Logo UAB
2020/2021

Primatologia

Codi: 105780 Crèdits: 3
Titulació Tipus Curs Semestre
2500251 Biologia ambiental OT 4 0
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Assumpció Malgosa Morera
Correu electrònic:
Assumpcio.Malgosa@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
català (cat)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
Grup íntegre en espanyol:
No

Altres indicacions sobre les llengües

Gran part de la bibliografia i dels ppt seràn en anglès

Equip docent

Javier Quesada Lara
Aurora Ruíz Herrera Moreno

Prerequisits

Es recomana que es tinguin presents els conceptes bàsics assolits a aquesta assignatura i les de Genètica, Evolució i Genètica Molecular

Objectius

L'assignatura de Primatologia mostra el panorama dels primats actuals en els seus aspectes biològics en generali en els taxonòmics i etològics en particularAnalitza la filogènia i evolució dels primats i incideix en aspectes de la seva conservacióTambé s'analitza la importància com a models tant en la investigació biomèdicacom en la investigació paleoantropològica i en la comprensió de nosaltres mateixos.

Competències

  • Desenvolupar estratègies d'anàlisi, síntesi i comunicació que permetin transmetre la biologia i l'educació ambientals en entorns educatius.
  • Estar motivat per la qualitat.
  • Gestionar la informació
  • Identificar i interpretar la diversitat d'espècies en el medi.
  • Integrar els coneixements dels diferents nivells organitzatius dels organismes en el seu funcionament.
  • Realitzar proves funcionals, i determinar i interpretar paràmetres vitals.
  • Reconèixer i analitzar relacions filogenètiques.

Resultats d'aprenentatge

  1. Definir el paper dels primats en la identificació dels agents causals de malalties.
  2. Estar motivat per la qualitat.
  3. Explicar les bases biològiques de la conducta social humana.
  4. Gestionar la informació
  5. Interactuar amb institucions governamentals de l'àmbit social, polític-poblacional i de salut pública i assessorar-les.
  6. Interpretar els processos evolutius que han originat la diversitat animal.
  7. Reconèixer els principis bàsics de biologia animal que han de ser transmesos en l'àmbit de l'educació ambiental i secundària.
  8. Resumir i interpretar la biologia, l'evolució i el comportament de l'ordre Primats.

Continguts

- Definició i tendències evolutives. Evolució de Primats. - Diversificació en primats actuals. - Biogeografia, ecologia i adaptacions al medi. - Característiques cromosòmiques, cariotip i variabilitat intraespecífica. - Mecanismes d'especiació cromosòmica, punts de trencament i grups sintènics. - Bases de dades i anàlisi del genoma en Primats. - Mètodes per a l'estudi del comportament en primats - Comportament sociosexual en primats. - La cognició en primats. Cultures animals. - Comunicació en primats.

*Llevat que les restriccions imposades per les autoritats sanitàries obliguin a una priorització o reducció d’aquests continguts.

Metodologia

Les classes teòriques estan distribuides en tres blocs: 1) Taxonomia i Evolució morfològica 2) Evolució genètica i diversificació específica i 3) Etologia, cadascuna de les quals serà impartida per un professor . Així mateix a cadascuna de les parts hi haurà una pràctica que es desenvoluparà dins del mateix bloc. A final del curs, hi haurà un seminari conjunt amb tots els alumnes on es discutiran els diversos temes tractats dirigida pels tres professors.

*La metodologia docent proposada pot experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes pràctiques 1 0,04
Classes teòriques 19 0,76
Pràctica a l'aula d'informàtica 2 0,08
Pràctica de camp 2 0,08
Seminari 2 0,08
Tipus: Supervisades      
Tutories 2 0,08
Tipus: Autònomes      
Estudi personal 45 1,8

Avaluació

En tractar-se d'una avaluació continuada, l'assignatura tindrà en compte les diferents activitats de l'estudiant tant a l'aula, com a les pràctiques i seminaris. S'avaluarà mitjançant una prova escrita que reuneix les tres parts de la matèria, una prova de grup dins del seminari, i les pràctiques de cadascun dels 3 apartats de que consta l'assignatura. El resultat final serà la suma ponderada de cadascuna de les parts. - Per a l'avaluació de la part teòrica de l'assignatura (50%) es farà una prova escrita - Les pràctiques ponderen un 30 % de la qualificació final (un 10% per cadascuna de les 3 pràctiques). Per a l'avaluació es tindrà en compte tant l'actitud de l'alumnat com els treballs que es realitzin en el propi laboratori i els qüestionaris que es plantegin. - El seminari tindrà una avaluació en grup que equivaldrà al 20% de la nota final. Tots els estudiants del mateix grup tindran la mateixa nota d'aquesta prova Hi haurà una prova de recuperació. Per participar a la recuperació, l'alumnat ha d'haver estar prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul. Per tant, l'alumnat obtindrà la qualificació de "No Avaluable" quan les activitats d'avaluació realitzades tinguin una ponderació inferior al 67% en la qualificació final L'assistència a les sessions pràctiques (o sortides de camp) és obligatòria.

*"L’avaluació proposada pot experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Avaluació de Pràctiques 30% 0 0 2, 4, 5, 6, 8
Avaluació seminari 20% 0 0 1, 3, 4, 6, 7, 8
Prova escrita 50% 2 0,08 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8

Bibliografia

BIBLIOGRAFIA BÀSICA:

FLEAGLE JG.- Primate adaptation and evolution. Academic Press

BOYD R & SILK JB. Como evolucionaron los humanos. Ariel Ciencia

 

BIBLIOGRAFIA ESPECÍFICA

S'anirà donant en el decurs de la impartició de la matèria.