Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Treball de Final de Màster

Codi: 44472 Crèdits: 9
2024/2025
Titulació Tipus Curs
4317520 Estudis Territorials i Planejament OB 0

Professor/a de contacte

Nom:
Jordi Nadal Tersa
Correu electrònic:
jordi.nadal@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Cal tenir superats, o matriculats, els restants 51 crèdits del màster.


Objectius

El TFM és un projecte de recerca, un estudi o una memòria que implica un exercici integrador de la formació rebuda al llarg de la titulació. Aquest exercici comporta que l’alumnat apliqui els coneixements, les habilitats, les actituds i les competències adquirides al llarg del màster per a demostrar l’assoliment dels objectius formatius i d’exercici professional propis de la titulació. El TFM ha de ser un treball de recerca original en el sentit estricte. AEs podrà presentar com a article científic o com a informe clàssic de recerca. La redacció del TFM, sigui quina sigui la seva finalitat i la seva forma, ha de ser clara, sintètica i acadèmica.


Resultats d'aprenentatge

  1. CA33 (Competència) Resoldre els processos de transformació territorial i urbana aplicant metodologies i instruments vinculats a teories de referència, capaces de mesurar els mecanismes d'actuació i els resultats.
  2. CA34 (Competència) Organitzar la feina de l'assignatura des de la innovació científica.
  3. CA35 (Competència) Orientar la temàtica de treball escollida tenint present la perspectiva de gènere.
  4. KA34 (Coneixement) Presentar les principals legislacions relatives al territori i a la planificació d'aquest, així com al planejament urbà.
  5. KA35 (Coneixement) Seleccionar mètodes d'exposició i defensa en funció de la temàtica de treball.
  6. SA29 (Habilitat) Explorar les metodologies de recerca més adequades als objectius proposats.
  7. SA30 (Habilitat) Comparar les metodologies d'anàlisi en l'àmbit territorial de referència.

Continguts

El modul està estructurat en tres blocs:

    1. Seminaris de formació metodològica
    2. Elaboració del Treball Final de Màster
    3. Defensa del Treball davant d'un tribunal
  • Als seminaris, d'obligada assistència, es donen les pautes sobre metodologies per elaborar el TFM, fons d'informació i models de presentació i defensa. S'exposen les principals línies de treball en la que cal inscriure els treballs i es posa en contacte l'alumnat amb tutors/es.
  • L'elaboració d'un treball de recerca sobre un tema inèdit es du a terme en reunions entre l'alume/a i el tutor/a. Per poder entregar el treball i presentar-lo, cal tenir el vist-i-plau del tutor/a.
  • La defensa es fa en un acte públic on l'alumne/a presenta el seu treball a un tribunal de tres professors/es doctors/es durant 20 minuts i respon a les preguntes que li formula aquest tribunal.

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Tallers i seminaris 25 1 CA33, KA34, CA33
Tipus: Supervisades      
Tutories 35 1,4 CA34, CA34
Tipus: Autònomes      
Elaboració del treball 120 4,8 CA33, CA34, CA35, KA34, SA29, SA30, CA33
Presentació i defensa del treball 42 1,68 KA35, KA35

Activitats programades de seguiment i tutoria del treball

A la sessió de presentació es concretaran les dates en què s’han de dur a terme les fases establertes.

 

  • Reunió informativa prèvia

El coordinador de l’assignatura organitzarà una reunió informativa prèvia (octubre-novembre) per informar a l’alumnat de la finalitat del TFM, del procediment que se seguirà per a l’assignació del professorat tutor, de l’elaboració de la proposta i del calendari.

 

  • Assignació del tema i del professorat tutor

Una vegada realitzada la reunió informativa es procedirà a assignar els temes i el professorat que tutoritzarà els treballs (novembre-desembre). Els/les estudiants hauran d’analitzar els temes suggerits per al TFM per fer-ne la tria. En cas de dubte, el coordinador de l’assignatura serà la responsable d’orientar-lo i de propiciar la primera reunió amb el professorat tutor.

L’alumnat seleccionarà per ordre de preferència tres temàtiques de treball de les ofertes a l’assignatura i en cas de major demanda que oferta s’adjudicaran per la nota de l’expedient acadèmic d’accés al màster.

 

  • Lliurament de propostes

Els/les estudiants presentaran una proposta de TFM, que mostrarà la temàtica d’estudi concreta que planteja i una descripció del motiu d’interès.

La proposta serà revisada i es donarà la retroacció corresponent en un marge de temps raonable.

 

  • Desenvolupament del TFM

El tutor o tutora consensuarà amb l’alumne/a un pla de treball enel que hi figuraran un nombre mínim de tutories obligatòries i de lliuraments.

  • Objectius de Desenvolupament Sostenible

El treball haurà d'emmarcar la seva recerca en un o diversos ODS

 

  • Lliurament del TFM

El TFM constarà d’un treball final escrit que s’entregarà durant el mes de juliol. Aquest podrà tenir format d’article científic o de memòria

  • Format article científic

L’alumne/a amb orientació del seu tutor/a escollirà una revista acadèmica que publiqui articles de l’àmbit científic que desenvolupa el treball i aquest haurà de seguir les normes que la revista dona per a l’enviament d’originals.

  • Format memòria

Tindrà una extensió màxima de 60 pàgines (2.100 caràcters / pàgina), descomptats els capítols d’agraïments, bibliografia i informació complementària (imatges, gràfics, etc.). El tutor/a donarà pautes a l’alumne/a sobre els apartats que la memòria ha de tenir.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Lliurament del treball 75% 2 0,08 CA33, CA34, CA35, KA34, SA29, SA30
Presentació i defensa del treball 25% 1 0,04 KA35

TFM article o memòria

Caldrà lliurar el TFM al professor de l'assignatura, sempre hi quan es tigui el vist-i-plau del tutor/a.

 

Acte de defensa

La coordinació del màster fixarà la data de defensa dels treballs dins del mes de juliol. El tribunal que valora el treball i la seva defensa està format per un doctor o doctora que el seu camp de recerca siguin matèries afins a la que presenta el treball i que actuarà com a president, el coordinador de l'assignatura, que ho farà com a secretari, i un vocal, que serà el tutor/a.

L'alumne/a disposarà de 20' per presentar les parts que consideri oportunes del seu treball per deixar pas després a les intervencions dels membres del tribunal. La durada aproximada total de l'acte serà de 45 minuts.

Els criteris de qualificació estaran definits per rúbriques que els i les alumnes disposaran des del primer moment.

 

No avaluable

L'alume/a que presenti un nombre d'evidències igual o inferior a 1/3 del total o que tot i presentar-les no defensi el seu treball en la data indicada tindrà la qualificació final de No avaluable

 

Matrícula d'Honor

Entre els treballs amb una nota igual o superior a 9, el coordinador de l'assignatura valorarà quins poden tenir accés a aquesta nota, respectant la normativa de la universitat al respecte

 

Dipòsit Digital de Documents de la UAB

Els treballs amb una nota igual o superior a 9 es podran publicar al DDD de la UAB, sempre que el seu autor o autora hi doni el vist i plau

 

Plagi

MOLT IMPORTANT: El plagi total o parcial de qualsevol dels exercicis es considerarà automàticament un SUSPENS (0) de l'exercici plagiat. PLAGIAR és copiar de fonts no identificades d'un text, sigui una sola frase o més, que es fa passar per producció pròpia (AIXÒ INCLOU COPIAR FRASES O FRAGMENTS D'INTERNET I AFEGIR-LOS SENSE MODIFICACIONS AL TEXT QUE ES PRESENTA COM A PROPI), i és una ofensa greu. Cal aprendre a respectar la propietat intel·lectual aliena i a identificar sempre les fonts que es puguin fer servir, i és imprescindible responsabilitzar-se de l'originalitat i autenticitat del text propi.

 

Avaluació única

L'assignatura TFM no es pot seguir per avaluació única


Bibliografia

Per a cada treball de fi de màster el tutor/a donarà lectures recomanades i obligatòries, si s'escau, i altres referències de les publicacions dels resultats més recents.


Programari

Cada TFM pot requerir un programari específic que haurà de valorar l'alumnat.


Llista d'idiomes

La informació sobre els idiomes d’impartició de la docència es pot consultar a l’apartat de CONTINGUTS de la guia.