Logo UAB

Medi Físic

Codi: 100838 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Biologia Ambiental FB 1

Professor/a de contacte

Nom:
Eduard Madaula Izquierdo
Correu electrònic:
eduard.madaula@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Tot i que no hi ha prerequisits oficials, és convenient que l’alumnat repassi:

1) Els sistemes de classificació i identificació de roques i minerals.

2) Els coneixements bàsics sobre Ciències de la Terra i del Medi Ambient que ha adquirit en aquesta assignatura durant l’ESO i el batxillerat.


Objectius

En la titulació del Grau en Biologia Ambiental, el Medi Físic (medi natural abiòtic) és considerat com a una part integral de la dinàmica de la Biosfera. Aquesta visió sistèmica de l’entorn natural ens porta, ineludiblement, a desenvolupar uns determinats aspectes de les Ciències Geològiques. Aspectes que ens permetran entendre de quina manera els processos geològics (geomorfològics i hidrogeològics) i climàtics actuen conjuntament i interaccionen amb els sistemes biològics.

Aquesta assignatura ha estat dissenyada per a proporcionar als futurs professionals de la Biologia Ambiental uns coneixements bàsics i fonamentals sobre la dinàmica natural del medi físic com l’escenari en el que es desenvolupen els processos biològics.

Intencionalment, la matèria fuig d’aquells mètodes, tècniques de treball i continguts específics del món de la Geologia que només són útils pels professionals de la Geologia. En canvi, es centra en aquells aspectes aplicats i bàsics d’utilitat per als futurs professionals de la Biologia Ambiental.

L’assignatura del Medi Físic té com a punt de partida els coneixements adquirits per l'alumnat a través de l’assignatura Ciències de la Terra i del Medi Ambient del Batxillerat. Aquesta matèria guarda una estreta relació amb les assignatures de formació bàsica i obligatòries de Prospecció del Medi Natural (Primer curs) i Anàlisi de Cartografia Ambiental (Segon Curs)

 
Els objectius específics de l’assignatura son els següents:


- Saber identificar els diferents tipus de roca. Reconèixer origen i propietats de cada litologia.

- Integrar la visió de l’espai i el temps geològic en l’estudi dels processos naturals

- Comprendre la importància dels diversos contextos tectònics a l’hora de definir el medi físic

- Conèixer els principals processos atmosfèrics determinants dels patrons meteorològics i climàtics

- Conèixer les causes i el caràcter dels canvis climàtics ocorreguts durant el Quaternari

- Aprofundir en el coneixement, mètodes de mesura i característiques dels components del cicle hidrològic

- Conèixer els principis bàsics de la hidrologia subterrània i d’hidroquímica i comprendre l'influència directa d'aquestes en el funcionament dels ecosistemes

- Conèixer els principals processos geològics externs que defineixen el paisatge actual

- Saber identificar en el camp els processos geològics actius a partir de la geomorfologia d’un territori

- Reconèixer els processos geològics actius com a condicionants bàsics de la distribució dels hàbitats i funcionament dels ecosistemes.

- Adquirir destresa a l'hora d’analitzar la informació de diferents fonts (cartografies temàtiques, bases de dades, publicacions, informes) i integrar-la de manera coherent

 


Resultats d'aprenentatge

  1. CM06 (Competència) Interpretar cartografies temàtiques del medi natural i els seus recursos biològics naturals.
  2. CM07 (Competència) Integrar la informació rellevant del medi físic que permeti emetre judicis aplicats al camp de la biologia ambiental, que incloguin una reflexió multidisciplinària.
  3. KM10 (Coneixement) Definir els conceptes físics, hidrològics i geològics que caracteritzen el medi físic natural.
  4. KM11 (Coneixement) Descriure els processos físics i hidrològics en relació amb l'ambient i la seva resposta als canvis climàtics i ambientals.
  5. SM08 (Habilitat) Aplicar els mètodes i tècniques de descripció de les característiques del medi físic.
  6. SM09 (Habilitat) Aplicar les teories físiques, hidrològiques i geològiques en el plantejament i la resolució de problemes ambientals.
  7. SM10 (Habilitat) Descriure cartografies temàtiques del medi natural.

Continguts

Fonaments geològics aplicats

El medi físic com a suport dels processos biològics. Principis fonamentals. Espaï i temps en Geologia. Cicle petrogenètic. Tipus de roques. Deformació. El mapa geològic.

Temes bàsics de Climatologia i Meteorologia.

El sistema climàtic i la meteorologia. Estructura de l’atmosfera. Balanç de radiació i distribució espectral. Fluxos d’energia. La temperatura com a paràmetre climàtic.

Humitat atmosfèrica. Evapotranspiració i la seva determinació. Pressió atmosfèrica. Dinàmica de les masses d’aire, anticiclons i borrasques. Circulació general atmosfèrica, vents principals i locals. Estabilitat i inestabilitat de les masses d’aire i pertorbacions atmosfèriques. Precipitacions, règims pluviomètrics.

Climatologia. Diversitat climàtica catalana. Paleoclimatologia. Canvis climàtics per causes astronòmiques y geològiques. Els canvis climàtics del quaternari. L’evolució climàtica des de l’últim màxim glacial. El climàtic antròpic, evidències, potencial d’escalfament global dels GEH. Escenaris d’emissions y projeccions de l’IPCC.

Hidrologia

El cicle de l’aigua. El concepte de balanç hídric. Els components del balanç. La conca hidrogràfica. Hidrologia superficial. Paràmetres d’hidràulica fluvial. Mètodes d’aforament. Tractament i representació de les dades.

Els aqüífers. Hidrologia subterrània. Principis de mecànica de fluids. El gradient hidràulic. El flux de l’aigua en la zona saturada: la llei de Darcy. Paràmetres hidràulics. Representació del flux subterrani: Piezometries. Mesures. Representació gràfica. Relacions riu-aqüífer.

Hidroquimisme. L’anàlisi fisicoquímica de l’aigua i gràfics utilitzats en Hidrogeologia. Principis bàsics d’hidroquímica. Evolució geoquímica de les aigües.

Sistemes geomorfològics

Geodinàmica Externa. Agents, processos i formes. Geomorfologia: anàlisi i fonaments. El temps i l’espai en Geomorfologia.

Fluvio-torrencial: Concepte hidrosistema. Accions erosives i deposicionals. Planes d’inundació. Ventalls al•luvials. Terrasses fluvials. Inundacions.

Kàrstic: Dissolució dels carbonats. Característiques superficials (Karren). Dolines. Poljes. Valls i fonts kàrstiques. Endokarst. Tipus de karst e influència del clima. karst d’evaporites.

Litoral: Oscil·lacions del nivell de la mar. Onades, corrents i marees. Tipus de costes. Platges, barreres i fletxes. Dunes litorals. Planes de fang, maresmes (aiguamolls) i manglars. Estuaris i deltes.

Glaciar i periglacial: Els glaceres. Erosió glaciar. Processos erosius i modelats resultants. Transport i sedimentació glaciar. El domini periglacial. Processos característiques. Formes periglacials.

Zones àrides i semiàrides: Processos i formes eòliques. Mecanismes de meteorització. Formes pròpies de les superfícies. Formes pròpies dels vessants. Llacs de zonesàrides i formes associades.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals 32 1,28
Pràctiques de camp 22 0,88
Tipus: Autònomes      
Estudi i resolució de problemes 70 2,8
Preparació de dossiers i portfoli 20 0,8

D'acord amb els objectius anteriorment definits, els aspectes teòrics i pràctics de l’assignatura es distribueixen de la següent manera:

 

Classes magistrals:

 Els coneixements teòrics es transmetran, principalment, a l’aula a través de classes magistrals amb suport de TIC

 

Treball en grup:

L'alumnat haurà de fer un treball en grup sobre una zona del territori català amb l’objectiu de (1) conèixer millor la diversitat geològica regional i de (2) considerar el clima i la geologia com a condicionants bàsics de la distribució dels hàbitats i funcionament del ecosistema.

 

Pràctiques al campus i al camp 

El treball pràctic se es divideix en dues sessions pràctiques al campus UAB i dues sortides al camp de dia sencer

 

Pràctiques al campus:

Dia 1: Pràctica de reconeixement de roques desenvolupada al Departament de Geologia

Dia 2: Estudi d’afloraments de en l’entorn de la UAB. Relacionar la naturalesa i la disposició  dels materials amb la hidrogeologia del sector

 

Pràctiques de camp:

A les sortides de camp l’alumnat ha d’adquirir un coneixement transversal i sistèmic de diverses problemàtiques geoambientals existents a Catalunya. Cadascun dels 3 grups de pràctiques previstos farà les següents sortides de camp:

1) Conca del riu Llobregat 1. Sector de Súria-Cardona

2) Conca del riu Llobregat 2. Sector del Baix Llobregat-Barcelona

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Prova 1 40% 3 0,12 CM07, KM10, KM11, SM08
Prova 2 40% 3 0,12 CM07, KM10, KM11, SM08, SM09
Treballs en grup 20% 0 0 CM06, SM08, SM09, SM10

1. Avaluació individual (80% de nota final):

En aquesta part s'avalua individualment els coneixements cientificotècnics de la matèria assolits per l'alumnat, així com la capacitat d'anàlisi i síntesi i de raonament crític.
 
L'avaluació dels continguts teòrics i part de la part pràctica de l'assignatura es duu a terme mitjançant 2 proves escrites que es fan al llarg del curs, una a mig semestre, i una altra a final del curs. Els continguts seran eliminatoris (la segona prova no inclou els continguts de la primera). La qualificació d'aquesta part és la suma de les 2 proves escrites. Cadascuna d'aquestes activitats d'avaluació de l'assignatura representen un percentatge respecte a la nota global del 40%.
 
La qualificació obtinguda en aquesta avaluació individual representa el 80% de la nota final de l'assignatura.
 
2. Avaluació en grup (20% de la nota final):
 
En aquesta part s'avalua el treball realitzat en grup. Es proposaran activitats distribuïdes al llarg del curs. La qualificació obtinguda en aquesta avaluació en grup representa el 20% de la nota final de l'assignatura.
 
3. Assistència a les sessions pràctiques (o sortides de camp):
 
És obligatòria. L'alumnat obtindrà la qualificació de “No Avaluable” quan l'absència sigui superior al 20% de les sessions programades.
 
4. Recuperació:
 
Per participar en la recuperació, l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt dactivitats el pes de les que equivalgui a un mínim de 2/3 parts de la qualificació totalde lassignatura o mòdul. L'examen de recuperació incorpora tot el temari teòric i pràctic del curs. 
 
5. Avaluació única:
 
L’assistència a les Sortides de Camp (PCAM) serà d'assistència obligatori per tot l'alumnat, amb independència de que s'aculli a l'avaluació única.

L’avaluació única consisteix en una prova de síntesi única (amb preguntes de tipus test i problemes), sobre els continguts de tot el programa de teoria i pràctica. La nota obtinguda en la prova de síntesi teòrica és el 50% de la nota final de l’assignatura, l’obtinguda a la part aplicada (centrada en els aspectes treballats a les sortides de camp) serà l'altre 50%.

La prova d’avaluació única es farà coincidint amb la mateixa data fixada en calendari per a la darrera prova d’avaluació continuada i s’aplicarà el mateix sistema de recuperació que per l’avaluació continuada.

Per aprovar l’assignatura cal obtenir una nota final mínima de 5 punts sobre 10 en cadascuna de les parts (prova de síntesi, part aplicada).

 

 


Bibliografia

Bibliografia bàsica

1) Fonaments geològics i treball de camp:

  • Tarbuck, E J. y Lutgens, F. K.(2005). /Ciencias de la Tierra. Una introducción a la geología física (8ªedición). /Prentice Hall – Pearson educación ISBN: 9788420544007.

2) Climatologia i Meteorologia:

  • Cuadrat, J.M. i Pita, M.F. 2006. Climatología (4ª edición). Ed. Càtedra, Madrid, 496 p. ISBN 84-376-1531-3
  • Martín Vide J., Olcina J., 2001.  Climas y tiempos de España. Alianza editorial, Madrid, 258p.
  • Al Gore (2007) Una veritat incòmoda. Edicions 62 i Editorial Gedisa S.A. Barcelona, 328p. ISBN 978-84-9784-222-8
  • Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic, www.ipcc.ch/

3) Hidrologia:

  • URL: http://web.usal.es/~javisan/hidro/hidro.htm

4) Sistemes geomorfològics:

  • Gutiérrez Elorza, M (2008): Geomorfología. Ed. Pearson -Prentice Hall. 898 p.

5) Temes pràctics:

  • Pozo, M.; González Yélamos, J.: Giner, J. (2003). Geología Práctica. Introducción al reconocimiento de Materiales y Análisis de Mapas. Prentice Hall - Pearson educación. ISBN: 84-205-3908-2.

 

La bibliografia complementària serà facilitada al llarg del curs.

 

Enllaços web:

Aula Virtual de l’Autònoma Interactiva: https://cv2008.uab.cat


Programari

No es requereix programari específic.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PCAM) Pràctiques de camp 211 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PCAM) Pràctiques de camp 212 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PCAM) Pràctiques de camp 213 Català segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 21 Català segon quadrimestre tarda