Logo UAB

Fiscalitat Empresarial i Dret Laboral

Codi: 42994 Crèdits: 9
2024/2025
Titulació Tipus Curs
4313781 Dret Empresarial OB 0

Professor/a de contacte

Nom:
Jose Antonio Fernandez Amor
Correu electrònic:
joseantonio.fernandez@uab.cat

Equip docent

Daniel Martinez Fons

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No hi ha prerequisits previs. 


Objectius

Assolir un coneixement especialitzat en matèries de fiscalitat empresarial i Dret laboral d'interès en l'àmbit de l'empresa. 


Competències

  • Buscar informació en la literatura jurídica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca en dret empresarial
  • Buscar, interpretar i aplicar les normes jurídiques relacionades amb l'activitat empresarial, des de la perspectiva mercantil, fiscal, laboral, penal i, en general, aquelles que permetin donar solucions jurídiques a les situacions diverses que es produeixen en l'àmbit empresarial.
  • Integrar coneixements jurídics i de negociació per formular judicis dins de l'àmbit empresarial.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  • Treballar en grup per generar sinergies en entorns de treball que involucren diferents persones, incorporant a les pròpies accions les dels altres, treballant de manera coordinada i cooperativa.

Resultats d'aprenentatge

  1. Buscar informació en la literatura jurídica fent servir els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca en dret empresarial
  2. Distingir els aspectes generals de la fiscalitat empresarial, la fiscalitat internacional, la fiscalitat de les crisis i reestructuracions empresarials i els procediments especials de regularització.
  3. Explicar els elements clau de la responsabilitat empresarial en l'àmbit laboral i de seguretat social.
  4. Interpretar les normes en matèria de qüestions laborals i de seguretat social dels administradors de societats, socis i gerents.
  5. Interrelacionar els principis jurídics i les tècniques de negociació per a la valoració i enjudiciament de qüestions de fiscalitat empresarial i de dret laboral.
  6. Plantejar les qüestions essencials vinculades a la descentralització productiva empresarial.
  7. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  8. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  9. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  10. Treballar en grup per generar sinergies en entorns de treball que involucren diferents persones, incorporant a les pròpies accions les dels altres, treballant de manera coordinada i cooperativa.

Continguts

El Dret tributari contribueix en aquest màster amb l'aportació als alumnes d'una visió general de la imposició sobre l'activitat empresarial i més concreta de la fiscalitat internacional, la fiscalitat en situacions de reestructuració i crisi. Així mateix, es fa una introducció als procediments de regularització fiscal. Es desenvoluparan els següents continguts:

1. Fiscalitat de l'activitat econòmica: impostos directes i indirectes.

2. Fiscalitat internacional. Referència a la fiscalitat europea.

3. Frau i elusió fiscal. Perspectiva nacional i internacional.

4. Fiscalitat de les reestructuracions empresarials

5. Procediments de regularització fiscal.

 

En relació amb el Dret laboral, es realitza una aproximació a temes propis que, per la seva transcendència i actualitat, són nuclears en l'organització i dinàmica de l'empresa. Així, juntament amb temes vinculats a les noves formes d'organització empresarial o a la globalització, es tindrà l'oportunitat d’analitzar com la reforma laboral ha incidit en les principals institucions laborals. Es desenvoluparan els següents continguts:

1. La incidència de l'organització empresarial en la determinació del subjecte responsable a efectes laborals.

1.1. Dret del treball i descentralització empresarial: efectes laborals i en l'àmbit de la prevenció dels riscos laborals.

1.2. Dret del treball i globalització. La determinació de la llei aplicable en els supòsits de desplaçament de treballadors.

2. Negociació col·lectiva en l'empresa.

2.1. La incidència de les regles de legitimació i estructura de la negociació.

3. El nou règim d'inaplicació del conveni col·lectiu i elsacords d'inaplicació empresarial. La reforma dels mecanismes de flexibilitat interna.

3.1. El règim jurídic del temps de treball.

3.2. Ius variandi empresarial.

4. El marc jurídic de la contractació i de l'extinció contractual.

Qualsevol modificació es comunicarà a principi de curs


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes a l'aula 52 2,08 8, 3, 6, 2, 4, 5, 7, 9, 10
Tipus: Supervisades      
Resolució supervisada de casos i pràctiques 34 1,36 8, 3, 6, 2, 4, 5, 1, 7, 10
Tipus: Autònomes      
Estudi personal 87 3,48 8, 2, 4, 5, 1, 7, 10

El/la professor/a responsable de cada grup planificarà a l'inici del curs les sessions teòriques i les sessions més pràctiques on es desenvoluparan seminaris de discussió, resolució de casos pràctics, etc. 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Proves teòriques/pràctiques/síntesi 50% 4 0,16 3, 6, 2, 4, 5, 7, 9
Pràctiques 25% 24 0,96 8
Resolució de casos pràctics 25% 24 0,96 3, 6, 2, 4, 5, 1, 7, 9, 10

En relació a Fiscalitat empresarial i internacional, l'alumnat, a més de les activitats pròpies de les classes presencials, haurà de realitzar una sèrie d'activitats per avaluar el seu progrés. Aquestes seran dissenyades per l'equip docent que imparteix el mòdul, consistint en:

- La realització d'activitats pràctiques dissenyades per cada professor / professora dels que s'obtindrà una qualificació entre 0 i 10 punts relatives a les lliçons impartides. El valor d'aquesta part serà del 50% de la nota final.

- La realització d'una prova de síntesi, a desenvolupar en la data establerta en el calendari, que comprengui la totalitat de les lliçons de la lliçó. La qualificació d'aquesta prova serà entre 0 i 10 punts. El valor d'aquesta part serà de 50% de la nota final.

Les activitats de la lletra a) podran ser individuals o en grup segons consideri el docent. En ambdues activitats es valorarà el maneig de les fonts del Dret a la resolució del que proposa, la capacitat crítica i de comentari de les qüestions jurídic-tributàries plantejades i la qualitat de l'exposició realitzada.

En relació a Dret laboral, es procedirà després de cada sessió a penjar a l'aula Moodle diversos supòsits pràctics, i un d'ells, que s'indicarà serà avaluable.

Es procedirà a la vegada que haurà de lliurar-se a la fi de el curs, un treball dels alumnes, sobre un tema que es donarà a escollir a del principi de curs, amb l'objecte que realitzin un treball de recerca, amb l'objecte que treballin amb textos jurídics d'índole laboral i social.

Finalment, es realitzarà un examen final, semblant als suposat pràctics realitzats durant el curs acadèmic.

REVISIÓ I REAVALUACIÓ

Un cop comunicada l'avaluació, es pot sol·licitar una revisió a l'efecte de que el Professor expliqui a l'alumne els criteris aplicats (art. 114.3 Normativa acadèmica UAB), sense perjudici dels drets de l'alumne d'impugnació de la qualificació.

La data de l'examen final de l'assignatura està programada en el calendari d'exàmens de la Facultat.

La programació de les proves d'avaluació no es pot modificar, llevat que hi hagi un motiu excepcional i degudament justificat pel qual no es pugui realitzar un acte d'avaluació. En aquest cas, les persones responsables de les titulacions, prèvia consulta al professorat i a l'estudiant afectat, proposaran una nova programació dins el període lectiu corresponent (art. 115.1 Calendari de les activitats d'avaluació, Normativa Acadèmica UAB).

Per aprovar l'assignatura, l'estudiant ha d'haver participat en les tres activitats avaluatives i haver obtingut a l'almenys un 3,5 en l'examen final. Per realitzar l'examen final, cal acreditar l'assistència a un 90% de les classes.

Només hi ha la reavaluació del test (50%). Les activitats d'avaluació continuada no poden reavaluar, ja que el seu sentit és la comprovació dels coneixements progressivament adquirits al llarg de el curs, sense perjudici que en cas de malaltia o altres eventualitats pugui trobar-se una solució alternativa per a l'alumne concretament afectat.

Per presentar-se a l'examen de reavaluació, cal haver obtingut a l'almenys un 3 en cadascuna de les tres activitats avaluatives. Els estudiants que facin l'examen de reavaluació podran obtenir una nota màxima de 7 en l'assignatura.

Es considerarà que un/a alumne/a que participa en alguna de les activitats d’avaluació continuada ja no podrà optar a un “no avaluable”.

Aquesta assignatura/mòdul no preveu el sistema d’avaluació única.

 


Bibliografia

Dret laboral

MERCADER UGUINA, J.: Lecciones de Derecho del Trabajo, Editorial Tirant Lo Blanch, última edició.

GARCÍA PERROTE ESCARTÍN, I.: Manual de Derecho del trabajo, Editorial Tirant lo Blanc, última edició. 

GONZÁLEZ ORTEGA, S.: Introducción al Derecho de la Seguridad Social. Editorial Tirant Lo Blanch, última edició. 

 
Fiscalitat empresarial

ÁLVAREZ MARTÍNEZ, J., Manual de Derecho tributario. Parte especial, Aranzadi, última edició.

FALCON Y TELLA, R. y PULIDO GUERRA, E., Derecho Fiscal internacional. Marcial Pons, última edició.

LEFEBVRE, F., Memento Experto Crisis: Cuestiones tributarias, Aranzadi, última edició.

MARTÍN QUERALT, J., TEJERIZO LÓPEZ, J.M., CAYÓN GALLARDO, A. (Dir.), Manual de Derecho tributario. Parte especial, Aranzadi, última edició.

MERINO, I (Dir), Derecho tributario, Tecnos, última edició.

PÉREZ ROYO, F., y otros, Curso de Derecho tributario, Parte especial, Tecnos, última edició.

POVEDA BLANCO, F. (dir.), Impuestos. Casos prácticos, Aranzadi, última edició. 


Programari

L'assignatura no exigeix un programari específic.


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TEm) Teoria (màster) 1 Espanyol segon quadrimestre tarda