Logo UAB

Tributació I

Codi: 102131 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Comptabilitat i Finances OB 3

Professor/a de contacte

Nom:
Maria Blanca Bosch Fernandez
Correu electrònic:
blanca.bosch@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No hi ha cap prerequisit.


Objectius

 

L'assignatura TRIBUTACIÓ I forma part del conjunt de les disciplines que tenen com a objectiu dotar l'estudiant de les bases jurídiques administratives i tributàries necessàries per obtenir una visió completa de l'empresa i de l'activitat econòmica.

 


Els objectius de l'assignatura són dos. D'una banda, proporcionar a l'alumne els coneixements necessaris per comprendre els conceptes bàsics que envolten l'institut jurídic del tribut. D'altra banda, donar a conèixer els elements fonamentals dels procediments administratius d'aplicació dels tributs, del procediment sancionador tributari i del procediment de revisió dels actes administratius tributaris. És a dir, conèixer la posició del contribuent davant la Hisenda Pública.

 

 

 

 


Resultats d'aprenentatge

  1. CM03 (Competència) Explicar el codi deontològic, explícit o implícit, de l'àmbit de coneixement propi.
  2. KM03 (Coneixement) Resumir els casos pràctics que es plantegin sobre el dret de l'empresa i les seves possibles solucions jurídiques a la vista de la normativa, la jurisprudència i la doctrina.    
  3. KM05 (Coneixement) Identificar la terminologia juridicotributària, normativa, jurisprudència i doctrina administratives aplicables en l'àmbit tributari empresarial.

Continguts

Tributació I.

1. El tribut: concepte; classes; fins; principis d'ordenació i aplicació dels tributs.

2. La relació jurídic-tributària. Elements essencials del tribut.

3. Obligacions tributàries materials i formals. La determinació de l'obligació tributària principal. Maneres d'extinció de l'obligació tributària.

4. Els procediments tributaris: gestió-liquidació, inspecció, recaptació, revisió i sancionador. 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes pràctiques 17 0,68 CM03, KM03, KM05
Classes teòriques 32,5 1,3 CM03, KM03, KM05
Tipus: Supervisades      
Elaboració d'esquemes 13 0,52 CM03, KM03, KM05
Tipus: Autònomes      
Estudi 39,5 1,58 CM03, KM03, KM05
Recerca de documentació i bibliografía 20,5 0,82 CM03, KM03, KM05
Redacció de treballs 25 1 CM03, KM03, KM05

 

El tipus de docència planificada per a l'assignatura és la docència presencial.

 

La metodologia docent es basa en l'activitat de l'estudiant amb l'objectiu d'adquirir les capacitats necessàries per a entendre i aplicar la realitat jurídica objecte d'estudi. Aquesta tasca es realitza amb el suport del professorat el qual aportarà les referències necessàries per assolir les diferents competències.

 


El desenvolupament de la docència de l'assignaturaide la formació de l'estudiant es fonamenta en les següents activitats:

 

1. Activitats dirigides.

 

Classes magistrals en què el professor proporciona els conceptes bàsics de la matèria que són els instruments necessaris per a comprendre el marc normatiu i jurisprudencial.

 

Classes pràctiques on els estudiants analitzen i resolen juntament amb el professor casos pràctics prèviament elaborats. La base del treball pràctic és la comprensióiaplicació crítica de la normativa i jurisprudència relacionades amb el contingut essencial explicat a les classes magistrals.

 

 

 

2. Activitats supervisades.

 


Es tracta d'activitats que els estudiants desenvoluparan amb la supervisió i suport del professor. Suposa fer una pluralitat d'accions: casos pràctics, comentaris de normativa o sentències, realització d'esquemes conceptuals.

 


3. Activitats autònomes.

 


L'estudiant s'ha d'organitzar el temps i l'esforç de manera autònoma, sigui individualment o en grup. Implica la recerca de normativa, bibliografia i jurisprudència instrumental per a la resolució de casos pràctics, activitat d'estudi per a la superació de les diferents proves, consultes al professor o tutor, etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Prova escrita parcial 25% 1 0,04 CM03
Prova escrita final 50% 1,5 0,06 KM05
Resolució de casos teòric-pràctics 25% 0 0 KM03

Aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única.

Es realitzarà una avaluació continuada mitjançant la realització de diverses activitats durant el curs acadèmic. Les activitats poden consistir, si escau, en exàmens, resolució de casos pràctics, control d'assistència a classe i treball individual.


En particular, es farà un examen parcial teòric (que tindrà un valor total del 25% de la nota global final) i una prova de caire pràctic (25% de la nota) a mes de l´examen final  (que tindrà un valor total del 50% de la nota global final). L'examen final es realitzarà a la data marcada al calendari d'exàmens de la Facultat.

Per poder fer la mitjana amb les altres activitats (examen parcial i cas pràctic) cal obtenir a l'examen final (50% de la nota global) un mínim de 2,5 punts (sobre 10 punts).


La no-realització d'alguna de les activitats programades (examen parcial, cas pràctic i examen final) implicarà el suspens de l'assignatura, llevat que es justifiqui per motiu greu de força major.

Per a aquells/es estudiants que en l'avaluació global (mitjana, si escau, de les 2 proves escrites amb la resolució del cas/s teòric-pràctic/s) hagin obtingut una nota que sigui igual o superior a 3,5 i inferior a 5 es farà una revaluació. En el moment de publicar les qualificacions finals se n'anunciarà la modalitat. Aquesta revaluació estarà programada al calendari d'exàmens de la Facultat. L'estudiant que es presenti i la superi aprovarà l'assignatura amb una nota de 5. En cas contrari es mantindrà la mateixa nota.

A la nota final es valorarà l'assistència regular, participació i comportament a classe de l'estudiant

 

Un estudiant es considera que està "NO AVALUABLE" a l'assigntura sempre i quan no hagi participat de cap de les activitats d'avaluació. Per tant, es considera que un estudiant que realitza algun component d'avaluació continuada ja no pot optar a un "NO AVALUABLE".

Calendari d'activitats d'evaluació.

Les dates de les diferents proves d'evaluació (exàmens parcials, exercicis en aula, entrega de treballs, ...) s'anunciaran amb suficient antelació durant el semestre.

<pstyle="color: #222222; font-family: helvetica, arial, sans-serif; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: justify; text-indent: 0px; text-transform: none; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; white-space: normal; background-color: #ffffff; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;">La data de l'examen final de l'assignatura està programada en el calendari d'examens de la Facultat.

"La programació de les proves d'evaluació no es podrà modificar, tret que hi hagi un motiu excepcional i degudament justificat pel qual no es pugui realitzar un acte d'evaluació. En aquest cas, les persones responsables de les titulacions, prèvia consulta al professorati a l'estudiantafectat, proposaran una nova programació dins del período lectiu correspondent". Apartat 1 de l'Article 115 Calendari de les activitats d'evaluació (Normativa Académica UAB).

Els estudiants i les estudiantes de la Facultat d'Economia i Empresa que d'acord amb el paràgraf anterior necessitiu canviar una data d'evaluació han de presentar la petició omplint el document Sol·licitud reprogramació prova https://eformularis.uab.cat/group/daganat  feie/reprogramacio-proves

Procediment de revisió de les qualificacions.

Coincidint amb l'examen final s'anunciarà el dia i el mitjà en que es publicaran les qualificacions finals. De la mateixa manera s'informarà del procediment, lloc, data i hora de la revisió d'exàmens d'acord amb la normativa de la Universitat.

Procés de Recuperació.

Tots els alumnes tenen l'obligació de realitzar les tasques avaluables. Si la nota de curs de l'alumne és 5 o superior, es considera superada l'assignatura i aquesta no podrà ser objecte d'una nova avaluació. En el cas d'una nota inferior a 3,5, l'estudiant haurà de repetir l'assignatura en el següent curs. Per aquells estudiants que la nota de curs sigui igual o superior a 3,5 i inferior a 5 podran presentar-se a la prova de recuperació. Els professors de l'assignatura decidiran la modalitat d'aquesta prova. Quan la nota de la prova de recuperació sigui igual o superior a 5, la qualificació final de l’assignatura serà d’APROVAT essent la nota numèrica màxima un 5. Quan la nota de la prova de recuperació sigui inferior a 5, la qualificació final de l’assignatura serà de SUSPENS essent la nota numèrica la nota de curs (i no la nota de la prova de recuperació).

Un estudiant que no es presenta a cap prova avaluable es considera no avaluable, per tant, un estudiant que realitza alguna component d'avaluació continuada ja no pot ser qualificat com "no avaluable

Irregularitats en actes d'evaluació.

Sense prejudici d'altres mesures disciplinàries que s'estimen oportunes, i d'acord amb la normativa acadèmica vigent, "en cas que l'estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'evaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d'evaluació, amb independènciadel procés disciplinari que s'hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d'evaluació d'una mateixa assignatura, la qualificació final d'aquesta assignatura serà 0". Apartat 10 de l'Article 116. Resultats de l'avaluació (Normativa acadèmica UAB).

ÚS DE LA IA

Per a aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de suport, com la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció de textos o les traduccions. L'estudiant haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en les activitats avaluables es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització parcial o total en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat.


Bibliografia

Manual de tributació I en la seva última edició.

Entre d'altres, es recomanen els següents:

 

CALVO ORTEGA, Rafael y CALVO VERGEZ, Juan: Curso de Derecho Financiero. Derecho tributario. Parte general y parte especial. Derecho Presupuestario . Ed. Civitas/Thomson Reuters. 

CAZORLA PRIETO, Luis María: Derecho financiero y tributario. Parte General . Ed. Civitas/Thomson Reuters. 

MENÉNDEZ MORENO, Alejandro: Derecho financiero y tributario. Parte General. Lecciones de Cátedra , Ed. Civitas/Thomson Reuters. 

PÉREZ ROYO, Fernando y Carrasco González, Francisco M. Derecho financiero y tributario, ed. Civitas/Thomson Reuters. 

Guia del programa facilitada pel/per la profesor/a i publicada en el campus virtual.

Links:

https://www.agenciatributaria.es

https://atc.gencat.cat/ca/inici


Programari

L'assignatura no exigeix un programari específic.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 101 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(PAUL) Pràctiques d'aula 501 Català/Espanyol segon quadrimestre tarda
(TE) Teoria 10 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 50 Català/Espanyol segon quadrimestre tarda