Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Introducció al Dret

Codi: 103499 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Criminologia FB 1

Professor/a de contacte

Nom:
Marc Abraham Puig Hernandez
Correu electrònic:
marcabraham.puig@uab.cat

Equip docent

Bárbara Lirios Monllor Taltavull

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Pel bon seguiment de l’assignatura és imprescindible una competència lingüística i lectora òptima d’acord al nivell dels estudis universitaris. La docència de l’assignatura s’impartirà tenint en compte la perspectiva dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Idiomes: teoria (català); seminari 11 (català/espanyol); seminari 12 (català); semiari 13 (espanyol).


Objectius

Donar a l'alumnat les eines bàsiques per a poder comprendre el món del Dret a partir de l'exposició i anàlisi de diferents perspectives i aproximacions. Proposar l'anàlisi del Dret i altres sistemes normatius i la relació que tenen amb l'Estat, la societat, els drets humans i l'ètica.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM01 (Competència) Comunicar oralment de manera clara, convincent i eficaç les idees pròpies relatives al tractament jurídic d'un problema criminològic.
  2. CM02 (Competència) Emetre opinions fonamentades sobre controvèrsies jurídiques.
  3. CM03 (Competència) Aplicar el pensament crític per interpretar i qüestionar les normatives i principis legals en relació amb els fenòmens delictius.
  4. KM01 (Coneixement) Descriure amb claredat la dimensió jurídica d'un problema criminològic.
  5. SM01 (Habilitat) Redactar tant en català com en castellà textos usant correctament els conceptes jurídics.
  6. SM02 (Habilitat) Utilitzar amb solvència tant en català com en castellà el llenguatge jurídic.

Continguts

1. Formes d’aproximació al Dret: Ciència del Dret, Sociologia del Dret i Filosofia del Dret.

2. Dret i moral.

3. Dret i societat.

4. Les funcions socials del Dret.

5. Teories del control social i la coactivitat.

6. Dret, poder i Estat.

7. Teoria de la norma jurídica.

8. Sistema i ordenament jurídic.

9. Conceptes jurídics fonamentals.

11. Interpretació i aplicació del Dret.

12. Justícia i drets humans.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 19,5 0,78 CM01, CM03, KM01, SM02
Seminaris 19,5 0,78 CM01, CM02, CM03, KM01, SM01, SM02
Tipus: Autònomes      
preparació exàmens 46 1,84 CM02, CM03, KM01, SM01, SM02
Preparació exercici pràctiques 40 1,6 CM01, CM02, CM03, KM01, SM01, SM02
Preparació treball en grup 20 0,8 CM01, CM02, CM03, KM01, SM01, SM02

La docència de l’assignatura i la formació de l’alumnat es fonamenta en les següents activitats:

1. Activitats dirigides:

     1.1 Classes magistrals: on l’alumnat assoleix les bases conceptuals de la matèria i seu el marc jurídic normatiu i jurisprudencial. Les classes magistrals són les activitats en les quals s’exigeix menys interactivitat a l’estudiant i estan concebudes com una exposició per establir els referents conceptuals en cada tema.

     1.2. Seminaris: on l’alumnat, en grups reduïts,  analitza  juntament amb el professorat casos pràctics prèviament elaborats. En supòsits concrets, els casos s’elaboraran a classe. La base del treball pràctic és la comprensió i aplicació dels conceptes explicats a les classes teòriques.

     1.3. Avaluació: activitats d'avaluació continuada i examen final

2. Activitats supervisades:

Es tracta d’activitats que l’alumnat desenvolupa en aula, amb la supervisió i suport del professorat. Es tracta de l’elaboració d’algun supòsit pràctic en aula.

3. Activitats autònomes:

     3.1. Elaboració de documents d'activitats pràctiques: que seran lliurades i analitzades a l'aula.

     3.2. Cerca de bibliografia i materials instrumentals per a la resolució dels casos pràctics. En algun o alguns casos els estudiants hauran de fer la cerca autònoma de la documentació.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Assistència i participació a l'aula 10% 0 0 CM01, CM02, CM03, KM01, SM01, SM02
Examen 50% 2,5 0,1 CM01, CM02, CM03, KM01, SM01, SM02
Pràctiques 40% 2,5 0,1 CM01, CM02, CM03, KM01, SM01, SM02

1. Model d’avaluació.

El 80% d'assistència és condició per superar l'assignatura.

L'avaluació contínua de l'assignatura es realitza comptabilitzant: les notes dels exàmens (50%),  les pràctiques (40%) i l'assistència i participació en l'aula (10%).

L’alumnat serà avaluable sempre que hagi realitzat un conjunt d’activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de 2/3 parts de la qualificació total de l’assignatura. Si el valor de les activitats realitzades no arriba a aquest llindar, el professor/a de l’assignatura pot considerar l’estudiant com a "no avaluable".

 2. Examen Final de l'Assignatura (compartit a avaluació única i contínua) i requisits per a superar.

L'examen consta de dues parts:

- Una part corresponent a un examen tipus test. La nota mínima per aprovar aquesta part és 5 sobre 10. Hi podria haver penalització per les respostes del test incorrectes.

- Una part escrita de desenvolupament. L'alumnat haurà de desenvolupar almenys dues de les preguntes proposades. 

Només l'alumnat que superi aquestes notes mínimes podrà aprovar l'examen, sempre que la nota final d'aquest sigui igual o superior a 5 sobre 10.

Aquesta nota final serà la mitjana de la nota test i desenvolupament.

 3.Recuperacions.

L’alumnat que no superi l’avaluació contínua o noaprovi l’examen final tindrà l’oportunitat de revaluació en una segona data d’examen. Aquest segon examen tindrà les mateixes condicions formals i de valoració explicades per al primer examen.
A l'alumnat d'avaluació única se li aplicarà el mateix sistema de recuperació que per a l'avaluació continuada.

 4. Conductes fraudulentes.

Si un alumne copia o intenta copiar a l’examen suspendrà l’assignatura amb un 0 i perdrà el dret a la revaluació.

Un plagi en un treball comportarà el suspens del treball i la reincidència el suspès a l’assignatura i la pèrdua del dret a la revaluació. Tanmateix, emprar eines com Chat GPT o similars.

 5. Puntualitat.

Les classes comencen puntualment. No s'admet l'entrada a classe una vegada aquesta hagi començat, ni la sortida abans de la seva finalització, salvant justificació raonable.

 6. Seminaris.

 Les pràctiques que es realitzen als seminaris es faran col·lectivament durant les sessions específicament previstes en el marc dels temes que conté el programa de l'assignatura. Aquestes pràctiques impliquen un treball continuat de l'alumnat. Per a cada seminari es facilitaran amb anterioritat els materials que l'alumnat haurà de treballar prèviament a través del Campus Virtual.

L'alumnat haurà de lliurar dos treballs individuals de pràctiques:

- Un primer exercici avaluable, escrit i individual d'anàlisi sobre un dels temes de pràctiques tractats durant les sessions del seminari. Aquest exercici haurà de superar-se obligatòriament amb un 5 sobre 10. L'alumnat que no superin aquesta nota mínima obligatòria podran reavaluarla part pràctica mitjançant una pregunta específica a l'examen final sobre un dels temes tractats en el seminari.

- Un segon exercici que es durà a terme col·lectivament i que constarà: i) un debat en grup sobre un dels temes que es proposin per part dels docents. Es farà i organitzarà una lliga interna de debat iuna fase final de debat. Cada grup haurà de defensar un posicionament determinat sobre un dels temes proposats; ii) presentació per grups de debat de les conclusions d'un dels temes tractats durant la fase interna i final.

Els treballs escrits en els quals es detecti un ús inadequat de cites i textos i particularment es detecti plagi o no pugui justificar arguments emprats en la seva pràctica, seran avaluats amb la nota de 0 i rebrà una advertència. En cas de reiteració de la conducta, l'alumne suspendrà l'assignatura (0) i perdrà el dret a revaluar.

 7. Participació.

 Atès que l'assistència a classe és obligatòria, la participació exigeix, en primer lloc que l'alumne hagi assistit a totes les classes, excepte adequada justificació. L'alumnat que no assisteixi a un mínim del 80% de les classes no podrà ser avaluat. Les absències només poden justificar-se per raons de malaltia o altres de força major i per raons acadèmiques prèviament autoritzades pel professorat.
A més es valorarà l'actitud de l'alumnat i la seva participació activa en el desenvolupament de les classes.

L'alumnat que amb caràcter reiterat hagin de ser advertit pel professorat per no guardar silenci durant les classes o mantenir una actitud que suposi interrupcions i inconvenients per al desenvolupament normal de les classes podran ser penalitzats amb una reducció de la seva qualificació final resultant dels tres apartats anteriors.

 8. Cronograma d'activitats.

El primer dia de curs l'alumnat tindrà disponible (a l'espai de l'assignatura al campus virtual) un cronograma de les activitats teòriques i pràctiques a realitzar durant el curs que estarà organitzat setmanalment.

9. L'avaluació única constarà de: primera activitat (25%), segona activitat (25%) i activitat comuna, idèntica a l'examen final d'avaluació contínua (50%). La prova s'ha de reparar amb la bibliografia obligatòria de l'assignatura.

L’alumnat serà avaluable sempre que hagi realitzat un conjunt d’aquestes activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de 2/3 parts de la qualificació total de l’assignatura. Si el valor de les activitats realitzades no arriba a aquest llindar, el professor/a de l’assignatura pot considerar l’estudiant com a "no avaluable".

10. Ús de la IA

Ús restringit: per a aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en la cerca bibliogràfica o d’informació i la correcció de textos en les activitats d’aula. L'estudiantat haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d'honestedat acadèmicaipot comportar una penalització parcial o total en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat.


Bibliografia

BIBLIOGRAFÍA OBLIGATÒRIA

Añón, M. José, et. al. (2023). Teoría del Derecho (3a ed.). Tirant lo Blanch (versió digital disponible a la biblioteca de la UAB).

BIBLIOGRAFÍA COMPLEMENTÀRIA

Atienza, M. (2012). El sentido del derecho (2a ed.). Ariel. 

Calvo García, M. (2000). Teoría del derecho (2a ed.). Tecnos.

Calvo García, M. i Picontó, T. (2017). Introducción y perspectivas actuales de la sociología jurídica, Editorial UOC.

De Lucas, J. (coord) (1997). Introducció a la teoria del dret (3a ed.). Tirant lo Blanch. 

De Sousa Santos, B. (2009). Sociología jurídica crítica. Para un nuevo sentido común en el derecho. Trotta.

Dworkin, R. (2012). Los derechos en serio. Ariel. 

Falcón-Tella, M.J. (2025). Lecciones de Teoría del Derecho (3a ed.). Tirant lo Blanch. 

Ferrajoli, L. (2017). La lógica del Derecho. Trotta. 

Freeman, M. D. A. (2014). Lloyd’s introduction to jurisprudence (9a ed.). Sweet & Maxwell. 

Guastini, R. (2023). Interpretación jurídica y Teoría del Derecho. Zela. 

Guastini, R. (2025). Teoría del Derecho. Un enfoque metodológico. Zela. 

Lema Añón, C. (2023). De la ignorancia del derecho a la injusticia epistémica en el derecho: injusticia testimonial e injusticia hermenéutica como obstáculos para el acceso a la justicia. Oñati Socio-Legal Series, 13(3), pp. 761–796. https://doi.org/10.35295/osls.iisl/0000-0000-0000-1377

Marmor, A. (2012). Interpretación y teoría del derecho. Gedisa. 

Moreso, J. J. i  Vilajosana, J. M. (2004). Introduccion a la teoria del derecho. Marcial Pons. 

Nieto, A. (2019). Una introducción al derecho. Tirant lo Blanch.

Nino, C.S. (2015). Introducción al Análisis del Derecho (2a ed.). Astrea.

Puig Hernández, M. A. (2024). Libertad ideológica. Sobre el uso, su ejercicio y las objeciones. Colex. 

Puigpelat, F., (Ed.) (1996). Teoria del dret. Universitat Oberta de Catalunya. 

Ribotta, S. (2025). Huellas de Rousseau en Rawls: La construcción colectiva de la justicia. Anales de la Cátedra Francisco Suárez59, pp. 457-483. https://doi.org/10.30827/acfs.v59i.31169

Riddall, J. G. (2008). Teoría del derecho. Gedisa. 

Ruiz Resa, J. (2017). Teoría del derecho. Tirant lo Blanc (versió digital disponible a la biblioteca de la UAB). 

Veitch, S., Christodoulidis, E. i Goldoni, M. (2024). Jurisprudence. Themes and concepts. Routledge. 

Wacks, R. (2021). Understanding jurisprudence. An introduction to legal theory. Oxford University Press.


Programari

Cap


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(SEM30) Seminaris (30 estudiants per grup) 11 Espanyol primer quadrimestre matí-mixt
(SEM30) Seminaris (30 estudiants per grup) 12 Català primer quadrimestre matí-mixt
(SEM30) Seminaris (30 estudiants per grup) 13 Espanyol primer quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Espanyol primer quadrimestre matí-mixt