Logo UAB
2022/2023

Tendències Actuals

Codi: 102770 Crèdits: 3
Titulació Tipus Curs Semestre
2502441 Enginyeria Informàtica OT 4 2

Professor/a de contacte

Nom:
Jordi Pons Aroztegui
Correu electrònic:
jordi.pons@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
català (cat)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
Grup íntegre en espanyol:
No

Prerequisits

Els definits al règim de permanència, dins l'apartat de progressió de matrícula. Al tractar-se d'una assignatura de quart curs cal haver superat com a mínim totes les assignatures de primer curs i un nombre total de 120 crèdits dels tres primers cursos.

Objectius

En aquesta matèria es pretén que l'estudiant entri en contacte amb enfocaments, eines, metodologies i sistemes nous i que, per les seves especials característiques, tenen poca cabuda en assignatures convencionals.

S'inclouran:

  • Tallers i cursos sobre tecnologies específiques d'actualitat.
  • Activitats d'acostament al món de l'empresa i a l'emprenedoria.
  • Jornades que organitza l'escola en col·laboració amb empreses o institucions.
  • Conferències organitzades pels departaments o en el marc d'assignatures dels graus i màsters impartits a l'Escola.
  • Xerrades, conferències, jornades i tallers organitzats per institucions i empreses externes, proposades pels professors.
  • Xerrades, conferències, jornades i tallers organitzats per institucions i empreses externes, proposades pels estudiants, que tinguin la validació del responsable de l'assignatura.
  • Cursos MOOC o similars, proposats pel professor o pels estudiants, aquests últims amb la validació prèvia del responsable de l'assignatura.

Competències

  • Adquirir hàbits de pensament.
  • Comunicació.
  • Tenir una actitud personal adequada.

Resultats d'aprenentatge

  1. Comunicar eficientment, oralment o per escrit, coneixements, resultats i habilitats, tant en entorns professionals com davant de públics no experts.
  2. Desenvolupar la capacitat d'anàlisi, síntesi i prospectiva.
  3. Desenvolupar la curiositat i la creativitat.
  4. Desenvolupar un mode de pensament i raonament crítics.
  5. Gestionar la informació incorporant de manera crítica les innovacions del propi camp professional, i analitzar les tendències de futur.
  6. Mantenir una actitud proactiva i dinàmica respecte al desenvolupament de la pròpia carrera professional, el creixement personal i la formació continuada. Tenir esperit de superació.

Continguts

La programació d'aquesta assignatura pot variar d'any en any per adaptar-la a les tendències més actuals del món de l'empresa i/o la ciència i tecnologia informàtica, i en funció de les propostes presentades per l'Escola, els departaments i les institucions i empreses externes.

Al llarg del curs s'aniran publicant a l'aula moodle de l'assignatura del Campus Virtual, les activitats que podreu escollir per completar el total d'hores necessàries per superar l'assignatura (70h).

Esperem poder comptar amb un ventall d'activitats suficient, en diferents franges horàries, per tal que pugueu compatibilitzar-ho amb la resta de matèries que estigueu cursant.

Tot i que està planificada com una assignatura de segon semestre, les activitats es programaran al llarg de tot el curs.

Podeu proposar activitats enviant un correu electrònic al responsable de l'assignatura.

Metodologia

Podem diferenciar dos tipus d'accions formatives:

  • Assistència a les activitats. Es tracta d'assistir, de forma puntual i completa, al conjunt d'activitats escollides. Durant les sessions s'ha de mostrar una actitud participativa i crítica, i prendre les notes necessàries per poder escriure el que serà la fitxa de valoració/resum a afegir a la memòria d'activitats. S'establirà un mecanisme de control d'assistència per a cadascuna d'elles.
  • Redacció de la memòria d'activitats. Caldrà incloure el recull d'evidències de l'assistència a les diferents activitats, les notes obtingudes (si és el cas), el conjunt de treballs que s'hagin de lliurar, així com una valoració i comentari crític de cadascuna d'elles. També caldrà fer una valoració global de l'assignatura. La memòria s'haurà de lliurar en format digital en la data especificada a l'aula moodle.

Contingut de la memòria:

  • Portada: Nom assignatura, nom estudiant i curs acadèmic.
  • Índex: en format taula, amb una fila per activitat. Per a cadascuna d’elles: nom, hores i número de pàgina on comença la documentació relacionada. Al final de tot cal posar el total d'activitats i d'hores.
  • Valoració global de l’assignatura (punts forts, punts febles i propostes de millora).
  • Per a cada activitat, una fitxa amb les dades següents:
    • Títol, data, horari, lloc, empresa, nom del ponent, enllaç web, preu, ...
    • Resposta a les preguntes:
      • Crec que l'activitat s'ha ajustat a les meves expectatives: (Molt/Força/Poc/Gens).
      • El contingut i l'enfocament m'han semblat interessants: (Molt/Força/Poc/Gens).
      • Penso que haver-la fet em serà útil: (Molt/Força/Poc/Gens).
      • Valoració global: (de 0 a 10).
    • Comentari crític (aspectes positius i negatius).
    • Resum de l'activitat.
    • Certificat d'assistència/aprofitament.

Espai de difusió de les activitats:

Al llarg del curs s'aniran publicant a l'aula moodle de l'assignatura del Campus Virtual les diferents activitats, on s'indicarà: descripció de l'activitat, calendari i horari, lloc, equivalència en hores dins l'assignatura, forma d'apuntar-s'hi, mecanisme de control d'assistència, treballs a desenvolupar i a incloure en la memòria final, així com qualsevol altra informació que es consideri d'interès. Podeu proposar activitats enviant un correu electrònic al responsable de l'assignatura.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Assistència a les activitats i elaboració de resums i valoracions 70 2,8 3, 4, 5, 6
Tipus: Autònomes      
Elaboració final de la memòria d'activitats 5 0,2 1, 2, 3, 4, 5, 6

Avaluació

La nota final de l'assignatura es calcularà a partir de la memòria d'activitats, tenint en compte tot el conjunt de documents reflectits en ella.

En l'avaluació es valorarà que hi hagi tota la documentació demanada, així com:

  •   Ús d'un estil adequat pel caràcter del document. Els continguts i el vocabulari emprats han d'estar perfectament adaptats al context.
  •   Redacció de forma clara, construint frases sintàcticament correctes, sense fer faltes d'ortografia i utilitzant adequadament els signes de puntuació.
  •   Capacitat crítica a l'hora de valorar les diferents innovacions tecnològiques tractades, les activitats i l'assignatura.
  •   Originalitat dels documents. Elaboració pròpia del material citant, si és el cas, les fonts utilitzades. El plagi es considera una falta greu i, per tant, es suspendrà el treball.
  •   Creativitat a l'hora de presentar la documentació i d'exposar els continguts.
  •   Diversitat de tipus i temàtiques de les activitats.
  •   Nivell de les activitats escollides; que siguin útils pel desenvolupament de la pròpia carrera professional, el creixement personal i la formació continuada.
  •   Gestió de la informació incorporant de manera crítica les innovacions del propi camp professional, i analitzant les tendències de futur.
  •   Anàlisi de les tendències actuals.

Es pot suspendre l'assignatura si es considera que la memòria no compleix els requisits mínims. En aquesta cas es donarà una segona oportunitat per poder-la recuperar.

Un cop publicada la nota final, s’indicarà un lloc, data i hora de revisió en la que l'estudiant podrà revisar l’activitat amb el professor. En aquest context, es podran fer reclamacions sobre la nota de l’activitat, que seran avaluades pel professorat responsable de l’assignatura. Si l'estudiant no es presenta a aquesta revisió, no es revisarà posteriorment.

En cap cas el total d'hores desenvolupades mitjançant cursos online MOOC o similars pot suposar més del 50% del total d'hores. Recordeu que abans de fer un curs d'aquest tipus cal el vistiplau del responsable de l'assignatura.

És condició indispensable per poder superar l'assignatura que el total d'hores d'activitats (segons hores assignades pels criteris de l'assignatura), sigui igual o superior a 70. Per a cadascuna de les activitats desenvolupades caldrà incloure a la memòria el full de control d'assistència o el justificant de que s'ha desenvolupat correctament, en cas contrari aquesta activitat no es computarà a l'hora de l'avaluació.

Totes les activitats s'han de desenvolupar en el període del curs acadèmic en el que s'està matriculat. Els estudiants repetidors no poden incloure activitats desenvolupades en cursos anteriors.

Les persones que no lliurin la memòria d'activitats rebran com a nota un no avaluable (NA).

La condició necessària per a obtenir matrícula d'honor és haver aconseguit 9 o més punts en total. Se n'atorgaran tantes com ho permeti la normativa vigent als o les estudiants que tinguin les notes finals més altes.

Sense perjudici d'altres mesures disciplinàries que s'estimin oportunes, es qualificaran amb un zero les irregularitats comeses per estudiants que puguin conduir a una variació de la qualificació d'un acte  d'avaluació. Per tant, la còpia, el plagi, l’engany, deixar copiar, etc. en qualsevol de les activitats d’avaluació implicarà suspendre-la amb un zero.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Memòria d'activitats 100 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6

Bibliografia

Cap

Programari

No n'hi ha.