Logo UAB
2022/2023

Diplomàtica

Codi: 100328 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2500501 Història OT 4 1

Professor/a de contacte

Nom:
Jesús Alturo Perucho
Correu electrònic:
jesus.alturo@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
català (cat)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
Grup íntegre en espanyol:
No

Prerequisits

Es recomanable haver cursat prèviament l'assignatura de Paleografia.

Objectius

Ensenyar als estudiants a diferenciar entre documents originals i còpies, autèntics i falsos o interpolats. Ensenyar com es confecciona un diplomatari amb exercicis sobre la reducció del còmput cronològic antic a l'actual. Ensenyar a redactar els regestos o resums essencials del contingut dels documents, i a preparar l'edició crítica dels documents.

Competències

  • Desenvolupar un pensament i un raonament crítics i saber comunicar-los de manera efectiva, tant en les llengües pròpies com en una tercera llengua.
  • Dominar els principals mètodes i tècniques propis de la diplomàtica
  • Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  • Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica

Resultats d'aprenentatge

  1. Aprendre de manera autònoma.
  2. Comunicar-se tant oralment com per escrit en l'idioma propi o en una tercera llengua utilitzant la terminologia i les tècniques pròpies de la historiografia.
  3. Diferenciar críticament un diploma autèntic d'un altre de fals o interpolat.
  4. Identificar les idees principals i les secundàries i expressar-les amb correcció lingüística.
  5. Organitzar i planificar la cerca d'informació històrica.
  6. Presentar treballs en formats ajustats a les demandes i els estils personals, tant individuals com en grup petit.
  7. Reduir al nostre calendari actual els còmputs cronològics d'època antiga i medieval.
  8. Regestar, és a dir, resumir el contingut dels diplomes i alhora ser competent en la seva edició crítica.
  9. Utilitzar correctament el lèxic específic de la història.
  10. Utilitzar els recursos informàtics propis de l'àmbit d'estudi de la història.

Continguts

  1. Definició i objectius bàsics de la Diplomàtica.
  2. Concepte de diploma o document.
  3. Els documents autèntics, falsos i interpolats.
  4. Documents originals i còpies. Els registres i els cartorals.
  5. Diversos sistemes de cronologia antiga i reducció al còmput actual.
  6. Diversos tipus de regestos i la seva problemàtica.
  7. L'edició diplomàtica, paleogràfica, interpretativa i crítica.
  8. Presentació de l'aparat heurístic i elaboració de l'aparat crític.
  9. Confecció d'un diplomatari.
  10. Problemàtica dels índexs en els diplomataris. L'adaptació dels noms propis antics a les llengües actuals.

 

Metodologia

L'assignatura tindrà una orientació essencialment pràctica. Tots els aspectes teòrics s'aplicaran en exercicis pràctics a classe en base a l'estudi de facsímils de documents originals. Els estudiants hauran de fer també pràctiques externes en un arxiu amb documentació original per tal d'editar un nombre reduït de diplomes sota la supervisió del professor. Es tindrà en compte la participació activa en les classes.

Activitats dirigides: classes teòriques, presentació pública de treballs, seminaris de discussió de textos, estudi i discussió de fonts documentals.

Activitats supervisades: tutories i realització d'exercicis pautats d'aprenentatge (individuals o en grups reduïts).

Activitats autònomes: cerca de documentació, lectura de textos, redacció de treballs, estudi.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Concepte i objectius de la Diplomàtica 20 0,8 1, 3
Confecció d'un diplomatari 20 0,8 1, 3, 6, 7, 8
Cronologia antiga i reducció al còmput actual 20 0,8 7
L'adaptació dels noms propis antics a les llengües actuals 20 0,8 6, 8
Tipus: Supervisades      
Edició d'un breu conjunt de diplomes 20 0,8 1, 3, 6, 7, 8
Tipus: Autònomes      
Treball de l'assignatura 50 2 1, 3, 6, 7, 8

Avaluació

L'avaluació es realitzara a partir de l'activitat a classe (10%), de la qualitat del treball final presentat (40%) i d'un examen final (50%).

En les activitats escrites es tenen en compte les faltes ortogràfiques, sintàctiques o lèxiques. La penalització pot ser d'entre 0,1-0,2 punts per cada falta comesa sobre la nota final. Les faltes repetides poden descomptar.

En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.

En cas que les proves no es puguin fer presencialment s’adaptarà el seu format (mantenint-ne la ponderació) a les possibilitats que ofereixen les eines virtuals de la UAB. Els deures, activitats i participació a classe es realitzaran a través de fòrums, wikis i/o discussions d’exercicis a través de Moodle, Teams, etc. El professorat vetllarà perquè l'estudiant hi pugui accedir o li oferirà mitjans alternatius, que estiguin al seu abast.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen final (1:30 h.) 50% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Participació activa a classe 10% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Treball de l'assignatura: edició d'un breu conjunt de diplomes 40% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Bibliografia

Alturo, Jesús. Chartae Latinae Antiquiores. Part CXII: Spain I. With the assistance of T. Alaix. Dietikon-Zürich: Urs Graf Verlag, 2017. 128 p. Enllaç al catàleg de la UAB.

Alturo, Jesús. Chartae Latinae Antiquiores. Part CXIII: Spain II. With the assistance of T. Alaix. Dietikon-Zürich: Urs Graf Verlag, 2017. 136 p. Enllaç al catàleg de la UAB.

Bresslau, HarryManuale di diplomatica per la Germania e l’Italia. Trad. di Anna Maria Voci-Roth. Rome: Ministero per i beni culturali e ambientali, Ufficio centrale per i beni archivistici, 1998. 1423 p. (Pubblicazioni degli archivi di Stato. Sussidi; 10). Enllaç al catàleg de la UAB.

Cappelli, AdrianoCronologia, cronografia e calendario perpetuo dal principio dell'èra cristiana ai nostri giorni. 3za ed. Milano: Ulrico Hoepli, 1969. 602 p. (Manuali Hoepli). Enllaç al catàleg de la UAB.

Giry, Arthur. Manuel de Diplomatique: diplômes et chartes: chronologie technique: éléments critiques et parties constitutives de la teneur des chartes: les Chancelleries: les actes privés. Genève: Slatkine Reprints, 1975. 944 p. Enllaç al catàleg de la UAB.

Guyotjeannin, Olivier; Pycke, Jacques; Tock, Benoît-MichelDiplomatique médiévale. 3e éd. augmentée. Turnhout: Brepols, 1993. 486 p. (L’atelier du médiéviste; 2). Enllaç al catàleg de la UAB. Enllaç al catàleg de la UAB.

Els estudiants seran també dirigits a recursos en línia, en particular a la consulta de diplomes digitalitzats disponibles , per exemple, a la Biblioteca de Catalunya, a l'Arxiu Nacional de Catalunya i altres arxius catalans amb els quals el Seminari de Paleografia, Diplomàtica i Codicologia té signat un conveni de col·laboració

Programari

Cap