Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Pràctiques Externes

Codi: 100718 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Arqueologia OT 4

Professor/a de contacte

Nom:
Francisco Javier Clop Garcia
Correu electrònic:
xavier.clop@uab.cat

Equip docent

Pau De Soto Cañamares

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

  • Haver superat 120 crèdits al llarg dels dos cursos inicials de la titulació
  •  Haver superat les següents assignatures: 

-          100713 Mètodes i Tècniques de camp en arqueologia prehistòrica

-          100712 Mètodes i tècniques de camp en arqueologia d’èpoques històriques

  • Tenir signatura digital
  • Disposar del Número de la Seguretat Social (NUSS)
  • Haver realitzat la pre-matrícula d'aquesta assignatura

Es donarà prioritat als i les estudiants que estiguin cursant quart curs del Grau d'Arqueologia. En les assignacions de les places es tindran en compte, si es necessari, l'expedient acadèmic, els interessos laborals futurs i els interessos del TFG.

 


Objectius

L'Estatut de l'Estudiant Universitari, aprovat per Reial decret 1791/2010, de 30 de desembre, reconeix en el seu article 8 el dret dels estudiants de Grau a «disposar de la possibilitat de realització de pràctiques, curriculars o extracurriculars, que podran realitzar-se en entitats externes i en els centres, estructures o serveis de la Universitat, segons la modalitat prevista i garantint que serveixin a la finalitat formativa de les mateixes» (apartat f) i a «comptar amb tutela efectiva, acadèmica i professional (…) en les pràctiques externes que es prevegin en el pla d'estudis» (apartat g). El seu objectiu és permetre als estudiants aplicar i complementar els coneixements adquirits en la seva formació acadèmica, afavorint l'adquisició de competències que els preparin per a l'exercici d'activitats professionals. Donat el caràcter formatiu de les pràctiques acadèmiques externes, de la seva realització no es derivaran, en cap cas, obligacions pròpies d'una relació laboral, ni el seu contingut podrà donar lloc a la substitució de la prestació laboral pròpia de llocs de treball.

En el cas del grau d'arqueologia, les pràctiques curriculars estan organitzades com una assignatura optativa presencial de 6 crèdits que podran realitzar-se a la pròpia universitat o en entitats col·laboradores, tals com a institucions i entitats públiques i privades en l'àmbit nacional i internacional triades especialment per la Facultat de Lletres, a proposta dels Departaments de Prehistòria i de Ciències i Tècniques de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana.  Aquests 6 crèdits equivalen: a 130 hores de treball de l’estudiant i contemplen les hores presencials a l’empresa, institució o ens acollidor; les hores destinades a l’elaboració d’informes de seguiment i de la memòria final i les hores destinades a tutories intermèdies; 20 hores d'activitats formatives complementàries en activitats relacionades amb la capacitació del/la estudiant per facilitar-li la incorporació a la vida laboral.

Les activitats formatives poden ser les proposades des de la pròpia Facultat o be, en cas de ser alguna activitat proposada des d'una altra instància, han d'estar verificades i autoritzades pels Coordinadors de l'assignatura. En cas contrari, no s'acceptaran com activitats formatives complementària a l'assignatura de Pràctiques Externes del Grau d'Arqueologia.

L'alumnat ha de desenvolupar aquestes pràctiques externes conforme al projecte formatiu detallat en el conveni específic que cada estudiant signarà amb la facultat i la institució en què es realitzin les pràctiques, en el qual s'inclouen els objectius educatius i les activitats que cal desenvolupar, així com la durada i el règim de realització. L'estudiant es compromet a incorporar-se a l'entitat col·laboradora en la data acordada, a complir els horaris previstos i a respectar les normes fixades per l'entitat col·laboradora, així com a mantenir amb la persona tutora la relació necessària per aconseguir el objectius fixats de l'estada de pràctiques.

 

 

 


Competències

  • Aplicar les habilitats necessàries per a la gestió, la valorització i la divulgació del patrimoni historicoarqueològic.
  • Desenvolupar un pensament i un raonament crítics i saber comunicar-los de manera efectiva, tant en les llengües pròpies com en una tercera llengua.
  • Generar propostes innovadores i competitives en la recerca i en l'activitat professional.
  • Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  • Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica.
  • Respectar la diversitat i la pluralitat d'idees, persones i situacions.
  • Utilitzar els principals mètodes, tècniques i instruments d'anàlisi en arqueologia.

Resultats d'aprenentatge

  1. Aplicar les tècniques i els instruments d'anàlisi adequats als casos d'estudi.
  2. Aplicar tant els coneixements com la capacitat d'anàlisi a la resolució de problemes relatius al camp d'estudi propi.
  3. Buscar, seleccionar i gestionar informació de manera autònoma tant en fonts estructurades (bases de dades, bibliografies, revistes especialitzades) com en informació distribuïda a la xarxa.
  4. Desenvolupar projectes de gestió, avaluació i divulgació del patrimoni historicoarqueològic.
  5. Dominar en el grau necessari els idiomes rellevants per a la pràctica professional.
  6. Elaborar un treball individual en el qual s'expliciti el pla de treball i la temporalització de les activitats.
  7. Interpretar la legislació i demostrar que es coneixen els tipus d'administració en el camp del patrimoni historicoarqueològic.
  8. Organitzar el temps i els propis recursos per a la feina: dissenyar plans establint prioritats d'objectius, calendaris i compromisos d'actuació.
  9. Presentar treballs en formats ajustats a les demandes i els estils personals, tant individuals com en grup petit.
  10. Reconèixer i posar en pràctica les habilitats per treballar en equip següents: compromís amb l''equip, hàbit de col·laboració, capacitat per incorporar-se a la resolució de problemes.
  11. Reconèixer la importància de controlar la qualitat dels resultats del treball i de la seva presentació.
  12. Reflexionar sobre el treball propi i el de l'entorn immediat amb intenció de millorar-los de manera continuada.
  13. Transmetre els resultats de la recerca arqueològica i comunicar conclusions, de manera clara, tant oralment com per escrit, a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
  14. Utilitzar tant eines informàtiques bàsiques (per exemple, processadors de textos o bases de dades) com programes especialitzats necessaris en la pràctica professional de l'arqueologia.

Continguts

Assignatura: 100718 Pràctiques Externes

OFERTA PLACES PRACTIQUES EXTERNES D' ARQUEOLOGIA CURS 2022-23

 

Les pràctiques externes que s’ofereixen en el marc del grau d’Arqueologia podran realitzar-se a la pròpia universitat o en entitats col·laboradores, tals com institucions públiques i privades d'àmbit nacional i internacional, seleccionades especialment per la Facultat de Lletres, a proposta dels Departaments de Prehistòria i de Ciències i Tècniques de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana.

En el moment de fer la pre-matrícula, és possible que s’hagi d’especificar en quin semestre es prefereix fer les pràctiques. Malgrat aquesta elecció, és important puntualitzar que és molt difícil iniciar aquestes pràctiques a començaments de curs, i per tant, molt probablement, aquestes s’allarguin més enllà del final del primer semestre. Si algú tingués la necessitat de finalitzar les pràctiques en el termini estricte del primer semestre, si us plau, comuniqueu-ho als responsables de l’assignatura. I si algú ha de fer les pràctiques concentrades en el segon semestre també que ho especifiqui per correu.

És obligatori disposar d'una signatura digital ja que la signatura dels convenis amb les institucions es fan digitalment.

El llistat d’institucions, laboratoris i empreses on es podran fer les pràctiques, que pot variar cada curs, són les que figurin a SIGMA al moment de realitzar la pre-inscripció.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Realització de cursos de formació 0 0 7, 8, 11
Tipus: Supervisades      
Pràctiques en empresa, institució, laboratori, centre recerca, museu, equipament cultural 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 7, 10, 11, 13, 14
Tipus: Autònomes      
Elaboració informe de seguiment i d'una memòria final de pràctiques 0 0 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14

 

Activitats dirigides

 

 

 

Sessions teòriques i de planificació dirigides pel tutor/a responsable (UAB)

6 hores

Organització general de l’assignatura. Obligacions i deures dels estudiants a la UAB i a l’entitat col·laboradora.

 

Sessions teòriques dirigides pel tutor/a responsable (entitat a on es fan les pràctiques)

6 hores

Introducció a la temàtica de les pràctiques. Descripció de les tasques a realitzar

Activitats supervisades

 

 

 

Activitat pràctica a la institució d’acord amb el pla formatiu especificat al conveni individual de cada estudiant

125 hores

Capacitat de desenvolupament de les tasques assignades

Activitats autònomes i de seguiment

 

 

 

Elaboració d'informes i memòries de l'actitat realitzada

(s'indiquen a continuació)

Desenvolupar la capacitat d’anàlisi i de síntesi

Aprendre de forma autònoma

Activitats de seguiment i avaluació:

 

 

 

 Treball seguiment activitat supervisat per tutor/a UAB

3 hores

Elaboració informe de seguiment

 

<spanstyle="font-family: Arial;">Realització de treball final de síntesis

10 hores

Elaboració memòria final d’activitat

En el cas del Grau d'Arqueologia, les pràctiques curriculars estan organitzades com una assignatura optativa presencial de 6 crèdits (que implica per part de l'alumnat una presencialitat en el lloc de realització de les pràctiques de 130 hores). Durant el curs en el que es desenvolupin les pràctiques externes, caldrà realitzar, a més a més, cursos complementaris de formació (20 hores), que es podran fer presencialment o telemàtica.

Un cop feta la matrícula, es planificarà el desenvolupament de les pràctiques amb la institució d’acollida sota la coordinació del tutor/a (UAB) i les persones responsable de l'ens on realitzin. Aquestes s’iniciaran una vegada signat el conveni específic de pràctiques.  Aquestes s'inicaran una vegada signat el conveni especific de pràctiques. El tutor/a (UAB) realitzarà el corresponen seguiment que implicarà sessions de tutories intermedies i l'entrega d'un informe. Al finalitzar les pràctiques l'alumnat farà entrega al tutor/a UAB d'una memòria de pràctiques seguint en model establert.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Informe de seguiment de l'activitat realitzat pel tutor de la institució 70 130 5,2 1, 3, 4, 6, 7, 10, 11, 12
Memòria de les pràctiques realitzades 20 10 0,4 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 12, 13, 14
Realització dels cursos de formació 10 10 0,4 2, 9, 11, 12

Durant l'estada de pràctiques l'estudiant es reunirà amb el tutor/a assignat per l'UAB per tal de realitzar una valoració sobre el desenvolupament de les pràctiques que implicarà l'entrega d'un informe parcial d'activitat. Una vegada finalitzada l'estada de pràctiques, l'estudiant ha d'elaborar una memòria final, segons el model establert per la Universitat, conforme al que s'estableixi en cada conveni específic. Així mateix, l'entitat col·laboradora es compromet a facilitar al tutor/a (UAB) un informe en el qual consti on ha realitzat l'estada de pràctiques amb esment exprés de l'activitat desenvolupada, la durada i el rendiment. Aquest informe servirà per a l'avaluació de l'alumne amb un pes del 70%. Els informes de seguiment tindràn en total un pes del 10% i la memòria final del 20%.

La nota consistirà en un:

  • No avaluable”. Quan l’estudiant no hagi arribat a realitzar  un 10% de les hores presencials previstes al conveni.
  • “Suspès”. Quan l’estudiant hagi superat el 10% de presencialitat, però no hagi completat les hores previstes al conveni o bé sigui avaluat negativament.
  • “Aprovat”, “Notable”, “Excel·lent”. Quan l’alumne hagi realitzat el 100% de les pràctiques, hagi entregat la memòria i hagi realitzat els cursos de formació..

Les Practiques externes no es poden recuperar.

 


Bibliografia

Tenint en compte l'ampli ventall ofertat i la seva diversitat, la bibliografia s''indicarà en cada cas durant les sessions inicials de tutories.


Programari

Word i Adobe reader (Signatura Digital)


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura