Logo UAB
2020/2021

Antropologia política

Codi: 101266 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2500256 Antropologia Social i Cultural OB 2 2
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Silvia Graciela Álvarez Litben
Correu electrònic:
Silvia.Alvarez@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
Grup íntegre en espanyol:

Equip docent

Sílvia Gómez Mestres

Prerequisits

Es recomana haver cursat l'assignatura Conceptes Bàsics en Antropologia i Història de la Antropologia.

Objectius

L'objectiu de l'assignatura consisteix a comprendre els conceptes bàsics de l'antropologia política vinculats a l'àmbit de les relacions socials i la construcció del poder en tots els àmbits de la societat. Partint d'una perspectiva maximalista del concepte de politica, incloent la perspectiva de genero, avançarem en les diferents aportacions que l'antropologia ens ofereix des de les seves teories més clàssiques fins a les contemporànies, i revisarem interpretacions de diversos casos.

Competències

  • Aprehendre la diversitat cultural a través de l'etnografia i avaluar críticament els materials etnogràfics com a coneixement de contextos locals i com a proposta de models teòrics.
  • Demostrar que es coneix i es comprèn la història de la teoria antropològica i la gènesi dels seus conceptes bàsics.
  • Desenvolupar un pensament i un raonament crítics i saber comunicar-los de manera efectiva, tant en les llengües pròpies com en una tercera llengua.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica.
  • Utilitzar el corpus etnogràfic i teòric de la disciplina amb capacitat d'anàlisi crítica i de síntesi.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar teòricament exemples etnogràfics de diversitat cultural en els àmbits del parentiu, l'economia, la política i la religió.
  2. Avaluar críticament els models teòrics explícits i implícits als materials etnogràfics.
  3. Conèixer i comprendre la incidència de la cultura en els diversos sistemes institucionals d'acció social.
  4. Establir la connexió històrica entre el coneixement etnogràfic i el desenvolupament teòric.
  5. Identificar la variabilitat transcultural dels sistemes econòmics, de parentiu, polítics, simbòlics i cognitius, educatius i de gènere, i la teoria antropològica que hi fa referència.
  6. Identificar les idees principals i les secundàries i expressar-les amb correcció lingüística.
  7. Interpretar la diversitat cultural a través de l'etnografia.
  8. Resumir les característiques d'un text escrit en funció dels propòsits comunicatius.
  9. Sintetitzar els coneixements adquirits sobre l'origen i les transformacions experimentades pels diversos camps d'estudi de la disciplina.
  10. Utilitzar els conceptes bàsics de la teoria antropològica.

Continguts

      • De la definició de “el polític” a l'especificitat de l'Antropologia Política.

      • Aproximació històrica a l'origen i desenvolupament de l'anàlisi antropològica de “el polític”.

      • Crítics i continuadors de l'escola Britànica. Aportacions de l'etnologia francesa. Sistemas polítics i modes de regulació jurídics.

      • Processos d'hegemonia i resistència en contextos històrics i contemporanis. Cap a una antropologia històrica i dinámica. Moviments socials, globalizació i noves formes de relació política.

       

Metodologia

Les activitats de l'assignatura consistiran en exposicions teòriques i pràctiques de la professora, que a més podran incloure xerrades de convidats ocasionals. Es inclourà la lectura de textos, el visionat de documentals i la participació amb debat en classes. Es realitzaran algunes proves escrites sobre les lectures i classes realitzades.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques i visionat de documentals 50 2 2, 4, 5, 7, 10
Tipus: Supervisades      
Supervision del professor a traves de tutorias individuals, debats en classe de textos, casos, documentals. 25 1 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10
Tipus: Autònomes      
Estudi personal, lectura de textos, organizacion i analisis d'anotacions i esquemes de classes, campus virtual, redaccion de treballs, preparacion de comentaris per a debats, ampliacion bibliografica. 75 3 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10

Avaluació

L'avaluació de l'assignatura es realitzarà de manera processual, a través de diverses proves escrites basades en les classes, lectures obligatòries, o conferències. L'elaboració de treballs individuals i en grup tindrà un valor total del 60%. Un examen basat en classes i lectures tindrà un valor del 20%. Proves escrites basades en classes i vídeos tindran un valor del 20%. La participació en debats a classe individuals o en grup o recerques bibliogràfiques es tindra en compte en la qualificacio final.En el moment de realització de cada activitat avaluativa, s'informés del procediment i data de revisió de les qualificacions. Per superar l'assignatura cal aprovar el 70% de les activitats escrites programades. Totes les proves escrites suspeses podran ser recuperades en la re-evaluación.Se considera "No Avaluable" aquell alumne / a que no hagi presentat 2/3 parts (60%) de les proves escrites, sense causa justificada.

En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.

En cas que les proves no es puguin fer presencialment s’adaptarà el seu format (mantenint-ne la ponderació) a les possibilitats que ofereixen les eines virtuals de la UAB. Els deures, activitats i participació a classe es realitzaran a través de fòrums, wikis i/o discussions d’exercicis a través de Teams, etc. El professor o professora vetllarà perquè l'estudiant hi pugui accedir o li oferirà mitjans alternatius, que estiguin al seu abast.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Elaboració de treballs individuals i en grup. 50 0 0 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10
Participacio oral i debat de texts individuals i treball en grup 10 0 0 1, 3, 5, 9, 10
Proves escrites basades en classes, vídeos i textos del programa. 40 0 0 1, 3, 6, 7, 8, 9

Bibliografia

MANUALES RECOMENDADOS:

BALANDIER, George, Antropología Política, Ed. Península, Barcelona, 1968.

BALANDIER, George, El poder en escenas. De la representación del poder al poder de la representación, Paidos Studio 106, Barcelona 1994.

GELLNER, Ernest, Antropología y Política. Revoluciones en el bosque sagrado, Gedisa editor, Barcelona, 1997.

GLEDHILL, John, El poder y sus disfraces, Perspectivas antropológicas de la política, edicions bellaterra, 2000. (RECOMENDADO PARA COMPRAR).

GONZÁLEZ ALCANTUD, José A., Antropología (y) política. Sobre la formación cultural del poder, Anthropos, Biblioteca A Sociedad 29, Barcelona, 1998.

LEWELLEN, Ted C, Antropología Política, Edicions Bellaterra 2000, Barcelona,

LEWELLEN, T.C. 2010. Antropología política. Barcelona: Bellaterra. (edición revisada)

LLOBERA, José R,  Antropología Política, Anagrama, Barcelona, 1979.

LUHMANN, Niklas, Poder, Anthropos-Universidad Iberoamericana, Biblioteca A Sociedad 20, Barcelona, 1995.

Beatriz Pérez Galán y Aurora Marquina Espinosa (eds.) Antropología Política. Textos teóricos y etnográficos, edicions bellaterra SGU, 115, Bellaterra, 2011.

Montserrat Cañedo Rodríguez y Aurora Marquina Espinosa (eds.), Antropología Política. Temas contemporáneos, edicions bellaterra SGU, 122, Bellaterra, 2011.

Montserrat Cañedo Rodríguez (editora). Cosmopolíticas. Perspectivas antropológicas. Colección: Estructuras y Procesos. Ciencias Sociales ISBN: 978-84-9879-382-6. Año de edición: 2013.