Logo UAB
2023/2024

Eines per a l'Anàlisi Social I: Metodologia i Disseny

Codi: 106978 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2503878 Estudis Socioculturals de Gènere FB 1 1

Professor/a de contacte

Nom:
Maria Bruna Alvarez Mora
Correu electrònic:
mariabruna.alvarez@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.

Equip docent

Miranda Jessica Lubbers

Prerequisits

Aquesta assignatura no estableix prerequisits.


Objectius

L'objectiu general de l'assignatura és introduir a l'alumnat en l'àmbit de la investigació social. Es tracta de clarificar els conceptes, les aproximacions i els principis ètics que permeten dissenyar una investigación en l'àmbit social. 

 


Resultats d'aprenentatge

  • CM10 (Competència) Posar en pràctica habilitats per a treballar en equip: compromís amb l'equip, hàbit de col·laboració i capacitat per a promoure la resolució de problemes, aplicant l'ètica de la cura i l'ètica de la provisió.
  • CM14 (Competència) Proposar les línies bàsiques d'investigacions, programes i projectes coeducatius des d'una perspectiva de gènere tenint en compte les persones destinatàries i el context.
  • CM16 (Competència) Efectuar valoracions i correccions del propi treball a partir de l'avaluació d'estudis precedents i sobre la base de la detecció i la identificació de necessitats concretes d'intervenció social.
  • KM19 (Coneixement) Reconèixer la perspectiva de gènere i feminista en el repertori de polítiques públiques, programes, projectes i accions socioeducatives.
  • KM21 (Coneixement) Analitzar el marc teòric aplicat i la presència o l'absència de la perspectiva de gènere en investigacions, projectes o experiències d'intervenció psicosocial, educativa i comunitària existents.
  • KM22 (Coneixement) Revisar les correspondències entre feminismes i pedagogies detectant corrents, models i marcs per a la intervenció socioeducativa.
  • KM23 (Coneixement) Examinar la diversitat d'entorns socioeducatius (formals i no formals, amb atenció al temps d'oci) per a analitzar processos de construcció de coneixement i metodologies pròpies de les pedagogies feministes.
  • SM12 (Habilitat) Utilitzar recursos i alternatives no sexistes en espais de treball, educació i convivència.
  • SM15 (Habilitat) Dissenyar propostes, espais i recursos per a una intervenció socioeducativa feminista basada en la participació ciutadana.
  • SM18 (Habilitat) Aplicar els fonaments de dret i les eines jurídiques en l'elaboració de plans i projectes.
  • SM61 (Habilitat) Dissenyar propostes per a integrar les mesures orientades a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral en entorns professionals.

Continguts

1. Introducció a a la metodologia científica en la investigació social: evolució, definicions i dicotomies. 

2. Ontologia i epistemologia; mètodes inductius, deductius i mixtes. 

3. Disseny de la investigació: la pregunta de recerca, revisió de la literatura, metodologia i criteris de qualitat de la investigació.

4. Ètica en la recerca.


Metodologia

Abans de l'inici del curs es publicarà al campus virtual un cronograma detallat de les sessions.

Es duran a terme tres tipus d'activitats formatives: Sessions teòriques (dirigides). A les classes teòriques es farà una introducció per part de l'equip docent, amb exemples i discussions a l'aula. En aquestes classes es recomanaran lectures en funció del temari que cal treballar. Els materials utilitzats a les classes estaran disponibles al Campus Virtual. Sessions pràctiques (supervisades). A l'aula es desenvoluparan de forma individual o per grups les pràctiques programades a l'assignatura. Sessions d'avaluació (supervisades): Proves individuals teoricopràctiques de resolució de casos i problemes. Totes les activitats de formació estan programades i els exercicis davaluació tenen una data límit de lliurament que sha de complir estrictament, segons el calendari proposat a linici de lassignatura a través del Moodle. Les lectures també formen part del temari que cal avaluar a través de l'examen. Els diferents exercicis seran retornats corregits amb comentaris i orientacions per reformular-los, si es considera necessari, i de cara al següent exercici. L'alumnat ha de tenir en compte que el Moodle és l'espai a través del qual es notifiquen informacions fonamentals de l'assignatura. Per tant, és responsabilitat seva atendre les notícies i informacions que es vagin pujant. La comunicació es farà a través del Moodle. En casos d'urgència, es suggereix recórrer a la comunicació a través de correu electrònic. Tutories. Les tutories poden ser individuals o en grups petits. Estan destinades a aclarir dubtes puntuals sobre l'assignatura o fer un seguiment dels treballs de l'assignatura. Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe dins del calendari establert pel centre o per la titulació perquè l'alumnat empleni les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura o el mòdul.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Sessions pràctiques 0 0 CM10, CM14, CM16, KM19, KM21, KM22, KM23, SM12, SM15, SM18, SM61
lectures obligatòries 0 0 CM10, CM14, CM16, KM19, KM21, KM22, KM23, SM12, SM15, SM18, SM61
Tipus: Autònomes      
Disseny de projecte 0 0 CM10, CM14, CM16, KM19, KM21, KM22, KM23, SM12, SM15, SM18, SM61

Avaluació

Avaluació continuada

1. Dues pràctiques de lectura a l'aula (20%) 2. Treball individual de fer un disseny d'una investigació (30%) 3. Sol·licitar l'aprovació d'un comitè d'ètica basat en els criteris establerts pel comitè d'ètica de la UAB (20%) 4. Examen final (30%)

Avaluació única
										
											
										
											Consistirà en un examen amb les parts següents:
										
											
										
											- preguntes curtes del contingut de l'assignatura i sobre les lectures obligatòries (50%)
										
											
										
											- a partir d'una pregunta de recerca, desenvolupar un assaig sobre el disseny que es faria per respondre-la (30%)
										
											
										
											- a partir de la mateixa pregunta de recerca, plantejar el procediment per sol·licitar l'aprovació del comitè d'ètica (20%)

Normativa de l'avaluació
  • Per considerar superada l'assignatura caldrà obtenir una nota mínima de 5,0 com a nota mitjana resultant de les notes obtingudes a cadascuna de les activitats.
  • Un cop superada l'assignatura, aquesta no podrà ser objecte duna nova avaluació.
  • Els qui, per assistència a reunions dels òrgans col·legiats de representació universitària o altres motius previstos a les seves respectives normatives no poguessin concórrer a alguna de les activitats d'avaluació programades, tenen dret que se'ls fixi un dia i hores diferents per a la realització.
  • Els qui participin en les diferents activitats d'avaluació i la requereixin rebran una justificació documental d'aquesta participació.
  • En cas que l'estudiant dugui a terme qualsevol tipus d'irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació determinat, aquest serà qualificat amb 0, independentment del procés disciplinari que se'n pugui derivar. En cas que es verifiquin diverses irregularitats als actes davaluació duna mateixa assignatura, la qualificació final daquesta assignatura serà 0.
  • El procés disciplinari que es deriva de la còpia o el plagi, tant en el cas de treballs com en el cas d'exàmens, implica un 0 (zero) a l'activitat, la pèrdua del dret a reavaluació i se suspendrà tota l'assignatura. Recordar que es considera "còpia" un treball que reprodueix en tot o en part el treball d'un altre –a company-a. "Plagi" és presentar tot o part d'un text d'un autor com a propi, sense citar les fonts, ja sigui en paper o en format digital. Veure documentació de la UAB sobre "plagi" a: http://wuster.uab.es/web_argumenta_obert/unit_20/sot_2_01.html.
  • Qualsevol activitat no lliurada en el termini establert es considerarà com no lliurada.
  • En el moment de realització de cada activitat d'avaluació, s'informarà a través de Moodle del procediment i la fitxa de revisió de les qualificacions.
Sobre la reavaluació
										
											
										
											Per participar de la recuperació l'alumnat haurà d'haver estat avaluat en un conjunt d'activitats, el pes de les quals sigui equivalent de 2/3 parts de la qualificació total (AVALUACIÓ CONTINUADA) o ha d'haver lliurat totes les proves previstes (AVALUACIÓ ÚNICA).
										
											
										
											Es podrà recuperar l'assignatura quan la nota obtinguda de les activitats d'avaluació sigui inferior a 5 i igual o superior a 3,5.
										
											
										
											La revaluació constarà d'una única prova i es realitzarà el dia, hora i lloc establert per la Facultat.
										
											
										
											La nota obtinguda a la reavaluació constituirà la nota final de l'assignatura.
										
											
										
											Aquesta prova serà la mateixa per a l'avaluació continuada i l'avaluació única.

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen 30% 20 0,8 CM10, CM14, CM16, KM19, KM21, KM22, KM23, SM12, SM15, SM18, SM61
Pràctiques de lectura 20% 40 1,6 CM10, CM14, KM19, KM22, SM18, SM61
Solicitar l'aprovació d'un comitè d'ètica 20% 40 1,6 CM10, CM14, CM16, KM19, KM21, KM22, KM23, SM12, SM15, SM18, SM61
Treball individual de realització d'un disseny de recerca 30% 50 2 CM14, CM16, KM19, KM21, KM23, SM12, SM15, SM18, SM61

Bibliografia

Bibliografia obligatòria

Güler, Ezgi (2020). A Divided Sisterhood: Support Networks of Trans Sex Workers in Urban Turkey. Annals of the American Academy of Political and Social Science689(1), 149–167. https://doi.org/10.1177/0002716220919745

Haraway, Donna (1988). Situated Knowledges: The Science Question in Feminism and the Privilege of Partial Perspective. Feminist Studies14(3), 575–599. https://doi.org/10.2307/3178066

Hilda, Ana; Gaggiotti, Hugo (2019). Mujeres en línea. Liderazgo femenino en una planta de ensamblaje de Ciudad Juárez. Theomai, 40: 96-112. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7396609&orden=0&info=link

Huang, Junming; Gates, Alexander, J.; Sinatra, Roberta; Barabási, Albert-László (2020). Historical comparison of gender inequality in scientific careers across countries and disciplines. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America117(9), 4609–4616. https://doi.org/10.1073/pnas.1914221117

Sweet, Paige L. (2019). The Sociology of Gaslighting. American Sociological Review84(5), 851–875. https://doi.org/10.1177/0003122419874843

Tracy, Sarah J. (2010). Qualitative quality: Eight a"big-tent" criteria for excellent qualitative research. Qualitative Inquiry16(10), 837–851. https://doi.org/10.1177/1077800410383121

 

Bibliografia general

Alvesson, Mats; Sandberg, Jörgen (2011). Generating research questions through problematization. Academy of Management Review36(2), 247–271. https://doi.org/10.5465/amr.2009.0188

Bernard, Russell H. (2011). Research methods in anthropology: Qualitative and quantitative approaches. Plymouth, UK: Altamira Press.

Blanch, Silvia; Pérez, Eulàlia; Silvente, Jennifer (2016). Com citar i referenciar en els textos acadèmics. Compilació basada en la normativa APA. Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona. Disponible a https://ddd.uab.cat/pub/recdoc/2016/145881/citrefapa_a2016.pdf 

Düvell, Franck; Triandafyllidou, Anna; Vollmer, Bastian (2010). Ethical Issues in Irregular Migration Research in Europe. Population, Space and Place, 16(3), 227–239. https://doi.org/10.1002/psp.590

Estruch, Joan (1992). El conflicte quantitatiu/qualitatiu: un fals problema. A: Societat Catalana de Sociologia (Ed., 1992) Tècniques qualitatives en ciències socials. Barcelona: Societat Catalana de Sociologia, pp. 7-16.

González Echevarría, Aurora (1995). Etnografía y método científico. En: Aguirre Baztán, Angel (Ed., 1995). Etnografía. Metodología cualitativa en la investigación sociocultural. Barcelona: Boixareu Marcombo, pp. 49-63.

Gordon, Elisa J. (2000). When Oral Consent Will Do. Field Methods, 12(3), 235–238. https://doi.org/10.1177/1525822X0001200304

Jociles, Maria Isabel (1999). Las técnicas de investigación en antropología: Mirada antropológica y proceso etnográfico. Gazeta de Antropología, 15, no. 01. http://dx.doi.org/10.30827/Digibug.7524

Magliozzi, Devon; Saperstein, Aliya; Westbrook, Laurel (2016). Scaling Up: Representing Gender Diversity in Survey Research. Socius2https://doi.org/10.1177/2378023116664352

Maxwell, Joseph A. (2004). Using Qualitative Methods for Causal Explanation. Field Methods16(3), 243–264. https://doi.org/10.1177/1525822X04266831

Monk, Ellis P. (2022). Inequality without Groups : Contemporary Theories of Categories, Intersectional Typicality, and the Disaggregation of Difference. Sociological Theory40(1), 3–27. https://doi.org/10.1177/07352751221076863

Quivy, Raymond; Van Campenhoudt, Luc (1997). Manual de recerca en ciències socials. Barcelona: Herder.

Small, Mario L. (2011). How to Conduct a Mixed Methods Study: Recent Trends in a Rapidly Growing Literature. Annual Review of Sociology37(1), 57–86. https://doi.org/10.1146/annurev.soc.012809.102657

White, Patrick (2008). Developing Research Questions. Palgrave MacMillan.


Programari

L'alumnat de la UAB pot descargar Microsoft Office 365 gratuïtament als seus portàtils/ordinadors si ho desitgen: https://si-respostes.uab.cat/inici/correu/msop-microsoft-office/msop-com-em-puc-instal-lar-l-office

A més, poden instal·lar el botó ARE al navegador d'internet per tenir accés als recursos electròniques esmentats a la secció de bibliografia (p.ex., articles en revistes acadèmiques que no són d'accés obert) des de fora de la UAB - https://www.uab.cat/web/que-ofrecemos/acceso-a-los-recursos-electronicos-desde-fuera-de-la-uab-1345747332035.html . S'explica en aquest vídeo (en castellà) de 3 minuts: https://vimeo.com/516408829/9f4a1ed83d).