Logo UAB
2021/2022

Microeconomia Avançada

Codi: 40100 Crèdits: 10
Titulació Tipus Curs Semestre
4313805 Anàlisi Econòmica / Economic Analysis OT 2 1
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Maria Teresa Cabeza Gutes
Correu electrònic:
Maite.Cabeza@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
anglès (eng)

Equip docent

Jesús David Pérez Castrillo
Susana Esteban Tavera
Joan Llull Cabrer
Pau Milan Sole

Equip docent extern a la UAB

Esther Hauk
Hanna Wang

Prerequisits

Sense prerequisits específics.

Objectius

Aquest mòdul cobreix models teòrics avançats que es troben a la frontera de l’anàlisi microeconòmica moderna. Mitjançant una anàlisi matemàtica rigorosa, aquest mòdul proporciona a l’alumne coneixements fronterers en disseny de contractes i teoria de jocs, així com en diferents aplicacions. Els models vistos en aquest mòdul s’apliquen en investigacions noves en microeconomia i són fonamentals per obtenir implicacions en les polítiques públiques. L’estudiant pot adquirir aquests coneixements en els camps de l’economia de la informació, l’organització industrial, els contractes, els incentius i el comportament, les finances corporatives, l’economia de la salut, l’economia del desenvolupament, la microeconometria, l’economia pública, l’economia del treball, el preu dels actius, l’economia política i l’economia experimental.

Competències

  • Analitzar conceptualment un problema econòmic concret utilitzant eines analítiques avançades.
  • Aplicar la metodologia de recerca i tècniques i recursos específics avançats per investigar i produir resultats innovadors en un determinat àmbit d'especialització.
  • Articular recomanacions sobre polítiques macroeconòmiques i microeconòmiques.
  • Buscar informació en la literatura científica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca.
  • Demostrar una actitud desperta, innovadora i analítica en relació amb els interrogants d'investigació.
  • Dissenyar, planificar i dur a terme recerques sobre economia.
  • Emetre judicis independents i defensar-los dialècticament.
  • Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.
  • Ser capaç d'articular els fonaments de la teoria econòmica derivant-los analíticament a partir de raonaments matemàtics.
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar la teoria de jocs per descriure temes d'organització industrial
  2. Aplicar la metodologia de recerca i tècniques i recursos específics avançats per investigar i produir resultats innovadors en un determinat àmbit d'especialització.
  3. Buscar informació en la literatura científica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca.
  4. Demostrar una actitud desperta, innovadora i analítica en relació amb els interrogants d'investigació.
  5. Descriure la presa de decisions en contextos estratègics més complexos capturant la relació entre diferents agents econòmics i l'estructura informativa del context econòmic
  6. Distingir els models de principal-agent
  7. Emetre judicis independents i defensar-los dialècticament.
  8. Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  9. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  10. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  11. Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.
  12. Reconèixer les deficiències dels models existents en el camp de l'economia de la informació i l'organització industrial i proposar una estratègia per moure les fronteres del coneixement.
  13. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
  14. Utilitzar els models de principal-agent i nocions de la teoria de jocs per treure conclusions sobre la idoneïtat de determinades polítiques

Continguts

  • Finances corporatives
  • Microeconometria
  • Economia de la identitat, cultura i institucions
  • Xarxes
  • Economia industrial aplicada

Per una descripció amb més detall del contingut del temari anar a http://idea.uab.cat/master_program.php .

 

Metodologia

El curs constarà de sessions on el professor presenta el material i sessions dedicades específicament a la resolució de problemes. Es recomana als estudiants que formin grups d’estudi per discutir sobre tasques i lectures.

La metodologia docent proposada pot experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 75 3 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Tipus: Supervisades      
Classes de pràctiques, conjunts de problemes, tutories 25 1 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Tipus: Autònomes      
Aprenentatge basat en la resolució de problemes, l'estudi personal, els grups d'estudi 150 6 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

Avaluació

Examen final

50%  

Assitència i participació a classe

20%  

Resolució exercicis 

30%  

L'avaluació proposada pot experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

 

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Assistència a classe i conjunts de problemes i tasques 50% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Examens finals 50% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

Bibliografia

Aghion, P. and Bolton, P. (1992), “An Incomplete Contracts Approach to Financial Contracting,” Review of Economic Studies 59: 473-494.

Akerlof, G. (1970), “The Market for Lemmons, Quality Uncertainty and the Market Mechanism,” Quarterly Journal of Economics 84: 488-500.

Akerlof, G.A., Kranton, R.E., 2000. Economics and Identity. Q. J. Econ. 115, 715—753

Allen, F. and Michaely, R. (1995), “Dividend Policy,” in Handbooks of Operation Research and Management Science: Finance (ed. Jarrow, R., Maksimovic, V. and Ziemba, W.), Amsterdam: North-Holland.

Amemiya, (1985), Advanced Econometrics, Blackwell

Angrist, J. D. and J.-S. Pischke (2009), Mostly Harmless Econometrics, An Empiricist ´s Companion, Princeton University Press.

Bisin, A., Verdier, T., 2001. The Economics of Cultural Transmission and the Dynamics of Preferences. J. Econ. Theory 97, 298--319.

Brealey, R.A. and Myers, S.C. (1997), “Principles of Corporate Finance,” New York McGraw-Hill.

Cameron, A. C. and P. K. Triverdi (2005), Microeconometrics: Methods and Applications, Cambridge University Press

Carvalho, J.-P. (2013) "Veiling" Quarterly Journal of Economics 128(1); 337-370

Caselli, F.and W. J. Coleman, II, On The Theory of Ethnic Conflict, Journal of the European Economic Association, Volume 11, Issue suppl_1, 1 January 2013, Pages 161-192

Davis P. and E. Garcés, Quantitative Techniques for Competition and Antitrust Analysis, Princeton University Press

Jackson, M. O. Social and economic networks. Princeton University Press,2010.

Newman, M.. Networks: an introduction. Oxford University Press, 2009.

Shum, M. Econometric Models of Industrial Organization, World Scientific

Tirole, J. (2006), “The Theory of Corporate Finance,” Princeton University Press.

Tirole, J. The Theory of Industrial Organization, The MIT Press

Toke, A. , F. Albornoz and E. Hauk (2021) “Foreign influence in domestic policy”, Journal of Economic Literature 59(2):426-87

Víctor Aguirregabiria's notes (University of Toronto, Department of Economics)

Wooldridge, J. M. (2002), Econometric Analysis of Cross Section and Panel Data, MIT Press

 

Referències addicionals seran proporcionades al llarg del curs.

Programari

  • Matlab
  • R
  • Phyton
  • Stata