Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Treball de Final de Grau

Codi: 107561 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Comptabilitat i Finances TFE 4

Professor/a de contacte

Nom:
Francesc Josep Uroz Felices
Correu electrònic:
franciscojose.uroz@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

La normativa pròpia de la UAB estableix dos requeriments:

 

1. Que per poder matricular-se d'assignatures de quart curs d'estudis de grau cal haver superat com a mínim totes les assignatures de primer curs i un nombre total de 120 ECTS dels tres primer cursos.

 

2. Que per poder matricular-se del TFG cal haver superat com a mínim dos terços del total d'ECTS del pla d'estudis (és a dir, 160 ECTS).

 

La FEiE addicionalment recomana que només es matriculi de l’assignatura TFG l’estudiant que en el mateix curs s'hagi matriculat de totes les assignatures pendents per a la finalittzació dels seus estudis de grau.

 

 

 

 

 


Objectius

Aplicar de forma integrada els coneixements i competències adquirits al llarg dels estudis de grau, mitjançant un treball original, inèdit i de caràcter individual.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM44 (Competència) Analitzar els indicadors de sostenibilitat de les activitats academicoprofessionals de l'àmbit propi integrant les dimensions social, econòmica, mediambiental i de govern corporatiu.
  2. CM45 (Competència) Incorporar tècniques específiques (bibliogràfiques, de planificació i de presentació d'informes) adquirides en el grau en la redacció del treball de recerca.
  3. CM46 (Competència) Utilitzar el vocabulari adequat en la presentació oral del treball de recerca en l'àmbit propi del grau.
  4. CM47 (Competència) Estructurar científicament la presentació escrita del treball de recerca.
  5. CM48 (Competència) Raonar sobre la informació obtinguda de l'estudi empíric i de l'anàlisi de l'estat de la qüestió per a l'elaboració de conclusions del treball de recerca.
  6. CM49 (Competència) Valorar com els estereotips i els rols de gènere incideixen en l'exercici professional per tal d'evitar les desigualtats.
  7. CM50 (Competència) Proposar projectes i accions que incorporin la perspectiva de gènere.
  8. CM51 (Competència) Desenvolupar comunicacions fent un ús no sexista i no discriminatori del llenguatge.
  9. KM29 (Coneixement) Identificar les diferents formes d'estructuració de l'empresa.
  10. SM41 (Habilitat) Accedir a bases de dades i recerca d'informació per a l'elaboració d'informes comptables i financers.

Continguts

El TFG ha de ser original, de caràcter teòric i/o aplicat, i ha de demostrar les habilitats, competències i coneixements adquirits per l’estudiant. En els TFG amb una orientació més aplicada, s'hauria de formular hipòtesis (sustentades en marc/s teòrics) i/o resoldre casos o projectes reals utilitzant posteriorment les tècniques i habilitats adquirides al llarg del grau per testar les hipòtesis o resoldre els casos. En TFG més teòrics, l'estudiant hauria de realitzar una revisió crítica dels articles acadèmics i/o professionals més rellevants en l'àrea que hagi triat, i hauria de proposar una anàlisi innovadora de la qüestió. 

Per a la realització del TFG el tutor o la tutora proporcionarà indicacions sobre l’estructura d’aquest d’acord a l’àrea d’estudi. 

Pel que fa al format del document final del TFG l’estudiant seguirà les recomanacions del curs “Eines i Recursos per a realitzar el TFG”. El tutor o la tutora pot modificar les mateixes en funció del contingut del treball.  D’igual forma, donada la variabilitat dels TFG és difícil fixar una extensió. De tota manera, com orientació, es considera que una extensió de 25 pàgines pot ser adequada. 

EsEn altres paraules, es recomana una extensió d'entre 8.000 i 10.000 paraules de text principal, inclosos gràfics, taules i bibliografia. Aquells TFGs que presentin annexos, els incorporaran al final, en un número raonable de pàgines que no computarà en els límits anteriors.

La capacitat de síntesi de l’alumnat també serà un aspecte valorat positivament. 

D'acord amb el punt 7.1 de la Normativa Acadèmica del TFG de la FEiE, "el TFG haurà de tenir el model de portada de l’Annex 1".

Els estudiants del TFG seran examinats de manera estricta pel que fa a la seva integritat ètica, especialment en aspectes com la falsificació i el plagi i l'ús de la intel.ligència artificial.

 

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Sessió d'orientació a càrrec de la coordinació de grau / coordinació TFG 2 0,08 CM44, CM45, CM46, CM47, CM48, CM49, CM50, CM51, KM29, SM41
Sessó d'orientació per l'elaboració de pòster 2 0,08 CM44, CM45, CM46, CM47, CM48, KM29, SM41
Tipus: Supervisades      
Reunions de seguiment 6 0,24 CM45, CM47, CM48, KM29, SM41
Tipus: Autònomes      
Curs d'Eines i recursos per a realizar el TFG 12 0,48 CM45, CM47, SM41
Elaboració del Treball 114 4,56 CM44, CM45, CM47, CM48, KM29, SM41
Preparació de les presentaciones 12 0,48 CM46, CM48, CM51, SM41

L’assignació i orientació del TFG s’inicia amb una classe presencial. Aquesta primera sessió s’impartirà per la coordinadora o el coordinador de grau /coordinador de TFG  al mes d’octubre (veure calendari) i en ella s’explicarà l’assignació dels TFG així com les instruccions generals del mateix.  

Seguidament, és desitjable que es realitzi (si no s’ha realitzat prèviament) la formació que proporciona el curs “Eines i Recursos per a realitzar el TFG”. D'acord amb el calendari d'activitats relacionades amb el TFG, aquesta formació es fa al principi de curs, atès que proporciona instruments bàsics per a un correcte desenvolupament de la investigació i una edició formalment acurada del TFG.

L’alumnat desenvoluparà el seu treball de forma individual. En cas de preferència per desenvolupar un tema diferent a l’assignat, l’estudiant pot presentar una alternativa al tutor o la tutora i demanar el seu consentiment per modificar l’assignació inicial. Si el tutor o la tutora accedeix, l’estudiant pot centrar el seu TFG en el tema alternatiu acordat. De produir-se, aquest canvi haurà de consignar-se a l'eian de TFE a l'apartat de la primera reunió. En cap cas l’estudiant pot canviar el tutor o la tutora del TFG.

Les quatre tutories individualitzades tenen els següents objectius:

-      Primera reunió amb el professorat tutor assignat: definició i enfocament inicial del TFG en termes d’objectius, metodologia, fonts d’informació, valor afegit esperat, estructura,  etc.

-      Segona reunió: seguiment dels avenços en l’elaboració del TFG segons la planificació realitzada a la primera reunió

-      Tercera reunió: seguiment i valoración dels avenços addicionals que s’hagin produït des de la darrera reunió

-      Quarta reunió: defensa oral de la versió final del TFG davant el tutor o la tutora

 

El plagi o la falsificació del Treball de Fi de Grau determinarà automàticament una qualificació de zero, a més de l'aplicació de les mesures sancianadores previstes a aquest efecte per la UAB i la FEiE.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Certificat del curs d'Eines i recursos per a realitzar TFG 0 0 0 CM45, CM47, SM41
Defensa del pòster (nota del tribunal) 30% 1 0,04 CM45, CM46, CM47, CM48, CM49, CM50, SM41
Lliurament final TFG (80% de la nota del tutor sobre 10) 56% 0 0 CM44, CM45, CM47, CM48, CM51, KM29, SM41
Presentació oral davant el tutor (20% de la nota del tutor sobre 10) 14% 1 0,04 CM44, CM45, CM46, CM48, CM51

La superació del curs  "Eines i Recursos per realitzar el TFG" en la data indicada en el calendari d'activitats relacionades amb el TFG és altament recomanable pels seus efectes positius en la qualitat del TFG. Tanmateix, la no superació del curs no impedeix la presentació del TFG. 

El treball fi de grau rebrà una qualifiació del tutor basada en la valoració del treball escrit (80% d'aquesta qualificació) i en la presentació del treball per part de l'alumne/a davant el tutor (20% restant). La valoració del treball escrit (80%) serà la valoració del lliurament final (80%).  El tutor avaluarà cada part de 0 a 10, seguint la rúbrica establerta, essent la nota final la resultant de la mitjana ponderada. Aquesta nota serà la que constarà a l'acta de l'assignatura TFG excepte que sigui superior a 7. En aquests casos la nota que constarà a l'acta serà un 7 ja que es la nota que possibilita a l'estudiant a participar en les Jornades de Pòsters a fi i efecte de millorar la nota, mitjançant la presentació del pòster corresponent al seu TFG davant d'un tribunal.

Segons recull el punt 8.2 de la Normativa Acadèmica del TFG de la FEiE, els aspectes que considerarà el professorat tutor en el seu informe d'avaluació han de comprendre, com a mínim, els especificats a la rúbrica, que recull l'Annex 2. El professorat tutor omplirà i publicarà a l'eina de seguiment de Treball de Fi d'Estudis (TFE) la variant que correspongui de la rúbrica: "Qualificació 7.0", "Qualificació entre 0 i 6,8" o "Qualificació No-avaluable".

Si l'estudiant no segueix les pautes de tutorització aprovades per la Facultat i explicitades més amunt i el tutor no té evidències  suficients per poder garantir l'autoria del Treball Final de Grau presentat per l'estudiant, el tutor pot decidir no valorar el treball final de l'estudiant i atorgar una qualificació de "no avaluable".

 El TFG es considerarà No avaluable si l’estudiant no presenta la memòria final, encara que hagi realitzat el lliurament intermedi.

 

La mala praxis consisteix en la falsificació i/o plagi del TFG, que ha de ser original.

La falsificació del treball es produeix en dos supòsits:

· Quan es presenta un treball obtingut per encàrreci elaborat per terceres persones;

· Quan els resultats del treball han estat falsejats.

El plagi suposa apropiar-se d’una idea, dada o contingut sense citar l’autora o autor que ha plantejat aquella idea, aconseguit aquella dada o elaborat aquell contingut. Exemples d’aquesta apropiació fraudulenta són:

· Copiar el treball o part del treball d'altres estudiants, independentment del curs, classe o institució a què pertanyin.

· Copiar paràgrafs, taules, imatges, o gràfics d'un llibre, revista o font digital o impresa sense esmentar-ne la font, l’organisme o els autors que les han elaborat.

(Tampoc s'acceptaran cites amb una longitud excessiva: més de 200 paraules)

· Presentar com a pròpies les idees d'altres autors o organismes.

 

Addicionalment, cal tenir present que plagiar no només equival a "copiar" en sentit acadèmic, sinó que també és un delicte contra la propietat intel·lectual amb potencials conseqüències legals.

La FEiE utilitzarà d’una aplicació per verificar l’originalitat de tots els TFG presentats.

El plagi o la falsificació del Treball de Fi de Grau determinarà automàticament una qualificació de zero, a més de l'aplicacióde les mesures sancionadores previstes a aquest efecte per la UAB i la FEiE.

 

Ús restringit de la intel·ligència artificial (IA)

En l’elaboració del Treball de Fi de Grau (TFG), es permet l’ús de tecnologies d’intel·ligència artificial (IA) únicament com a eina de suport. Aquest ús s’ha de limitar a tasques com ara la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció lingüística, les traduccions, o altres funcions específiques que el/la tutor/a pugui autoritzar expressament.

L’estudiant haurà d’indicar de manera clara i explícita quines parts del treball han estat generades o assistides amb IA, especificar les eines utilitzades i incloure una reflexió crítica sobre la seva incidència en el procés d’elaboració i en el resultat final del treball.

La manca de transparència en l’ús d’aquestes tecnologies en una activitat avaluable es considerarà una falta d’honestedat acadèmica, i podrà comportar una penalització parcial o total en la qualificació, o sancions més greus en funció de la gravetat del cas.

 

 


Bibliografia

Les referències bibliogràfiques es detallaran per cada TFG segons la temàtica.

La bibliografia ha de ser adient a la temàtica del TFG. Amb l'assessorament del/a tutor/a, s'espera que inclogui referències acadèmiques (llibres de text, articles acadèmics), referències professionals de l'àmbit específic del TFG, bases de dades (si es consulten) així com fonts d'Internet a les quals s'hagi accedit per elaborar el treball.


Programari

A determinar en funció del TFG

A determinar en funció del TFG


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura