Logo UAB

Mètodes i Tècniques de Recerca Social

Codi: 43660 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
4315658 Polítiques Socials i Acció Comunitària OB 0

Professor/a de contacte

Nom:
Özgür Günes Öztürk Okumus
Correu electrònic:
ozgurgunes.ozturk@uab.cat

Equip docent

Carolina Alejandra Muñoz Mendoza
Lara Ivana Maestripieri
Joel Marti Olive
(Extern) Gunes Ozturk
(Extern) Miriam Acebillo
(Extern) Nicolás Barbieri

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No hi ha prerequisits per cursar aquest mòdul.


Objectius

L’objectiu d’aquest mòdul és el d’oferir als estudiants les eines suficients per a que puguin desenvolupar una recerca que els permeti realitzar el Treball Final de Màster. Com a continguts específics es treballaran: la planificació i disseny d'una investigació, l’aproximació a l'estudi de casos, les tècniques qualitatives i quantitatives, i la investigació acció. Es tractaran la utilització i tècniques de recollida i sistematització d'informació i dades, així com les eines d'anàlisi de xarxes en acció comunitària.


Resultats d'aprenentatge

  1. CA07 (Competència) Revisar críticament els posicionaments epistemològics propis, identificant fortaleses i debilitats personals per a la recerca social aplicada al camp de les polítiques socials i les accions comunitàries.
  2. CA08 (Competència) Dissenyar un projecte preliminar de recerca que serveixi com a base per al disseny del TFM.
  3. KA07 (Coneixement) Distingir les bases epistemològiques de la recerca social i diverses alternatives metodològiques per aplicar-les-hi.
  4. KA08 (Coneixement) Definir els principals mètodes i tècniques de recerca social, distingint-ne la pertinència per a l'abordatge de problemes de recerca concrets.
  5. SA07 (Habilitat) Aplicar eines de recerca social d'ordre quantitatiu, qualitatiu o mixt, que siguin pertinents per a problemes de recerca concrets.
  6. SA08 (Habilitat) Estructurar un avantprojecte de recerca social que abordi un problema de recerca aplicada concret, que serveixi com a base per al disseny del TFM.

Continguts


• Paradigmes i metodologies de recerca social
• La planificació i disseny d'un projecte de recerca social.
• Mètodes de recerca social: estudi de casos, perspectives biogràfica i etnogràfica i recerca acció.
• Tècniques qualitatives i quantitatives per a la recollida, sistematització i anàlisi de dades.
• Eines d'anàlisis de xarxes en acció comunitària


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals, debats 30 1,2
Tipus: Supervisades      
Tutories i pràctiques a l'aula 20 0,8
Tipus: Autònomes      
Lectures, visualització de material audiovisual 80 3,2

La metodologia se centrarà en l'aprenentatges dels alumnes, promovent la seva participació activa. Es realitzaran xerrades magistrals, exercicis a l'aula que podran ser d'integració i anàlisi de continguts, lúdics i o didàctics.

Els alumnes podran rebre indicacions d'activitats prèvies a les classes com poden ser lectures, revisió de material audiovisual, observacions de la realitat social, entrevistes o converses amb actors rellevant, entre altres.

La realització d'aquests exercicis previs, combinats amb els continguts de cada sessió, permetran realitzar preguntes, obrir el debat i la reflexió compartida en el desenvolupament de les classes. 

S'inclourà un taller específic de disseny del TFM, que servirà com a base per a quan iniciïn les tutories d'aquesta recerca.

Els alumnes disposen dels espais al centre on s'imparteixen les classes per promoure l'intercanvi i reflexió compartida a l'hora de realitzar els seus treballs.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Exercicis durant l'assignatura 20% 5 0,2 CA08, KA08, SA07
Disseny TFM 80% 15 0,6 CA07, CA08, KA07, KA08, SA07, SA08

El sistema d'avaluació constarà d'un mínim de dos activitats avaluatives. Durant l'assignatura, els alumnes podran fer treballs d'avaluació a l'aula o entre cada classe. A la finalització de l’assignatura, els alumnes hauran de presentar un treball final que abordi tots els continguts i aprenentatges tractats. Aquest treball final serà esepcíficament, una proposta de diseny del TFM.  Este trabajo final será específicamente, una propuesta de diseño del TFM, por el cual recibirán una retroalimentación.

Previ a cada avaluació, els alumnes coneixeran els criteris sota els quals es valorarà el seu treball i s'assignarà la corresponent nota.


Bibliografia


Programari

Per cursar aquest mòdul no és necessari cap programari.


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TE) Teoria 1 Espanyol primer quadrimestre tarda