Logo UAB

Treball de Final de Màster

Codi: 42479 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
4313301 Drets sociolaborals OB 0

Professor/a de contacte

Nom:
Carolina Gala Duran
Correu electrònic:
carolina.gala@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No existeixen requisits previs per abordar la realització del Treball de Final de Màster.


Objectius

El Treball de Final de Màster (d'ara endavant TFM) constitueix un element de notable rellevància en el seguiment de la titulació. Es tracta d'una activitat que consistirà en l'elaboració i defensa davant Tribunal d'un treball en el qual, de manera especial, es posaran en pràctica i es valoraran la capacitat de treball autònom, la creativitat, l'originalitat i, en fi, la utilització combinada de fonts de coneixement: fonamentalment, la normativa, bibliografia especialitzada i la jurisprudència i doctrina judicial. A més, es tracta d'una activitat en la qual es treballarà la competència de l'expressió oral i la defensa d'arguments i idees.

Donada la seva ubicació en una titulació de Màster, el TFM té algunes característiques que ho diferencien del Treball Final implantat en els Graus de la Facultat. D'aquesta manera, es preveu una àmplia llibertat en l'elecció del tema, de manera que no existeix una llista tancada i prefigurada de temàtiques. Així mateix, a fi d'atorgar un ampli grau de llibertat en l'elecció de tema, no serà necessari que la temàtica escollida hagi estat objecte d'exposició en les sessions o conferències del màster. Així mateix, es persegueix en aquest treball la realització d'un estudi que haurà de tenir major abast, originalitat i, en fi, extensió que la prevista en el treball Final de Grau. Per aquesta raó, es preveu una extensió entre un mínim de 15000 paraules i un màxim de 18000.

El conjunt de tasques ordenades a la realització del TFM s'agrupen sota tres activitats específiques, sent les més importants l'activitat de treball autònom --dut a terme per l'estudiant-- i l'activitat supervisada, que es realitzarà mitjançant les sessions de tutorització realitzades amb el professor o professora a càrrec de l'adreça del treball. Així mateix, el TFM comporta també activitats d'avaluació, mitjançant l'acte de defensa del treball.


Competències

  • Analitzar, sintetitzar, organitzar i planificar projectes relacionats amb el seu àmbit d'estudi
  • Aplicar els sistemes, els mitjans i les tecnologies d'obtenció i difusió de la informació en l'àmbit professional o investigador.
  • Aplicar la metodologia, les tècniques i els recursos específics per investigar i produir resultats innovadors en l'àmbit d'especialització.
  • Conèixer i comprendre les normes, les institucions jurídiques i les fonts de creació del dret en una visió unitària i interdisciplinària de l'ordenació jurídica.
  • Demostrar una actitud i consciència crítica en la interpretació i aplicació de l'ordenació jurídica, davant de situacions concretes que requereixin la resolució d'un conflicte o problema argumentant jurídicament.
  • Innovar en la cerca de nous espais i àmbits en el camp laboral
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca
  • Utilitzar tècniques d'estudi avançades per a elaborar projectes de recerca sobre la regulació jurídica de les relacions de treball.

Resultats d'aprenentatge

  1. Aclarir els criteris d'actuació dels tribunals i la seva evolució.
  2. Analitzar, sintetitzar, organitzar i planificar projectes relacionats amb el seu àmbit d'estudi
  3. Aplicar els sistemes, mitjans i tecnologies d'obtenció i difusió de la informació per a la seva aplicació en l'àmbit professional o investigador.
  4. Aplicar la metodologia, les tècniques i els recursos específics per investigar i produir resultats innovadors en l'àmbit d'especialització.
  5. Aportar coneixements i instruments conceptuals i analítics per millorar l'eficàcia de les normes jurídiques.
  6. Desenvolupar noves perspectives del pensament jurídic laboral.
  7. Dur a terme la recerca, identificació i selecció de les fonts d'investigació (normatives, documentals, bibliogràfiques i jurisprudencials).
  8. Dur a terme una contribució original al tema sobre el qual versa la investigació.
  9. Elaborar anàlisis que ofereixin solucions a problemes d'interpretació, llacunes i contradiccions de l?ordenació jurídica espanyola o internacional.
  10. Formular propostes rellevants de perfeccionament de les normes en relació amb el sistema jurídic espanyol o internacional.
  11. Gestionar bases de dades i documents jurídics.
  12. Innovar en la cerca de nous espais i àmbits en el camp laboral
  13. Interpretar i sistematitzar idees complexes contingudes en fonts jurídiques.
  14. Proposar un progrés en l'organització d'un camp temàtic poc estructurat.
  15. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
  16. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca

Continguts

No existeix un llistat tancat de temàtiques o continguts del TFM. D'aquesta manera, es pretén incentivar l'autonomia de l'estudiant, així com el seu interès a l'hora d'abordar una temàtica que sigui atractiva i estimulant. D'aquesta manera, en una primera entrevista de cada alumne amb la coordinació de la titulació, es durà a terme una identificació general de la temàtica. Posteriorment, en la primera entrevista amb el director o directora del treball es procedirà a identificar amb major precisió el títol i contingut del TFM.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Supervisades      
Assistència i seguiment de les tutories 50 2 1, 3, 5, 6, 7, 14, 15
Tipus: Autònomes      
Lectura d'articles i informes 50 2 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9, 11
Redacció del treball 50 2 1, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16

En el que concerneix a la metodologia, el TFM consisteix fonamentalment en l'elaboració d'un document sota la supervisió d'un/a director/a, que serà un/a professor/a de l'àrea de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Autònoma de Barcelona. En l'elaboració del treball i en la consulta de fonts de coneixement, l'estudiant haurà de tenir present que el TFM requereix una dedicació total de 150 hores de treball.

Des d'una perspectiva cronològica, cal assenyalar les següents fases:

1. Entrevista amb la coordinació per identificar el títol del TFM. A finals del mes de novembre els/ les estudiants hauran de concretar la temàtica a abordar i els serà assignat director/a.

2. Sessió presencial sobre pautes metodològiques del TFM. Servirà com a guia orientativa abans de la primera entrevista amb cada director/a de TFM.

3. Realització del TFM sota la supervisió del/la director/a. Aquesta fase es desenvoluparà entre el 15 de febrer i el 15 de juny i inclourà un mínim de 4 entrevistes obligatòries de tipus presencial, vinculades a entregues parcials del TFM, al marge dels contactes que es puguin mantenir per via telemàtica. Els objectius d’aquestes entrevistes i de les entregues vinculades seran els següents:

3.1. Primera entrevista: delimitació de la temàtica a tractar, dels aspectes o qüestions que s’analitzaran, de les fons d’informació a utilitzar i del calendari d’execució.

Durant els quinze dies posteriors a la primera entrevista s’haurà d’entregar del /la director/a una proposta de títol, una proposta d’índex i la relació de bibliografia que es consultarà. Aquesta proposta serà validada íntegrament o amb esmenes per part del/la director/adurant la setmana posterior a la seva recepció, per via telemàtica o presencialment, en funció de les necessitats de cada cas.

3.2. Segona entrevista: revisió de la primera entrega del TFM, amb formulació de correccions, indicacions i propostes de millora.

3.3. Tercera entrevista: revisió de la segona entrega del TFM, amb formulació de correccions, indicacions i propostes de millora.

3.4. Quarta entrevista: revisió de la versió final del TFM i formulació, si s’escau, de propostes de millora.

Durant el mes de gener es publicaran a través de l’aula Moodle del TFM les dates màximes en què s’hauran de fer efectives les diferents entregues, el contingut d’aquestes i el marc temporal per a realitzar les entrevistes. L’incompliment de dues o més entregues i la incompareixença a dues o més entrevistes pot determinar una qualificació de suspens.

4. Lliurament del TFM. El treball haurà de lliurar-se abans de la data fixada per la coordinació (orientativament 15 de juny). El lliurament final del treball es durà a terme en format paper i es fa efectiu mitjançant l’entrega de tres exemplars a la Consergeria de la Facultat de Dret, dins dels marges temporals que s'indicaran oportunament. Igualment caldrà lliurar una còpia en format electrònic a l'adreça del/de la coordinador/a.

5. Defensa del treball. Es desenvoluparà durant els primers dies del mes de juliol. El treball serà avaluat per un Tribunal integrat per tres professors/es de l'àrea de Dret del Treball i de la Seguretat Social.

En sentit estricte, la metodologia comporta l'elaboració d'un treball que abordi en perspectiva crítica una temàtica concreta que es pugui enquadrar dins del Dret del Treball i de la SeguretatSocial. El treball haurà decontenir, almenys, un índex, una introducció, un capitulat en el qual es desenvolupi l'anàlisi efectuat i, en fi, unes conclusions en les quals es recullin els principals resultats i reflexions de l'estudiant. Així mateix, el TFM haurà de contenir un annex bibliogràfic on se citin adequadament les fonts utilitzades.

Més enllà de les indicacions que pugui rebre del/ de la director/a del TFM l'estudiant està obligat a consultar i a citar, almenys, la bibliografia i la jurisprudència que li indiqui el/la director/a, documentació que haurà d'aparèixer citada en notes a peu de pàgina. Referent a això, s'assenyala que per superar el TFM est haurà de contenir almenys vint-i-cinc cites de doctrina i jurisprudència. Amb això es pretén garantir una dedicació adequada al treball i unes conclusions d'una originalitat i fonamentació adequades a un nivell de màster universitari.

En el que concerneix a les dimensions i presentació del treball, el text principal (notes i annexos a part) haurà de contenir entre 15000 i 18000 paraules i es presentarà amb lletra Arial 12 i espaiat interlineal d'1'5.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Defensa oral del Treball de Fi de Màster 30 % 0 0 1, 10, 13, 15
Elaboració del Treball de Fi de Màster 70 % 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16

L'avaluació serà duta a terme per un Tribunal integrat per tres professors/es de l'àrea de Dret del Treball i de la Seguretat Social. El Tribunal estarà presidit pel/ per la director/a del TFM, que haurà d'emetre un informe sobre el treball. Els altres dos membres del Tribunal hauran llegit prèviament el TFM, raó per la qual és molt important el seu lliurament en el termini assenyalat.

Amb antelació suficient es publicarà un llistat indicant dia, hora i lloc de defensa del TFM així com la composició del Tribunal que valorarà cada treball.

L'estudiant comptarà amb un temps màxim de quinze minuts per exposar els aspectes més rellevants del TFM, després de la qual cosa el Tribunal podrà fer observacions i correccions que estimi oportunes, concedint-se a l'estudiant un torn d'intervenció per respondre o aclarir les qüestions que el Tribunal li hagi plantejat.

En allò que concerneix a l'avaluació del treball, aquesta es fonamentarà en l'Informe elaborat pel/per la director/a del TFM, així com la valoració que d'aquest emetin els altres membres del Tribunal. Es tindran en compte tant aspectes de contingut, formals així com la qualitat de l'exposició. En particular es tindran en consideració els següents aspectes:

-El seu ancoratge jurídic, en el sentit que més enllà de les consideracions econòmiques, sociològiques o d'una altra índole, el treball haurà de centrar-se en l'anàlisi de normes i fonts de coneixement relacionades amb aspectes normatius com bibliografia especialitzada, jurisprudència i doctrina judicial.

-La capacitat de síntesi, de manera que es valorarà especialment que el treball s'ajusti a l'extensiómàxima indicada, sempre que es respecti l'extensió mínima.

-La cita i el maneig de la bibliografia sobre la matèria, d'acord amb allò ja assenyalat a l'apartat de metodologia.

-El segell personal, reflectit al llarg del treball i en les conclusions d'aquest. En aquest sentit no és acceptable l'esment literal de textos –informes, articles doctrinals, comentaris-- sense una referència clara i directa a la font original de procedència. Referent a això, es subratlla que la cita literal de textos procedents de bibliografia o jurisprudència sense cap referència a la font i sense cometes serà considerada plagi i comportarà la qualificació de suspens.

L'incompliment de dues o més entregues prèvies del TFM supossarà automàticament la suspensió del TFM.


Existeix una única convocatòria per a la defensa del TFM .


Bibliografia

La bibliografia específica per a cada treball s'assenyalarà pel/per la director/a del TFM.

Es facilitarà als estudiants un document amb pautes formals i metodològiques.


Programari

No es requereix programari per a la realització d'aquesta assignatura, més enllà de l'ùs de l'Aula Moodle.


Llista d'idiomes

La informació sobre els idiomes d’impartició de la docència es pot consultar a l’apartat de CONTINGUTS de la guia.