Logo UAB
2023/2024

Biotecnologia Microbiana

Codi: 42900 Crèdits: 9
Titulació Tipus Curs Semestre
4313772 Biotecnologia Avançada OB 0 1

Professor/a de contacte

Nom:
Antonio Pedro Villaverde Corrales
Correu electrònic:
antonio.villaverde@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.

Equip docent

Antonio Pedro Villaverde Corrales
Maria Pilar Cortes Garmendia
Neus Ferrer Miralles
Escarlata Rodriguez Carmona
Esther Vázquez Gómez
Anna Aris Giralt
Jose Luis Corchero Nieto
Elena Garcia Fruitós

Equip docent extern a la UAB

Antonio Barreiro Vázquez
Antonio Párraga Tajuelo
Antonio Rodríguez Fernández de Henestrosa
Carla Prat
Jordi Feliu
Lucas Martín
Luis Ruiz
Manuel Rodríguez
Marí Aldea Malo
Patricia Ayma
Remedios Mancebo
Vanessa Blanc

Prerequisits

Es necessari disposar de bones bases conceptuals en metabolisme i fisiologia microbiana, microbiologia molecular, tècniques de cultiu de cèl·lules microbianes, manipulació genètica de microorganismes i enginyeria de proteïnes.


Objectius

L'objectiu d'aques mòdul és oferir als alumnes una visió general dels microorganismes d'interès industrial, de la diversitat microbiana i de la seva potencialitat a escala industrial en processos de producció/transformació.

També es presentaran diversos productes microbians d'interés industrial i biomèdic, especialment proteïnes, i com és possible utilitzar les fàbriques cel.lulars microbianes per a la producció i adequació de les mateixes a aplicacions biotecnològiques i biomèdiques.


Competències

  • Combinar els coneixements de genètica i fisiologia microbianes amb les metodologies d'enginyeria de bioprocessos en les aplicacions de la fàbrica cel·lular.
  • Integrar comparativament la diversitat fisiològica microbiana i l'aplicació potencial dels productes microbians i les transformacions en què intervenen microorganismes a la indústria biotecnològica, farmacèutica i dels aliments.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  • Utilitzar i gestionar de manera responsable informació bibliogràfica i recursos informàtics relacionats amb la biotecnologia.
  • Utilitzar les metodologies i els principis biològics que sustenten la producció microbiana de proteïnes recombinants.

Resultats d'aprenentatge

  1. Aplicar els conceptes bàsics de microbiologia a processos industrials basats en biotecnologia.
  2. Avaluar les millors estratègies genètiques de producció de proteïnes recombinants.
  3. Avaluar quin tipus de productes microbians tenen un interès biotecnològic potencial.
  4. Demostrar criteri científic en l'elecció adequada de l'organisme productor per a l'obtenció de proteïnes recombinants de qualitat.
  5. Determinar el tipus de procés més adequat a una estratègia de producció microbiana.
  6. Integrar les eines i estratègies moleculars i fisiològiques a la producció i les transformacions microbianes.
  7. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  8. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  9. Reconèixer la diversitat microbiana com a oferta biotecnològica per a la fàbrica cel·lular.
  10. Utilitzar i gestionar de manera responsable informació bibliogràfica i recursos informàtics relacionats amb la biotecnologia.

Continguts

-I + D + i per a l'obtenció d'un producte o un microorganisme d'interès industrial.

-El concepte de Fàbrica Cel·lular: Producció microbiana de metabolits, enzims i fàrmacs recombinants.

-Disseny experimental en biotecnologia microbiana.

-Producció i enginyeria de fàrmacs i materials proteics d'interès clínic.

-Microbiologia en diferents sectors industrials (sanitari, farmacèutic, agroalimentari, cosmètic).

-Valor i transferència industrial de productes microbians.

 


Metodologia

Aquest mòdul consta de classes magistrals expositives impartides per investigadors en camps afins a la Microbiologia i la Biotecnologia, per professionals d’aquestes especialitats provinents d’industries vinculades, i per experts en valoritzacio i transferència industrial. Caldrà l'assistència a un 60% de les classes magistrals.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals 46 1,84 1, 2, 3, 4, 5, 9
Tipus: Autònomes      
Elaboració de presentació oral 41,75 1,67 3, 5, 6, 7, 8, 10
Estudi personal 135 5,4 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10

Avaluació

El mòdul s'avaluarà a través d'una prova individual escrita que consta de dues modalidats de preguntes (test i preguntes curtes) i del lliurament d'un treball realitzat en grup i avaluat mitjançant una presentació oral.

Per a superar l'assignatura s'ha d'obtenir una nota mitjana ponderada de 5 o més alta, i una nota de 5 o més alta en la prova escrita individual. En cas de no superar el mòdul, la avaluació individual pot ser recuperada.

Per participar a la recuperació, l'alumnat ha d'haver estar prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul. Per tant, l'alumnat obtindrà la qualificació de "No Avaluable" quan les activitats d'avaluació realitzades tinguin una ponderació inferior al 67% en la qualificació final.

En cas que l'estudiant desitgés millorar la qualificació de l'avaluació individual, podrà optar a una prova de millora de nota que es realitzarà el mateix dia que la prova de recuperació, renunciant a la nota obtinguda anteriorment en aquest apartat. Els alumnes que vulguin fer aquesta prova hauran de contactar per escrit amb el professorat del mòdul com a mínim 72 h abans del dia programat per a realitzar la prova. És necessari obtenir un mínim de 5 per superar-la.

Per aprovar el mòdul és obligatòria l'assistència de com a mínim un 60 % de les classes teòriques.

Avaluació única: L’avaluació única consisteix en una única prova individual escrita que consta de dues modalidats de preguntes (test i preguntes curtes) en la que s’avaluaran els continguts de tot el programa de teoria de l'assignatura. La nota obtinguda en aquesta prova de síntesi suposarà el 75 % de la nota final de l’assignatura.

L’avaluació de la presentación de treball mitjançant exposición oral seguirá el mateix procés de l’avaluació continuada. La nota obtinguda suposarà el 25 % de la nota final de l’assignatura.

S’aplicarà el mateix sistema de recuperació que per l’avaluació continuada.

 

 


Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Avaluació de treball en grup: presentacions orals 25 0,25 0,01 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Avaluació individual: examen tipus test 30 1 0,04 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9
Avaluació individual: preguntes curtes 45 1 0,04 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9

Bibliografia

La bibliografia necessària tant bàsica com específica es mostrarà al curs moodle. S'indicaran les bases de dades per a obtenir el material necessari pels treballs individuals.


Programari

No hi ha previst un programari específic.