Logo UAB
2023/2024

Treball de fi de grau

Codi: 101037 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2500254 Geologia OB 4 0

Professor/a de contacte

Nom:
Maria Merce Corbella Cordomi
Correu electrònic:
merce.corbella@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu accedir-hi des d'aquest enllaç. Per consultar l'idioma us caldrà introduir el CODI de l'assignatura. Tingueu en compte que la informació és provisional fins a 30 de novembre de 2023.


Prerequisits

Per a poder matricular-se del Treball de Fi de Grau cal haver superat, com a mínim, dos terços del total de crèdits del pla d'estudis i totes les assignatures de 1r curs, d'acord amb la normativa acadèmica de la UAB (Règim de permanència dels estudiants),. En el cas del Grau de Geologia, s'han d'haver superat 160 ECTS.

En tot cas, és molt important haver superat la majoria d'assignatures de 2n i 3r del Grau en Geologia per tal de poder dur a terme un treball complet.


Objectius

Aquesta assignatura té un caràcter transversal i global, pel que és millor matricular-la durant el curs en que es preveu acabar el grau. El treball ha de comportar una càrrega lectiva per a l'estudiant de 150 h (si fa feina durant 5 mesos –de setembre a gener- són unes 8 hores/setmana, si fa feina durant 7 mesos -de novembre a juny- són unes 5h/setmana).

L'objectiu de l'assignatura és realitzar un treball, per parelles o individual, curt d'investigació (6 ECTS), de caràcter experimental o teòric, predominantment de manera autònoma, sobre algun tema de Geologia. Amb aquest treball l’alumnat ha de demostrar haver assolit la maduresa i coneixements necessaris de Geologia i que els sap transmetre.

El treball haurà de ser presentat en forma de memòria escrita i presentació oral.


Competències

  • Analitzar i utilitzar la informació de manera crítica.
  • Aprendre i aplicar a la pràctica els coneixements adquirits i resoldre problemes.
  • Demostrar iniciativa i adaptar-se a problemes i situacions nous.
  • Demostrar interès per la qualitat i la praxi de la qualitat.
  • Obtenir informació de textos escrits en llengües estrangeres.
  • Reconèixer teories, paradigmes, conceptes i principis propis de la geologia per utilitzar-los en diferents àmbits d'aplicació, científics i tècnics.
  • Transmetre adequadament la informació, de forma verbal, escrita i gràfica, i utilitzant les noves tecnologies de comunicació i informació.
  • Treballar amb autonomia.
  • Valorar els problemes morals i ètics de les recerques i reconèixer la necessitat de seguir els codis de conducta professionals.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar i utilitzar la informació de manera crítica.
  2. Aplicar teories i principis de geologia a un treball de recerca propi.
  3. Aprendre i aplicar a la pràctica els coneixements adquirits i resoldre problemes.
  4. Demostrar iniciativa i adaptar-se a problemes i situacions nous.
  5. Demostrar interès per la qualitat i la praxi de la qualitat.
  6. Demostrar una conducta ètica en un treball de recerca propi.
  7. Obtenir informació de textos escrits en llengües estrangeres.
  8. Transmetre adequadament la informació, de forma verbal, escrita i gràfica, i utilitzant les noves tecnologies de comunicació i informació.
  9. Treballar amb autonomia.

Continguts

 

El treball de Fi de Grau es concep com un treball autònom de l’estudiant, que es podrà realitzar en parella o individualment amb la guia d’un membre del professorat. El treball és de 6 crèdits, el que correspon a una feina de 150 hores per part de l’estudiant.

El tema de treball de fi de grau pot sorgir a partir de propostes tant del professorat com de l'alumnat, abans o durant el mes de setembre. Es demanarà al professorat del Departament de Geologia que presenti propostes de temes que poden tutoritzar, esperant que de cada àmbit de la Geologia es proposin entre 3 i 10 temes.

Per proposar formalment un tema s'haurà d'omplir un full específic "Proposta de temes per a TFG de Geologia", que la coordinació de l'assignatura posarà a disposició de tothom a través del Campus Virtual, o una plataforma alternativa, i enviar-lo / penjar-lo signat a la plataforma o al mateix coordinador. En aquest full caldrà especificar també a quina convocatòria es presentarà el treball (febrer o juny; no hi ha convocatòria de setembre). En la proposta de tema caldrà posar-hi un títol provisional, l'àmbit de la Geologia en el que s'emmarca el treball, un resum de la feina a fer i alguns dels resultats esperats.

Quan sigui l'estudiant qui proposa el tema, haurà de buscar algun membre del professorat per tal que tutoritzi el treball.

 

Assignació de temes de TFG:

L’alumnat ha d’establir contacte amb el professorat per tal de concretar el tema, el riteme i la pauta de feina per a dur a terme el treball. Un cop arribat a l’acord, ho han de comunicar a la coordinació de l'assignatura a través del full de Proposta signat per ambdós, com a molt tard durant el mes d'octubre. En cas quel'estudiant no trobi professorat tutor per al tema que proposa, la coordinació li assignarà un dels temes proposats pel professorat.

 

El professorat tutor d'un TFG:

S’encarrega de fer el seguiment d'un TFG des de que s'acorda amb l'estudiant el tema fins que el presenta oralment. Pel seguiment d'un TFG, al professorat tutor se li comptarà al seu Pla docent la càrrega lectiva corresponent. Ha de fer un mínim de dues sessions de tutoria amb l’estudiant, d’acord amb la Guia-TFG de la Facultat de Ciències. També d’acord amb aquesta Guia, els TFGs podran ser co-tutoritzats per un màxim de 2 persones.

Cada membre del professorat no hauria de ser tutor de més de dos treballs per curs si hi ha altres professors del mateix àmbit que no tutoritzen treballs.

El professorat tutor haurà de lliurar a la coordinació de l'assignatura els fulls de valoració i seguiment d'acord amb el calendari establert.

 

Les comissions de qualificació dels TFG:

Les comissions estaran constituïdes per 2 membres del professorat del Grau de Geologia que valoraran la qualitat del treball realitzat, la presentació oral i la resposta a les preguntes plantejades. La qualificació es farà seguint les rúbriques facilitades per la coordinació de l'assignatura.


Metodologia

L'estudiant realitzarà un treball d'investigació personal i original guiat per un membre del professorat. El treball podrà ser realitzat per parelles o individualment. El treball conjunt ha de tenir l'amplitud necessària per complir amb la normativa de l'assignatura. En finalitzar el treball d'investigació, l'alumne en redactarà una memòria escrita i prepararà una presentació oral del treball realitzat per defensar davant d'una comissió de professorat.

En triar el tema i matricular-se, l'estudiant ha de decidir també si presentarà el treball al febrer o al juny, tenint en compte que només es pot presentar una vegada per convocatòria o curs.

La major part de la feina de l'estudiant serà en forma de treball autònom per cerca d'informació, realització de la investigació, redacció del treball i preparació de la presentació oral.

El professorat tutor i l'estudiant han d'acordar com a mínim dues reunions o tutories durant el curs.

L’alumnat de la doble titulació de CC.AA.+Geologia haurà de presentar un TFG separat per a cada una de les dues titulacions, tot i que es tracti d'un tema conjunt. En aquest cas, el treball tindrà dos tutors (un de cada titulació) i tant la memòria com la presentació oral del TFG de Geologia hauran de complir amb el que estableix aquesta Guia.

La coordinació de l'assignatura informa de l'organització de l'assignatura i del calendari corresponent a través de l’espai propi al Campus Virtual o la plataforma alternativa que es triï.

 

Memòria escrita:

La memòria s'ha d'escriure en un màxim de 20 pàgines en el cas de treballs individuals, o de 30 pàgines els treballs en parelles, en l'estil d'un article científic. Si cal, també es podran adjuntar annexes a la memòria (material no essencial com taules de dades, mapes, glossari, etc.). Pot estar escrita en català, castellà o anglès. Els continguts no originals han d'estar clarament referenciats en el text.

Ha de comptar amb les següents parts, com a mínim:

0-Títol, autoria i tutoria del treball, curs/data, “Departament de Geologia” i el logotip de la UAB.

1-Índex.

2- Resum, Resumen, Abstract (resums en català, castellà i anglès) d’uns 1000 caràcters màxim, haurien de cabre-hi els tres en una sola pàgina (però ha de contenir els principals resultats i la seva interpretació)

3-Introducció (plantejament del problema, coneixement previ del tema) i objectiu del treball o hipòtesi de partida.

4-Materials i metodologia (material del que s'ha disposat, qui l’ha obtingut, mètodes emprats per l’alumnat per resoldre el problema).

5-Resultats obtinguts (descripció de les dades adquirides, diferenciant-les clarament de les dades d’altres estudis o TFGs; no interpretar les dades aquí).

6-Interpretació o discussió dels resultats (no repetir les descripcions de dades, només interpretacions, valoracions, comparacions, etc.).

7-Conclusions (resum dels resultats i la seva interpretació).

8-Bibliografia (només tots els treballs citats al text; haurà d'estar homogeneïtzada i presentada segons els criteris habituals).

9-Annexes (si cal; però les dades/imatges importants han d’estar incloses al cos principal del treball).

 

Presentació oral:

La presentació del Treball de Fi de Grau constitueix l'examen final oral de l'assignatura, que es realitzarà davant d'una comissió constituïda per 2 professors en sessió oberta. Qui assisteixi a l'acte haurà de tenir en compte la rellevància i formalitat d'aquest examen.

La presentació oral del treball es pot realitzar en català, castellà o anglès i s'acompanyarà de suport digital. El treball es presentarà en un temps màxim de 10 minuts en el cas de treballs individuals, i de 15 minuts si el treball es per parelles, després dels quals l'estudiant haurà de contestar les preguntes que plantegin els membres de la comissió durant uns altres 10 minuts (o 15 minuts si el treball es per parelles). Les peguntes aniran adreçades a esbrinar si l'estudiant ha assolit la maduresa i els coneixements necessaris corresponents al títol de Grau en Geologia.

 

Calendari de l'assignatura:

Juliol-Setembre: Recollida de temes proposats per part del professorat i per part de l’alumnat. Hi ha d'haver entre 3 i 10 temes de cada àmbit.

Setembre-octubre: es publicarà el llistat de temes proposats pel professorat.

- Pels estudiants que presentin el TFG al febrer:

Octubre: Primera reunió estudiant-tutor per iniciar el TFG.

Desembre: Intervenció del coordinador de l'assignatura en cas de seguiment negatiu per part del professorat tutor o de procés negatiu per part de l'estudiant.

Gener: Lliurament de l'esborrany de la memòria escrita al professorat tutor.

Febrer: Lliurament de l’alumnat de la memòria escrita del treball a través del Campus Virtual o plataforma alternativa, i en paper, si es creu convenient.

Lliurament a la coordinació o plataforma, per part del professorat tutor, del full de seguiment i valoració del treball de l'estudiant.

Presentació oral del treball d'investigació davant de la comissió en la data fixada al llistat d’exàmens del Grau de Geologia. L'estudiant ha de lliurar una còpia digital de la presentació de suport via Campus Virtual el dia abans de les presentacions.

- Pels estudiants que presentin el TFG al juny:

Novembre: Data límit de la primera reunió estudiant-tutor per iniciar el TFG.

Març: Intervenció del coordinador de l'assignatura en cas de seguiment negatiu per part del professorat tutor o de procés negatiu per part de l'estudiant.

Juny: Lliurament de l'esborrany de la memòria escrita al professorat tutor.

Lliurament per part de l’alumnat de les memòries escrites del treball a través del Campus Virtual o plataforma alternativa, i en paper si es creu convenient.

Lliurament per part del professorat tutor del full de seguiment i valoració del treball a la coordinació o plataforma.

Juliol: Presentació oral del treball d'investigació davant la comissió en la data fixada al calendari d’exàmens del Grau de Geologia. L'estudiant ha de lliurar una còpia digital de la presentació de suport via Campus Virtual o plataforma alternativa el dia abans.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Reunions amb el tutor 8 0,32 1, 3, 5, 6, 8, 9
Tipus: Supervisades      
desenvolupament del treball d'investigació 122 4,88 1, 2, 3, 7, 9
preparació de la presentació oral 5 0,2 1, 3, 6, 8
Tipus: Autònomes      
redacció de la memòria escrita 15 0,6 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Avaluació

Es tindran en compte tant el progrés de l'estudiant durant la realització del TFG com els resultats obtinguts. El progrés l'avaluarà el professorat tutor mitjançant l'informe de seguiment. La qualitat del treball serà avaluada en part pel professorat tutor (valoració de la memòria escrita) i en part per la comissió (valoració de la memòria escrita i de la presentació oral).

En base a la valoració de les memòries escrites i exposicions orals, les comissions d'avaluació jutjaran el contingut, la metodologia, grau de dificultat, la qualitat del treball realitzat i les competències transversals adquirides, a més de la presentació i defensa dutes a terme. Els membres del tribunal qualificaran separadament el treball escrit i la defensa oral.

Per tal que els criteris d'avaluació siguin uniformes, tant el professorat tutor com el professorat de la comissió ompliran els fulls de seguiment i avaluació preparats per la coordinació de l’assignatura indicant el grau d'assoliment de cada punt.

Els percentatges de nota de cada part a la qualificació final serà: 10% l’informe de seguiment i 15% la valoració de la memòria escrita, per part del professorat tutor, 40% la mitjana de la valoració de la memòria escrita i 35% la mitjana de la valoració de la presentació i la resposta a preguntes, per part dels membres de la comissió.

En base a les notes atorgades pel professorat tutor i de les comissions d'avaluació, la coordinació del TFG calcularà les notes finals de l'assignatura, considerant la diversitat dels tribunals, i la farà pública al Campus Virtual de l'assignatura o plataforma alternativa. A més, serà l'encarregada de posar les Matrícules d'Honor, si s'escau, a partir de les propostes del tribunal, i de tancar l'acta.

Si un cop feta la presentació pública alguna de les parts valorades pel professorat tutor o de les comissions obté una valoració de deficient(inferior a 3 sobre 10), la qualificació final serà de Suspens, independentment de les valoracions de les altres parts. En cas que la comissió d’avaluació consideri que la Memòria presenta deficiències esmenables, es donarà un termini de 12 dies per tal que l'estudiant pugui arreglar els errors. La comissió emetrà la qualificació definitiva una vegada avaluada la correcció realitzada per l'estudiant.

La qualificació final de Suspens no permet tornar a presentar el treball dintre del mateix curs i l'estudiant haurà de tornar-se a matricular de TFG el curs següent. La qualificació serà de No Avaluable si l'estudiant no presenta el treball escrit al tutor o al tribunal en el període assignat


Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Informe de seguiment del professorat tutor 10 % 0 0 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Valoració del professorat tutor a la memòria escrita 15 % 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9
Valoració del tribunal a la memòria escrita 40 % 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Valoració del tribunal a la presentació oral i les respostes a les preguntes 35 % 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Bibliografia

El professorat tutor del treball suggerirà una bibliografia bàsica a l’estudiant d'acord amb el tema proposat.

L’alumne haurà de ser capaç d’ampliar aquesta bibliografia i realitzar independentment la seva pròpia cerca.


Programari

No hi ha programari específic.