Logo UAB
2023/2024

Tecnologia Ambiental

Codi: 106930 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2503743 Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles FB 1 2

Professor/a de contacte

Nom:
Xavier Font Segura
Correu electrònic:
xavier.font@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.

Equip docent

Raquel Barrena Gomez

Prerequisits

Haver cursat l'assignatura de Fluxes de matèria i cicle de l'aigua


Objectius

Els objectius d'aquesta assignatura son: 

  • Aprendre a formular balanços de matèria en estat no estacionari i d'energia en qualsevol sistema.
  • Aprofundir en el cicle de residus a les ciutats i els seus processos de tractament i valorització.

Resultats d'aprenentatge

  • CM03 (Competència) Relacionar els coneixements i les habilitats de la matèria amb els aportats per altres tècnics en equips interdisciplinaris.
  • KM06 (Coneixement) Descriure sistemes d'emmagatzematge, generació i distribució d'energia, així com les tecnologies, les eines i les tècniques de l'enginyeria ambiental.
  • SM04 (Habilitat) Analitzar les característiques dels diferents components tecnològics i d'infraestructura dels diferents sistemes dels entorns urbans.

Continguts

  1. Balanços de matèria sense reacció química en estat no estacionari.
  2. Balanços Macroscòpics d'energia: Tipus d’energia. Expressió del balanç. Formes simplificades. Balanç d’energia en estat estacionari. Balanç d’energia calorífica. Balanç d’energia mecànica.
  3. Residus: Introducció i marc legal.
  4. Residus municipals: característiques, fraccions i sistemes de recollida.
  5. Residus orgànics: Compostatge i Metanització
  6. Instal·lacions de tractament i valorització de residus.
  7. Abocadors.

Metodologia

Les sessions presencials es distribuiran entre classes de teoria i classes de problemes a laula.

Les classes de problemes es realitzaran de manera coordinada amb les classes de teoria. Inclouran la realització de problemes, activitats avaluables i el desemvolupament d'un cas d'estudi que es treballarà al llarg del semestre. El Cas d'Estudi es centrarà en la gestió (recollida i tractament) de residus d’un municipi o barri.

El professor marcarà els resultats a presentar i assolir cada setmana.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes de problemes 28 1,12
Classes de teoria 28 1,12
Tipus: Autònomes      
Estudi 47 1,88
Treballs 40 1,6

Avaluació

Procés i activitats d’avaluació programades

L'assignatura consta de les activitats d'avaluació següents:

  • Exàmens: Es realitzaran dos exàmens parcials al llarg del curs. Cada examen tindrà un ès del 30% sobre la nota final de l'assignatura. Els exàmens constaran de preguntes relacionades amb la matèria explicada en les classes presencials, tant de teoria com de problemes. El segon examen parcial pot incloure conceptes avaluats en el primer parcial.
  • Cas d’estudi i activitats avaluables fetes a classe: 40% Aquesta part de la nota no és recuperable

En els exàmens parcials es necessita una nota mínima de 3.5 de cada part per fer mitjana, en cas contrari caldrà presentar-se a l'examen de recuperació.

Per poder aprovar l'assignatura mitjançant l'avaluació continuada caldrà treure una nota mínima de 5 en la mitjana global de l'assignatura.

Programació d’activitats d’avaluació

A l’inici de l’assignatura es formaran els grups per fer els treballs i es programaran les activitats d'avaluació que es faran en horari de classe.

Els exàmens es faran d’acord amb l’horari fixat en el calendari d’exàmens del Grau.

Procés de recuperació

Pel procés de recuperació és exclusivament per aquells estudiants que no han superat l'assignatura a partir de l'avaluació continuada. 

  • Els exàmens parcials son eliminatoris sempre i quan la nota sigui igual o superior a 5.
  • El càlcul de la nota final, en el procés de recuperació, es farà de la mateixa forma que en l’avaluació continuada i amb els mateixos criteris de nota mínima.
  • El treball en grup iles activitats avaluables fetes a classe no son recuperable

Procediment de revisió de les qualificacions

Per cada activitat d’avaluació, s’indicarà un lloc, data i hora de revisió en la que es podrà revisar, de forma presencial, l’activitat amb el professor. En aquest context, es podran fer reclamacions sobre la nota de l’activitat, que seran avaluades pel professorat responsable de l’assignatura. Si l'estudiant no es presenta a aquesta revisió, no es revisarà posteriorment aquesta activitat.

Qualificacions

Atorgar una qualificació de matrícula d’honor (MH) és decisió del professorat responsable de l’assignatura. La normativa de la UAB indica que les MH només es podran concedir a persones que hagin obtingut una qualificació final igual o superior a 9.00. Es pot atorgar fins a un 5% de MH del total de matriculats. En aquesta assignatura, per poder optar a la Matricula d’Honor, a més dels criteris anteriors, caldrà una nota igual o superior a 8.5 de cada una de les activitats avaluables i que no hagi hagut de recuperar cap dels exàmens.

Si, després del procés de recuperació, s’obté una nota final igual o superior a 5, però amb una nota inferior a 3.5 en algun dels exàmens, s’avaluarà com a suspès, reflectint-se com a nota final la nota corresponent a l'examen amb nota inferior obtinguda a la recuperació.

Es considerarà com a No Avaluable aquella persona que, no havent superat l’assignatura per avaluació continuada, no es presenti a la recuperació dels exàmens parcials.

Irregularitats: còpia i plagi

Copiar en qualsevol activitat d'avaluació suposarà suspendre l'assignatura amb una nota de 3 sobre 10, sense possibilitat a presentar-se a l'examen de recuperació.

Avaluació dels estudiants repetidors

No es preveu un sistema diferent d’avaluació pels alumnes repetidors. Si que es contemplarà la possibilitat de mantenir la nota del treball i les activitats avaluables fetes a classe el curs anterior, sempre i quan no repeteixi per haver copiat.

Avaluació Unica

L’alumnat que s’hagi acollit a la modalitat d’avaluació única haurà de realitzar en el mateix dia les següents proves:

  • En primer lloc un examen de síntesi de l'assignatura.
  • En segon lloc haurà de resoldre un seguit d'exercicis similars als que s'hagin treballat al llarg del curs
  • Finalment es farà una sessió oral on haurà de defensar un tema acordat prèviament.

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Exàmens 60 4 0,16 CM03, KM06, SM04
Treball en grup i activitats avaluables a classe 40 3 0,12 CM03, KM06, SM04

Bibliografia

  • George Tchobanoglous, Hilary Theisen, Samuel A. Vigil. Gestión integral de residuos sólidos.  Editorial Mc Graw-Hill. 1994.
  • Agència de Residus de Catalunya, www.arc.cat
  • R. T. Haug. The Practical Handbook of Compost Engineering.  Editorial CRC Press. 1993. (Disponible document electrònic: https://ebookcentral.proquest.com/lib/uab/detail.action?docID=5389526)
  • Agència Europea del Medi Ambient, https://www.eea.europa.eu
  • Gilbert M. Masters Wendell P. Ela Pearson Introducción a la ingeniería medioambiental  Prentice Hall. ISBN 978-84-8322-444-1. 2008
  • Himmelblau D. (1989) “Basic principles and calculations in Chemical Engineering”. Prentice-Hall
  • Aucejo, A. i col. (1999) "Introducció a l'Enginyeria Química"  Pòrtic. Biblioteca Universitària. Ed. Enciclopèdia Catalana.

Programari

No es requereix cap programari específic a bande de programari general d'ofimàtica.