Logo UAB
2020/2021

Tècniques de Recerca en Economia

Codi: 40170 Crèdits: 10
Titulació Tipus Curs Semestre
4313805 Anàlisi Econòmica / Economic Analysis OT 2 2
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Maria Teresa Cabeza Gutes
Correu electrònic:
Maite.Cabeza@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
anglès (eng)

Equip docent

Jordi Caballé Vilella
Albert Marcet Torrens
Pau Milan Sole

Equip docent extern a la UAB

Abhay Abhyankar
Ada Ferrer-i- Carbonell
Evgenia Vella
Hanna Wang
Hannes Mueller
Hugo Rodríguez Mendizabal
Rigas Oikonomou
Timothy Kehoe

Prerequisits

Sense prerequisits.

Objectius

En aquest mòdul els estudiants aprenen mètodes avançats de recerca en economia. Aquests mètodes inclouen tècniques frontereres en mètodes quantitatius que permeten a l'estudiant analitzar conjunts de dades complexos. Entre d’altres, s’utilitzen tècniques economètriques tant per a dades agregades com per a microdades, xarxes i mètodes experimentals. Els diferents mètodes presentats s’utilitzen i es deriven dels seus fonaments teòrics. L’estudiant també aprendrà models d’equilibri adequats per a l’estimació estructural.

 

Competències

  • Aplicar la metodologia de recerca i tècniques i recursos específics avançats per investigar i produir resultats innovadors en un determinat àmbit d'especialització.
  • Buscar informació en la literatura científica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca.
  • Demostrar una actitud desperta, innovadora i analítica en relació amb els interrogants d'investigació.
  • Dissenyar, planificar i dur a terme recerques sobre economia.
  • Emetre judicis independents i defensar-los dialècticament.
  • Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.
  • Ser capaç d'articular els fonaments de la teoria econòmica derivant-los analíticament a partir de raonaments matemàtics.
  • Ser capaç d'identificar els fonaments de l'anàlisi estadística i de les tècniques economètriques derivant-los de les lleis de la probabilitat i l'estadística.
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
  • Utilitzar els principals paquets informàtics per programar l'anàlisi de dades econòmiques.
  • Utilitzar les noves tecnologies de captació i organització d'informació per solucionar problemes en l'activitat professional.

Resultats d'aprenentatge

  1. Adaptar les metodologies microeconomètriques a camps específics com, per exemple, el mercat laboral o les polítiques d'immigració o educació
  2. Aplicar la metodologia de recerca i tècniques i recursos específics avançats per investigar i produir resultats innovadors en un determinat àmbit d'especialització.
  3. Buscar informació en la literatura científica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca.
  4. Conceptualitzar el disseny d'un experiment i l'anàlisi de dades per poder donar una resposta rigorosa a una pregunta econòmica
  5. Demostrar una actitud desperta, innovadora i analítica en relació amb els interrogants d'investigació.
  6. Descriure els models de presa de decisions que incorporen supòsits diferents dels neoclàssics sobre el comportament dels agents econòmics
  7. Emetre judicis independents i defensar-los dialècticament.
  8. Programar les metodologies microeconomètriques en diferents contextos aplicats
  9. Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  10. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  11. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  12. Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.
  13. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
  14. Utilitzar les noves tecnologies de captació i organització d'informació per solucionar problemes en l'activitat professional.

Continguts

Economia Pública Aplicada

Preus d’actius

Microeconometria

Diners i banca

Xarxes

Política i expectatives òptimes

Macroeconomia quantitativa

Temes de comerç i finances internacionals

 

 

Metodologia

Classes de teoria

Resolució d'exercicis i tutories

Treball personal, treball en grup, lectures.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes de teoria 75 3 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Tipus: Supervisades      
Treball personal, treball en grup, lectures. 25 1 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Tipus: Autònomes      
Resolució d'exercicis i tutories 150 6 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

Avaluació

  

 Examen final

50%  

Assitència a classe

20%  

Resolució exercicis 

30%  

 

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Assistència a classe, resolució d'exercicis 50% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Examen final 50% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14

Bibliografia

  • Evans, G. and S. Honkapohja, 2001, Learning and Expectations in Macroeconomics,Princeton University Press. This reference focuses on the issues of convergence.
  • Sargent. T, 1993, Bounded Rationality in Macroeconomics, Oxford University Press. Below there is a detailed description of each topic and some readings.
  • Ljungqvist, L. and T.J. Sargent (2004), Recursive Macroeconomic Theory, 2nd edition MIT Press.
  • Lucas, R.E., and N. L. Stokey (1989); Recursive Methods in Economic Dynamics, Harvard University Press.
  • Chari, V.V. and P. Kehoe (1999): "Optimal Fiscal and Monetary Policy" in, Handbook of Macroeconomics, John
  • Taylor and MikeWoodford, eds. (North Holland: Amsterdam)
  • Cameron, A. C. and P. K. Triverdi (2005), Microeconometrics: Methods and Applications, Cambridge University Press
  • Wooldridge, J. M. (2002), Econometric Analysis of Cross Section and Panel Data, MIT Press
  • Angrist, J. D. and J.-S. Pischke (2009), Mostly Harmless Econometrics, An Empiricist´s Companion, Princeton University Press.
  • Jackson, Matthew O. Social and economic networks. Princeton University Press, 2010.
  • Newman, Mark. Networks: an introduction. Oxford University Press, 2009.
  • Galí, J. (2008): Monetary Policy, Inflation and the Business Cycle, Princeton University Press
  • Walsh, C. E. (2010): Monetary Theory and Policy Cambridge, MA: MIT Press, 3rd edition
  • Allen, F. and D. Gale (2007): Understanding Financial Crises, Oxford University Press
  • Bindseil, U. (2004): Monetary Policy Implementation: Theory, Past and Present, Oxford University Press
  • Benjamin, D.J., O. Heffetz, M. Kimball & A. Rees‐Jones, 2012. What do you think would make you happier? What do you think you would choose? American Economic Review 102(5): 2083‐2110.
  • Boyce, C and A. Oswald, 2012. Do People Become Healthier After Being Promoted?. Health Economics, 21(5): 580-596.
  • Caliendo, M., Cobb-Clark, D. and Uhlendorff, A., 2015. Locus of Control and Job Search Strategies, Review of Economics and Statistics, 97(1), 88-103
  • Card, D., A. Mas, E. Moretti, and E. Saez. 2012. Inequality at Work: The Effect of Peer Salaries on Job Satisfaction. American Economic Review, 102: 2981-3003
  • Clark, Doyle & Stancanelli, 2019. The Impact of Terrorism on Well-being: Evidence from the Boston Marathon Bombing, Economic Journal, forthcoming
  • De Neve, J-E and A. Oswald, 2012. Estimating the influence of life satisfaction and positive affect on later income using sibling fixed effects. Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA, 109(49): 19953-19958.
  • De Neve, J-M, G. Ward, F. De Keulenaer, and B. Van Landeghem, 2018. The Asymmetric Experience of Positive and Negative Economic Growth: Global Evidence Using Subjective Well-Being Data. Review of Economics and Statistics, forthcoming.
  • Ferrer-i-Carbonell, A. and P. Frijters, 2004. How Important is Methodology for the estimates of the determinants of Happiness? Economic Journal, 114(497), 641-659.
  • Frijters, P., J.P. Haisken-DeNew, and M.A. Shields, 2004. The Value of Reunification in Germany: An Analysis of Changes in Life Satisfaction. Journal of Human Resources, 39 (3), 649-674
  • Lekfuangfu, Powdthavee, Warrinnier, & Cornaglia, 2018,  Locus of Control and Its Intergenerational Implications for Early Childhood Skill Formation. Economic Journal, 128: 298-329.
  • Luechinger, S., S. Meier, and A. Stutzer, 2010. Why does unemployment hurt the employed? evidence from the life satisfaction gap between the public and the private sector. Journal of Human Resources, 45(4), 998-104.
  • Perez-Truglia, R., 2018. The Effects of IncomeTransparency onWell-Being: Evidence from a Natural Experiment. (Download from SSRN).
  • Pezzini, S., 2005. The Effect of Women's Rights on Women's Welfare: Evidence from a Natural Experiment. Economic Journal, 115: C208–C227
  • Powdthavee, Plagnol, Frijters & Clark, 2019 Who Got the Brexit Blues? The effect of Brexit on subjective wellbeing in the UK. Economica, forthcoming.
  • on Intentions to Quit. Journal of Health Economics, 2001, 20(5), 677-801
  • C. Bajona and T. J. Kehoe, “Trade, Growth, and Convergence in a Dynamic Heckscher-Ohlin Model,” Review of Economic Dynamics, 13 (2010), 487–513.
  • F. Rodriguez and D. Rodrik, “Trade Policy and Economic Growth: A Skeptic's Guide to the Cross-National Evidence,” in B. Bernanke and K. Rogoff, editors, Macroeconomics Annual 2000, MIT Press, 2001, 261–325.
  • J. Asturias, S. Hur, T. J. Kehoe, and K. J. Ruhl, “The Interaction and Sequencing of Policy Reform,” Federal Reserve Bank of Minneapolis Staff Report 521.
  • J. Eaton, S. Kortum, and F. Kramarz, “An Anatomy of International Trade: Evidence from French Firms,” Econometrica, 79 (2011), 1453–1498.
  • J. Markusen, “Explaining the Volume of Trade: An Eclectic Approach,” American Economic Review, 76 (1986), 1002–1011.
  • J. Ventura, “Growth and Interdependence,” Quarterly Journal of Economics, 112 (1997), 57–84. A. Young, "Learning by Doing and the Dynamic Effect of International Trade," Quarterly Journal of Economics, 106 (1991), 369-405.
  • K. J. Ruhl, “Solving the Elasticity Puzzle in International Economics,” University of Texas at Austin, 2008.
  • K.-M. Yi, “Can Vertical Specialization Explain the Growth of World Trade?“ Journal of Political Economy, 111 (2003), 52–111.
  • M. J. Gibson, “Trade Liberalization, Reallocation, and Productivity,” University of Minnesota, 2006.
  • M. J. Melitz, “The Impact of Trade on Intra-Industry Reallocations and Aggregate Industry Productivity,” Econometrica, 71 (2003), 1695–1725.
  • M. Roberts and R. Tybout, “The Decision to Export in Colombia :  An Empirical Model of Entry with Sunk Costs.” American Economic Review, 87 (1997), 545–564.
  • P. J. Kehoe and T. J. Kehoe, “A Primer on Static Applied General Equilibrium Models,” Federal Reserve Bank of Minneapolis Quarterly Review, 18:2 (1994), 2–16.
  • R. Bergoeing and T. J. Kehoe, “Trade Theory and Trade Facts,” Federal Reserve Bank of Minneapolis, 2003.
  • T. Chaney, “Distorted Gravity: Heterogeneous Firms, Market Structure, and the Geography of International Trade,” American Economic Review 98 (2008), 1707–1721.
  • T. J. Kehoe and K. J. Ruhl, “Are Shocks to the Terms of Trade Shocks to Productivity?” Review of Economic Dynamics, 11 (2008), 804–819.
  • T. J. Kehoe and K. J. Ruhl, “How Important is the New Goods Margin in International Trade?” Journal of Political Economy, 121 (2013), 358–392.
  • T. J. Kehoe, “An Evaluation of the Performance of Applied General Equilibrium Models of the Impact of NAFTA,” in T. J. Kehoe, T. N. Srinivasan, and J. Whalley, editors, Frontiers in Applied General Equilibrium Modeling: Essays in Honor of Herbert Scarf, Cambridge University Press, 2005, 341–77.
  • T. J. Kehoe, C. Polo, and F. Sancho, “An Evaluation of the Performance of an Applied General Equilibrium Model of the Spanish Economy,” Economic Theory, 6 (1995), 115–141.
  • T.J. Kehoe, J. M.Rossbach, and K. J. Ruhl, “Using the New Products Margin to Predict the Industry-Level Impact of Trade Reform,” Federal Reserve Bank of Minneapolis, 2013
  • Open Economy Macroeconomics by Martin Uribe and Stephanie Schmitt-Grohe, Princeton University Press March 2017