Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Treball de Final de Grau

Codi: 104093 Crèdits: 12
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Ciència política i gestió pública OB 4

Professor/a de contacte

Nom:
Dafne Muntanyola Saura
Correu electrònic:
dafne.muntanyola@uab.cat

Equip docent

Carolina Galais Gonzalez
Olivia Isabell Glombitza
Dafne Muntanyola Saura

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Els requisits per matricular-se a l'assignatura són els següents:

a. Tenir superades totes les assignatures del primer curs del grau.

b. Haver superat un mínim de 2/3 dels crèdits totals del pla d'estudis (160 crèdits) 

 

Objectius

El Treball de Fi de Grau és una assignatura obligatòria de 12 crèdits ECTS que consisteix en realitzar i presentar públicament un treball teòric, de recerca o d'intervenció.

L'objectiu pedagògic de la realització del Treball de Fi de Grau és desenvolupar el conjunt de les competències de la titulació, que han de donar eines tant per a continuar altres estudis com per exercir la professió. Fonamentalment, el TFG requereix el treball autònom de cada estudiant, amb el suport d'unes hores de tutorització, cinc evidències, per tal d'elaborar un treball sota el seguiment d'un supervisor/a i preparar una defensa oral davant d'un tribunal nomenat per la Facultat.


Competències

  • Actuar amb responsabilitat ètica i amb respecte pels drets i deures fonamentals, la diversitat i els valors democràtics.
  • Actuar en l'àmbit de coneixement propi avaluant les desigualtats per raó de sexe/gènere.
  • Actuar en l'àmbit de coneixement propi valorant l'impacte social, econòmic i mediambiental.
  • Desenvolupar estratègies d'aprenentatge autònom.
  • Desenvolupar un pensament i un raonament crític i saber comunicar-se de manera efectiva, tant en les llengües pròpies com en una tercera llengua.
  • Introduir canvis en els mètodes i els processos de l'àmbit de coneixement per donar respostes innovadores a les necessitats i demandes de la societat.

Resultats d'aprenentatge

  1. Actuar amb responsabilitat ètica i amb respecte pels drets i deures fonamentals, la diversitat i els valors democràtics.
  2. Actuar en l'àmbit de coneixement propi avaluant les desigualtats per raó de sexe/gènere.
  3. Actuar en l'àmbit de coneixement propi valorant l'impacte social, econòmic i mediambiental.
  4. Desenvolupar estratègies d'aprenentatge autònom.
  5. Desenvolupar un pensament i un raonament crític i saber comunicar-se de manera efectiva, tant en les llengües pròpies com en una tercera llengua.
  6. Introduir canvis en els mètodes i els processos de l'àmbit de coneixement per donar respostes innovadores a les necessitats i demandes de la societat.

Continguts

Continguts

El Treball de Fi de Grau (TFG) té les característiques següents:

  • És una assignatura anual de 12 crèdits. L’objectiu és la realització d’un treball final amb la supervisió d’un/a tutor/a. El treball pot ser d’una de les tres tipologies següents: Recerca, Teòric o d’Intervenció. Els models de treball estan disponibles a l’aplicació.

  • El treball és individual de l’alumnat i implica una dedicació autònoma important, tot i que compta amb la supervisió d’un/a tutor/a. La càrrega docent és de 300 hores de treball per a l’estudiantat.

  • El treball inclou la realització de diverses evidències: projecte inicial, informe intermedi, lliurament d’un esborrany final, treball final i un resum executiu.

  • És obligatori defensar el treball davant d’un tribunal interdisciplinari i respondre les seves preguntes.

  • L’assignatura també inclou DUES sessions obligatòries de formació per donar suport a l’alumnat en metodologia i referències bibliogràfiques.

  • El tema del treball s’escull al JUNY mitjançant una modalitat d’oferta (a escollir a partir d’un catàleg amb paraules clau de la supervisió i a través d’un sistema de priorització basat en la nota). Consulta el web de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia per a més informació sobre el procediment d’assignació de temes i tutors/es.

  • A l’espai virtual de l’assignatura es troben els tres models de treball, així com informació específica de cada curs relativa al calendari de l’assignatura, sessions formatives, materials i avaluació.

Concretament, les evidències a supervisar són les següents:

  • 23/09/2025: Primera sessió informativa del TFG. Heu de contactar amb la vostra supervisió.

  • Primera reunió de seguiment amb la supervisió (octubre): Delimitació de la pregunta de recerca, llista de bibliografia a consultar per fer la revisió i cronograma de treball.

  • 14/10/2025: Primera sessió formativa metodològica sobre Com fer un TFG, amb revisió dels models de TFG de recerca, teòrics i d’intervenció.

  • Primer lliurament (E1) – 31/10/2025:
    Delimitació de l’objecte d’estudi: presentació de la pregunta de recerca, objectius generals i específics, cronograma de treball i bibliografia.

  • 13/11/2025: Sessió formativa sobre bibliografia.

  • Novembre-desembre: Retorn del primer lliurament.

  • Segon lliurament (E2) – 13/02/2026:
    Esborrany del marc teòric i model d’anàlisi, metodologia/planificació i anàlisi/avaluació (o reflexió teòrica en el cas de TFG no empírics), resultats inicials.

  • Febrer-març: Retorn del segon lliurament.

  • Lliurament de l’esborrany final – 17/04/2026:
    Pregunta de recerca, objectius, marc teòric, model d’anàlisi, metodologia/planificació, anàlisi/avaluació, resultats i conclusions (els treballs teòrics no inclouen l’apartat de metodologia ni d’anàlisi).

  • Abril-maig: Retorn de l’esborrany final.

  • Lliurament de l’informe final i del resum executiu (E3 i E4) – 22/05/2026

  • 9, 10 i 11 de juny de 2026: Acte públic de defensa amb tribunal interdisciplinari.

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Sessions plenàries de presentació i formació general 6 0,24
Tipus: Autònomes      
Desenvolupament i redacció del TFG 215 8,6
Tutories programades amb supervisor/a 7 0,28

L’assignatura contempla tres sessions plenàries (una de presentació i dues sessions formatives orientades a la formació en exploració documental i a la metodologia) i un seguiment directe per part del/de la supervisor/a assignat/da.

La supervisió inclourà un mínim de 5 tutories presencials corresponents a les evidències presentades, llevat que s’acordi una altra modalitat amb l’alumnat.

A partir de les orientacions del/de la supervisor/a, l’estudiant haurà de desenvolupar i lliurar, al llarg del procés, diverses evidències d’avaluació: projecte, evolució i informe final, presentant públicament els resultats del treball davant d’un tribunal designat per la Facultat. A l’espai virtual de l’assignatura s’ampliarà la informació relativa a les característiques de les evidències a lliurar i s’hi trobarà informació específica de cada curs relativa al calendari de l’assignatura, sessions formatives, materials i avaluació.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
E3. Informe final 60 70 2,8 1, 2, 3, 4, 5, 6
E5. Presentació pública 40 2 0,08 5

El TFG és una assignatura que requereix un seguiment i una avaluació continuada a través de l’aplicació de la TFE. Per poder ser avaluat i defensar el TFG, és necessari haver lliurat les 4 evidències dins del termini establert i a través de l’aplicació de la TFE. A més, el treball s’ha de defensar públicament davant del tribunal.

La supervisió avaluarà de manera qualitativa i amb una nota orientativa a la TFE les evidències E1 (projecte inicial amb pregunta de recerca, objectius, bibliografia i cronograma de treball) i E2 (informe intermedi), revisarà l’esborrany final i avaluarà amb una nota i comentaris el lliurament final (E3), que representarà el 60% de la nota final. El tribunal de defensa del TFG avaluarà la presentació, la resposta a les preguntes i el resum executiu (E4), que suposarà el 40% de la nota. El format de les evidències E1 i E2 està explicat a l’apartat de seguiment i l’alumnat les definirà amb la supervisió.

Producte final del TFG

El producte final del TFG consistirà en DOS documents en format .pdf que l’alumne haurà de pujar per separat a la TFE:

  • Ev. 3 Informe final (6000 paraules) – 60% de la nota final
  • Ev. 4 Resum executiu (800 paraules) – 10%, avaluat pel tribunal de defensa

Informe final (6000 paraules) – E3

Extensió: 6000 paraules. No es comptabilitzen: portada, agraïments, resum, índex, bibliografia ni annexos. Ha d’incloure un títol, un resum (abstract) de 300 paraules i entre 3 i 5 paraules clau, tot en català, castellà i anglès. També s’han d’introduir a l’aplicació el dia del lliurament del treball final.

Estil:

  • Tipus de lletra Times New Roman o similar, mida 12, interlineat d’1,5 punts.
  • Notes a peu de pàgina i cites de més de 3 línies: mateixa lletra, mida 10.
  • Text justificat, i l’estil ha de ser coherent al llarg de tot el treball. No es pot canviar d’idioma, format, tipus de lletra ni marges.
  • Bibliografia en format APA o similar actualitzat.

Models: Teniu disponibles els models de TFG de recerca, teòric i d’intervenció a la TFE i al web, a l’apartat de Seguiment del TFG.

Criteris d’avaluació de l’E3: Informe final (60%)

A. Qualitat de la pregunta de recerca: Claredat, rellevància i adequació. Objectius generals i específics.

B. Revisió de la literatura, marc teòric i hipòtesis: Revisió completa i actualitzada en relació amb l’estat de la qüestió i els debats teòrics existents. Marc teòric i conceptual. Hipòtesis fonamentades o preguntes específiques de recerca.

C. Metodologia: Justificació de la població i mostra, explicació dels mètodes utilitzats en la construcció de les dades i l’anàlisi (no aplicable en treballs teòrics).

D. Resultats i conclusions:

  • Treball de recerca: Els continguts inclosos s’analitzen en profunditat; es consideren diferents dimensions de l’objecte d’estudi tractat; es dona resposta a tots els objectius plantejats; es connecta la teoria i les hipòtesis amb el material empíric; es demostra capacitat per construir i desenvolupar arguments científics.
  • Treball teòric: Capacitat per fer una revisió profunda de la literatura analitzada, identificant els punts d’acord i discrepància entre els autors/es, així com els punts forts i febles de les diferents teories; capacitat per desenvolupar arguments científics sòlids.
  • Treball d’intervenció: Capacitat per dissenyar una proposta, programació, projecte o intervenció capaç de donar resposta als reptes identificats. Ha d’incloure cronograma i recursos.

E. Referències i bibliografia: El treball referencia i cita de manera coherent la bibliografia consultada. La bibliografia i documentació utilitzades són adequades. Inclou títol, resum de 500 paraules i entre 3 i 5 paraules clau en els tres idiomes.

F. Procés de treball: Capacitat per treballar de manera autònoma i aportar reflexions i anàlisis pròpies al treball. Puntualitat en el lliurament de les evidències.

Resum executiu (800 paraules) – E4

El resum executiu és un document que serveix per presentar el TFG “en públic”. És el document de referència —juntament amb el pòster i el vídeo de la teva presentació— que tindrà el tribunal per avaluar el teu treball. Per tant, ha de ser un document breu i concís on s’expliqui la rellevància, els objectius, la metodologia i els principals resultats del treball. Es tracta d’una síntesi clara i estructurada dels aspectes centrals del teu TFG.

El resum executiu ha de tenir una extensió màxima de 800 paraules, incloure bibliografia —que s’ha de citar dins del cos del resum i no compta per al còmput de paraules— i organitzar-se de la manera següent:

  • Presentació del problema
  • Aproximació a l’objecte d’estudi (objectius, preguntes i/o hipòtesis)
  • Principals elements teòrics i/o conceptuals
  • Disseny metodològic/planificació (excepte en treballs teòrics)
  • Principals resultats
  • Conclusió

Aquests apartats han de servir com a guia, es poden adaptar segons la naturalesa del treball i no s’han d’incloure com a seccions diferenciades (el resum executiu no es divideix en subapartats, sinó que és un text continu).


Plantilles per a la portada de l’informe final i del resum executiu

Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia
Treball de Fi de Grau

Títol:
Autor/a:
Tutor/a:
Data:
Grau en:

Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia
Treball de Fi de Grau – Resum Executiu

Títol:
Autor/a:
Tutor/a:
Data:
Grau en:


Defensa davant del tribunal (40% de la nota final)

És un acte obligatori per aprovar el TFG. L’estudiant ha de fer una presentació de 10 minuts que sintetitzi el seu TFG i n’exposi els continguts, seguint l’estructura dels models de recerca, teòric o d’intervenció. Després de cada presentació, la comissió formularà preguntes a l’estudiant, que tindrà un torn de resposta de 10 minuts. Si s’utilitza un suport visual (diapositives, Prezi, Canva, imatge, vídeo…), l’estudiant és responsable de portar-lo o saber com accedir-hi des del portàtil de la sala. El temps total per a cada defensa és de 20 minuts. És un acte públic, poden assistir-hi fins a 4 persones per candidat/a. L’estudiant té dret a defensar el TFG en català, castellà o anglès, segons la seva preferència.

(En cas que l’estudiant justifiqui incompatibilitat per assistir a la presentació del TFG per estar d’intercanvi en les dates establertes, aquesta es podrà fer per videoconferència. Per acollir-se a aquesta alternativa a l’exposició presencial, l’estudiant ho haurà de sol·licitar explícitament a la Comissió de TFG en el moment de lliurar el treball).


Rúbrica d’avaluació del tribunal

Presentació pública (inclou Ev. 4 Resum Executiu) – 40%

A. Claredat i precisió del resum executiu (10%)
Capacitat per redactar un resum executiu ben escrit, clar, capaç de reflectir de manera sintètica els elements principals del treball. Text únic, 800 paraules, amb bibliografia, estructura coherent i sense faltes.

B. Adequació del contingut i format de la defensa (10%)
Claredat i precisió de l’exposició. Capacitat per fer una presentació coherent de manera sintètica, amb el temps adequat i el registre correcte. Que reflecteixi els elements principals del treball seguint els models de recerca, teoria o intervenció.

C. Claredat de les respostes a les preguntes (10%)
Capacitat per respondre adequadament dins del temps assignat a les preguntes del tribunal, aportant la justificació pertinent quan calgui.

D. Qualitat de les respostes a les preguntes (10%)
Aportació de conceptes, reflexions metodològiques i exemples concrets extrets del treball. Es valora l’aportació pròpia i original al coneixement existent en la disciplina.


Ús pertinent de la IA

L’estudiant signa una declaració d’honestedat en matricular-se i es declara autor/a únic/a del seu TFG. És important tenir en compte que el coneixement acadèmic es basa en la capacitat de verificar la traçabilitat de les dades i de les fonts teòriques utilitzades. Per tant, l’ús de la IA NO ES CONSIDERA PERTINENT en les etapes de construcció teòrica, tant per a l’estat de la qüestió com per al marc teòric i el context, ni en la formulació de la pregunta de recerca, objectius, construcció del model d’anàlisi i hipòtesis, diagnòstics, recollida i construcció de dades, interpretació de dades i redacció de resultats i conclusions.

SÍ ES CONSIDERA PERTINENT per trencar el bloqueig inicial i començar a escriure, com a corrector formal de textos, per fer resums, correcció de codi i anàlisi de dades, cerca i revisió formal de referències bibliogràfiques.

L’estudiant haurà d’identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines utilitzades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La manca de transparència en l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà una falta d’honestedat acadèmica.

El plagi total o parcial en les evidències lliurades i l’ús indegut de la IA implicarà un 0 en l’evidència lliurada i un 0 en l’assignatura si es produeix en l’esborrany final o en les evidències E3 o E4.


Sistema d’avaluació

Aquesta assignatura/mòdul no contempla el sistema d’avaluació única. Si l’estudiant no ha pogut aportar totes les evidències d’avaluació a través de l’aplicació en la data fixada, aquesta assignatura es consignarà com a no avaluable.


Bibliografia

A la pàgina web de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia, en l'apartat relatiu al treball final de grau, es pot trobar la informació complementària necessària. 


Programari

Sense programari específic


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura