Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Biologia Molecular

Codi: 100858 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Bioquímica OB 2

Professor/a de contacte

Nom:
Maria Rosario Fernandez Gallegos
Correu electrònic:
rosario.fernandez@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Part dels continguts de les assignatures de 1r curs i del 1r semestre de 2n són necessaris poder seguir correctament l’assignatura. Són particularment necessaris els continguts de les assignatures següents: Bioquímica I, Bioquímica II, Biologia Cel·lular, Genètica i Microbiologia.


Objectius

Els estudiants del Grau de Bioquímica tenen coneixements descriptius de Biologia Molecular obtinguts a partir d’estudis previs i d’altres assignatures de la pròpia carrera. A l’assignatura de Biologia Molecular es farà un estudi aprofundit sobre l’estructura i funció dels àcids nucleics. Es tractaran els temes indicats a l’apartat de continguts. L’objectiu més important de l’assignatura és aconseguir una bona base i adquirir  la capacitat de valorar l’estat actual de coneixement científic dels diferents temes de la Biologia Molecular. Per això, sobretot s’estudiaran els fonaments experimentals en que es basen els diversos camps de la Biologia Molecular. Les bases de l’enginyeria genètica es presentaran en aquesta assignatura i es tractaran detalladament a l’assignatura Tecnologia del DNA Recombinant (3r Curs/2n Semestre).


Resultats d'aprenentatge

  1. CM16 (Competència) Valorar noves metodologies i enfocaments en la recerca de biologia molecular aplicats a l'estudi del càncer.
  2. CM18 (Competència) Defensar una presentació oral sobre un tema relacionat amb la biologia molecular.
  3. KM21 (Coneixement) Descriure els mecanismes moleculars implicats en el manteniment, la variabilitat i la transmissió de la informació genètica, així com en la regulació de l'expressió gènica.
  4. SM18 (Habilitat) Aplicar recursos informàtics per visualitzar i comprendre l'estructura tridimensional de les proteïnes, cercar informació en bases de dades i utilitzar eines moleculars.
  5. SM19 (Habilitat) Analitzar els mecanismes moleculars que regulen la funció de les proteïnes y dels àcids nucleics, així com les alteracions en el càncer.

Continguts

Programa:

1. Gens i cromosomes.

Concepte de gen. Mida del DNA. Superenrotllament. Estructura del cromosoma eucariota: cromatina, histones, nucleosomes. Organització en nivells superiors. Proteïnes de manteniment de cromosomes (SMC).

 2. L'estructura de la cromatina com a mecanisme de control de l'expressió gènica.

Nivells de regulació de l'expressió gènica. Mètodes d'anàlisi de l'expressió gènica diferencial. Cromatina activa i assaig de sensibilitat a nucleases. Modificació d'histones. Complexos de remodelació. Subtipus d'histones. Metilació del DNA.

 3. Transcripció procariota i eucariota.

Estructura i funció de la RNA polimerasa procariota: Estructura i unió al promotor. Elongació i Terminació de la transcripció. Principis generals de la regulació de l'expressió gènica: regulació positiva i negativa. Control de la transcripció en procariotes. RNA polimerases eucariotes i síntesi dels diferents RNAs. Altres RNAs eucariotes: miRNA, siRNA, piRNA i lncRNA. La zona promotora de la RNA polimerasa II i altres elements reguladors. Assemblatge de la maquinària de transcripció. El complex mediador. Característiques dels Factors de transcripció.

 4. Processament del mRNA eucariota.

Processament a l'extrem 5 '. Splicing. Processament a l'extrem 3 '. Splicing alternatiu. Edició del RNA. Mecanisme de degradació del mRNA. P-bodies i grànuls d'estrès. Regulació del transport i estabilitat del mRNA eucariota.

  5.Traducció.

El codi genètic. RNA de transferència i aminoacilació: Estructura del tRNA. Aminoacil tRNA sintetases. Interaccions codó-anticodó. Ribosomes: Estructura.Síntesi peptídica: iniciació, elongació i terminació. Control de la traducció.

 6. Replicació, reparació, recombinació i transposició.

Mecanisme molecular de la replicació del DNA en procariotes. El replisoma (helicasa, RNA primasa, DNA polimerases); proteïnes d'unió al DNA monocadena; DNA ligasa; topoisomerases. DNA polimerases I i III. Replicació del DNA en eucariotes: cicle cel·lular, mecanisme de replicació. Transcriptasa inversa i telomerasa. Sistemes de reparació. Recombinació homòloga del DNA. Transposició.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes de teoria 35 1,4 CM16, KM21, SM19
Seminaris 10 0,4 CM16, CM18, KM21, SM18, SM19
Tipus: Supervisades      
Preparació i presentació d'un treball en grup 20 0,8 CM16, CM18, KM21, SM18, SM19
Tipus: Autònomes      
Estudi individual i cerca d'informació 78 3,12 CM16, KM21, SM18, SM19


Les activitats formatives estan repartides en dos apartats: classes de teoria i seminaris, cadascuna d'elles amb la seva metodologia específica.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Avaluació de treballs 20% 1 0,04 CM16, CM18, KM21, SM18, SM19
Prova parcial 1 de continguts teòrics 40% 3 0,12 CM16, KM21, SM19
Prova parcial 2 de continguts teòrics 40% 3 0,12 CM16, KM21, SM19

Avaluació:

Avaluació continua

Teoria

 El pes total de l'avaluació de la part teòrica serà del 80% de la nota total de l'assignatura. L'avaluació principal d'aquesta part de l'assignatura tindrà el format d'avaluació continuada amb dues proves parcials. Els parcials s'hauran de superar amb un mínim de 4,0 punts sobre 10. En cas que s'hagi obtingut menys de 4,0 es podrà recuperar el parcial (s) suspès (s) en l'examen de recuperació.

 L'avaluació de la teoria es pot recuperar com s'indica al final d'aquest apartat.

 Seminaris

 Els seminaris tindran avaluació contínua. El pes de l'avaluació de seminaris serà del 20% del total, i la seva assistència és obligatòria (excepte en circumstàncies molt justificades). La manca assistència penalitzarà en la nota final. El contingut dels seminaris seran lliurats a la professora una setmana abans de la seva exposició.

 Els seminaris no podran ser recuperats.

 Avaluació global

 Es superarà l'assignatura quan la suma de les diferents parts ponderada pel seu pes específic en l'assignatura iguali o superi el 5,0 sobre 10 punts. Cadascun dels parcials s’hauran de superar amb un mínim del 40% de la nota màxima per poder sumar la nota de seminaris a la nota global.

Per participar en la recuperació de teoria, segons normativa de la UAB, l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les que equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul. Per tant, l'alumnat obtindrà la qualificació de "No Avaluable" quan les activitats d'avaluació realitzades tinguin una ponderació inferior al 67% en la qualificació final.

L'alumnat que hagi de recuperar l'assignatura en la prova de recuperació no podran optar a la nota màxima de matrícula d'honor, sinó que podran optar com a màxim a l'excel·lent. Serà possible presentar-se a apujar nota en l'examen de recuperació (però sense poder optar a la matrícula d'honor), i l'examen podrà ser diferent de l'alumnat que necessiti recuperar algun examen parcial.

 L'alumnat que no pugui assistir a una prova d'avaluació individual per causa justificada (com per malaltia, defunció d'un familiar de primer grau o per accident…) i aporti la documentació oficial corresponent al la coordinació del curs, tindran dret a dur a terme una prova, que podria ser oral, en un altre moment (generalment a la data fitxada per la recuperació de l'assignatura.
 
Avaluació única
 
L'avaluació única consta d'un únic examen en el qual s'avaluaran els continguts de tot el programa teòric. L'examen consistirà en qüestions de desenvolupament i/o preguntes curtes. La qualificació obtinguda en aquest examen de síntesi representarà el 80% de la qualificació final de l'assignatura. L'examen d'avaluació única coincidirà amb la mateixa data establerta al calendari per al segon parcial de l'avaluació contínua i s'aplicarà el mateix sistema de recuperació que per a l'avaluació contínua.
 
L'avaluació de les activitats de seminaris (assistència no obligatòria per als estudiants que s'adhereixen al format d'avaluació única) seguirà el mateix procésque l'avaluació contínua: els estudiants enviaran l'exercici (fitxers audiovisuals) a través del campus virtual en la data que s'informarà l'inici del curs. La qualificació obtinguda representarà el 20% de la qualificació final de l'assignatura.
 
Es considerarà aprovada l'assignatura quan la qualificació global de la teoria i els seminaris superi els 5,0 sobre 10 punts. No obstant això, es requerirà un mínim de 4 punts sobre 10 en la teoria per poder fer una mitjana amb la qualificació dels seminaris. En cas contrari, l'assignatura no es considerarà aprovada.
 
Aquest tipus d'avaluació s'ha de sol·licitar a l'inici del curs.
 
 
Ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA)
 
Per a aquesta assignatura, es permet l'ús d'IA exclusivament en tasques de suport, com la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció de textos o les traduccions, sempre aplicant un criteri de selecció que ho limiti a textos científics contrastats (preferiblement revistes indexades a PubMed o Web of Science). També es podrà fer servir en la generació d'imatges o el disseny de diapositives. 
 
L'alumnat haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització parcial o total en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat.
 
  

Bibliografia

Bibliografia bàsica recomanada
 
Gene Control
Latchman, D. S., Cheriyath, V.
3rd Edition. Routledge, 2025. ISBN: 9781032465463.
 
Lehninger. Principles of Biochemistry
Nelson, D. L., Cox, M. M.
8th Edition. W.H. Freeman (Macmillan Learning), 2021.
 
Molecular Biology
Zlatanova, J.
2nd Edition. Garland Science, 2023.
 
Biochemistry
Voet, D., Voet, J. G.
5th Edition. John Wiley & Sons Ltd, 2018.
 
Molecular Biology of the Cell
Alberts, B., Heald, R., Alexander, J., et al.
7th Edition. Norton & Co, 2022.
 

Articles de revisió i enllaços web disponibles en les diapositives i/o alCampus Virtual de l’assignatura


Programari

-


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 321 Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 32 Espanyol segon quadrimestre tarda