Logo UAB
2017/2018

Treball de Final de Grau

Codi: 103957 Crèdits: 12
Titulació Tipus Curs Semestre
2500786 Dret OB 4 A

Professor de contacte

Nom:
José Antonio Fernández Amor
Correu electrònic:
JoseAntonio.Fernandez@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
català (cat)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
Grup íntegre en espanyol:

Prerequisits

Per a matricular-se al TFG, de 12 crèdits ECTS al curs 2016-2017, cal complir dos requisits:
1r) Tenir superades totes les assignatures del primer curs del grau.
2n) Haver superat un mínim de 2/3 dels crèdits de la titulació (160 ECTS).

Objectius

D'acord amb l'article 10.1 de la Normativa d'avaluació en els estudis de la Universitat Autònoma de Barcelona (Àrea d'Afers Acadèmics) -Acord del Consell de Govern de 30/09/2010, modificat per l'Acord de 17/11/2010-, que recull el que assenyala l'art. 12.7 del RD 1393/2007, de 29 d'octubre, modificat pel RD 861/2010, de 2 de juliol: "Els estudis de grau hauràn de concloure, en el darrer curs, amb l'elaboració i presentació d'un treball que permet una avaluació global i sintètica de les competències específiques i transversals associades al títol".
 
El principal objectiu formatiu és que el o l'estudiant relacioni de manera transversal les diverses matèries del grau. El TFG s'ha de dur a terme de manera individual i es tracta d'una assignatura que avalua en una part molt substancial la capacitat de treball autònom per part del o l'estudiant.
 
Les característiques generals del TFG es deriven del que disposa el RD 1393/2007 segons el qual el TFG no s'identifica amb un treball de recerca més propi dels estudis de màster, doctorat o postgrau en quan a la seva extensió o objectius. Respón més a la idea de demostrar per part de l'alumnat l'adquisició de les competències que s'especifiquen en aquesta Guia. Per aquest motiu la seva extensió màxima hauria de ser d'unes 14.000 paraules, per un treball de 12 ECTS com és el del Grau de Dret.
 
La Facultat de Dret concedeix la màxima importància acadèmica al TFG i estima que és un mitjà adequat per incrementar la qualitat i l'exigència en el graus que té assignats la Facultat. La possibilitat de fer la defensa oral i pública davant de tribunal dels TFG més destacats per la seva qualificació, a part d'oferir qualitat docent i de donar solemnitat a un acte acadèmic que suposa el punt final a la carrera, implica treballar competències i habilitats, com l'expressió oral, que són rellevants per als i les futurs/re professionals.
 
 

Competències

  • Adquirir els coneixements bàsics de les diferents dogmàtiques jurídiques i exposar-los en públic.
  • Argumentar i fonamentar l'aplicació de les normes jurídiques.
  • Buscar, interpretar i aplicar normes jurídiques, argumentant cada un d'aquests assumptes.
  • Defensar oralment de forma clara i estructurada les idees, els treballs, informes, escrits i dictàmens.
  • Demostrar eficàcia en un entorn canviant, a l'hora d'enfrontar-se a noves tasques, responsabilitats o persones.
  • Demostrar que es comprèn el caràcter unitari de l'ordenament jurídic i la necessària visió interdisciplinària dels problemes jurídics.
  • Demostrar que es té una consciència crítica en l'anàlisi de l'ordenament jurídic i el desenvolupament de la dialèctica jurídica.
  • Demostrar un raonament reflexiu i crític: anàlisi, síntesi, conclusions.
  • Gestionar informació de manera eficient: poder assimilar un volum de dades considerable en un tems limitat.
  • Identificar, conèixer i aplicar els principis bàsics i generals de l'ordenament jurídic.
  • Presentar en públic la problemàtica que comporta un determinat litigi, les normes jurídiques aplicables i les solucions més coherents.
  • Reconèixer i resoldre problemes.
  • Redactar i formalitzar treballs, informes, escrits i dictàmens.
  • Redactar textos jurídics (contractes, dictàmens, sentències, interlocutòries, providències, testaments, legislacions, etc.).
  • Respectar el secret professional.
  • Ser capaç d'aprendre de manera autònoma i tenir un esperit emprenedor.
  • Tenir habilitat per prendre decisions.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar, d'una manera crítica, les diferents branques de l'ordenament jurídic.
  2. Defensar oralment de forma clara i estructurada les idees, els treballs, informes, escrits i dictàmens.
  3. Demostrar eficàcia en un entorn canviant, a l'hora d'enfrontar-se a noves tasques, responsabilitats o persones.
  4. Demostrar un raonament reflexiu i crític: anàlisi, síntesi, conclusions.
  5. Desenvolupar una dialèctica jurídica adequada.
  6. Elaborar d'una manera pràctica els conceptes teòrics apresos en les matèries del grau.
  7. Elaborar el treball de final de grau en el camp del dret.
  8. Elaborar el treball de final de grau partint de les matèries jurídiques que han estat presents en la formació teòrica del grau.
  9. Exposar públicament el treball de final de grau.
  10. Formular el treball de final de grau d'acord amb els coneixements jurídics adquirits en el grau.
  11. Gestionar informació de manera eficient: poder assimilar un volum de dades considerable en un tems limitat.
  12. Identificar, analitzar i resoldre els problemes i les situacions complexes des d'una perspectiva interdisciplinària.
  13. Identificar, interpretar i resoldre la problemàtica jurídica, argumentant les diferents opcions.
  14. Presentar en públic el treball de grau, atenent la problemàtica subjacent, les normes aplicables i les solucions més coherents.
  15. Projectar, a partir dels fonaments teòrics de les diverses branques de l'ordenament jurídic, una idea o un concepte que servirà de base per al treball de final de grau.
  16. Reconèixer i resoldre problemes.
  17. Redactar i formalitzar treballs, informes, escrits i dictàmens.
  18. Respectar el secret professional.
  19. Ser capaç d'aprendre de manera autònoma i tenir un esperit emprenedor.
  20. Tenir habilitat per prendre decisions.

Continguts

Es tracta d'un treball inèdit en que el i l'estudiant haurà de fer una investigació sobre un tema rellevant en Dret, acordat amb el/la tutor/a  del mateix. El treball podrà partir d'una revisió d'una recerca prèvia per tal de fixar la hipòtesi de la recerca, haurà de plantejar una metodologia apta per a portar-la a terme, sintetitzar els resultats de la recerca realitzada i finalitzar amb unes conclusions.
 
 
 

Metodologia

1) SISTEMA D'ASSIGNACIÓ DEL TFG: Al començament del curs acadèmic s'oferirà un llistat, on es reculliràn els professors/es que ofereixin la direcció de TFG. En aquest llistat constarà el professor/a i la matèria que imparteix al Grau de Dret. Assignat definitivament el TFG, l'alumne/a concretarà amb el director/a el tema i contingut del mateix. L'alumnat haurà d'optar a un mínim de 10 TFG, per ordre de preferència. L'assignació definitiva del TFG es farà sobre la base de l'expedient acadèmic de l'alumne/a.
 
2) SEGUIMENT DEL TFG: El TFG consisteix en la realització d'un treball de recerca supervisat per un director/a. El director/a del TFG durà a terme un mínim de quatre tutories durant tot el curs. A la tutoria inicial el director/a fixarà el tema amb l'alumne/a i suggerirà un mínim de bibliografia per començar a treballar, les altres dues tutories de seguiment serviran per anar orientant el treball de l'alumne/a. Finalment, a la darrera tutoria, el director /a suggerirà les modificacions finals. El director/a, en funció dels crèdits reconeguts pel TFG, disposarà de varies hores més, per fer les lectures i revisions necessàries.
 
El director/a disposarà en el manual de l'assignatura, disponible al Campus Virtual i a la Web de la Facultat, d'un full de seguiment en el que s'aniran registrant el desenvolupament de les tutories, els continguts tractats en elles i els compromisos asumits per l'alumne/a. Al finalitzar cadascuna de les sessions, el director/a i l'alumne/a hauran de signar el contingut i compromisos adoptats.
 
3) ESTRUCTURA I ESTIL DEL TFG. Al manual de l'assignatura, disponible al Campus Virtual i a la Web de la Facultat, l'alumne/a i el director/a disposaran d'una estructura de treball de referència, així com les normes formals i d'estil.
 
4) CALENDARI. Al començament del curs acadèmic es farà públic el calendari durant el qual s'anirà desenvolupant l'assignatura.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Tutories 12 0,48 1, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 13, 15, 16, 20
Tipus: Supervisades      
Preparació per la defensa oral del TFG 3 0,12 2, 4, 9, 14
Tipus: Autònomes      
Elaboració i redacció del TFG 285 11,4 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 20

Avaluació

Dins del termini previst al calendari, l'alumne/a haurà de presentar a través de l'aplicatiu informàtic corresponent, un exemplar del seu treball, en format pdf, al que accedirà el seu director/a. També dins del termini previst, el director/a del TFG haurà de presentar al coordinador/a del TFG, a través de l'aplicatiu informàtic corresponent, un informe d'avaluació en el que es farà una valoració quantitativa i qualitativa del treball realitzat per l'alumne/a, d'acord amb el document que també apareixerà al manual de l'assignatura i al que s'afegirà el full de seguiment. El ventall de puntuació del TFG amb el que el director/a pot qualificar el TFG és entre 0 i 8'5. En aquest últim cas, l'alumne/a que obtingui la nota màxima té la possibilitat defensar el seu TFG davant d'un Tribunal avaluador per optar a la qualificació d'excel.lent o MH.
 
Els Tribunals del TFG estaran constituits per tres professors/es anomenats/des pel degà/na. En les dates previstes, aquells alumnes que hagin de defensar oralment el seu TFG davant del Tribunal, tindran un temps màxim de 15 minuts. El Tribunal decidirà la nota final sobre la base de: l'informe del director, l'informe del ponent del Tribunal i la valoració de la presentació oral realitzada. El Tribunal emetrà una nota numèrica que anirà acompanyada d'una sintètica justificació qualitativa de la nota emesa.
 

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Defensa oral del TFG amb nota superior al 8'5 15% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20
Elaboració del TFG 80% 0 0 1, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 16, 17
Tutoria 5% 0 0 15, 18, 19, 20

Bibliografia

La bibliografia del TFG és l'específica que recomani el/la director/a de cada treball.