CM10, KM15, SM13
Tipus: Autònomes      
Estudi 31 1,24 CM10, KM15, SM13
Lectura de textos 20 0,8 CM10, KM15, SM13
Recerca bibliogràfica 20 0,8 CM09, CM10, KM15, SM13
Resolució de problemes 25 1 CM10, KM15, SM13

La docència de l'assignatura s'articula a través d'una combinació de classes de teoria, classes de problemes i de seminaris participatius.

Teoria. Les classes de teoria estan dissenyades per permetre que l'alumnat incorpori de forma progressiva els elements necessaris per assolir un coneixement estructurat del funcionament de les cèl·lules procariotes. Els continguts s'imparteixen a l'aula utilitzant recursos docents que estan a la disposició de l'alumnat a través de moodle.

Problemes. Les classes de problemes estan estrictament dedicades a treballar de manera interactiva amb el professor, en grups de dimensions més reduïdes que els de teoria, procediments de càlcul destinats a determinar la coherència de dades experimentals, a fer balanços metabòlics i a formular prediccions sobre la viabilitat de diversos tipus de metabolisme.

Seminaris. En els seminaris es portarà a terme una discussió supervisada d'articles científics seleccionats i relacionats amb el contingut de l'assignatura. Els articles es distribueixen prèviament, juntament amb un qüestionari relacionat amb el seu contingut. Els qüestionaris s'han d'omplir i lliurar obligatòriament abans de l'inici de la discussió dels articles.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen 1. Teoria (60%) + Seminaris (40%) 45% 2 0,08 CM10, KM15, SM13
Examen 2. Teoria (60%) + Problemes (40%) 45% 2 0,08 CM10, KM15, SM13
Participació en les activitats programades 10% 0 0 CM09, CM10, KM15, SM13

L'avaluació es realitzarà mitjançant dos exàmens cada un dels quals contribueix a la nota final amb un 45%. En cada un dels exàmens s'avaluarà teoria (amb un pes de 60%) i seminaris/problemes (amb un pes de 40%). El 10% restant de la nota complementarà la nota dels exàmens només si aquests han estat aprovats i es posarà en funció del nivell de participació en les classes de problemes, requerint la realització de les tasques assignades en els terminis establerts. Per superar l’assignatura s’ha d’obtenir una qualificació de 5 sobre 10 o superior en cada examen. En cas de no superar algun dels exàmens es podrà procedir a la seva recuperació en la data programada al final del semestre. Per participar a la recuperació, l'alumnat ha d'haver estar prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul. Per tant, l'alumnat obtindrà la qualificació de "No Avaluable" quan les activitats d'avaluació realitzades tinguin una ponderació inferior al 67% en la qualificació final. Igualment, en aquesta mateixa data, els estudiants que hagin superat l'assignatura i vulguin millorar la seva nota podran presentar-se a un examen global de l'assignatura. La presentació  a l’examen de millora de nota comporta la renuncia a la qualificació obtinguda prèviament.

AVALUACIÓ ÚNICA
Examen únic comú que inclou tant teoria com preguntes corresponents a pràctiques d’aula. L’avaluació única consisteix en una prova única que inclou els continguts de tot el programa de teoria amb un pes de 60% i de seminaris i problemes amb un pes de 40%. La nota obtinguda en aquesta prova de síntesi és el 90% de la nota final de l’assignatura. El 10% restant correspon a les evidències de seminaris/problemes.
El lliurament d’evidències de les seminaris/problemes seguirà el mateix procediment que a l’avaluació continuada.
La prova d’avaluació única es farà coincidint amb la mateixa data fixada en calendari per a la darrera prova d’avaluació continuada i s’aplicarà el mateix sistema de recuperació que per l’avaluació continuada.


Bibliografia

Brock Biology of Microorganisms, Global Edition (16a. ed.) 2021. By: Michael T. Madigan, Jennifer Aiyer, Daniel Buckley, W. Sattley, David Stahl. Pearson Educación. ISBN: 978-1-292-40479-0, ebook ISBN: 978-1-292-40506-3.

https://bibcercador.uab.cat/permalink/34CSUC_UAB/avjcib/alma991010567908206709


Programari

  No hi ha un programari específic associat a aquesta assignatura. 


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(SEM) Seminaris 721 Català primer quadrimestre matí-mixt
(SEM) Seminaris 722 Català primer quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 72 Català primer quadrimestre tarda