Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Processos Geològics Externs

Codi: 106777 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Ciències Ambientals OP 4

Professor/a de contacte

Nom:
Mario Zarroca Hernandez
Correu electrònic:
mario.zarroca.hernandez@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Tot i que no existeixen prerequisits oficials per a cursar aquesta assignatura, és convenient que l'estudiant repassi els coneixements bàsics sobre Ciències de la Terra (p. ex. Geologia, Hidrologia, Projecte Integral I i II) que ha adquirit durant els seus estudis de Grau.

 


Objectius

L'assignatura ofereix a l’estudiant ampliar els coneixements en geomorfologia a través de l’estudi de casos pràctics a l’aula i al camp. La caracterització dels processos geomorfològics actius és una part imprescindible dels projectes de gestió integral del territori i la geomorfologia aporta un coneixement clau per comprendre la l’evolució i dinàmica del paisatge recent. Es pretén dotar a l'alumne d'uns coneixements pràctics que li facilitin la integració i l'ús d'aquesta informació geoambiental en el seu futur àmbit professional. L’assignatura compta amb moltes hores de camp i per tant, l'enfocament de la matèria és altament aplicat.

Els objectius generals a assolir són:

- Conèixer els principals processos geomorfològics que han definit i segueixen modelant el paisatge actual (per més detalls veure continguts)

- Ser capaç d'identificar en el camp les principals morfodinàmiques existents en un territori

- Aprendre els principis bàsics de cartografia de processos geològics actius.

- Ser capaç d'identificar els principals riscos associats als processos geològics externs d'un territori.

- Adquirir destresa a l'hora d’analitzar la informació de diferents fonts (cartografies temàtiques, bases de dades, publicacions, informes) i integrar-la de manera coherent i amb esperit crític en els seus estudis i plans de gestió.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM37 (Competència) Presentar propostes de prevenció i mitigació dels efectes sobre el medi físic causats per l'acció natural o antropogènica, incloent-hi els basats en la química verda.
  2. CM39 (Competència) Transmetre adequadament a un públic general la informació científica general associada a un problema mediambiental.
  3. KM46 (Coneixement) Identificar els processos químics i geològics més rellevants en els diferents compartiments ambientals (hidrosfera, sòl  i atmosfera).
  4. KM47 (Coneixement) Reconèixer la manera com l'activitat humana intervé sobre el funcionament dels vectors físics (aigües, sòl , oceans, atmosfera) en el medi natural.
  5. SM46 (Habilitat) Caracteritzar els processos principals dels medis naturals (marí, sòls , atmosfera), englobant els aspectes de la física, la química, la geologia, la biologia i les seves interaccions.
  6. SM47 (Habilitat) Analitzar, a partir de les dades disponibles, els canvis en el medi físic causats per l'acció natural o antropogènica.

Continguts

Es pretén que l'alumne adquireixi una visió integral del conjunt de processos geològics actius que tenen lloc al territori i de com aquests incideixen i interaccionen amb l’activitat humana i el medi ambient. A les hores de teoria es tractaran els temes que es detallen a continuació. En les sortides de camp es tractaran casos concrets sobre el territori de processos geològics o riscos introduïts a teoria.

Fonaments geològics aplicats: La geologia i el medi físic com part fonamental dels processos ecològics i element imprescindible per a la interpretació del paisatge i la gestió territorial. Principis fonamentals. Cartografia geològica i les noves cartografies geotemàtiques de Catalunya (guia de recursos). Concepte de risc geològic. Perillositat, vulnerabilitat i període de retorn.

Sistemes geomorfològics:

- Geodinàmica Externa: Introducció. Agents, processos i formes.

- Fluvio-torrencial: Concepte hidrosistema. Accions erosives i deposicionals. Planes d'inundació. Ventalls al•luvials. Terrasses fluvials. Risc d’inundacions: casos d'estudi.

- Kàrstic: Dissolució dels carbonats. Característiques superficials. Dolines. Valls i fonts kàrstiques. Karst d'evaporites. Risc geològic associat a dolines, col·lapses: casos d'estudi.

- Moviments de massa (esllavissades):Tipus de moviments en massa. Factors amb incidència en els moviments en massa. Risc d’esllavissades: casos d'estudi.

- Litoral: Oscil·lacions del nivell de la mar. Onades, corrents i marees. Tipus de costes. Platges, barreres i fletxes. Dunes litorals. Maresmes. Estuaris i deltes. Cas d'estudi de la dinàmica litoral de la costa catalana.

- Glaciar i periglacial: Les glaceres. Erosió glaciar. Processos erosius i modelats resultants. Transporti sedimentació glaciar. El domini periglacial. Formes periglacials. Interpretació del paisatge glaciar i periglaciar. Risc d’allaus: estudis de cas.

- Zones àrides i semiàrides: Processos i formes eòliques. Mecanismes de meteorització. Formes pròpies de les superfícies. Formes pròpies dels vessants. Llacs de zones àrides i formes associades.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Sessions de teoria (impartides en aula natural a les sortides de camp) 15 0,6 CM37, KM46, KM47, SM46
Treball de Camp 30 1,2 CM37, CM39, KM46, KM47, SM46, SM47
Tipus: Autònomes      
Treball autònom 93 3,72 KM46, KM47, SM46, SM47

 Els alumnes hauran de fer un treball sobre un cas concret en què es tractin processos geològics externs i riscos geològics. Les presentacions d'aquests treballs es faran en les jornades de seminari (veure següent punt). 

- Es duran a terme un total de 6 sessions de dia sencer que consistiran en 4-5 sortides de camp (tot el dia), i/o 1-2 seminari (tot el dia) en què es faran les presentacions dels treballs i es tractaran dades obtingudes al camp.  Al campus virtual de l'assignatura es detallaran el destí i els continguts específics de les sortides a principi del semestre, així com el material complementari necessari per a la seva preparació i seguiment. Les sortides es fan en autocar o transport públic. En aquest darrer cas, l'alumne s'ha de desplaçar de manera autònoma (per exemple transport públic RENFE) al punt de trobada. Caldrà que els estudiants portin menjar, beguda i roba i calçat adequat pel treball de camp. L'assistència a totes les sessions de camp i seminaris és fonamental per tal de poder superar l'assignatura. Les dates de les sessions poden ser consultades al calendari.

La metodologia docent pot experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen pràctic en entorn natural 25% 2 0,08 CM37, CM39, KM46, KM47, SM46, SM47
Exercicis i treball de camp 25% 2 0,08 CM37, CM39, KM46, KM47, SM46, SM47
Treball sobre un cas d'estudi (inclosa presentació oral) 50% 8 0,32 CM37, CM39, KM46, KM47, SM46, SM47

Es realitzarà en base:

1. Individual. Examen pràctic en el qual s'avaluarà la capacitat de síntesi en matèria geoambiental (25%).

2. En grup/individual. Exercicis pràctics i treball sobre el terreny durant les sortides de camp (25%). Les característiques d'aquests treballs s'especificaran al Campus Virtual.

3. En grup/individual. Treball sobre cas d'estudi: S'avaluarà la capacitat de tractar un cas d'estudi en el camp dels riscos geològics (50%). Els alumnes hauran de presentar oralment els resultats del treball i s'avaluarà la seva capacitat de debatre les qüestions plantejades pel professorat i els seus propis companys.

 

Recuperació:

L'examen pràctic i els exercicis i treball de camp no seran recuperables.  

La recuperació del treball sobre cas d'estudi es podrà fer en una segona entrega en cas d'estar suspès, tot i que la presentació oral no es podrà recuperar.

Per poder assistir a la recuperació, l'alumne ha hagut d'haver estat avaluat prèviament d'activitats d'avaluació continuada que equivalguin a 2/3 de la nota final. 

L'avaluació proposada pot experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

 

Avaluació Única:

Aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única.

 


Bibliografia

Geomorfologia:

- Ahnert, F. (1996). Introduction to Geomorphology. Arnold, 352 p. London.

- Chorley, R.J., Schumm, S.A. y Sudgen, D.E. (1984). Geomorphology. Methuen, 607 p. London.

- Gutiérrez, M. (2008). Geomorfología. Pearson-Prentice Hall, 920 p. Madrid.

- Selby, M.J. (1985). Earth's Changing Surface. Claredon Press, 607 p. Oxford.

- Strahler, A.N. (1965). Introduction to Physical Geography. Wiley, 643 p. New York.

- Summerfield, M.R. (1991). Global Geomorphology. Longman, 537 p. London.

Geologia:

Pozo, M.; González Yélamos, J.: Giner, J. (2003). Geología Práctica. Introducción al reconocimiento de Materiales y Análisis de Mapas. Prentice Hall - Pearson educación. ISBN: 84-205-3908-2.


Programari

No es requereix programari específic.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PCAM) Pràctiques de camp 1 Català segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català segon quadrimestre matí-mixt