Titulació | Tipus | Curs | Semestre |
---|---|---|---|
2502904 Direcció Hotelera | OB | 2 | 2 |
No n'existeixen.
Al finalitzar l’assignatura l’alumne haurà de ser capaç de:
1. Identificar la normativa legal vigent, tant pel que fa a les lleis en vigor com al manteniment de les instal·lacions.
2. Conèixer la necessitat d’aplicar la normativa i les seves repercussions penals en cas d’incompliment.
3. Tenir criteri pel disseny i posada en marxa d'instal·lacions hoteleres i de restauració en general.
4. Saber organitzar el manteniment d'una instal·lació hotelera.
5. Identificar els costos energètics de funcionament d'una instal·lació hotelera respecte a: aigua, gas, electricitat i altres.
6. Conèixer els mètodes d'estalvi energètic.
7. Identificar el marc legal de la Comunitat Econòmica Europea.
TEMA 1 - Concepte d’Urbanisme
Analitzar els problemes de tipus urbanístic que es poden presentar en l'obertura o traspàs d'un establiment hoteler.
TEMA 2 - Llicències municipals d'obres i d'obertura
Documentació necessària per a l'obertura d'un establiment, la realització d'obres, la forma de tramitació i les possibles accions del sol · licitant per a obtenir-les de la forma més ràpida. Drets dels veïns. Llicències provisionals i definitives
TEMA 3 - Parts d'una disposició legal
Analitzar l'estructura general de les disposicions legals i de tipus tècnic per a interpretar-les correctament. Exemples pràctics.
Decret 176/87 Ordenació i classificació d'establiments d'allotjament turístic.
Decret 317/94 Ordenació i classificació establiments de restauració.
Ordre 6.10.87 Requisits mínims d'establiments hotelers segons categories i especialitat
Full de Reclamacions.
TEMA 4 - Protecció contra incendis als establiments d’ús residencial públic
Analitzar les disposicions legals aplicables als hotels ja existents des de la perspectiva del director de l'establiment .
Diferenciació conceptes protecció contra incendis i seguretat en cas d’incendi.
Estudi sobre la protecció contra incendis (sistemes físics o de disseny que poden evitar l’inici d’un incendi, disposició del mobiliari estratègicament lluny dels principals focus de calor, sistemes de ventilació refrigerant, eliminació de punts d’ignició en reconegudes zones de perill d’incendi,...)
Estudi sobre la seguretat en cas d’incendi. Estudi dels quatre punts claus ( Accessibilitat dels bombers, límits que pot assolir l’incendi, evacuació dels ocupants i mitjans de lluita contra l’incendi)
TEMA 5 - Supressió de barreres arquitectòniques
Estudi de la normativa aplicable a l'hostaleria i solucions pràctiques.
Llei 51/2003 del 2 de diciembre (LIONDAU)
Decret 135/1995 de 24 de març (Codi d'Accessibilitat)
CTE DB-SUA 9 Seguretat d’utilització i Accessibilitat
TEMA 6 - Instal·lacions elèctriques
Elements de seguretat. Normativa aplicable REBT ITC-28. Visió general del projecte eléctric.Revisions obligatòries. Tarifes i preus.
TEMA 7 - Acústica
El so. Característiques del so. Normativa aplicable: CTE DB HR. Ordenances municipals. Aïllament i acondicionament acústics. Molèsties a veïns, denúncies i inspeccions.
TEMA 8 - Ventilació, Instal·lacions tèrmiques, Legionel·losi
Reglamentació bàsica: CTE DB-HS3; RITE. Exigències de qualitat de l'aire interior i exterior. Maneres de ventilar. Instal·lacions tèrmiques: calefacció i A/C. Legionel·losi: manteniment de les instal·lacions.
TEMA 9 - Instal·lacions d'aigua i gas
Normativa instal·lacions d'aigua: CTE DB HS 4. Mesures de seguretat segons el tipus de gas. Normativa. Revisions periòdiques. Reial decret 1853/93: Reglament d’instal·lacions de gas.Tarifes i preus
TEMA 10 - Gestió del departament de Manteniment
Tipus de manteniment. Manteniment preventiu regulat de les instal·lacions: obligacions. Normativa aplicable a cada intal·lació. Gestió de l'equip i de compres.
TEMA 11 - Pla d'emergència i Pau
Marc Normatiu. Aspectes principals i implantació d'un pla d'emergència a un hotel.
Manual Cepreven per a l'elaboració de plans d'emergència en hotels.
Comportament de les persones en situacions d'emergència.
TEMA 12 - Sostenibilitat.
Concepte de sostenibilitat aplicat a la gestió de manteniment de l'hotel. Gestió de residus. Normatives.
L’assignatura funciona en base a dues metodologies d’ensenyament-aprenentatge:
a) Sessions de classes magistrals: Exposició del contingut teòric del programa de forma clara, sistemàtica i organitzada per part del professor. Els alumnes tindran al Campus Virtual de l'Autònoma Interactiva els apunts bàsics i fulls d'exercicis de tots els temes. En tot moment es fomentarà a l'aula la participació de l'alumne: es valoraran les aportacions, comentaris, dubtes i propostes. Amb la finalitat de conèixer el "dia a dia" d'un cap de manteniment d'un hotel, es comptarà amb la intervenció d'un professional d'aquest departament, si s'escau.
b) Sessions de classes pràctiques: Paral·lelament a les classes magistrals, una vegada exposats i assolits uns coneixements mínims, es proposaran una sèrie d'exercicis pràctics d'aplicació. Aquests exercicis es realitzaran de forma individual o en grups de 2-3 alumnes més exposició a classe, utilitzant els recursos informàtics pertinents i aplicacions web per a la gestió de projectes.
Per guiar i avaluar els corresponents treballs en grup, es realitzaran tutories presencials i on-line.
c) Visita tècnica: possible visita a algun establiment hoteler amb l'objectiu de conèixer "in situ" les instal.lacions i el seu manteniment.
Títol | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|
Tipus: Dirigides | |||
Classes teòriques | 40,5 | 1,62 | 2, 3, 4, 7, 8, 10, 11, 13, 14, 16 |
Tipus: Supervisades | |||
Resolució de problemes | 13 | 0,52 | 1, 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 |
Tutories | 25 | 1 | 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Tipus: Autònomes | |||
Estudi | 40 | 1,6 | 13 |
TRES OPCIONS D’AVALUACIÓ
A ) AVALUACIÓ CONTINUA:
1. Proves escrites: Dos examens parcials alliberatoris amb un pes del 20% cadascun d'ells.
2. Treballs a presentar amb un pes del 40%
3. Exercicis desenvolupats a classe o activitats autònomes amb un pes del 20%
Per superar l'assignatura, s’han de complir les següents condicions:
a. La nota mitjana final obtinguda, ponderada segons els diferents pesos, ha de ser igual o superior a 5.
b. Haver realitzat els dos exàmens parcials i haver obtingut a cadascun d'ells una puntuació mínima de 4 sobre 10 punts.
c. Haver efectuat i presentat un mínim del 80% de tots els treballs, exercicis i activitats autònomes als que es fa referencia als punts 2 i 3 del paràgraf anterior i haver obtingut una nota mínima de 5 a cadascun d'ells .
B) AVALUACIÓ FINAL: Examen final (tota la matèria).
Dia i hora establerts, segons calendari acadèmic, a la Programació Oficial del Centre (EUTDH).
Hi haurà un únic tipus d’examen final, no havent diferencia entre els alumnes que no hagin superat satisfactòriament l’avaluació continua i aquells que no l’hagin seguit.
C) RE-AVALUACIÓ:
Els alumnes que a l’avaluació final hagin obtingut una nota igual o superior a 3,5 i menor de 5, es podran presentar a la re-avaluació. La qualificació màxima d’aquesta re-avaluació no superarà el 5 com a nota final
Títol | Pes | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|---|
Examens part tècnica | 20% | 3,3 | 0,13 | 2, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12, 14, 16 |
Exercicis | 20% | 2 | 0,08 | 1, 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 |
Exàmens teòrics | 20% | 1,2 | 0,05 | 2, 3, 4, 7, 8, 10, 11, 14, 16 |
Treballs | 40% | 25 | 1 | 1, 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 |
JOSÉ M. ALEJANDRI Organización Hotelera. Ed. Limusa
JOSÉ ANTONIO FERNÁNDEZ DE LA RÚA Entorno legislativo de la Hotelería en España. Ed. Molino GIOVANNI EMILIO BUZZELLI
Manual de la Industria Hotelera. Proyecto, estructura y tecnología. Ediciones CEAC
Evaluación del riesgo de incendio. Método de cálculo GRETENER. Ediciones CEPREVEN.
El comportamiento de personas en situaciones de riesgo. Ediciones CEPREVEN.
Seguridad contra incendios en hoteles: Requisitos para Europa. Ediciones CEPREVEN.
RAMON TOR MESTRES Manual d’Instal·lacions i Equipaments. Gremi de Restauració i Hostalatge de Barcelona.