Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Treball de Final de Grau

Codi: 100648 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Musicologia OB 4

Professor/a de contacte

Nom:
Jordi Roquer Gonzalez
Correu electrònic:
jordi.roquer@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

És obligatori, per a la matriculació del TFG, que l’estudiantat hagi superat com a mínim dos terços (160) del total de crèdits del Pla d'Estudis de la titulació.


Objectius

Segons la Normativa acadèmica de la UAB (Capítol III, Secció 1a, art. 39), el Treball de Fi de Grau “té com a objectiu essencial la demostració, per part de l’estudiant, del domini i l’aplicació dels coneixements, competències i habilitats definitoris del títol”. Com a norma general, el TFG ha de ser un treball acadèmic, autònom i individual, de caràcter teòric o aplicat, supervisat pel professorat del grau corresponent. Ha d’incloure, com a mínim, tasques de cerca i revisió bibliogràfica, exposició teòrica i metodològica, lectura i integració de dades i informació, elaboració d’informació rellevant, redacció i presentació. La tipologia pot ser diversa, en funció de les característiques específiques dels resultats d’aprenentatge de cada titulació. El TFG també es pot desenvolupar seguint metodologies com ara l’Aprenentatge Servei o l’Aprenentatge Basat en Reptes. En aquest cas, el desenvolupament d’aquests treballs seguirà les normes establertes per l’Oficina d’Aprenentatge Servei.


Competències

  • Actuar en l'àmbit de coneixement propi avaluant les desigualtats per raó de sexe/gènere.
  • Actuar en l'àmbit de coneixement propi valorant l'impacte social, econòmic i mediambiental.
  • Aplicar mitjans tecnològics i informàtics (Internet, bases de dades, programari específic d'edició i tractament del so, etc.). a la disciplina musicològica.
  • Conèixer i comprendre l'evolució històrica de la música i les seves característiques tècniques, estilístiques, estètiques i interpretatives des d'una perspectiva diacrònica.
  • Definir temes de recerca musicològica rellevants i utilitzar els mètodes i les fonts apropiats per estudiar-los correctament.
  • Demostrar el domini de les metodologies de recerca utilitzades en el camp de la musicologia que permetin accedir a estudis de postgrau i doctorat.
  • Demostrar habilitats per treballar de manera autònoma o en equip amb la finalitat d'aconseguir els objectius planificats, si escau en contextos multiculturals i interdisciplinaris.
  • Introduir canvis en els mètodes i els processos de l'àmbit de coneixement per donar respostes innovadores a les necessitats i demandes de la societat.
  • Que els estudiants hagin demostrat que comprenen i tenen coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es basa en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda d'aquell camp d'estudi.
  • Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  • Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica.
  • Relacionar conceptes i informacions de diferents disciplines humanístiques, científiques i socials, especialment les interaccions que s'estableixen entre la música i la filosofia, la història, l'art, la literatura i l'antropologia.
  • Utilitzar les eines digitals i interpretar fonts documentals específiques de manera crítica.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar els indicadors de sostenibilitat de les activitats academicoprofessionals de l'àmbit integrant les dimensions social, econòmica i mediambiental.
  2. Analitzar els receptors d'un fenomen artístic en un determinat context cultural.
  3. Analitzar una situació i identificar-ne els punts de millora.
  4. Aplicar a la recerca musical les conceptualitzacions pròpies de la filosofia, la història, la literatura i l''antropologia.
  5. Aplicar els coneixements adquirits en àrees musicològiques emergents, tant en el camp de la musicologia històrica com en el de l'anàlisi de músiques urbanes, de tradició popular i no occidental.
  6. Aplicar les metodologies científiques en musicologia i el disseny i el desenvolupament de la recerca.
  7. Comunicar fent un ús no sexista ni discriminatori del llenguatge.
  8. Considerar la matèria de manera integral i identificar el context en el qual s'inscriuen els processos estudiats i la relació que tenen amb els elements i els factors que intervenen en el desenvolupament sociohistòric.
  9. Construir textos normativament correctes.
  10. Construir un text escrit amb correcció gramatical i lèxica.
  11. Elaborar un treball individual en el qual s'expliciti el pla de treball i la temporalització de les activitats.
  12. Establir relacions entre ciència, filosofia, art, religió, política, etc.
  13. Establir una planificació per desenvolupar un treball sobre la matèria.
  14. Expressar-se eficaçment aplicant els procediments argumentatius i textuals en els textos formals i científics.
  15. Fer cerques dels materials bibliogràfics i de les fonts primàries més adequats, mitjançant les eines de localització i consulta informàtica pròpies de la UAB.
  16. Fer presentacions orals utilitzant un vocabulari i un estil acadèmics adequats.
  17. Fer servir la terminologia adequada en la construcció d'un text acadèmic.
  18. Gestionar la informació per plantejar i desenvolupar recerques musicològiques.
  19. Identificar i reunir críticament la bibliografia bàsica que ha conformat el camp d'estudi.
  20. Identificar situacions que necessiten un canvi o millora.
  21. Integrar els coneixements adquirits en l'elaboració de textos sintètics i expositius adequats a l'àmbit comunicatiu acadèmic i d'especialització.
  22. Planificar el treball de manera efectiva individualment o en grup per la consecució dels objectius plantejats.
  23. Plantejar innovacions respecte a temes de recerca en l'àmbit de la musicologia.
  24. Posar en pràctica els coneixements metodològics adquirits en un primer estadi de recerca bibliogràfica i documental.
  25. Presentar treballs en formats ajustats a les demandes i els estils personals, tant individuals com en grup petit.
  26. Realitzar un ús ètic de la informació, sobretot quan té caràcter personal.
  27. Recollir totes les eines informàtiques pròpies de la musicologia i saber aplicar-les correctament als projectes.
  28. Redactar projectes crítics de contingut musicològic, ordenats i planificats de manera eficient.
  29. Resoldre problemes de manera autònoma.
  30. Resoldre problemes d'índole metodològica en l'àmbit de la musicologia.
  31. Treballar en equip respectant les diverses opinions.
  32. Utilitzar eines informàtiques específiques (Internet i bases de dades internacionals) en l'estudi musicològic i d'iconografia musical.
  33. Utilitzar, per treballar i per fer consultes, eines informàtiques específiques de l'etnomusicologia i, en particular, de la de l'àrea mediterrània.
  34. Valorar la fiabilitat de les fonts, seleccionar dades rellevants i contrastar la informació.

Continguts

El format habitual del Treball de Fi de Grau (TFG) és l’assaig escrit. La temàtica és lliure, però ha de comptar amb l'aprovació del tutor o tutora.

A continuació s’especifiquen les àrees d’especialització del professorat de l’Àrea de Música:

Pablo Acosta – Literatures romàniques medievals; literatura religiosa; música i literatura; ritualitat; història de les emocions; història cultural.
Pau Aguilera – Música i cultura digital; músiques populars urbanes; música popular i gènere; identitats queer.
Alejandro Arribas – Músiques populars i identitats nacionals/lingüístiques; Músiques d'arrel al segle XXI; Música popular i gènere; Música popular i territori.
Diego Alonso – Músiques del segle XX; anàlisi musical.
Jaume Ayats – Etnomusicologia; cant col·lectiu; història oral.
Carles Badal – Patrimoni musical, bases de dades i anàlisi de dades; Música eclesiàstica dels segles XVIII a XX; Relacions entre música i tecnologia.
Maria Incoronata Colantuono – Música medieval; notació medieval; cant litúrgic; llibres litúrgic-musicals; repertoris litúrgics i de tradició oral.
Francesc Cortès – Òpera i repertori líric; música i identitats nacionals; gestió musical; música al Romanticisme i al segle XX; cançó (lied) i relació text-música; patrimoni musical dels segles XIX i XX.
Xavier Daufí – Música a Catalunya al segle XVIII; retòrica musical al barroc català; estudis sobre el villancet i gèneres afins; música a l’època de la Il·lustració.
Publio Delgado – Jazz i música moderna; cinema musical; anàlisi simfònica i tècniques d’orquestració; música popular del Brasil; gestió i producció musical.
Germán Gan – Estètica musical contemporània; creació musical d’avantguarda; música durant el franquisme.
Sergi González – Humanitats digitals, Música Instrumental del Renaixement, Etnomusicologia, Música Tradicional Catalana, Música i cultura, Musicologia Urbana, Sounds Studies.
Andrea Gutiérrez – Reconstrucció sonora de l’espai urbà; recepció i participació ritual; significat social del so; documentació sonora en arxius històrics.
Gabrielle Kaufman – Anàlisi de la performance; enregistraments, recepció i percepció musical; psicologia musical.
Tess Knighton – Música i cultura a Espanya i Portugal des del segle XV fins a finals del XVII.
Lídia López – Música i cinema; música i mitjans audiovisuals; música i conflictes bèl·lics.
Sílvia Martínez – Etnomusicologia; músiques populars urbanes; música i gènere; perspectives postcolonial i decolonial en l’estudi de la música.
Francesc Orts – Música dels segles XV i XVI (en especial conjunts instrumentals); musicologia urbana; paisatge sonor històric; celebracions cíviques: processons i entrades reials.
Lola Peña – Musicologia urbana; estudis de gènere; dones a la història; música i cultura a l’edat moderna; identitats musicals; sociologia de la música.
Aurèlia Pessarrodona – Estètica; patrimoni musical; història de l’òpera; dramatúrgia musical; semiòtica de la música; música del segle XVIII.
Jordi Roquer – Músiques populars; producció musical; anàlisi de la música enregistrada; interaccions entre tecnologia i estètica sonora.

L’extensió del TFG ha de situar-se entre 10.000 i 12.000 paraules, excloent annexos, agraïments i bibliografia. En cap cas el text principal pot superar les 12.000 paraules. Aquesta extensió equival aproximadament a 30–40 pàgines, segons les pautes de format indicades a continuació.

El document ha d’estar redactat amb una tipografia estàndard (Times New Roman, Garamond, Calibri o Arial), amb mida 12 per al cos del text, mida 10 per a les notes a peu de pàgina i mida 11 per a les citacions llargues separades del cos principal. L’interlineat ha de ser d’espai i mig, i els marges han d’estar compresos entre 1,5 i 3 cm. Les imatges, gràfics i taules inserits dins el cos del text es comptabilitzen dins del límit de paraules establert.

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Supervisades      
Procés de seguiment tutoritzat 40 1,6 2, 4, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 17, 21, 25, 28, 30
Tipus: Autònomes      
Cerca d'informació bibliogràfica / Treball de camp / Anàlisi de fonts primàries 25 1 13, 15, 18, 27, 29, 30, 32, 33
Elaboració de la versió escrita del TFG 50 2 2, 4, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 17, 18, 21, 23, 27, 30, 32, 33
Preparació de la defensa oral del TFG 25 1 16, 25, 27, 29

Atesa la naturalesa del Treball de Fi de Grau (TFG), no es preveuen activitats dirigides col·lectives ni sessions presencials obligatòries més enllà de la defensa oral. El seguiment del treball es duu a terme mitjançant tutories individuals amb la persona tutora assignada i a través de la plataforma institucional de seguiment de TFG: https://tfe.uab.cat.

Aquesta plataforma és l’eina oficial per gestionar el procés de tutorització, i compta amb diverses funcionalitats noves que afavoreixen un seguiment estructurat i transparent del treball. Tant l’estudiantat com les tutores i tutors es comprometen a fer-ne un ús actiu per tal de:

  • Registrar els acords establerts a la primera reunió (desembre), incloent-hi objectius, pla de treball i calendari d’entregues parcials.

  • Fer constar les tutories realitzades, amb data, durada i un breu resum del contingut tractat.

  • Enviar i revisar documents de treball en les diferents fases de desenvolupament.

  • Formalitzar la validació del TFG per part del tutor o tutora abans de l’entrega final.

  • Consultar l’historial de seguiment i les observacions registrades, tant per part del tutor/a com de l’estudiant/a.

És responsabilitat de l’estudiant mantenir la informació actualitzada i complir amb les fites acordades. Les tutories podran ser presencials, en línia o híbrides, segons el criteri de les parts implicades. En cas d’incompliment dels terminis acordats o de manca de seguiment documentat a la plataforma, es podrà considerar que el treball no és apte per a la seva avaluació.

ALTRES CONSIDERACIONS:
El mes de maig, la coordinació de TFG durà a terme una sessió informativa per a l’estudiantat de tercer curs.

Segona quinzena de setembre: la coordinació difondrà una llista orientativa de temes (i, si escau, de línies concretes associades a tutores i tutors) a través de l’Aula Moodle de l’assignatura i de la fitxa del grau publicada al web.

Primera quinzena d’octubre: l’estudiantat matriculat sol·licitarà formalment el tema o l’àrea temàtica del seu TFG, d’acord amb la llista publicada. Si escau, es podrà presentar una proposta pròpia, així com expressar la preferència de tutor/a. La sol·licitud es farà mitjançant un document Word disponible a l’Aula Moodle de l’assignatura. L’estudiantat haurà d’omplir degudament aquest imprès i tornar-lo a pujar a l’Aula Moodle. S’aconsella incloure diverses propostes amb diferents opcions de tutorització.

Primera quinzena de novembre: la coordinació de TFG farà pública (via Moodle i aplicació de seguiment) l’assignació del tema i del tutor/a. Un cop rebudes les propostes i després de ser debatudes a la Comissió deDocència, s’efectuarà l’assignació de tutoritzacions segons els criteris d’adequació dels perfils de recerca, de l’activitat docent del professorat, dels temes o àrees temàtiques plantejades i de l’equilibri de càrregues docents associades a la tutorització. Prèvia consulta amb el/s tutor/s assignat/s per la titulació i amb la coordinació de TFG, es contempla la possibilitat de cotutoritzacions entre professorat amb activitat docent al grau de Musicologia i professorat d’altres titulacions de la UAB o d’altres universitats catalanes, sempre que el tema proposat ho requereixi.

Inicis de juny: data límit d’entrega definitiva del treball a les tutores/tutors (la data concreta es publicarà amb un mes d’antelació).

Mitjans de juny: publicació dels tribunals d’exposició oral (les dates i horaris es publicaran amb antelació).

Finals de juny: defenses orals.

Mitjans de juliol: tancament d’actes de l’assignatura.

El professorat responsable d’aquesta assignatura ho és en qualitat de coordinador/a general: les seves competències es limiten a la preparació de la guia docent anual, a l’organització general de l’assignatura, a l’establiment del seu calendari i a la supervisió dels processos d’assignació de tutors/es, convocatòria de tribunals d’exposició oral i tancament d’actes. En cap cas intervindrà en la tria de temes ni en la primera fase d’avaluació, tret, òbviament, dels TFG que tutoritzi com a professor/a.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Qualificació de la defensa oral 40% 10 0,4 7, 16, 25, 26, 29
Qualificació de la versió definitiva 60% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34

L’avaluació del Treball de Fi de Grau (TFG) es divideix en dues fases diferenciades: el seguiment i valoració del treball escrit (60%) i l’exposició oral davant un tribunal (40%).

1. Qualificació del treball escrit (60%)

El procés de seguiment del treball escrit es realitza en coordinació amb la tutoria assignada. Tot i que el calendari intern pot ajustar-se de manera consensuada, s’estableix una estructura en tres lliuraments obligatòris:

  • Lliurament inicial: 10% (termini: 20 de desembre)

  • Lliurament intermedi: 15% (termini: 31 de març)

  • Lliurament final: 35% (avaluat també pel tribunal)

    Es considerarà NO AVALUABLE l'estudiantat que no respecti les tres entregues estipulades.

    El vistiplau del tutor/a és requisit imprescindible per a la presentació del treball de fi de grau.

2. Qualificació de l’exposició oral (40%)

L’exposició oral es farà davant un tribunal format per membres de l’equip docent de l’àrea, un dels quals serà la tutora o el tutor del treball. L’estudiantat disposarà de 15 minuts per presentar el seu TFG i haurà de respondre a les preguntes i suggeriments plantejats pel tribunal.

S’avaluaran les següents competències:

  • Qualitat del’expressió oral

  • Qualitat dels materials de presentació

  • Adequació a la durada establerta

  • Estructura ordenada i coherent de l’exposició

  • Capacitat de resposta argumentada a les intervencions del tribunal

 

L’estudiantat haurà de lliurar, dins el termini establert al calendari oficial, una còpia del seu TFG a cada membre del tribunal. Tant l’aplicació de seguiment com el Moodle de l’assignatura inclouen les rúbriques d’avaluació corresponents, que es poden consultar en qualsevol moment.


ALTRES CONSIDERACIONS

1) Cal superar ambdues fases de l'avaluació de manera independent per a optar a una qualificació global de l'assignatura.

2) En cas que l'alumne manifesti expressament disconformitat amb la seva qualificació final, podrà acollir-se a un procés de revisió en què intervindran el tutor/a assignat i el coordinador/a de l'assignatura.

3) El TFG només té una convocatòria (juny) i no pot ser recuperat. S’estableix la possibilitat de presentar de manera excepcional el TFG a una convocatòria al febrer, sempre que s’hagi demanat prèviament la convocatòria de final d’estudis a la Gestió Acadèmica (generalment entre octubre i desembre. Per demanar la convocatòria de final d’estudis, l’estudiant ha de matricular-se de tots els crèdits necessaris per finalitzar els estudis.

4) Si el professorat detecta, en qualsevol moment del procés d’avaluació, un cas evident de plagi (còpia, ús no autoritzat de la intel·ligència artificial, etc.), el TFG serà qualificat amb un zero, en aplicació del compromís que l’estudiant assumeix en el moment de fer la matrícula de respectar les normes sobre l’originalitat dels treballs. D’acord amb el Model 2 d’ús restringit de la IA establert al protocol de l’assignatura TFG, aprovat per la Comissió d’Ordenació Acadèmica el 15/03/2024, aquesta assignatura permet l’ús de tecnologies d’intel·ligència artificial (IA) exclusivament per a tasques de cerca bibliogràfica o d’informació, correcció de textos o traducció. És imprescindible que aquests usos siguin discutits i consensuats amb el tutor o tutora corresponent.

5) Les Matrícules d'Honor (MH) només es concedeixen en la convocatòria ordinària de juny. Per a la concessió de la MH, els membres del tribunal hauran de fer-ne la proposta específica i per acord unànime, en el moment de la signatura d'actes i deixar-ho consignat en l'espai de l'acta corresponent. En cas que el nombre de propostes superi el nombre màxim de matrícules possibles segons la normativa general d'avaluació de la UAB, la Coordinació del Grau designarà una comissió de tres membres que tindrà en compte per a l'atorgament definitiu de MH els següents criteris:

a. Qualificació global del TFG (fins a un 60%)
b. Nota mitjana de l'expedient de l'estudintat dels dos últims cursos (3r i 4t) (fins a un 20%)
c. Evidències del procés de seguiment de la primera fase d'avaluació, assoliment particular de les rúbriques d'avaluaciói compliment de les característiques, requisits i format del TFG exposats en aquesta guia docent (fins a un 20%).

6) El TFG no pot acollir-se al sistema d'avaluació única.


Bibliografia

BEARD, David - Kenneth GLOAG (eds.) Musicology: The Key Concepts. London: Routledge, 2005.

CHAILLEY, Jacques. Compendio de Musicología. Madrid: Alianza Editorial, 1991 (1958).

CHIANTORE, Luca - Áurea DOMÍNGUEZ - Sílvia MARTÍNEZ. Escribir sobre música. Barcelona: Musikeon Books, 2016.

ECO, Umberto. Cómo se hace una tesis doctoral. Barcelona: Gedisa, 2010.

GARCÍA LLOVERA, Julio Miguel. Musicología. Campos y caminos de una ciencia. Zaragoza: Libros Pórtico, 2005.

GONZÁLEZ GARCÍA, Juana María. Cómo escribir un Trabajo de Fin de Grado. Madrid: Síntesis, 2014.

FALCES-SIERRA, Marta - GÓMEZ-JIMÉNEZ, Eva María. While the music lasts. A workbook for students of english for musicology. Granada: Universidad de Granada, 2016.

MACONIE, Robin. La música como concepto. Barcelona: Acantilado, 2007.

RODRÍGUEZ SUSO, Carmen. Prontuario de Musicología. Barcelona: Clivis, 2002.

Cada tutor recomanarà la bibliografia necessària per al desenvolupament dels treballs específics.


Programari

Sense programari específic.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura