Logo UAB
2023/2024

Sociologia del treball

Codi: 101151 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2500262 Sociologia OB 3 2

Professor/a de contacte

Nom:
Oriol Barranco Font
Correu electrònic:
oriol.barranco@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.

Equip docent

Oscar Molina Romo

Prerequisits

Estudis en Ciències Socials


Objectius

L’assignatura pretén afavorir el coneixement i la reflexió crítica al voltant del treball, entès en un sentit ampli, en el marc de les societats desenvolupades contemporànies. S’entén el treball com una relació social que defineix situacions i processos de desigualtat. Interessa, doncs, posar de manifest les distintes dimensions socio-organitzatives que emmarquen el treball i l’activitat laboral, els grups i actors socials que hi participen i les seves estratègies. Finalment, el domini de les eines i fonts estadístiques i documentals bàsiques sobre la matèria, també constitueix un objectiu central de l’assignatura. Aquests objectius lligats al contingut específic de la matèria, es complementen amb la finalitat de promoure la capacitat d’aprenentatge autònom i cooperatiu de l’alumnat.


Competències

  • Analitzar problemes derivats de l'aplicació de polítiques públiques i de situacions de conflicte reconeixent la complexitat dels fenòmens socials i de les decisions polítiques que afecten la democràcia, els drets humans, la justícia social i el desenvolupament sostenible.
  • Aplicar els conceptes i els enfocaments de la teoria sociològica, especialment les explicacions de les desigualtats socials entre classes, entre gèneres i entre grups ètnics, a la posada en pràctica de les polítiques públiques i a la resolució de les situacions de conflicte.
  • Avaluar les aportacions dels enfocaments sociològics a l'estudi de la cultura, l'educació, la interacció entre societat i medi ambient, la política social i el treball.
  • Demostrar que es comprenen els enfocaments de la teoria sociològica, així com els diversos vessants, interpretacions i el context històric.
  • Demostrar que es comprenen les anàlisis dels fenòmens socials presentades en llengua anglesa, i observar-ne els punts forts i febles.
  • Descriure els fenòmens socials de manera teòricament rellevant i tenint en compte la complexitat dels factors implicats, de les seves causes i dels seus efectes.
  • Desenvolupar estratègies d'aprenentatge autònom.
  • Desenvolupar un pensament i un raonament crítics i saber comunicar-los de manera efectiva, tant en les llengües pròpies com en una tercera llengua.
  • Gestionar el propi temps: planificar l'estudi propi, gestionar la relació amb un tutor o tutora o un assessor o assessora, i establir i complir els terminis adequats per a un projecte de treball.
  • Respectar la diversitat i la pluralitat d'idees, persones i situacions.

Resultats d'aprenentatge

  1. Comparar les accepcions per a diferents enfocaments teòrics sobre el treball, l'ocupació i les relacions laborals.
  2. Definir els conceptes sociològics que interpreten el treball, l'ocupació i les relacions laborals.
  3. Demostrar que es comprenen les anàlisis dels fenòmens socials presentades en llengua anglesa, i observar-ne els punts forts i febles.
  4. Desenvolupar estratègies d'aprenentatge autònom.
  5. Desenvolupar un pensament i un raonament crítics i saber comunicar-los de manera efectiva, tant en les llengües pròpies com en una tercera llengua.
  6. Discriminar les explicacions de les desigualtats laborals entre classes, entre gèneres i entre grups ètnics que aquests actors donen per descomptades.
  7. Distingir els conceptes sociològics sobre el treball, l'ocupació i les relacions laborals que adopten els actors implicats en aquestes polítiques i conflictes.
  8. Distingir els conceptes sociològics, així com els mètodes i les tècniques de recerca social comunament utilitzats per analitzar el treball.
  9. Expressar els debats al voltant d'aquests enfocaments, pel que fa al treball.
  10. Gestionar el propi temps: planificar l'estudi propi, gestionar la relació amb un tutor o tutora o un assessor o assessora, i establir i complir els terminis adequats per a un projecte de treball.
  11. Identificar els fenòmens socials subjacents a les polítiques i els conflictes laborals.
  12. Identificar les interpretacions socials del treball d'acord amb aquests enfocaments.
  13. Relacionar els conceptes, els mètodes i les tècniques utilitzats per analitzar el treball amb els debats teòrics i metodològics generals.
  14. Relacionar les explicacions de les desigualtats laborals amb els debats teòrics i metodològics generals.
  15. Relacionar-los amb els debats sobre el capitalisme, el poder i la desigualtat.
  16. Respectar la diversitat i la pluralitat d'idees, persones i situacions.

Continguts

Primera part: INTRODUCCIÓ al marc conceptual

Perspectives i enfocaments. Un diàleg interdisciplinari. Sociologia del Treball. Sociologia Industrial i de l’Empresa. Sociologia de les Relacions Industrials. Sociologia Econòmica. 

L'objecte de la Sociologia del Treball. La pluralitat de significats del treball. La construcció social del treball: el treball en les diferents cultures. El concepte de treball en els clàssics: Marx (alienació), Durkheim (anomia) i Weber (racionalització). Treball i ocupació: models històrics. La reconceptualització del treball avui.

Marc conceptual: Definició de treball, ocupació i professió. Definicions i mesures estadístiques de l'ocupació (EPA, INEM i d’altres fonts).

Segona part: DIVISIONS  DEL TREBALL                                                                                                                                                             

Divisió tècnica del treball. Racionalització del treball en el capitalisme. Divisió tècnica: tesi del control versus tesi de la productivitat. Els principis del taylorisme i del fordisme. Implicacions socials, sindicals i laborals del taylorisme-fordisme: norma d’ocupació, drets ciutadania social i cohesió social.

Divisió sexual del treball. Treball productiu i treball reproductiu. Gènere i desigualtat en el mercat de treball.  Producció i reproducció com àmbits interdependents. Models de reproducció en el capitalisme avançat.

Divisió Internacional del Treball. Asimetries centre i perifèria. Globalització i efectes sobre l'ocupació i les relacions laborals. 

Innovacions tecnològiques i ocupació

Tercera part: SOCIOLOGIA DE L’OCUPACIÓ I MERCAT DE TREBALL

L’objecte de la Sociologia de l’ocupació. Un diàleg entre sociologia i economia. El diàleg entre economia i sociologia en relació al mercat de treball. Definició del mercat de treball en la teoria econòmica clàssica i neoclàssica. Els límits de la teoria neoclàssica. Teories institucionalistes i marxistes del mercat de treball. Les bases teòriques de la segmentació.

Les relacions laborals. Definició. Els actors socials: sindicats, empresaris i Estat. El conflicte a les relacions laborals. La negociació col·lectiva com generadora de normes. Les relacions laborals a Espaya.

Crisi i transformacions del model d'acumulació Keynesià-Fordiste. Les transformacions de l'ocupació. La precarització de l'ocupació. Les reformes en el sistema de negociació col·lectiva. 

 

CONCLUSIONS

 


Metodologia

L'assignatura inclou tres tipus d'activitats:

a) Activitats dirigides.

b) Activitats supervisades.

c) Activitats autònomes.


La metodologia docent s'adequa a aquesta tipologia. Combina sessions magistrals amb treball supervisat i autònom individual i grupal per part de l'alumnat.

  1. Les activitats dirigides són activitats a l'aula, i poden consistir en classes magistrals, seminaris i pràctiques sobre les lectures o be l'anàlisi de problemes i discussions de temes del programa.
  2. Les activitats supervisades són activitas dutes per l'alumnat fora de l'aula d'acord amb un pla de treball dissenyat i posteriortment tutoritzat i avaluat pel professorat.
  3. Les activitats autònomes són totes aquelles activitats que fa l'alumnat pel seu compte, d'acord amb les exigències del curs per tal de superar amb èxit l'assignatura. Inclou la preparació de les activitats programades al curs, així com la preparació de les proves d'avaluació.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
ACTIVITATS DIRIGIDES I INTERACTIVES 86 3,44 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 15
Debat lectures obligatòries 6 0,24 1, 2, 3, 13, 15
Pràctiques a classe, comentari de taules, estudi de cas 10 0,4 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 15
Tipus: Supervisades      
Preparació dels textos que seràn objecte de control a classe 16 0,64 1, 2, 3, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 15
Redacció del treball de curs 16 0,64 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15
Tutories i comentaris d'examens 2 0,08 1, 10, 11, 12, 15

Avaluació

L’assignatura té dues modalitats d'avaluació. La recomanada és l'avaluació continuada. I l'excepcional per a casos motivats és l'avaluació única.

I. L'avaluació continuada

L’avaluació continuada, inclou tres tipus d'evidències:

1) Seminaris de lectures (25%, en grup)

2) Treball "cinema i treball" (25%, en grup)

3) Examen (50%, individual)

 a)L'Avaluació de Grup 

L'avaluació de grup pretén copsar la capacitat de treballar en equip, d'entendre i aplicar conceptes teòrics, així com la capacitat de síntesi i d'expressió oral i escrita. Els grups de treball seran de 3 a 5 persones, segons indiqui el professor/a a l'inici de curs. 

L'avaluació en grup inclou els dos tipus de tasques puntuables següents: 

La primera és el treball desenvolupat en els seminaris de lectures (25% nota). En cada sessió de seminari es discutirà una o dues lectures. Cada grup de treball haurà de presentar oralment, en uns 10 minuts, la tesi i arguments claus de la lectura que se li hagi assignat (20% nota). L’assistència i participació als seminaris comptarà un 5% de la nota. 

La segona tasca és la realització d'un treball (25% nota) consistent en visionar un pel·lícula de cinema, vincular el seu contingut amb les temàtiques tractades al llarg del curs i lliurar un informe escrit amb les conclusions a les que s'hagi arribat. A més, es destinarà una sessió del curs a posar la feina en comú i fer una discussió col·lectiva. Les pel·lícules s'assignaran i es pactaran amb el professor. 

No s'acceptarantreballs fora de termini.

B) Avaluació individual

L'avaluació individual consistirà en un examen (50% nota). En aquest s’avaluen els coneixements conceptuals i teòrics de la matèria assolits per l’alumne, així com la seva capacitat d’anàlisi i de raonament crític. S'ha de treure una nota mínima de 4 per a poder fer mitja amb la resta de notes del curs. 

RE-AVALUACIÓ.

Les persones que hagin tret una nota inferior a 5 en l'examen tenen dret a la seva re-avaluació, que serà en la data fixada oficialment per la facultat. Les activitats de seminaris i treballs en grup no seran objecte de re-avaluació. 

D’acord amb l’article 117.2 de la Normativa acadèmica de la UAB, l’avaluació de l'alumnat repetidor podrà consistir en una sola prova de síntesi. L’alumnat repetidor que es vulgui acollir a aquesta possibilitat, caldrà que es posi en contacte amb el professorat a principi de curs.   

Per favor, tingueu present les normes acadèmiques bàsiques sobre com citar i evitar el plagi (https://www.uab.cat/doc/GuiaCitesiPlagiEstudiants)

II. Avaluació única

L'avaluació única, inclou tres tipus d'evidències:

1) Exercici de lectures de seminaris (25%)

2) Vídeo "cinema i treball" (25%)

3) Examen (50%, individual)

La persona que faci l'avaluació única, el dia de oficialment d'examen de la facultat haurà de front a les tres evidències esmentades. En primer lloc, haurà de fer l'examen individual de l'assignatura. En segon lloc, després de l'examen, haurà de fer un exercici escrit sobre les lectures. Aquest consistirà en respondre per escrit, presencialment i de forma individual a les qüestions que se li plantegin sobre una o dues de les lectures dels seminaris del curs. Finalment, haurà de lliurar un vídeo d'uns 5 minuts en el què es connecti el contingut d'una pel·lícula (prèviament assignada) amb les temàtiques tractades al llarg del curs i lliurar un informe escrit amb les conclusions a les que s'hagi arribat. És responsabilitat de l'estudiant posar-se en contacte amb el professor per pactar la pel·lícula sobre la qual ha de fer el vídeo. 

S'ha de treure una nota mínima de 4 per a poder fer mitja amb la resta de notes del curs. 

RE-AVALUACIÓ.

Les persones que hagin tret una nota inferior a 5 en l'examen tenen dret a la seva re-avaluació, que serà en la data fixada oficialment per la facultat. Les activitats de seminaris i treballs en grup no seran objecte de re-avaluació. 

D’acord amb l’article 117.2 de la Normativa acadèmica de la UAB, l’avaluació de l'alumnat repetidor podrà consistir en una sola prova de síntesi. L’alumnat repetidor que es vulgui acollir a aquesta possibilitat, caldrà que es posi en contacte amb el professorat a principi de curs.   

Per favor, tingueu present les normes acadèmiques bàsiques sobre com citar i evitar el plagi (https://www.uab.cat/doc/GuiaCitesiPlagiEstudiants)


Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen (prova individual) 50% 3 0,12 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16
Seminaris de lectures 25% 8 0,32 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16
Treball "cinema i treball" 25% 3 0,12 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16

Bibliografia

 

NOTA: el llistat de bibliografia dels seminaris de lectures estarà disponible al campus virtual

 

Manual de referència

Köhler-H.D., Martín Arrtiles, A.. (2021) Manual de la sociología del trabajo y de las relaciones laborales, Madrid: Delta Ediciones. 4arta. Eddición.

 

Bibliografia general de suport

Alonso, L.E. (2000). Trabajo y postmodernidad: el empleo débil. Madrid: Ed. Fundamentos.

Agulló, Esteban (2001). “Entre la precariedad laboral y la exclusión social: los otros trabajos, los otros trabajadores.”[En Agullo, E. (coord): Trabajo, individuo y sociedad. Madrid: Pirámide.

Bauman, Z. (2000). Trabajo, consumismo y nuevos pobres. Barcelona: Gedisa.

Beaud, S. i Pialoux, M. (2015). Repensar la condición obrera. Investigación en las fábricas de Peugeot de Sochaux-Monbéliard. Buenos Aires: Antropofagia. [edición original francesa: (1999). Retour sur la condition ouvière. Paris: Fayard] https://lostrabajadoresenargentina.files.wordpress.com/2013/09/beaud-y-pialoux-2015-repensar-la-condicic3b3n-obrera.pdf

Beck, U. (2000): Un nuevo mundo feliz. Barcelona: Paidós.

Boltanski, L. Chiapello, E. (2002). El nuevo espíritu del capitalismo. Madrid: Akal.

Borderías, C.; Carrasco, C.; Alemany, C. (comp.1994) Las mujeres y el trabajo. Rupturas conceptuales. Madrid-Barcelona: Icaria-FUHEM

Bourdieu, Pierre. 1999. La Precarietat, Avui, És a Tot Arreu. Barcelona: Edicions 62.

Cachón, Lorenzo. 2009. La España Inmigrante: Marco Institucional, Mercado de Trabajo y Políticas de Integración. Barcelona: Anthropos.

Carrasco, Cristina, ed. 2007. Estadístiques Sota Sospita: Proposta de Nous Indicadors Des de l’experiència Femenina. Generalitat de Catalunya, Institut Català de les Dones.

Carrasco, Cristina, Cristina Borderías & Teresa Torns. 2011. El Trabajo de Cuidados: Historia, Teoría y Políticas. Barcelona: Catarata.

Castel, R.(1995). La metamorfosis de lacuestión social.Barcelona: Paidós.

Castells, M. (1996). La era de la información. Madrid: Alianza Editorial.

Castillo Mendoza, C.A. (coord.1999). Economía, organización y trabajo. Un enfoque sociológico. Madrid: Pirámide.

Carnoy, M. (2000). El trabajo flexible. Madrid: Alianza Editorial.

Coriat, B. (1981). El taller y el cronómetro. Madrid: Siglo XXI.

Cortina, Adela (2001). Ciudadanos del mundo. Madrid: Alianza Editorial.

Dickinson; J.; Emler, N. (1987). “Los nuevos conceptos de trabajo.” [En Hartley, J.F. (coord.): Relaciones Laborales. La psicología de la influencia y del control en el trabajo. Madrid: MTSS]

Fernández Steinko, A. (2002). Experiencias participativas en economía y empresa. Madrid: siglo XXI.

Garcia Calavia, Miguel Angel. 2011. Sociologia de Les Relacions Laborals. Valencia: Universitat de València.

Gorz, A. (1995). La metamorfosis del trabajo. Madrid: Sistema.

Grimshaw, Damian, Colette Fagan, Gail Hebson & Isabel Tavora. 2017. “A New Labour Market Segmentation Approach for Analysing Inequalities: Introduction and Overview.” Making Work More Equal. Manchester University Press. 1–32.

Handy, C. (1986). El futuro del trabajo. Barcelona: Ariel.

Hyman, R. (2000). Understanding unions. London: Sage.

Kern, M. Schumann, M. (1988). El fin de la división del trabajo: Madrid: Ariel.

Maruani, M.; Rogerat, Ch., Torns, T. (dirs.) (2000) Las nuevas fronteras de la desigualdad. Hombres y mujeres en el mercado de trabajo. Barcelona: Icaria.

Meda, D. (1998). El trabajo. Un valor en peligro de extinción. Barcelona: Gedisa.

Muñoz Bustillo, R. (ed.2000). El estado de bienestar en el cambio de siglo. Madrid: Alianza Editorial.

O´Brien, Gordon E. (1987). “La evolución del sentido del trabajo.” [En Hartley, J.F.(coord.): op. cit.]

Offe, C. (1992). La sociedad del trabajo. Madrid. Alianza Editorial.

Perdiguero, T.G.(2003). La responsabilidad social de la empresa en un mundo global. Barcelona: Anagrama.

Pérez-Orozco, Amaia. 2014. Subversión Feminista de La Economía. Aportes Para Un Debate Sobre El Conflicto Capital-Vida. Madrid: Traficantes de Sueños.

Polanyi, K. (1989). La gran transformación. Madrid: La Piqueta.

Pollert, A. (1993). ¿Adiós a la flexibilidad?. Madrid: MTSS.

Rifkin, J. (1997).. El fin del trabajo Barcelona: Paidós.

Ritzer, G. (1995). La McDonalización de la sociedad. Barcelona: Ariel.

Recio, A. (1997). Trabajo, personas y mercados. Barcelona- Madrid: FUHEM-ICARIA.

Rodriguez; Jorge (2001). Capitalismo flexible y Estado del Bienestar. Granada: Comares.

Santamaría, Elsa & Amparo Serrano. 2016. Precarización e Individualización Del Trabajo: Claves Para Entender y Transformar La Realidad Laboral. Barcelona: Editorial UOC.

Sennett, Richard. (2000). La corrosión del carácter. Barcelona: Anagrama.

Sennet, Richard. 2018. La Cultura Del Nuevo Capitalismo (Vol. 349). Barcelona: Anagrama.

Serrano, Amparo  y otros (2001). “La experiencia subjetiva del trabajo en una sociedad en transformación.” [En Agulló, Esteban (coord.): Trabajo, individuo y sociedad. Madrid: Pirámide.]

Torns, Teresa. 2008. “El Trabajo y El Cuidado: Cuestiones Teórico-Metodológicas Desde La Perspectiva de Género.” EMPIRIA. Revista de Metodología de Ciencias Sociales 15:53–73.


Programari

Cap d'específic.