Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Bioremediació i Degradació de Contaminants Industrials

Codi: 43333 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Enginyeria Biològica i Ambiental OB 2

Professor/a de contacte

Nom:
Ernesto Marco Urrea
Correu electrònic:
ernest.marco@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No hi ha cap prerequisit específic.


Objectius

L’objectiu del mòdul és conèixer el potencial dels microorganismes per degradar contaminants xenobiòtics, la seva aplicació en tractaments de medis contaminats i les eines per al seguiment dels processos de bioremediació.


Resultats d'aprenentatge

  1. CA23 (Competència) Compilar, adaptar i/o combinar de manera consistent, sistemàtica i integrada els conceptes, les estratègies, les metodologies i/o les eines per a abordar els objectius i els problemes plantejats en el treball.
  2. CA24 (Competència) Sintetitzar i interpretar, de forma lògica i raonada, la informació procedent dels estudis de biodegradabilitat o de biologia molecular.
  3. KA22 (Coneixement) Interpretar els conceptes bàsics de microbiologia aplicada per a dissenyar un procés biològic.
  4. KA23 (Coneixement) Reconèixer la diferència entre biodegradació, degradació, mineralització i altres conceptes relacionats.
  5. SA24 (Habilitat) Diferenciar el rol dels microorganismes en els processos de biodegradació, el seu paper com a bioindicadors i el seu potencial en la implantació de tecnologies netes.
  6. SA25 (Habilitat) Identificar els factors que determinen l'eficàcia d'un procés de biodegradació.

Continguts

Aquest mòdul està format per 9 temes:

  • Definicions i conceptes

  • Gestió de sòls contaminats

  • Estratègies i tecnologies per implementar la bioremediació

  • Requeriments per a la bioremediació

  • Mètodes per monitorar processos de bioremediació

  • Bioremediació basada en fongs i bacteris

  • Reaccions biològiques fonamentals en la degradació de contaminants

  • Fitorremediació

  • Estudi de casos reals i gestió d’un projecte de bioremediació de sòls.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Clases magistrales de teoria 37 1,48 CA23, CA24, KA22, KA23, SA24, SA25
Tipus: Supervisades      
Resolución de casos reales 15 0,6 CA23, CA24, KA22, KA23, SA24, SA25
Tipus: Autònomes      
Estudio y aprendizaje basado en problemas 95 3,8 CA23, CA24, KA22, KA23, SA24, SA25

  • Classes magistrals/expositives
  • Aprenentatge basat en problemes.
  • Tutories

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Assistència i participació activa 5% 0 0
Entrega de treballs 20% 0 0 CA23, CA24, KA22, KA23, SA24, SA25
Examen de teoria 50% 2 0,08 CA23, CA24, KA22, KA23, SA24, SA25
Presentació oral de treballs 25% 1 0,04 CA23, CA24, KA22, KA23, SA24, SA25

L'assignatura consta de les activitats d'avaluació següents:

- Assistència i participació activa de l'alumnat (5%)

- Entrega d'un treball proposat pel professorat (cas d'estudi) (20%)

- Presentació oral d'un treball (25%)

- Examen teòric (50%)

Per poder aprovar l'assignatura, mitjançant l'avaluació continuada, caldrà treure una nota mínima de 5 en la mitjana de l'assignatura.

En el cas de no superar aquesta nota, l'alume/a es podrà presentar a un examen de recuperació (exàmen de síntesi) sempre que s'hagi presentat a un conjunt d'activitats que representin un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura. D'acord amb la Coordinació del Màster les activitats següents no es podran recuperar:

- Assistència i participació activa

- Entrega de treballs

- Presentació oral de treballs.

Per a cada activitat d’avaluació, s’indicarà un lloc, data i hora de revisió en la que l'alumne/a podrà revisar l’activitat amb el/la professor/a. En aquest context, es podran fer reclamacions sobre la nota de l’activitat, que seran avaluades pel professorat responsable de l’assignatura. Si l'alumne/a no es presenta a aquesta revisió, no es revisarà posteriorment aquesta activitat.

Matricules d’honor (MH). Atorgar una qualificació de matricula d’honor es decisió del professorat responsable de l’assignatura. La normativa de la UAB indica que les MH només es podran concedir a estudiants que hagin obtingut una qualificació final igual o superior a 9.00. Es pot atorgar fins a un 5% de MH del total d'estudiants matriculats.

Un/a estudiant es considerarà no avaluable (NA) si no s’ha presentat a l'examen de teoria ni a l'examen de recuperació.

Sense perjudici d'altres mesures disciplinaries que s'estimin oportunes, es qualificaran amb un zero les irregularitats comeses per l'estudiant que puguin conduir a una variació de la qualificació d'un acte d’avaluació. Per tant, la copia, el plagi, l’engany, deixar copiar, etc. en qualsevol de les activitats d’avaluació implicarà suspendre-la amb un zero.

L'alumnat repetidor no s'avaluarà de forma diferent a la resta d'alumnat.

 

IMPORTANT: 

Aquesta assignatura permet a l’alumnat acollir-se a avaluació única, i com estableix la normativa de la UAB, totes les activitats d’avaluació es realitzaran el mateix dia, que s’informarà a través del campus virtual.


Bibliografia

  • Adrian, L., & Löffler, F. (2016). Organohalide-respiring bacteria. Springer-Verlag Berlin Heidelberg. ISBN: 978-3-662-49873-6.

  • Aelion, C. M., Höhener, P., Hunkeler, D., & Aravena, R. (Eds.). (2010). Environmental isotopes in biodegradation and bioremediation. CRC Press. ISBN: 978-1-56670-661-2.

  • Alvarez, P. J. J., & Illman, W. A. (2006). Bioremediation and natural attenuation: Process fundamentals and mathematical models. Wiley-Interscience. ISBN: 978-0-471-44734-7.

  • Neilson, A. H., & Allard, A. S. (2007). Environmental degradation and transformation of organic chemicals (2nd ed.). CRC Press. ISBN: 978-1-56670-618-6.

  • Stegmann, R., Brunner, G., Calmano, W., & Matz, G. (Eds.). (2001). Treatment of contaminated soil. Springer. ISBN: 978-3-540-66782-3.

  • Stroo, H. F., Leeson, A., & Ward, C. H. (2013). Bioaugmentation for groundwater remediation. Springer. ISBN: 978-1-4614-5487-0.

  • United States Environmental Protection Agency (EPA). (2009). A guide for assessing biodegradation and source identification of organic groundwater contaminants using compound specific isotope analysis (CSIA). Available at: https://cfpub.epa.gov/si/si_public_record_report.cfm?LAB=NRMRL&dirEntryID=202171 

 


Programari

No es requereix programari específic.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TEm) Teoria (màster) 1 Espanyol primer quadrimestre tarda