Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Expressió Escrita, Oral i Audiovisual

Codi: 104895 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Publicitat i Relacions Públiques FB 1

Professor/a de contacte

Nom:
Maria Montserrat Vidal Mestre
Correu electrònic:
montse.vidal@uab.cat

Equip docent

Joan Riedweg Perez

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No n'hi ha.


Objectius

1. Objectius d'aprenentatge generals:

  • Adquirir competències en el coneixement i l'ús dels sistemes i recursos expressius propis dels llenguatges escrit i audiovisual en l'àmbit de la publicitat i les relacions públiques.
  • Aprofundir en els coneixements relacionats amb la imatge i el so, que permetin analitzar i avaluar l'eficàcia de les produccions audiovisuals publicitàries.
  • Adquirir competències que permetin crear missatges escrits i audiovisuals aptes per a la comunicació publicitària i de les relacions públiques.

2. Objectius d'aprenentatge específics:

  • Adquisició i comprensió de coneixements:
    • Explicar què és el llenguatge audiovisual, tenint en compte diversos enfocaments conceptuals.
    • Conèixer els sistemes expressius propis de la imatge i el so i descriure les principals característiques expressives.
    • Conèixer les característiques bàsiques de les expressions oral i escrita.
  • Aplicació dels coneixements:
    • Planificar muntatges audiovisuals eficients atenent els aspectes bàsics de composició i combinació de les formes visuals i/o sonores i/o textuals.
    • Planificar muntatges audiovisuals atenent el ritme del producte i la decodificació del mateix per part del receptor.
    • Organitzar la seqüencialització temporal d'una peça audiovisual.
  • Anàlisi i síntesi dels coneixements:
    • Relacionar el procés de creació audiovisual amb els aspectes perceptius i socioculturals dels receptors.
    • Atendre a les capacitats perceptives dels receptors per tal de facilitar la comprensió del muntatge audiovisual.
    • Escollir el tractament narratiu i expressiu més adequat segons el relat publicitari que s'hagi de produir.
    • Crear i planificar un relat publicitari audiovisual.
  • Avaluació dels coneixements:
    • Avaluar l'eficàcia comunicativa d'una peça (o peces) publicitària audiovisual atenent aspectes expressius i perceptius.
    • Justificar la decisió d'ús d'uns recursos expressius o altres, segons criteris narratius, expressius i perceptius.
    • Proposar noves formes de tractament narratiu i expressiu d'una peça publicitària que afavoreixin l'eficàcia comunicativa.

Resultats d'aprenentatge

  1. CM01 (Competència) Valorar l'impacte dels estereotips i el paper de gènere, així com la perspectiva de gènere en els projectes i accions professionals.
  2. CM02 (Competència) Operar autònomament en el desenvolupament de projectes i accions en l'àmbit de la comunicació persuasiva.
  3. CM03 (Competència) Coordinar-se en equips de treball per a un exercici professional sensible als problemes i reptes socials.
  4. KM03 (Coneixement) Diferenciar les especificitats dels llenguatges comunicatius escrits i audiovisuals en l'àmbit de la comunicació persuasiva.
  5. SM02 (Habilitat) Aplicar els recursos expressius i narratius dels llenguatges oral, escrit i audiovisual en l'elaboració de missatges persuasius originals, comprensibles i atractius.

Continguts

  1. Creació de continguts i recursos expressius propis del llenguatge audiovisual.
  2. Expressió escrita.
  3. Expressió sonora.
  4. Expressió visual.

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Descripció i anàlisi de peces audiovisuals 8 0,32
Producció de peces audiovisuals 29,5 1,18
Sessions expositives 15 0,6
Tipus: Supervisades      
Seguiment de les produccions publicitàries audiovisuals 7,5 0,3
Tipus: Autònomes      
Lectures, visionat i anàlisis audiovisuals 30 1,2
Planificació i producció de peces audiovisuals 52,5 2,1

Les competències d'aquesta assignatura s'avaluaran a través d'activitats diverses. Per poder optar a l'avaluació d'aquestes activitats s'haurà d'haver assistit a totes les sessions de pràctiques o al 85% de les mateixes si són faltes justificades.

  • Prova individual de continguts: Es tracta d'una prova escrita. El seu valor és el 30% de la nota final de l'assignatura.
  • Pràctiques de laboratori: L'alumnat treballarà de forma individual i també en grup en la realització de diverses peces audiovisuals. El valor d'aquestes pràctiques és el 50% de la nota final de l'assignatura.
  • Treball de curs: Serà una activitat individual. S'informarà de les seves característiques a l'inici de curs. El valor del treball és del 20%.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Pràctiques de laboratori: producció de diverses peces audiovisuals (avaluació en grup) 50% 3 0,12 CM01, CM03, KM03, SM02
Prova individual de continguts 30% 1,5 0,06 CM02, KM03, SM02
Treball de curs (avaluació individual) 20% 3 0,12 CM01, CM02, KM03, SM02

  • Per aprovar l'assignatura caldrà tenir una nota de 5, que s'obtindrà del càlcul ponderat de les notes de cada activitat avaluativa. Aquesta assignatura no contempla l’avaluació única.
  • El calendari detallat amb el contingut de les diferents sessions s'exposarà el dia de presentació de l'assignatura i estarà també disponible al Campus Virtual de l’assignatura, on l’alumnat podrà trobar els diversos materials docents i tota la informació necessària per a l’adequat seguiment de l’assignatura. En cas de canvi de modalitat docent per motius de força major segons les autoritats competents, el professorat informarà dels canvis que es produiran en la programació de l'assignatura i en les metodologies docents.
  • Criteris per ser considerat/da no avaluable: L’alumnat que no hagi completat almenys el 33% de les activitats d’avaluació previstes en l’assignatura serà considerat com a ‘no avaluable’ i així constarà en la qualificació final.
  • L’alumnat tindrà dret a la recuperació de l’assignatura si ha estat avaluat del conjunt d’activitats, el pes de les quals sigui d’un mínim de 2/3 parts de la qualificació total de l’assignatura.
  • Les activitats re-avaluables són la prova individual de continguts i el treball de curs. Les pràctiques de laboratori queden excloses de la recuperació perquè la logística, temps i espais que requereix la seva realització ho impedeixen. La reavaluació consistirà en la repetició de l'activitat suspesa. En cas que l'activitat a reavaluar sigui el treball de curs la qualificació màxima que es podrà obtenir serà 5.
  • En cas de segona matrícula, l’alumnat podrà fer una única prova de síntesi que consistirà en una prova teoricopràctica. La qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi.
  • Plagi: L'estudiant que realitzi qualsevol irregularitat (còpia, plagi, suplantació d’identitat, etc.) que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació. En cas que es produeixin diverses irregularitats, la qualificació final de l’assignatura serà 0.
  • En aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'intel·ligència artificial (IA) com a part integrant del desenvolupament del treball, sempre que el resultat final reflecteixi una contribució significativa de l’alumnat en l'anàlisi i la reflexió personal. L’alumnat haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat.

Nota: El contingut de l’assignatura serà sensible als aspectes relacionats amb la perspectiva de gènere i amb l’ús del llenguatge inclusiu.


Bibliografia

Alonso Padilla, Jorge (2024). Temas básicos de realización audiovisual. Ruth Casa.
Balsebre, Armand (1994). El lenguaje radiofónico. Cátedra.
Barea, Pedro (1992). Redacción y guiones. Servicio Editorial de la Universidad del País Vasco.
Barroso, Jaime. (2008). Realización audiovisual. Síntesis.
Bestard Luciano, María (2012). Realización audiovisual. UOC.
Blanch, Margarita, & Lázaro, Patrícia (2010). Aula de locución. Cátedra.
Chion, Michel (1993). La audiovisión: Introducción a un análisis conjunto de la imagen y el sonido. Paidós.
Francés i Domènech, Miquel, & Orozco Gómez, Guillermo (Eds.). (2019). Documentación y producción transmedia de contenidos audiovisuales. Síntesis.
Gutiérrez García, Maria, & Perona Páez, Juan José (2002). Teoría y técnica del lenguaje radiofónico. Bosch.
Martínez Abadía, José (2000). Introducción a la tecnología audiovisual: televisión, vídeo y radio. Paidós.
Morales, Fernando (2013). Montaje audiovisual: teoría, técnica y métodos de control. UOC.
Muela Molina, Clara (2019). Procesos de comunicación en publicidad, relaciones públicas y audiovisual. Síntesis.
Rodero, Emma (2011). Creación de programas de radio. Síntesis.
Tena, Daniel (2005). Diseño gráfico y comunicación. Pearson Prentice Hall.


Programari

  • Es farà servir programari d’edició d’àudio i vídeo com ZaraStudio, ZaraRadio, DaVinci Resolve, Movie Maker, iMovie, SoundTrack i Audacity.
  • La tramesa d’arxius sonors, imatges i materials audiovisuals es farà mitjançant Microsoft Teams, mentre que els textos i exercicis escrits es lliuraran a través de l’aula virtual.

Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PLAB) Pràctiques de laboratori 51 Català segon quadrimestre tarda
(PLAB) Pràctiques de laboratori 52 Català segon quadrimestre tarda
(PLAB) Pràctiques de laboratori 53 Català segon quadrimestre tarda
(TE) Teoria 5 Català segon quadrimestre tarda