Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Metabolisme de Biomolècules

Codi: 101915 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Ciències Biomèdiques FB 1

Professor/a de contacte

Nom:
Jose Ramon Bayascas Ramirez
Correu electrònic:
joseramon.bayascas@uab.cat

Equip docent

Jose Miguel Lizcano De Vega
Jordi Ortiz De Pablo
Enrique Claro Izaguirre
Victor Jose Yuste Mateos
Jose Ramon Bayascas Ramirez

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Malgrat que no hi ha prerequisits oficials, és molt recomanable haver superat les assignatures Estructura i Funció de Biomolècules-101916 i Química Orgànica-101893 del primer semestre.

És convenient repassar els temes següents del programa de batxillerat:
- Reaccions químiques d'oxidació-reducció i substitucions nucleofíliques
- Metabolisme cel·lular: Glucòlisi, cicle de Krebs i síntesi d'ATP


Objectius

En el context de la matèria bàsica Bioquímica, l'assignatura Metabolisme de Biomolècules està centrada en el coneixement de les fonts, formes d'emmagatzematge i utilització d'energia i nutrients per les cèl·lules de l'organisme humà. S'estudien les vies catabòliques i anabòliques de carbohidrats, lípids, aminoàcids i nucleòtids, i la seva regulació hormonal. Es fa èmfasi en els mecanismes de regulació metabòlica, diferenciant estats de bona alimentació i de dejú, i es discuteixen alteracions bioquímiques presents en patologies metabòliques comunes com ara la diabetis.

Es pretén que l'alumne assoleixi una comprensió global del metabolisme humà que integri els seus principals mecanismes, funcions i regulació. Aquesta comprensió li haurà de servir de base per poder aprofundir en temes concrets durant la resta dels estudis de grau amb l'ajuda dels llibres de text, en particular en assignatures com Biologia Molecular de la Cèl·lula, Fisiologia de Sistemes, Farmacologia, Bioquímica Clínica i Bases Biològiques de la Patologia. La lectura crítica de la bibliografia i les discussions tutoritzades han de servir per descriure processos moleculars causants de patologies emprant una terminologia bioquímica correcta.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM12 (Competència) Analitzar com l'estudi de l'estructura i la funció de les biomolècules contribueix als objectius de desenvolupament sostenible.
  2. CM13 (Competència) Avaluar l'aportació de les dones a l'estudi de l'estructura de les biomolècules, els mecanismes catalítics i el metabolisme.
  3. KM16 (Coneixement) Definir l'estructura, la reactivitat i la funció de les biomolècules i de les seves unitats bàsiques, així com els mecanismes moleculars implicats en la catàlisi, la inhibició enzimàtica, la transducció de senyals, el transport de substàncies i el metabolisme.
  4. KM17 (Coneixement) Definir els principis de seguretat i qualitat en ciències biomèdiques, les bones pràctiques de laboratori, així com les normes bioètiques relacionades amb aquest camp.
  5. KM18 (Coneixement) Descriure les tècniques experimentals utilitzades en l'estudi de l'estructura, la funció i el metabolisme de les biomolècules.
  6. SM15 (Habilitat) Interpretar els paràmetres cinètics i termodinàmics de les reaccions enzimàtiques, així com els que estan implicats en la unió de lligands a biomolècules.
  7. SM16 (Habilitat) Seleccionar les tècniques experimentals més apropiades en l'estudi de l'estructura, la funció i el metabolisme de les biomolècules.

Continguts

Tema 1. Introducció al metabolisme.
Bioenergètica. Mecanismes moleculars de la comunicació intercel•lular. Interacció entre hormona i receptor. Principals vies de senyalització intracel•lular. Control del metabolisme energètic.

Tema 2. Fase comuna del metabolisme oxidatiu.
Metabolisme energètic mitocondrial. Cicle dels àcids tricarboxílics. Transferències d'electrons. Síntesi d'ATP. Radicals lliures.

Tema 3. Estructura i metabolisme dels hidrats de carboni.
Característiques, origen i funció dels carbohidrats. Digestió i absorció de carbohidrats. Glucòlisi. Gluconeogènesi. Metabolisme del glucògen. Ruta de les pentoses fosfat. Alteracions comunes en la regulació del metabolisme dels carbohidrats.

Tema 4. Estructura i metabolisme dels lípids.
Reserva energètica. Obtenció d'energia a partir d'àcids grassos. Síntesi d’àcids grassos i triacilglicèrids. Metabolisme de lípids amb funció estructural. Metabolisme del colesterol. Transport de lípids en sang per lipoproteïnes. Alteracions comunes en la regulació del metabolisme lipídic.

Tema 5.  Metabolisme dels compostos nitrogenats.
Metabolisme dels aminoàcids. Cicle de la urea. Metabolisme dels nucleòtids. Derivats d'aminoàcids i nucleòtids.

Tema 6. Integració i control del metabolisme.
Particularitats metabòliques d’alguns teixits. Interrelacions entre els teixits durant el cicle alimentació–dejú i diversos estats nutricionals o hormonals. Exercici físic. Obesitat. Diabetis.

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 27 1,08
Practiques de laboratori 6,5 0,26
"Seminaris d'autoaprenentatge tutoritzat" d'exposició de casos pràctics o clínics 17 0,68
Tipus: Supervisades      
Preparació de casos pràctics o clínics 17 0,68
Tipus: Autònomes      
Estudi personal 70,5 2,82

La metodologia docent constarà de classes teòriques, de seminaris d'autoaprenentatge tutoritzat on es discutiran casos pràctics i clínics, i de pràctiques de laboratori. El material docent principal per aquestes activitats se subministrarà a través del campus virtual de la UAB.

Les classes teòriques s'impartiran en forma de classes magistrals pel grup sencer, en les quals els professors comentaran també el material disponible per les altres activitats, incloent materials per l'autoaprenentatge.

En acabar cada tema, l'alumnat serà tutoritzat en grups més reduïts per discutir casos d'aplicació pràctica o clínica. Aquesta activitat s'anomenarà "Seminaris d'autoaprenentatge tutoritzat" ja que l'alumnat disposarà d'un guió amb preguntes que haurà de resoldre, prèviament a la classe o a la mateixa classe, on les discutiran fent el tutor de moderador. Considerades com a SEM, aquests seminaris incorporen la metodologia docent de l'aprenentatge basat en problemes i cassos (ABP).

Les pràctiques de laboratori constaran d'un guió i d'un llistat de preguntes que l'alumnat haurà de resoldre durant la pràctica. Per poder assistir a les sessions de pràctiques cal que l’alumnat justifiqui haver superat les proves de bioseguretat i de seguretat que trobarà en el Campus Virtual i ser coneixedor i acceptar les normes de funcionament dels laboratoris de la Facultat.

Amb caràcter general i donada la tipologia d’activitats formatives i avaluadores, en aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) com a part integrant de l’estudi, sempre que el resultat final reflecteixi una contribució significativa de l'estudiant en l'anàlisi i la reflexió personal. L'estudiant haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat.



Addicionalment l'alumnat podrà disposar de tutories específiques.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Avaluació continuada 47,5% de la nota de l'assignatura 3 0,12 CM12, CM13, KM16, KM17, KM18, SM15, SM16
Examen final 45% de la nota de l'assignatura 3 0,12 CM12, CM13, KM16, KM17, KM18, SM15, SM16
Pràctiques 2,5% de la nota de l'assignatura 2 0,08 CM12, CM13, KM16, KM17, KM18, SM15, SM16
Seminaris 5% de la nota de l'assignatura 4 0,16 CM12, CM13, KM16, KM17, KM18, SM15, SM16

Hi haurà 2 proves parcials.  La primera prova parcial tindrà un pes del 47,5% sobre la nota final, comprendrà els continguts dels temes 1, 2 i 3, i la primera pràctica de laboratori. La segona prova parcial tindrà un pes del 45% sobre la nota final, comprendrà els continguts dels temes 4, 5 i 6, i la segona pràctica de laboratori.

La assistència als seminaris d'autoaprenentatge tutoritzat es altament recomanable. Durant les sessions de seminaris s'avaluarà mitjançant qüestionaris si l'alumnat assoleix competències com treballar en grup (T01), respecte normatives (T05), desenvolupar el pensament crític en el mètode científic (G01), comprensió dels mecanismes de regulació i integració metabòlica (E01.46) i inferir-ne les conseqüències fisiològiques i clíniques (E02.14). L'avaluació de competències feta durant les sessions de seminaris tindrà un valor del 5% de l'assignatura. Addicionalment, el contingut dels seminaris serà sotmès a avaluació en els exercicis d'avaluació continuada, globals i finals de l'assignatura.

L'assistència a les pràctiques és obligatòria. Durant les sessions de pràctiques s'avaluarà si l'alumnat assoleix competències com treballar en grup (T01), respecte normatives (G03), pensament crític (G01) i autoaprenentatge (G02). L'avaluació de competències feta durant les sessions de pràctiques tindrà un valor del 2,5% de l'assignatura. Addicionalment, el contingut de les pràctiques relacionat amb el temari de teoria serà sotmès a avaluació en els exàmens d'avaluació continuada, globals i finals de l'assignatura.

La qualificació global serà: 47,5% parcial 1, 45% parcial 2, 5% Seminaris, i 2,5% pràctiques.

La prova final serà un examen de recuperació que integrarà els continguts de tot el curs. Comprendrà els continguts relatius als dos parcials previs. La nota fina serà 92,5% el de la prova final + 5% de Seminaris + 2,5% pràctiques.

Per aprovar caldrà que la nota final de l'assignatura sigui igual o superior a 5 sobre 10Serà també imprescindible obtenir almenys 4 sobre 10 punts a cada una de les dues proves parcials.

Hi haurà un examen final de recuperació per l'alumnat suspès. El valor de la nota obtinguda en aquest examen serà el 100% de la nota de l'assignatura. Aquesta prova inclourà continguts de tot el temari i es farà de forma escrita, tot i que els professors podran completar l'avaluació amb preguntes orals.

L'alumnat obtindrà la qualificació de "No Avaluable" quan les activitats d'avaluació realitzades tinguin una ponderació inferior al 67% en la qualificació final.

Les avaluacions es faran principalment mitjançant proves escrites amb un espai limitat per contestar i proves de test multi-resposta, així com activitats d'exposició on es podrà avaluar la participació activa de l'alumne en les activitats de l'assignatura.

Aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única.


Bibliografia

LEHNINGER. PRINCIPIOS DE BIOQUÍMICA. Nelson D.L., Cox M.M. Ed. Omega, 7ª ed. 2018

BIOQUÍMICA. LIBRO DE TEXTO CON APLICACIONES CLINICAS. Devlin T.M. Vols I i II. Ed. Reverté, 4ª ed. 2004

BIOQUIMICA. Stryer L., Berg J.M., Tymoczko J.L. Ed. Reverté, 6ª ed. 2007 (versió en català)

BIOQUÍMICA. CURSO BÁSICO Stryer L., Berg J.M., Tymoczko J.L. Ed. Reverté 2014

BIOQUÍMICA MÉDICA. Baynes J.W., Dominiczak M.H. Elsevier, 4ª ed. 2014

BIOQUÍMICA. Mathews C.K., Van Holde K.E., 4ª ed. 2013 http://cataleg.uab.cat/record=b1965041~S1*cat

FUNDAMENTOS DE BIOQUÍMICA. Voet D., Voet J.G., Pratt C.W. Ed. Panamericana, 4ª ed. 2016

BIOQUÍMICA. TEXTO Y ATLAS. Koolman J., Röhm K.H. Ed. Médica Panamericana, 4ª ed. 2012

LIPINCOTT’S ILLUSTRATED REVIEW: BIOQUÍMICA. Ferrier D.R., Ed. Wolters Kluwer, 7ª ed. 2017

BIOQUÍMICA, biología molecular y genética. Lieberman M.A., Ricer R., Ed. Wolters Kluwer, 6ª ed. 2014

NETTER'S ESSENTIAL BIOCHEMISTRY, Ronner P., Ed. Elsevier, 1st Edition 2018

 

 


Programari

No s'utilitza programari específic


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PLAB) Pràctiques de laboratori 511 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 512 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 513 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(SEM) Seminaris 511 Català segon quadrimestre tarda
(SEM) Seminaris 512 Espanyol segon quadrimestre tarda
(SEM) Seminaris 513 Anglès segon quadrimestre tarda
(TE) Teoria 51 Català/Espanyol segon quadrimestre tarda