Logo UAB
2020/2021

Ètica i Legislació. Gestió Empresarial

Codi: 102680 Crèdits: 3
Titulació Tipus Curs Semestre
2502445 Veterinària OB 5 0
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Jordi Serratosa Vilageliu
Correu electrònic:
Jordi.Serratosa@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
català (cat)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
Grup íntegre en espanyol:
No

Altres indicacions sobre les llengües

Eventualment es podrán fer algunes classes en Angles en materia de ética i legislació veterinària

Equip docent

Antoni Graupera García

Prerequisits

No hi ha prerequisits oficials

Objectius

Es tracta d’una assignatura obligatòria de cinquè curs que desenvolupa tant els aspectes legals (Normativa i reglamentació) com els ètics relacionats amb la professió veterinària. Tanmateix i separadament es tracten  els aspectes de gestió empresarial útils en els camps professionals del veterinari.

Es pretén:

a) Dotar als estudiants dels útils jurídics, tècnics i pràctics per a un correcte coneixement del marc legal espanyol, europeu i internacional en general que esdevingui útil a la pràctica dins  els valors etics  de la professió.

b) Abordar continguts relacionats amb les tècniques de gestió empresarial.

 

Els objectius formatius concrets són:

  1. Identificar, analitzar i conèixer el marc jurídic, legislatiu i normatiu del desenvolupament professional veterinari.

  2. Fer una reflexió dels temes ètics i deontològics relacionats amb el exercici professional

        3. Conèixer les eines necessàries per desenvolupar un pla de negoci, ja sigui des d’un aspecte d’emprenedoria o com assalariat, des d’un organ directiu d’una empresa, tractant aspectes com l’estratègia empresarial, la gestió econòmic financera, els recursos humans i el màrqueting

Competències

  • Analitzar, sintetitzar, resoldre problemes i prendre decisions.
  • Buscar i gestionar la informació relacionada amb l'activitat professional
  • Demostrar que coneix els drets i deures del veterinari, fent una especial incidència en els principis ètics
  • Demostrar que es coneixen i es comprenen els aspectes d'organització, econòmics i de gestió en tots els camps de la professió veterinària.
  • Demostrar que es coneixen i es comprenen les normes i lleis de l'àmbit veterinari i els reglaments sobre els animals i el seu comerç.
  • Reconèixer les obligacions ètiques en l'exercici de les responsabilitats davant de la professió i de la societat.
  • Redactar i presentar de manera satisfactòria informes professionals.
  • Tenir coneixements bàsics de la professió, i en particular de l'organització i el funcionament de la pràctica professional.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar, sintetitzar, resoldre problemes i prendre decisions.
  2. Aplicar amb una concepció holística i en el marc jurídic els coneixements tècnics adquirits.
  3. Buscar i gestionar la informació relacionada amb l'activitat professional
  4. Descriure els fonaments científics del dret en veterinària i aplicar els principis de la legislació veterinària.
  5. Descriure les característiques i el funcionament de la unitat econòmica de producció.
  6. Dur a terme peritatges tècnics basats en dades científiques, legislatives i ètiques.
  7. Explicar els factors que influeixen en el grau de compliment de la legislació.
  8. Explicar els mecanismes històrics dels codis de conducta, legislació i responsabilitat civil segons les cultures i el desenvolupament dels països.
  9. Explicar els principis ètics de l'exercici de la professió.
  10. Fer dictàmens tenint en compte la legislació existent.
  11. Fer un diagnòstic eficaç de la situació financera d'una empresa i establir-hi plans d'acció adequats.
  12. Identificar les eines més habituals del màrqueting aplicables en una empresa veterinària.
  13. Manejar les dades econòmiques i financeres necessàries per a la presa de decisions en el nivell empresarial.
  14. Reconèixer els riscos de l'incompliment legislatiu.
  15. Reconèixer les obligacions ètiques en l'exercici de les responsabilitats davant de la professió i de la societat.
  16. Redactar i presentar de manera satisfactòria informes professionals.
  17. Tenir coneixements bàsics de la professió, i en particular de l'organització i el funcionament de la pràctica professional.
  18. Utilitzar correctament la terminologia deontològica i ètica.
  19. Utilitzar de forma correcta la terminologia legislativa i legal.
  20. Utilitzar eines per identificar oportunitats, amenaces i canvis en l'entorn competitiu de l'empresa.
  21. Valorar diverses legislacions dels diferents països i realitzar informes pertinents.
  22. Valorar l'impacte de les decisions comercials, productives i organitzatives en els resultats econòmics de l'empresa.

Continguts

PROGRAMA DE TEORIA

BLOC 1.  ÈTICA i LEGISLACIO

Tema 1. Introduccio de Etica i legislació. 1.1. Presentació de l'assignatura. 1.2. Organització dels seminaris discussió dels casos. 1.3.  Guia practica, estructura i objetius del  treball de curs

Tema 2. Ètica i Deontologia veterinaria .  Principis Etics de l'exercidci de la professió. Terminologia etica i Deontologica diferencies . Codis de conducte i reglaments vigents. 2.1 Col•legis professionals i les seves funcions. Consell de Col•legis de Catalunya. Consejo General de Colegios veterinarios de España. 2.2 Associacions professionals: . 2.3  Reglament per a l’exercici de la clínica de petits animals. 2.5 Principis de les certificacions veterinàries.

Tema 3.  Organismes internacionals  vinculats amb la legisalcio Veterinaria.. 3.1. Introduccio i mapa general 3.2Organitzacio Mundial per la salut animal (OIE). 3.3 Nacions Unides  (FAO, OMS, OMC). 3.4 Acord sanitari i Fitosanitari i el seu impacte en la legislacio sanitaria. 3,5 Altres organismes internacionals amb impacte.

Tema 4.  Principis generals de Legislació Veterinària Comunitària. 4.1. Introducció a la Lex. Vet Comunitària. El tractat de Roma i els principis generals de la P.A.C. 4.2. Dret primari i dret derivat.(R,D,DC,R,Di). 4.3. Òrgans legislatius de la U.E. 4,.4 Procés legislatiu a la U.E. 4.5 Classificació temàtica de la Lex Vet.

 Tema 5. Rol dels principis científics en la legislació veterinària Europea. 5.1. Principis de l’anàlisi de risc. L’Autoritat Europea per la Seguretat Alimentària.5.2. i Organització comunitària per desenvolupar la legislació europea. 5.3.  Comissions científiques a l’Agencia comunitària i interrelacions amb les institucions legislatives.

Tema 6.Introducció a la Veterinària Legal. 6.1. Introducció. Concepte de responsabilitat civil i mèdica 6.2.  elements constitutius. 6.3 Exercici il·legal. 6.4. Potencial de litigi. Elements inductors de litigi i factors que els compliquen.

Tema 7.Peritatges Veterinaris. 7.1. Concepte de pèrit. Requeriments legals.7.2.  Informe pericial civil, penal i privat. 7.3.  Testimoniatge de perits a tribunals. 7.4. Drets dels consumidors a nivell nacional comunitari

 

BLOC 2:  GESTIÓ EMPRESARIAL

Tema 1. Introducció al Business Plan

1.1. Visió estratègica de l’empresa. 1.2. Màrqueting: La necessitat del consumidor. Factors claus de la investigació de mercats. Producte i Preu

Tema 2. Els recursos humans. 2.1. Els recursos humans i la seva importància. 2.2. Equip i organització.2.3. Llocs de treball. 2.4. Objectius. 2.5. Retribució

Tema 3. El pla financer. 3.1. Ingressos, despeses, compte de pèrdues i guanys. 3.2. El Balanç. 3.3. El finançament.

Tema 4. Màrqueting. 4.1. Comunicació i distribució. 4.2. El mercat global. 4.3. Aliances estratègiques. 4.4. Calendari d’implementació.

PROGRAMA DE SEMINARIS

BLOC 1.  ÈTICA i LEGISLACIÓ

S1. Discussió del treball de curs d'ètica i legislació. Peritages tecnics basats en dades cientifíques, legislatives i ètiques 

S2. Presentació i discussió de casos  d'ètica, deontologia 

S3. Presentació i discussió de casos d'ètica, deontologia i legislació 

S4. Casos de certificacionsveterinàries enles diferents vessants de l'exercici veterinari. Clínica privada, oficial i empresa. 

 

BLOC 2:  GESTIÓ EMPRESARIAL

S1. La idea. Tipus d’empresa, el producte i la demanda.

S2.  Els Recursos humans, organigrama i salaris. El Pla d’inversions..

S3.  El compte de Pèrdues i Guanys. Ingressos i Despeses.

S4.   Polítiques de distribució, comunicació i promoció. Aliances estratègiques i conclusions

 

Metodologia

Per tal d'assolir els objectius de l'assignatura, el desenvolupament del curs es basa en les següents metodologies i activitats:

La metodologia de les classes teoriques i seminaris es dura a terme en format mixte : Presencial i no -presencial  

1. Classes teòriques participatives.

En aquestes classes el professor realitzarà una primera exposició de la matèria indicant quins son els aspectes més rellevants, oferirà a l'estudiant la informació estructurada per tal que l’alumne pugui enfrontar-se a la realització dels casos que se li plantejaran als seminaris i al treball d’autoaprenentatge i, en el futur, en el desenvolupament de la seva activitat professional. En aquestes sessions el professor donarà les pautes i indicacions pel seguiment de l’assignatura. L'alumne adquireix els coneixements propis de l’assignatura complementant-les amb l'estudi personal dels temes explicats. 

2. Seminaris o pràctiques d’aula.

Es tracta de sessions amb un nombre reduït d’alumnes en les que es fomentarà la participació de l’estudiant. Aquestes sessions serveixen per aprofundir en els coneixements científic-tècnics exposats a les classes teòriques i completar la seva comprensió. També són un fòrum natural per afavorir la discussió i l’intercanvi d'idees i de coneixements amb la missió de promoure la capacitat d'anàlisi i síntesi, el raonament crític i la capacitat de resolució de problemes. En aquestes sessions s’obliga l’estudiant a adoptar un paper actiu en el procés d'aprenentatge i són adequades per plantejar qüestions i resoldre dubtes. A demés permeten que el professor realitzi un seguiment de l’estudiant i que aquest prengui consciència dels seus avenços en la matèria. Quan es plantegen treballs en grup es potencien actituds d'implicació i iniciativa que milloren el grau de comprensió i creen una relació social positiva.

En aquestes sessions es porten a terme diferents activitats: anàlisi d'informació, resolució de qüestions, aprenentatge basat en problemes, etc. En alguns casos abans de les sessions els estudiants hauran de treballar de manera autònoma les qüestions que prèviament haurà plantejat el professor i es discutiran posteriorment a la classe.

3. Autoaprenentatge:

En relació al  BLOC 1:  Ètica i Legislació, l’estudiant haurà de preparar un treball sobre un tema relacionat amb la matèria i que tingui el vistiplau dels professors.

En relació al  BLOC 2:  Gestió Empresarial, l’estudiant haurà de preparar i defensar un pla de negoci. L'exposició pública facilita l'aprenentatge de la comunicació oral.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes Magistrals 16 0,64 4, 5, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 17, 19, 20, 21
Seminaris 11 0,44 1, 2, 6, 10, 15, 16, 19, 20, 22
Tipus: Autònomes      
Estudi autònom 23 0,92 4, 7, 8, 12, 14, 19, 20, 21
Resolució dels casos del bloc 1 14 0,56 1, 2, 10, 16, 19
Resolució dels casos del bloc 2 10 0,4 1, 3, 11, 13, 16, 20, 22

Avaluació

 

 

Exàmens: L'objectiu és l'avaluació dels coneixements assolits per l'alumne de tota la matèria impartida tant a les classes teòriques com practiques.

1. Es realitzarà un examen amb dues parts amb un pes del 45% sobre la nota final, que tindran caràcter eliminatori i hauran de obtenir  una nota superior a 5 en cada bloc . ( 30% Bloc 1; 15% Bloc 2).

2.  Es plantejarà la preparació de dos treballs obligatoris  amb un pes del 55% de la nota final. Es valorarà l'assoliment de les competències treballades a les classes teòriques i als seminaris (35% Bloc 1; 20% Bloc 2).

 

 

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen escrit 45% 1 0,04 4, 5, 7, 8, 12, 13, 14, 17, 19, 21
Treballs escrits 55% 0 0 1, 2, 3, 6, 9, 10, 11, 15, 16, 18, 19, 20, 22

Bibliografia

BLOC 1.  ÈTICA Y LEGISLACIÓ

. BOLETIN OFICIAL DEL ESTADO

. BRION, A (1970): Precis de legislation veterinaire. Vigot Freres. Paris.

. BRÜHAN W. (1983): Das offentliche veterinärwe­sen. Hartmann Hannover.

. CAHPA repports. Consell d'Europa.Strasbourg.

. CAPO M.A. (1989): Veterinaria legal con deontologia. Ediciones universitarias y tecnicas. Madrid.

. COL.LEGI OFICIAL DE VETERINARIS DE BARCELONA:

          Normes Comuns a la professió Veterinària de Catalunya

          Reglament per a l'exercici de la clínica de petits animals 1988 **

. CONSEJO GENERAL DE COLEGIOS VETERINARIOS DE ESPAÑA:

          Codigo de conducta veterinaria

. DIARI OFICIAL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA.

. DIARIO OFICIAL DE LAS COMUNIDADES EUROPEAS.

. EUROPEAN COMMISSION OF VETERINARIANS (1981): Code of professio­nal conduct for veterinarians. Irish vet. J. 35 (12) 253-263.**

. FAO (1979): Código de ética para el comercio internacional de alimentos. FAO. Roma.

. FAO (1985): Legislación relativa al comercio internacional de la carne de ganado bovino. FAO.Roma.

. FAO (1992): Colección legislativa y alimentación. Roma.

. KÖHLER B.; KRAFT H. (1984): Gerichtliche veterinärmedizin Stuttgart. Ferdinand Enke Verlag.

. LUJAN J.(1953): Deontologia veterinaria. Gráficas Academia Mariana. Lérida.

. MAPA: Principales disposiciones de la CEE. Secretaria General Técnica. Madrid.

. MINISTERIO DE SANIDAD Y CONSUMO (1985): Inspección veterinaria, guia de las actuaciones básicas de los servicios veterinarios. MSC. Madrid. 

. MSC (1985): Manual para el control de los perros errantes. Col. Vet. Salud Pública Vol. II. Madrid.

. MSC (1988): Encuentro sobre la ley del medicamento. UIMP. OIE (1986): Code zoosanitaire international. OIE.Paris.

. OMS (1992): Legislation sanitaire. OMS. Geneve.

. SANZ EGAÑA, C. (1955): Veterinaria legal. Espasa Calpe. Madrid.

. SAVATER F.(1991): Ética para Amador. Ariel. Barcelona.

. JAYASURIYA D. (1985): Legislación sobre productos farmacéuticos en los paises en desarrollo. OMS. Geneve.      

 

** Documents que es troben al web:  http://www.covb.es

 

Webs d’interès:

http://www.avhic.com/

http://europa.eu.int/eur-lex/es/index.html

http://www.fao.org/docrep/w6419S/w6419s01.htm#introducción

http://www.fao.org/noticias/2001/010406-s.htm

http://www.cdc.gov/nceh/spanish/default.htm

http://www.oie.int/esp/es_index.htm

http://www.colvet.es/madrid/

http://www.recol.es/web/Veterinaria/default.asp?idCmdad=22&nombCmdad=Veterinaria

http://www.gencat.es/sanitat/cat/cindex.html

http://www.uruciencias.com/index.html#top

http://www.consumaseguridad.com/

http://www.fao.org/noticias/2001/010406-s.htm

http://www.gencat.es/sanitat/cat/cindex.html

http://europa.eu.int/eur-lex/es/index.html

http://www.mapausa.org/Guia/subguia6.htm

http://www.uruciencias.com/index.html#top

http://www.cdc.gov/nceh/spanish/default.htm

http://www.recol.es/web/Veterinaria/default.asp?idCmdad=22&nombCmdad=Veterinaria

http://www.oie.int/esp/normes/mcode/e_summry.htm

  • http://www.ers.usda.gov/publications/aib766/aib766.pdf

  • http://www.magrama.es

  • http://www.who.org

  • http://europa.eu.int/comm/dg24/index.html

  • www.aice.es 

 

BLOC 2:  GESTIÓ EMPRESARIAL

 

  • El plan de márketing en la práctica. J. Mª Sainz de Vicuña. (18ª Ed.) 2013. ESIC Editorial

  • La empresa basada en equipos humanos. G. Gil García. 2012. Ed. Marcombo

  • Finanzas para managers. K. Berman, J. Case, J. Knight. 2007. Ed. DEUSTO

  • Como preparar el Plan de empresa. J. A. Neira Rodriguez. 2010. Ed. FUND. CONFEMETAL