Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Pràctiques d'Intervenció

Codi: 45537 Crèdits: 12
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Trastorns de la Comunicació i del Llenguatge PRO 1

Professor/a de contacte

Nom:
Sonia Darbra Marges
Correu electrònic:
sonia.darbra@uab.cat

Equip docent

Natalia Fina Chico
Helena Bascuñana Ambros

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No hi ha prerequisits 


Objectius

L'objectiu d'aquesta assignatura es desenvolupar les habilitats i adquirir competències per a portar a terme pràctiques basades en l'evidència en els trastorns del llenguatge i la comunicació. A més a més, d'aprendre l'actuació d'acord amb codi deontològic, actuant amb responsabilitat ètica i respectant els drets i deures fonamentals, tenint en compte la diversitat i els valors democràtics.


Resultats d'aprenentatge

  1. CA21 (Competència) Dissenyar i aplicar estratègies per intervenir sobre els trastorns de la comunicació i del llenguatge a partir de l'avaluació i de les variables individuals i socials concurrents en la pràctica professional.
  2. CA22 (Competència) Actuar en l'àmbit dels trastorns de la comunicació i del llenguatge avaluant les desigualtats per raó de sexe o gènere i demostrant compromís ètic i social.
  3. CA23 (Competència) Treballar en equip i amb equips de manera interdisciplinària en el context de la pràctica professional.
  4. CA24 (Competència) Comunicar conclusions i coneixements avançats a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats en la intervenció logopèdica.
  5. CA25 (Competència) Valorar els diferents marcs teòrics sobre els processos d'aprenentatge i d'adquisició dels processos comunicatius i la seva aplicació en la pràctica professional.
  6. CA26 (Competència) Treballar de manera autònoma, resolent problemes i prenent decisions en la intervenció logopèdica o psicològica.
  7. KA17 (Coneixement) Reconèixer els facilitadors i les barreres de l'adhesió terapèutica en la intervenció terapèutica.
  8. SA27 (Habilitat) Fer servir els instruments i les tècniques d'avaluació i d'exploració més apropiats per intervenir a partir d'un objectiu terapèutic concret.
  9. SA28 (Habilitat) Intervenir sobre els facilitadors i les barreres de l'adhesió terapèutica en la intervenció logopèdica.

Continguts

Codi deontològic

Pràctiques basades en l'evidència en els trastorns de la comunicació i el llenguatge. 

Interacció amb altres professionals


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Sessions de tutoria 2 0,08 CA22, CA24
Tipus: Supervisades      
Practiques assitencials 178 7,12 CA21, CA22, CA23, CA24, CA25, CA26, KA17, SA27, SA28
Tipus: Autònomes      
Anàlisi de les variables individuals i socials concurrents. 15 0,6 CA22, CA26
Cerca evidencies cientifiques 25 1 CA25, CA26, KA17
Disseny intervenció a partir d'evidència científica 10 0,4
Elaboració Memoria de Pràctiques 20 0,8 CA21, CA24, CA25, KA17
Lectura critica de evidencies científiques 50 2 CA25, CA26

En les Pràctiques d'intervenció segueixen l'aprenentatge  basat en l'experiència i en el context. Les activitats formatives que es duen a terme són les pràctiques assistencials, la cerca i lectura crítica d'articles científics, la participació en els seminaris interns de discussió de casos, redacció memòria final que inclou la resolució de casos,….

Els estudiants hauran d'assistir als centres de pràctiques. Els estudiants també hauran d'assistir a una tutoria grupal informal i fer un seguiment del procés de pràctiques, que proporcionarà informació sobre l'organització general i característiques de la memòria que s'ha de presentar al final de les pràctiques.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Avaluacio del tutor de centre 80 0 0 CA22, CA23, CA24, CA26, SA27, SA28
Memoria pràctiques 20 0 0 CA21, CA24, CA25, CA26, KA17

 

L'avaluació d'aquesta assignatura es realitza d'acord amb  les Pautes avaluatives de la Facultat de Psicologia i de Logopèdia que es poden consultar en: 

https://www.uab.cat/web/estudiar/normativa-academica-del-centre-1345721957004.html

 

Els centres de pràctiques designen tutors responsable de les estudiants, acreditats com logopedes o bé com a psicòlogues, que duen a terme  el seguiment, supervisió i avaluació dels estudiants a partir d'una rúbrica (contribueix en un 80% en la nota final de l'assignatura). La Facultat proposa un tutor acadèmic responsable de la gestió i coordinació de les pràctiques que a més a més és el responsable d'avaluar amb una rúbrica la memòria escrita que han de realitzar  les estudiants (el 20% restant de la nota).

Els requisits per a la realització d'aquestes evidències s'explicaran detalladament a les tutories informatives i al Campus Virtual.

 

Per poder fer la suma ponderada i obtenir la nota final és necessari haver obtingut una qualificació de 5,0 o superior en cadascuna de les evidències d'aprenentatge (valoració del centre i memòria).

L'estudiantat que no hagi superat el nombre mínim d'hores d'assistència al centre (80h) rebrà una qualificació de No avaluable. 

Assignatura superada: L'estudiantat supera l'assignatura quan ha cobert el nombre d'hores mínimes d'estada al centre i obté una qualificació mínima de 5,0 en el càlcul ponderat de l'avaluació del centre i de la memòriar.

Recuperació: els estudiants que no hagin superat l'assignatura, però tinguin una qualificaciófinal d’avaluació continuada major o igual a 3,5, podran recuperar només la part corresponent a l'informe escrit de pràctiques (memòria) , en el cas que la nota d'aquesta evidència sigui insuficient. En el càlcul ponderat de la nota final s'incorporarà una puntuació de 5,0 punts com a qualificació de recuperació.

Aquesta assignatura no preveu l'avaluació única.

 

El material usat durant l’estada de pràctiques és responsabilitat del centre de pràctiques i el seu possible enregistrament requereix la seva autorització. Qualsevol actuació o conducta que posi en tensió els principis ètics o del codi deontològic pot comportar que l'assignatura de pràctiques no se superi.

Per a aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'intel·ligència artificial (IA) exclusivament en tasques de suport, com la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció de textos o les traduccions ... . L'estudiant haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització parcial o total en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat.


Bibliografia

Les lectures obligatòries s'indicaran a cada centre de pràctiques.


Programari

NO APLICA


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PEXTm) Pràctiques externes i pràcticum (màster) 99 Català/Espanyol anual matí-mixt