Logo UAB
2020/2021

Periodisme Internacional

Codi: 103085 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2501933 Periodisme OT 4 0
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Josep Maria Perceval Verde
Correu electrònic:
JosepMaria.Perceval@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
No
Grup íntegre en espanyol:
No

Equip docent

Eulalia Sandiumenge Folch

Prerequisits

En ser una assignatura de 4rt curs, l'alumnat ha de ser capaç d'expressar-se per escrit i oralment en les llegües pròpies i poder treballar en anglès. A més, ha de dominar la redacció dels diferents gèneres periodístics amb una ortografia impecable i una expressió didàctica. Es requereix capacitat d'iniciativa i d'estar al corrent dels temes d'actualitat en l'àmbit internacional.

Degut al caràcter multidisciplinari de l'assignatura, és recomanable tenir coneixements bàsics de Dret, Història, Demografia, Ciències Polítiques, Economia i Sociologia, entre altres disciplines, amb les quals ja han estat en contacte en cursos anteriors. Els i les alumnes que hagin cursat alguna assignatura o especialització en Relacions Internacionals tindran ja una bona base a l'hora d'aplicar els principals conceptes des del periodisme.

Objectius

Contextualització

L'assignatura de Periodisme Internacional ofereix els coneixements i les eines necessàries, teòriques i pràctiques, per a qui vulgui incorporar-se a la secció d'Internacional d'un mitjà de comunicació, així com per exercir la professió de manera freelance,col·laborant per a diferents mitjans o participant en projectes de llarg recorregut. El curs donarà també eines al nombre creixent de periodistes, amb experiència o no en l’àmbit  internacional, que volen treballar en universitats, ONG, institucions o empreses internacionals.

L'equip docent abordarà diversos temes, des dels canvis en el sector i el procés històric de la carrera de periodista internacional i la seva tasca en corresponsalies fins al nou panorama del periodisme internacional amb el freelance com a figura central. També l’anomenat periodisme de guerra i d'anàlisi de conflictes en temàtiques com la migració i el refugi.  

L'assignatura parteix d'una primera reflexió teòrica sobre l'exercici professional del periodisme internacional i la seva capacitat d'influència en el context canviant en què es desenvolupa i sobre les eines de les quals poden valer-se. També es tractaran aspectes relacionades amb la geopolítica de la informació, així com temàtiques especialitzades geogràficament com, per exemple, els Estats Units, la Unió Europea o Amèrica Llatina. L’alumnat d'aquesta assignatura ha de comprendre i analitzar des d'un punt de vista crític els conflictes i les polítiques d'àmbit internacional, així com els mecanismes d'adopció de decisions en les institucions internacionals.

Objectius

  1. Identificar les principals temàtiques i protagonistes de la informació  internacional.
  2. Conèixer i entendre l'agenda mediàtica de països i organitzacions internacionals.
  3. Conèixer i aprofundir en els conflictes i en el context socioeconòmic i polític de diferents regions i països del món (Unió Europea, Àfrica, Amèrica Llatina, Mediterrània, Estats Units, Xina, etc.), així com en fenòmens transversals com el populisme o la migració i el refugi.
  4. Estudiar la feina i responsabilitats i les possibilitats d'incidència de les diferents modalitats de la professió (corresponsalia, viatges i cobertures especials, periodisme freelance, etc).
  5. Aprofundir en els diferents gèneres periodístics des dels quals es pot treballar la informació internacional.

Competències

  • Aplicar l'ètica i la deontologia professionals del periodisme, així com l'ordenació jurídica de la informació.
  • Buscar, seleccionar i jerarquitzar qualsevol tipus de font i document útil per a l'elaboració de productes comunicatius.
  • Demostrar consciència ètica i empatia amb l'entorn.
  • Demostrar l'esperit crític i autocrític.
  • Diferenciar les principals teories de la disciplina, els seus camps, les elaboracions conceptuals, els marcs i els enfocaments teòrics que fonamenten el coneixement de la disciplina i els seus diferents àmbits i subàrees, i adquirir un coneixement sistemàtic de l'estructura dels mitjans de comunicació.
  • Generar propostes innovadores i competitives en la recerca i en l'activitat professional.
  • Respectar la diversitat i la pluralitat d'idees, persones i situacions.
  • Transmetre informació periodística en el llenguatge propi de cada un dels mitjans de comunicació, en les seves formes combinades modernes o en suports digitals, i aplicar els gèneres i els diferents procediments periodístics.
  • Usar una tercera llengua com a forma de treball i expressió professional en els mitjans de comunicació.

Resultats d'aprenentatge

  1. Buscar, seleccionar i jerarquitzar qualsevol tipus de font i document útil per a l'elaboració de productes comunicatius.
  2. Comunicar en el llenguatge propi de cada un dels mitjans de comunicació la narració periodística especialitzada en informació internacional.
  3. Conceptualitzar les teories i les tècniques del periodisme especialitzat.
  4. Demostrar consciència ètica i empatia amb l'entorn.
  5. Demostrar un coneixement pràctic del periodisme especialitzat
  6. Desenvolupar l'esperit crític i autocrític.
  7. Generar propostes innovadores i competitives en la recerca i en l'activitat professional.
  8. Incorporar els principis de la deontologia professional en l'elaboració de narració periodística especialitzada en informació política internacional.
  9. Respectar la diversitat i la pluralitat d'idees, persones i situacions.
  10. Saber construir textos en una tercera llengua que s'adeqüin a les estructures del llenguatge periodístic i aplicar-les a les diferents especialitats temàtiques informatives.
  11. Utilitzar els recursos de comunicació interactiva per processar, elaborar i transmetre informació en l'elaboració d'informació de caràcter especialitzat.

Continguts

  1. Quina característica defineix al periodisme internacional dins del periodisme especialitzat? Superació de la dialèctica entre notícies d'agències funcionarials i analistes internacionals del pensament hegemònic. Què és avui un corresponsal, un enviat especial o ocasional, un analista, un especialista en política internacional?
  2. L'agenda de la informació internacional: com es construeix, a quins interessos respon, visions de món diferents. Estereotips i prejudicis: xenofòbies i etnofòbias postcolonials, incidència especial en la islamofòbia.
  3. La comunicació internacional en un món globalitzat: circulació de capitals, informacions i prohibició de la circulació de persones.
  4. Explicacions o anàlisi. Superar el periodisme internacional com un periodisme de llocs en conflicte. Respondre a les preguntes sense caure en el parany dels tòpics. Les noves relacions entre periodistes, xarxes socials i Oenegés.
  5. Construcció del professional com a periodista internacional en les redaccions i en el lloc de la notícia: tècniques i mètodes d'investigació a curta i llarga distància, fonts, estructura de cada relat, maneig de recursos narratius,
  6. La ruta del reporter. L'exercici del periodisme internacional a la redacció i sobre el terreny: agències, corresponsalies, periodisme freelance, cobertura de conflictes, periodisme humanitari.
  7. Grans temes: migracions i refugi; populismes i extrema dreta; 'Tecnopolítica' i revoltes. Com es fan servir les eines digitals per a l'activisme i l'organització col·lectiva, des dels orígens amb el moviment antiglobalització fins a Hong Kong i la "primavera àrab", de la qual es compleixen deu anys aquest curs.
  8. Grans actors de la política internacional (aquest curs centrat en les eleccions presidencials USA de novembre).
  9. El destí. Informació i alliberament de perjudicis previs. L'experiència en el lloc mitjançant informadors, xarxes i verificació constant de fonts.
  10. La construcció de les relacions de gènere en l'àmbit mundial: contextualitzar a cada país el moviment feminista i analitzar grans transversals com el moviment #metoo o l'estructuració dels drets LGTBIQ.

Metodologia

El calendari detallat amb el contingut de les diferents sessions s’exposarà el dia de presentació de l’assignatura. Es penjarà també al Campus Virtual on l’alumnat podrà trobar la descripció detallada dels exercicis i pràctiques, els diversos materials docents i qualsevol informació necessària per a l’adequat seguiment de l’assignatura. En cas de canvi de modalitat docent per raons sanitàries, el professorat informarà dels canvis que es produiran en la programació de l’assignatura i en les metodologies docents.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 15 0,6 3, 4, 6, 8, 9
Seminaris. Activitats pràctiques. 27 1,08 1, 2, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11
Visites a entitats o institucions 6 0,24 3, 7, 8, 11
Tipus: Supervisades      
Tutories 6 0,24 1, 2, 5, 7, 10, 11
Tipus: Autònomes      
Recerca, selecció i lectura de bibliografia i altres recursos. Estudi personal. Planificació i treball individual / en equip. 93 3,72 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11

Avaluació

Les activitats que quedin excloses del procés de recuperació d’una assignatura no poden superar conjuntament el 50% del pes en la qualificació final.

En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del

procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.

En cas que les proves no es puguin fer presencialment s’adaptarà el seu format (mantenint-ne la ponderació) a les possibilitats que ofereixen les eines virtuals de la UAB. Els deures, activitats i participació a classe es

realitzaran a través de fòrums, wikis i/o discussions d’exercicis a través de Teams, etc. El professor o professora vetllarà perquè l'Estudiant hi pugui accedir o li oferirà mitjans alternatius, que estiguin al seu abast.

La qualificació final de l'assignatura es calcularà per mitjana ponderada, a partir de les següents activitats d'avaluació:

- Activitat A. Pràctiques individuals: 30% sobre la qualificació final;

- Activitat B. Examen individual: 30% sobre la qualificació final;

- Activitat C. Treball de curs en equip: 40% sobre la qualificació final.

* Qualsevol treball o prova escrita que inclogui cinc faltes d'ortografia, gramaticals i/o barbarismes (sumant cinc errors en total) obtindrà la nota de 0.

Per aprovar l'assignatura, serà necessari:

a) Haver realitzat i lliurat totes les activitatsd'avaluació (A, B i C). En cas d'absència per motius justificats de força major, s'ha de presentar el corresponent justificant a l'equip docent; en cas contrari, les activitats constaran com No Realitzades.

b) Obtenir una nota mínima de 5 en cadascuna de les activitats A, B i C.

c) En els treballs desenvolupats en grups, l'equip docent podrà adoptar mesures de control per verificar la participació de cada membre en el treball comú. Per tant, les notes podran ser diferents per a integrants d'un mateix equip, la qual cosa podria suposar que un o més membres suspenguin l'avaluació, mentre la persona restant l'aprovi.

Sistema de recuperació

L'alumnat tindrà dret a la recuperació de l'assignatura si ha estat avaluat del conjunt d'activitats, el pes de les quals equivalgui a un mínim de 2/3 parts de la qualificació total de l'assignatura.

L’activitat C queda exclosa del procés de recuperació.

Plagi

L’estudiant que realitzi qualsevol irregularitat (còpia, plagi, suplantació d'identitat ...) que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d'avaluació. En cas que es produeixi més d'una irregularitat, la qualificació final de l'assignatura serà 0.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen final 30% 3 0,12 2, 3, 4, 9, 10
Pràctiques individuals 30% 0 0 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Treball en equipo 40% 0 0 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Bibliografia

La bibliografia obligatòria es presentarà en el primer dia de classe i podran aplicar-se canvis durant tot el curs.