Titulació | Tipus | Curs | Semestre |
---|---|---|---|
2501925 Ciència i Tecnologia dels Aliments | OB | 4 | 1 |
Tot i que no hi ha prerequisits oficials, és convenient que l’estudiant repassi els coneixements adquirits a les assignatures de segon i tercer curs:
Objectiu general:
Identificar, analitzar i entendre el sistema normatiu aplicable a la producció i comercialització d’aliments.
Objectius específics:
L'assignatura es divideix en dos blocs principals: (1) Introducció al Dret i (2) Legislació Alimentària. El contingut de cada bloc és com a continuació:
Tema1. - Presentació de l’assignatura
1.1. Introducció general
(1) Introducció al Dret
Tema2. - Què és l'Estat. Què és el Dret. Què és l'Administració Pública i quines són les seves classes
Tema3. - L'ordenament jurídic. La Constitució, les lleis i les normes reglamentàries
Tema4. - Les decisions administratives. Els recursos i el control de l'Administració
Tema5. - La funció pública
Tema6. - Administració, el ciutadà i l'empresa des de el punt de vista del Dret. La llibertat d'empresa. Els serveis públics
(2) Legislació Alimentària
Tema7. - Dret alimentari a nivell internacional
7.1. Rol, estructura i funcionament de l’Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO)
7.2. Rol, estructura i funcionament de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
7.3. El Codex Alimentarius
7.3. Rol, estructura i funcionament de la Organització Mundial del Comerç (OMC), i l’Acord sobre l’aplicació de mesures sanitàries i fitosanitàries
Tema8. - Introducció al dret a nivell de la Unió Europea
8.1 Òrgans legislatius de la Unió Europea
8.2 Procés legislatiu en l'àmbit alimentari a la Unió Europea
8.3. Dreta primari i dret derivat (Reglaments-Directives-Decisions-Recomanacions i Dictàmens)
Tema9. - Dret alimentari a nivell de la Unió Europea
9.1. El llibre blanc sobre la innocuïtat alimentaria
9.2. Reglament 178/2002 sobre els principis de la legislació alimentària
9.3. Anàlisis del risc: avaluació, gestió i comunicació
9.4. Rol, estructura i funcionament de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria (EFSA) i el seu impacte legislatiu
9.5. Rol, estructura i funcionament de la Comissió Europea i la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentaria (DG SANTE)
Tema10. - Distribució de competències entre els principals organismes implicats en la innocuïtat alimentaria a l’Estat Espanyol
10.1 Rol, estructura i funcionament dels principals organismes relacionats amb l’alimentació a nivell estatal
10.2 Rol, estructura i funcionament dels principals organismes relacionats amb l’alimentació a nivell de Catalunya
Tema11. - Ètica i Deontologia en la pràctica professional i principis ètics
Tema12. - Concepte de responsabilitat civil i professional
La metodologia de l’assignatura es durà a terme de forma mixta, presencial i no presencial, com es detalla a continuació:
26 hores presencials:
- 16 hores- Classes teòriques: consistents en classes expositives, a on s’explicaran els conceptes fonamentals del contingut de l’assignatura.
- 8 hores- Seminaris de presentació, anàlisi i discussió de les activitats d’autoaprenentatge. Es realitzaran quatre seminaris, durant els quals l’alumnat exposarà les tasques realitzades.
- 2 hores- Conferències: al llarg del curs es realitzaran dues conferències a càrrec d’experts en la matèria.
No presencials:
- Activitats d'autoaprenentatge: l’alumnat haurà de realitzar diferents tasques de forma autònoma que contribuiran en la preparació de l’assignatura a partir de material que proveït pel professorat i bibliografia. Es tracta de tasques, que impliquen la recerca addicional d'informació per part de l’alumnat sobre una o diverses qüestions, i que s'hauran de lliurar per escrit i defensar oralment.
Nota: addicionalment es programarà una hora de resolució de dubtes prèviament a l’examen. L’assistència a aquesta activitat és voluntària.
Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.
Títol | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|
Tipus: Dirigides | |||
Classes teòriques (classes expositives o magistrals de teoria) | 16 | 0,64 | 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Conferència a càrrec d'un expert | 2 | 0,08 | 10, 13, 15 |
Seminaris | 8 | 0,32 | 3, 4, 6, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 15 |
Tipus: Supervisades | |||
Seminaris Tutories | 8 | 0,32 | 6, 14, 15 |
Tipus: Autònomes | |||
Estudi autònom | 24 | 0,96 | 3, 5, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Preparació de casos pràctics i activitats d'avaluació continuada | 15 | 0,6 | 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Les competèn
L'avaluació de l’alumnat es farà d’acord amb la distribució següent:
1.- Proves teòriques (examen teòric).............................................................................65%
1.1.- Introducció al Dret......................................................................................25%
1.2.- Legislació Alimentaria................................................................................40%
2.- Tasques d’autoaprenentatge......................................................................................35%
2.1.- Tasques escrites...........................................................................................25%
2.2.- Presentació oral.............................................................................................5%
2.3.- Participació en les discussions.................................................................5%
3.- Assistència a les classes teòriques, seminaris i conferències..........................10%
L’alumnat superarà l’assignatura quan la seva nota representi com a mínim el 50% de l’avaluació total i hagi superat cada prova teòrica com a mínim amb un 5,0/10,0. En el cas de no superar una o ambdues proves teòriques, l’alumnat tindrà la oportunitat de recuperar-les de forma independent, en funció de les necessitats individuals.
Títol | Pes | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|---|
Examen d'Introducció al Dret i Legislació alimentaria | 25% Introducció al Dret; 40% Legislació alimentaria | 2 | 0,08 | 3, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Tasques d'autoaprenentatge i assistència a classe | 35% | 0 | 0 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Bibliografia de Dret Administratiu:
SÁNCHEZ MORÓN, M.: Derecho Administrativo. Parte general. Tecnos, 2016.
GAMERO CASADO, E. i FERNÁNDEZ RAMOS, S.: Manual básico de Derecho Administrativo, Tecnos, 2016.
ESTEVE PARDO, J.: Elementos de Derecho Administrativo, Marcial Pons, 2015.
RECUERDA GIRELA, M.A., Tratado de Derecho alimentario, Aranzadi, 2014.
Bibliografia de Legislació Alimentaria:
Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado. 2022. Diarios oficiales. https://www.boe.es/
Commission of the European Communities. 2000. White paper on food safety
Commission of the European Communities. 1997. The general principles of food law in the European Union- Commission Green Paper
Coutrelis, N. & Caussanel, S. 2017. The role and mission of the Codex Alimentarius and its relation to its parent institutions. Source: European Food and Feed Law Review, 12(3): 212–216. https://doi.org/10.2307/90010364
European Union. 2022. EUR-Lex Access to European Union Law. Cited 5 July 2022. https://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=en
FAO/WHO. 2022. Codex Alimentarius Standards. https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/codex-texts/list-standards/en/
Goodburn, K. 2001. EU food law: a practical guide. 1st edition. Cambridge, Woodhead Publishing Limited.
Holland, D. & Pope, H. 2003. EU food law and policy. 1st. edition. The Hague, Kluwer Law International.
Kirchsteiger-Meier. E & Baumgartner, T. 2014. Global food legislation: an overview. 1st edition. Weinheim, Wiley-VCH.
Kotwal, V. 2016. Codex Alimentarius Commission: role in international food standards setting. In: Encyclopedia of Food andHealth. pp. 197–205. Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00397-4
MacMaolain, C. 2007. EU food law- protecting consumers and health in a common market. 1st edition. Cornwall, Hart Publishing.
van der Meulen, B. 2019. Impact of the Codex Alimentarius: The Influence of the Joint FAO/WHO Food Standards Programme on EU Food Law. Feed Law Review, 14(1): 29–50. https://doi.org/10.2307/26670663
Szajkowska, A. 2012. Regulating food law risk analysis and the precautionary principle as general principles of EU food law. 1st. edition. Wageningen Academic Publishers.
World Trade Organization. 1996. Agreement on the application of sanitary and phytosainatry measures
Union- Commission Green Paper
No hi han p'rogrames per aquesta assignatura