Logo UAB

Documentació i Arxivística

Codi: 100071 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2502758 Humanitats OT 3
2502758 Humanitats OT 4
2504235 Ciència, Tecnologia i Humanitats OT 4

Professor/a de contacte

Nom:
Maria Angeles Jimenez Lopez
Correu electrònic:
angels.jimenez@uab.cat

Equip docent

Anahi Cristina Casadesus De Mingo

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No hi ha cap prerequisit.


Objectius

L’assignatura estudia les tècniques d'emmagatzematge, organització, difusió i preservació del patrimoni documental universal, des de les taules d’adob fins als arxius numèrics. L’objectiu general és que els estudiants i les estudiantes:

  • Copsin els conceptes fonamentals de la Documentació i l'Arxivística com a dues disciplines independents i complementàries.
  • Coneguin el sistema arxivístic espanyol i sàpiguen interpretar-ne els instruments de descripció.
  • Coneguin les principals fonts d'informació en Humanitats, Ciència i Tecnologia i sàpiguen interrogar-les.

La finalitat del curs és introduir a l'estudiantat en el coneixement d'aquestes dues disciplines a partir dels temes actuals de debat que hi ha plantejats al voltant del patrimoni documental i bibliogràfic.


Competències

    Humanitats
  • Identificar els processos històrics en què s'inscriu la cultura contemporània.
  • Utilitzar adequadament els recursos i les metodologies que s'empren en l'estudi de la cultura contemporània.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar documents de diferents èpoques històriques.
  2. Fer servir les TIC per a l'organització documental.
  3. Identificar els diferents tipus de documents.
  4. Transcriure un document històric.
  5. Valorar altres disciplines afins que ajuden a fer un tractament correcte dels documents: sigil·lografia, cronologia, etc.
  6. Valorar l'organització d'un arxiu concret.

Continguts

Part 1. Documentació

1. Accés universal a la informació i al coneixement per a la igualtat i el progrés social.

2. La Documentació com a disciplina científica.

3. Biblioteques i Serveis de Documentació en el context actual.

4. El document en la producció i transmissió del coneixement humanístic, científic i tecnològic.

5. Representació i organització de la informació.

6. Cerca, recuperació i avaluació d’informació en entorns digitals.

7. Fonts d’informació especialitzades d'utilitat en Humanitats, Ciència i Tecnologia.

8. Humanitats digitals: iniciatives i projectes.

 

Part 2. Arxivística

1. L’Arxivística com a ciència: concepte i definició. Evolució històrica de la disciplina.

2. L'arxiu i els documents d’arxiu: la definició tècnica del concepte arxiu: les tres accepcions.

3. Breu evolució històrica dels arxius.

4. El sistema arxivístic espanyol i català: el repartiment competencial i els arxius del sistema. La definició de patrimoni documental.

5. Els arxius i la gestió de la memòria.

6. L’accés a la informació i la documentació pública. El dret d’accés versus la protecció de les dades personals.

7. Dades massives i Humanitats. L'arxivatge d'Internet. Les dades personals a Internet.

 

 

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Participació a classe, debats i exposicions orals 40 1,6 1, 6, 3
Tipus: Supervisades      
Realització de pràctìques 35 1,4 1, 5, 3, 4
Tipus: Autònomes      
Elaboració de treballs 32 1,28 5, 6, 3
Estudi i lectura de la bibliografia i els materials recomanats 40 1,6 5, 6, 3

La metodologia inclou sessions teòriques, discussions i debats, així com, l'elaboració d'exercicis pràctics i treballs de reflexió. En el campus virtual es publicaran els materials corresponents a cada tema, lectures i propostes d'activitats teòrico-pràctiques. Algunes de les sessions es desenvolupen a les aules informatitzades.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen 1 25% 1,5 0,06 1, 5, 6, 3, 2
Examen 2 25% 1,5 0,06 5, 6, 3, 4, 2
Exercicis i treballs pràctics 50% 0 0 1, 5, 6, 3, 4, 2

L'avaluació és continuada. L'estudiantat ha de demostrar el seu progrés realitzant les activitats d’avaluació proposades per l'equip docent. El calendari d’aquestes activitats, els detalls sobre cada una d’elles i el pes que tenen en l’avaluació final es proporcionarà a l’inici de les classes.

 

Avaluació única

L'alumnat que s'aculli al sistema d'avaluació única haurà de realitzar un examen únic sobre els continguts teòrics i pràctics de l'assignatura.

 Revisió

En el moment de publicar la qualificació final prèvia a l'acta, es comunicarà per escrit la data i hora de revisió.

 Recuperació

Podran accedir a la recuperació els estudiants i les estudiantes que s’hagin presentat a activitats el pes de les quals equivalgui a un 66,6% (dos terços) o més de la qualificació final i que hagin tret una qualificació ponderada de 3,5 o més. En cap cas es podrà fer una activitat de reavaluació pel valor del 100% de la nota final.

En el moment de lliurar la qualificació final prèvia a l’acta de l’assignatura, es comunicarà per escrit el procediment de recuperació. El professorat pot proposar una activitat de recuperació per a cada activitat suspesa o no presentada o pot agrupar diverses activitats en una de sola. 

Consideració de no avaluable

S’assignarà un “no avaluable” quan les evidències d’avaluació que hagi aportat l’estudiant/a equivalguin a un màxim d’una quarta part de la qualificació total de l’assignatura.

Irregularitats en les activitats davaluació

En cas que l’estudiant/a realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0. S’exclouen de la recuperació les activitats d’avaluació en què s’hagin produït irregularitats (com ara plagi, còpia, suplantació d’identitat).


Bibliografia

BIBLIOGRAFIA GENERAL (durant el curs es facilitarà bibliografia específica per a cada tema)

Part 1. Ciència de la informació

Manuals

Cordón, J.A. et al. (2016). Las Nuevas fuentes de información : la búsqueda informativa, documental y de investigación en el ámbito digitalMadrid: Pirámide. 

López Carreño, R. (2017). Fuentes de información : guía básica y nueva clasificación. Barcelona: UOC.

López Yepes, J.; Osuna, M.R. coord. (2011) Manual de Ciencias de la Información y Documentación. Madrid: Pirámide.

 

Bibliografia

Aparici,I. (2023). “Redefiniendo las bibliotecas del siglo XXI”. Astrágalo. Cultura de la Arquitectura y la Ciudad, 1(33-34), 481 a 491.

Barrios, C.; Cuevas, C. ;Gómez, J.A. (2024). “Creación de capital social en la biblioteca pública . Revista Española de Documentación Científica, 47(1): e380.

Baker, D.; Ellis, L. eds. (2021) Future Directions in Digital Information : Predictions, Practice, Participation . Cambridge, MA: Chandos Publishing, and imprint of Elsevier.

Cárdenas, C.A. de; Jiménez, N. (2007). Acceso universal a la información: globalización, cultura y alfabetizaciónACIMED, 15(1)

Ferraris, M. (2023). Documentalidad : por qué es necesario dejar huellasGijón: Trea.

Klein, R. ; Rius-Ulldemolins, J. (2024). “La Política cultural local en debate: La Red de Bibliotecas Públicas de Barcelona, su valor social y sus contradicciones.” Información, cultura y Sociedad, 50: 117–134.

López Yepes, J. (2011). La Sociedad de la documentación : seis calas en el ámbito de la teoría de la documentación, del documento y de las fuentes de informaciónMadrid: Fragua.

Meneses, F.; Souza, G.F. (2024). “Biblioteca, Universidad y Sociedad.” Revista Informação na Sociedade Contemporânea, 8(1)

Mir, N. (2023). “Bibliotecas públicas de hoy, claves para la transición.” Culturas (Valencia), 10(2): 24–46

Villasana, L. M.; Hernández, P.;Ramírez, É. (2021). La gestión del conocimiento, pasado, presente y futuro. Una revisión de la literatura. Trascender, contabilidad y gestión6(18), 53-78.

Wright, A. (2014). Cataloging the World: Paul Otlet and the Birth of the Information Age. Oxford: Oxford University Press.

 

Revistes especialitzades

Item, revista de biblioteconomia i documentació. Barcelona: Col•legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, 1987-

El Profesional de la Información. Barcelona : Swets & Zeitlinger Ibérica, 1998- Continuació d’Information World en Español (1992-1997).

Revista Española de Documentación Científica. Madrid: CINDOC, 1977-.

Bid: textos universitaris de biblioteconomia i documentació. Barcelona: Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, 1998-.

 

Part 2. Arxivística

ARXIUS

Manuals

- CAPELL, Emilia; COROMINAS, Mariona (coords.) (2009). Manual d’arxivística i gestió de documents. Barcelona: Associació d’Arxivers de Catalunya.

- DURANTI, Luciana, FRANKS, Patricia C (eds.) (2015). Encyclopedia of Archival Science.  Lanham, MD: Rowman & Littlefield.

- GONZÁLEZ QUINTANA, Antonio; GÁLVEZ BIESCA, Sergio; CASTRO BERROJO, Luis. (2019). El Acceso a Los Archivos En España. Fundación Francisco Largo Caballero; Fundación 1o de Mayo.

- BOEL, Jens; CANAVAGGIO, Perrine; GONZÁLEZ QUINTANA, Antonio (eds.). (2023). Archivos y derechos humanos Una perspectiva mundial. Gijón: Trea.

 

Guies d'arxius

Guia dels Arxius Històrics de Catalunya.Barcelona: Generalitat de Catalunya, 1982-2007. 8 vols. (Guies, inventaris, catàlegs. Guies ; 1, 3-4, 6-9).

Censo-guía de archivos de España y Iberoamérica. Ministerio de Cultura. http://censoarchivos.mcu.es/CensoGuia/portada.htm

Guia de los archivos de la Iglesia en España. Archivo Diocesano de Barcelona : Asociación de archiveros de la Iglesia en España, 2001.
https://www.cultura.gob.es/dam/jcr:f28cc317-7893-40a3-9561-d821b6caf030/archivosiglesia.pdf

Guía de Archivos Militares Españoles. 3a. ed. corr. y aum. Madrid: Ministerio de Defensa, 2012. https://publicaciones.defensa.gob.es/guia-de-archivos-militares-espa-oles-17967.html

PARES.Portal de Archivos Españoles. Ministerio de Cultura. http://pares.mcu.es/

Cercador d’Arxius de Catalunya. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. http://cultura.gencat.cat/arxius/directori.asp

Archives Portal Europehttps://www.archivesportaleurope.net

 

Revistes
Boletín de la Asociación Española de Archiveros, Bibliotecarios, Museólogos y Documentalistas. Madrid: ANABAD, 1950-

 - Lligall, revista catalana d'arxivística. Barcelona: Associació d'Arxivers de Catalunya, 1988-

 - Tabula. Revista de Archivos de Castilla y León. Salamanca: Asociación de Archiveros de Castilla y León, 1992-

Comma. International Journal on Archives. Paris: International Council onArchives / Conseil International des Archives, 2001- . Continuació de Janus i Archivum

Archival Science: International Journal on Recorded Information. Main editors: K. Anderson; E. Ketelaar; E. Yakel. Dordrecht : Kluwer Academic Publisher, 2001-.   ISSN: 1389-0166 (print version). ISSN: 1573-7519 (electronic version)

 

Pàgines web

International Council on Archives. http://www.ica.org

Associació d’Arxivers de Catalunya. Enllaços. http://www.arxivers.com

- Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Arxius i Gestió documental. <http://www.gencat.cat>

 


Programari

No s'utilitza programari específic.


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 1 Català segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt