Logo UAB
2022/2023

Dret Mercantil I

Codi: 102271 Crèdits: 9
Titulació Tipus Curs Semestre
2500786 Dret OB 2 2

Professor/a de contacte

Nom:
Jorge Miquel Rodríguez
Correu electrònic:
jorge.miquel@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
No
Grup íntegre en espanyol:

Equip docent

Francisco Mercadal Vidal
Carles Gorriz Lopez
Ramón Morral Soldevila
Luis Pedrayes Gullon
Jose Vicente Morant Gregori
Concepcion Blazquez Gimenez
Angel Lafoz Torres
Joan Carles Codina Campaña
Eduardo Bautista Blazquez
Oriol Puig Bordas

Prerequisits

No hi ha cap requisit previ.

 

 DRET

Grup 1 TEORIA JORGE MIQUEL RODRIGUEZ (castellà)

Seminaris en castellà

Grup 2 TEORIA FRANCISCO MERCADAL VIDAL (castellà)

Seminaris en castellà

Grup 51 TEORIA RAMON MORRAL SOLDEVILA (castellà)

Seminaris en castellà

 

ADE + DRET

Grup 70 TEORIA CARLES GÓRRIZ LÓPEZ (català)

Seminaris en català

Objectius

Assolir un bon coneixement de les principals institucions de Dret mercantil relacionades amb les fonts del dret mercantil, l'estatut jurídic de l'empresari, la propietat industrial, el dret de la competència i les societats mercantils.

Competències

  • Buscar, interpretar i aplicar normes jurídiques, argumentant cada un d'aquests assumptes.
  • Demostrar un raonament reflexiu i crític: anàlisi, síntesi, conclusions.
  • Gestionar informació de manera eficient: poder assimilar un volum de dades considerable en un tems limitat.
  • Gestionar recursos bibliogràfics i documentals: bases de dades, navegació, etc.
  • Identificar, conèixer i aplicar els principis bàsics i generals de l'ordenament jurídic.
  • Identificar, valorar i posar en pràctica els canvis en la jurisprudència.
  • Memoritzar i utilitzar la terminologia jurídica.
  • Presentar en públic la problemàtica que comporta un determinat litigi, les normes jurídiques aplicables i les solucions més coherents.

Resultats d'aprenentatge

  1. Contextualitzar el dret mercantil dins de l'ordenament jurídic, la seva funció i la seva utilitat en el tràfic empresarial.
  2. Demostrar l'adquisició de nous coneixements a partir de l'aprenentatge dels principis i les normes essencials del dret mercantil.
  3. Demostrar un raonament reflexiu i crític: anàlisi, síntesi, conclusions.
  4. Distingir críticament la trajectòria històrica en l'aprovació de les normes mercantils i en la formació dels usos de comerç, i estar en disposició de preveure solucions jurídiques alternatives.
  5. Exposar públicament casos pràctics i les possibles solucions jurídiques.
  6. Gestionar informació de manera eficient: poder assimilar un volum de dades considerable en un tems limitat.
  7. Gestionar recursos bibliogràfics i documentals: bases de dades, navegació, etc.
  8. Oferir una resposta justa i eficaç als casos pràctics que es plantegin a partir dels coneixements adquirits.
  9. Sintetitzar els principis essencials de la jurisprudència dominant en els principals aspectes relatius a l'activitat econòmica i empresarial.

Continguts

Concepte, evolució i caràcters del Dret mercantil. Fonts del dret mercantil

Empresari. Empresa i establiment mercantil. Responsabilitat de l'empresari. Comptabilitat i Registre Mercantil

Protecció dels signes distintius

Protecció de les creacions industrials

Dret de defensa de la competència

Dret de competència deslleial. Dret de la publicitat

L'empresari social. Aspectes generals. Les societats personalistes. Les societats de capital. Constitució de societats de capital i aportacions socials. Les societats unipersonals

 Participacions socials i accions

 La junta general

 Administració de la societat

 Els comptes anuals. Modificació dels estatuts socials. Separació i exclusió de socis. Dissolució i liquidació. Extinció.

 Modificacions estructurals

 Societats anònimes cotitzades. Obligacions. Societat anònima europea, societat nova empresa, societats mercantils especials i societats de base mutualista. Concentració i cooperació empresarial. Els grups de societats.

 

Metodologia

El professorat posarà en marxa les activitats formatives que consideri adequades per tal de facilitar l'estudi i l'aprenentatge de l'alumnat.

El desenvolupament de la docència de l'assignatura i de l'aprenentatge de l'alumnat es fonamenta en les següents activitats formatives:

  1. Activitats dirigides: activitats on és el professorat qui desenvolupa la part activa de la classe. Inclou classes magistrals on l'alumnat assoleix les bases conceptuals de la matèria i el seu marc jurídic normatiu i jurisprudencial. També els seminaris, on l’alumnat, de forma individual o en grups reduïts, analitzen i resolen juntament amb el professorat casos pràctics i en general les activitats previstes. L’alumnat desenvoluparà individualment o en grups reduïts, amb el suport del professorat, les activitats orientades a la preparació de les pràctiques avaluables, com ara discussió i resolució de casos, comentaris, debats, simulacions de judicis, entre d'altres. L’assistència als seminaris és obligatòria.
  2. Activitats autònomes: activitats que l’alumnat desenvoluparà autònomament. Inclou entre d'altres la cerca i lectura de bibliografia, normativa i jurisprudència, l'estudi, preparació de casos pràctics

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teóriques 39 1,56 3, 5, 6, 7
Seminaris (caso pràctics, comentaris, debats, simulació de judicis....) 19,5 0,78 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Tipus: Autònomes      
Avaluació 5 0,2 1
Treball i estudi fora de l'aula 156,5 6,26 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Avaluació

 

Per a cada grup es publicarà al Campus Virtual, abans de l'inici de la docència, la data concreta o la setmana de realització de les activitats avaluables, sens perjudici que, excepcionalment i per causes de força major, aquestes puguin, amb preavís i antelació suficient, ser modificades.

 La nota dels seminaris es farà pública abans de l'examen final.

 Per aprovar la assignatura s'ha d'obtenir un 5 fent la mitjana entre les activitats avaluables i l'examen final (o el de reavaluació) i haver obtingut un mínim de 4 punts en cadascuna d’elles.

 Per tant, qui tingui menys d'un 4 fent la mitjana de les activitats avaluables fetes en el marc dels seminaris haurà suspés l'assignatura

 Qui tingui menys d'un 4 a l'examen -sempre que tingui un 4 o mes a la avaluació continuada- s'haura de presentar a la reavaluació encara que fent la mitjana amb la avaluació continuada hagi obtingut més d'un 5

 Les activitats avaluables es tindran en compte per fixar la nota final resultant tant de l'avaluació, com de la reavaluació

 Les activitats dels seminaris que són objecte d'avaluació continuada no seràn objecte de reavaluació

 La reavaluació es farà en relació a l'examen final i no es requereix haver obtingut cap nota mínima per poder presentar-s'hi

 L’alumnat que copiï o intenti copiar a un examen tindrà un 0 en l'assignatura. Qui presenti una pràctica en la que hi hagi plagi obtindrà un 0 i rebrà una advertència. En cas de reiteració de la conducta, suspendrà l'assignatura.

  Es programaran al llarg del curs al menys 3 activitats avaluables de al menys dos tipologies diferents, amb un pes del 50% del total de la nota sumades cada una d’elles. Aquestes activitats es faran en el marc dels seminaris i poden ser per exemple comentaris de sentencies, comentaris de resolucions, elaboració de documents jurídics (per exemple, estatuts socials o demandes d’impugnació d’acords), estudi de novetats legislatives o resolució de casos pràctics elaborats

 

 

Títol

Pes

Hores

ECTS

Resultats d'aprenentatge

Examen final

50%

5

0,2

1, 4, 6, 8, 9, 10, 12, 13

Lliurament de treballs i activitats a seminaris

50%

29,5

0,2

2, 3, 4, 5, 7, 10, 11,12

       

 

 

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen final 50% 5 0,2 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Bibliografia

BIBLIOGRAFIA BÀSICA

 

Broseta Pont, Manuel - Martínez Sanz, Fernando., Manual de Derecho mercantil, vol. I, última edició, Madrid, Tecnos.

Jiménez Sánchez, Guillermo - Díaz Moreno, Alberto (dirs.), Derecho mercantil I, diferents volums,  Barcelona-Madrid-São Paulo, Marcial Pons

Menéndez, Aurelio - Rojo, Angel (dirs.), Lecciones de Derecho mercantil, vol. I, última edició, Cizur Menor, Thomson Reuters Civitas (Accessible a la biblioteca digital UAB).

Sánchez Calero, Fernando, Sánchez-Calero, Juan, Instituciones de Derecho mercantil, vol. I, última edició, Cizur Menor, Thomson Reuters Aranzadi. (Accessible a la biblioteca digital UAB).

Vicent Chulià, Francisco.: Introducción al Derecho mercantil, última edició, Valencia, Tirant lo Blanc (Accessible a la biblioteca digital UAB)

 

Al llarg del curs el professorat responsable de l'assignatura podrà recomanar bibliografia complementària a través de l'Aula Moodle També es posarà un llistat específic de pàgines webs i altres recursos d’interés disponibles a la xarxa (blogs, newsletters, etc).

Programari

No s'utilitza cap programari especial