Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Pràctiques Professionals i de Recerca

Codi: 44998 Crèdits: 18
2024/2025
Titulació Tipus Curs
4313772 Biotecnologia Avançada OB 0

Professor/a de contacte

Nom:
Francesc Gòdia Casablancas
Correu electrònic:
francesc.godia@uab.cat

Equip docent

Francesc Gòdia Casablancas

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Per al seguiment òptim del mòdul és necessari tenir una formació bàsica en aspectes relacionats amb la Biotecnologia i habilitats bàsiques en treball al laboratori.


Objectius

L'objectiu del mòdul de pràctiques professionals i d'investigació és la integració de l'estudiant en un entorn d'investigació i/o professional per tal que apliqui les seves competències específiques i desenvolupar-ne i/o adquirir-ne de transversals en grups de recerca propis de la UAB o d'altres institucions i/o en diferents empreses del sector biotecnològic.

De les 25 places d'alumnes de màster, se'n reserven un màxim de 10 a la realització de pràctiques professionals en empreses. La selecció dels candidats serà en base a seu CV. La planificació i coordinació d'aquest mòdul està centralitzat per dos coordinadors, un encarregat de realitzar l'assignació dels alumnes a les empreses i l'altre encarregat de realitzar l'assignació dels alumnes en laboratoris d'investigació d'universitats o centres de recerca.

Tant les empreses com els laboratoris de recerca tindran un perfil en Biotecnologia i principalment en la temàtica associada al màster. En els darrers anys, les empreses i institucions que han acollit estudiants del màster en Biotecnologia Avançada han estat els següents, entre d'altres:

 


Competències

  • Capacitat de síntesi, anàlisi d'alternatives i debat crític.
  • Integrar i fer ús d'eines de biotecnologia avançada per resoldre problemàtiques en àmbits biotecnològics emergents.
  • Organitzar, planificar i gestionar projectes.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  • Treballar en un equip multidisciplinari.
  • Utilitzar i gestionar de manera responsable informació bibliogràfica i recursos informàtics relacionats amb la biotecnologia.

Resultats d'aprenentatge

  1. Capacitat de síntesi, anàlisi d'alternatives i debat crític.
  2. Interpretar els resultats obtinguts en els experiments duts a terme per prendre les decisions adequades i proposar nous experiments per justificar els resultats obtinguts.
  3. Interpretar les dades experimentals obtingudes, que han derivat de les anàlisis dutes a terme i les limitacions de les tècniques emprades.
  4. Organitzar, planificar i gestionar projectes.
  5. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  6. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  7. Treballar en un equip multidisciplinari.
  8. Utilitzar i gestionar de manera responsable informació bibliogràfica i recursos informàtics relacionats amb la biotecnologia.
  9. Utilitzar les bases de les tècniques estàndard utilitzades més habitualment en biotecnologia per aplicar-les a un estudi de cas concret.

Continguts

El treball de fi de màster presentat tindrà un format tipus article científic en el qual es presentin els següents apartats: Introducció, Objectius, Materials i Mètodes, Resultats i Discusió, Conclusions i Bibliografia. El treball ha d'estar basat en el tema de recerca desenvolupat en el període d'execució del mòdul

 

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Seguimiento de las labores de investigación desarrolladas 9 0,36 9, 4, 7
Tipus: Supervisades      
Seguimiento del trabajo de fin de máster 360 14,4 3, 2, 4, 1, 8, 7
Tipus: Autònomes      
Elaboración de la memoria y de la presentación 39 1,56 3, 2, 5, 1, 6
Trabajo autónomo en un laboratorio de investigación 39 1,56 9, 4, 6, 7

Les activitats formatives estan directament relacionades amb el projecte de recerca, i son majoritàriament el seguiment del treball al laboratori, planificació d'experiments i discussió dels resultats obtinguts. Es tracta d'activitats majoritàriament dirigides i supervisades, que es complementen amb el treball propi de l'alumne, en aspectes com l'estudi de la bibliografia i la redacció de la memòria i presentació de la defensa oral.

 

Les activitats formatives estan directament relacionades amb el projecte de recerca, i son majoritàriament el seguiment del treball al laboratori, planificació d'experiments i discussió dels resultats obtinguts. Es tracta d'activitats majoritàriament dirigides i supervisades, que es complementen amb el treball propi de l'alumne, en aspectes com l'estudi de la bibliografia i la redacció de la memòria i presentació de la defensa oral.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Avaluació de la presentació i discussió oral 1/3 parte de la nota final 0,9 0,04 3, 1, 8
Evaluació de la memòria escrita 1/3 part de la nota final 2 0,08 9, 3, 2, 4, 5, 1, 6, 7
Informe del director del treball final de màster 1/3 parte de la nota final 0,1 0 3, 1, 8

L'avaluació del projecte final del màster consta de tres apartats:

1) Informe del director(a)/directors(es) del project final de màster (1/3 part de la nota final).

2) Valoració de la memòria escrita per un tribunal format per tres professors/es de l'àmbit de la Biotecnologia (1/3 part de la nota final).

3) Valoració de la presentació i defensa oral de la memòria per un tribunal format per tres professors/es de l'àmbit de la Biotecnologia (1/3 part de la nota final).

 

 


Bibliografia

La bibliografia serà proporcionada pel director/a del projecte final de màster en funció del treball a desenvolupar.


Programari

Durant la realització de les pràctiques no s'utilitzarà cap programari específic a excepció del programari propietari d'algun dels equips de laboratori i/o programaris per a realitzar treballs de modelització i simulació matemàtica a determinar segons la tipologia de treball.

Per al processament de dades i redacció dels l'informes l'alumne haurà d'utilitzar un programari estàndard d'ofimàtica.


Llista d'idiomes

La informació sobre els idiomes d’impartició de la docència es pot consultar a l’apartat de CONTINGUTS de la guia.