Logo UAB

Medicina i Cirurgia II

Codi: 106694 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2502442 Medicina OB 4

Professor/a de contacte

Nom:
Vicente Plaza Moral
Correu electrònic:
vicente.plaza@uab.cat

Equip docent

Antonio Martinez Rubio
Cristian Domingo Ribas
Gustavo Alberto Jauregui Abularach
Jose Roman Escudero Rodriguez
Antonio Bayes Genis
Jaime Juan Ferrer Sancho
Manuela Iglesias Sentis
Elisabet Martínez Téllez
Jana Merino Raldua
Pedro Enrique Lopez De Castro Alujes
Sergio Bellmunt Montoya
Jose Maria Guerra Ramos
Ignacio Jose Ferreira Gonzalez
Antoni Rosell Gratacos
Secundino Llagostera Pujol

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

-          Coneixements bàsics de fisiopatologia general, del sistema cardiocirculatori i de l'aparell respiratori.

-          Coneixements d'anatomia humana, genètica, biologia molecular i farmacologia.

-          Coneixement suficient sobre les bases psicològiques dels estats de salut i malaltia, així com un nivell adequat de coneixements de comunicació interpersonal i comportament professional.

-          L'estudiant adquirirà el compromís de preservar la confidencialitat i secret professional de les dades a les quals pugui tenir accés per raó dels aprenentatges als serveis assistencials. També haurà de mantenir una actitud d'ètica professional en totes les seves accions.


Objectius

CARDIOVASCULAR: L’alumnat aprendrà a identificar i conèixer la fisiopatologia de les malalties que afecten el cor i els grans vasos. Ha d'aprendre a fer un diagnòstic diferencial acurat mitjançant l'ús de les proves complementaries adients (electrocardiograma, radiografia tòrax, ecocardiograma, ecografia vascular, Doppler, índex turmell/braç, TC, ressonància magnètica, marcadors bioquímics, etc). Conèixer les malalties del sistema cardiovascular, els seus factors de risc i prevenció; la fisiopatologia i expressió clínica de les malalties del miocardi, aparell valvular, el pericardi, l’aorta, el sistema arterial, el sistema venós i el limfàtic. La base i l'ús clínic dels diversos procediments i tècniques diagnòstiques utilitzats en Cardiologia i Cirurgia Vascular i Cirurgia Cardíaca, el tractament més adient a cada una de les malalties del sistema, mèdic, instrumental o quirúrgic, i la rehabilitació del malalt cardiovascular.

RESPIRATORI: L’alumnat assolirà els coneixements necessaris sobre les malalties respiratòries, congènites o adquirides, per disfunció, tòxics, fàrmacs, infecció, al·lèrgia, ocupació, medi ambient, inhalació accidental, neoplàsia, traumatisme o origen desconegut; les seves manifestacions, conseqüències, els seus factors de risc i prevenció, tècniques i procediments diagnòstics, tractament mèdic i instrumental, incloent les tècniques quirúrgiques i el trasplantament pulmonar, i la rehabilitació.


Competències

  • Demostrar que comprèn les manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • Elaborar una orientació diagnòstica i establir una estratègia d'actuació raonada, valorant els resultats de l'anamnesi i l'exploració física, així com els resultats posteriors de les exploracions complementàries indicades.
  • Indicar la terapèutica més adequada dels processos aguts i crònics més prevalents, així com dels malalts en fase terminal.
  • Indicar les tècniques i procediments bàsics de diagnosi i analitzar i interpretar els resultats per precisar millor la naturalesa dels problemes.

Resultats d'aprenentatge

  1. Descriure l'afectació per òrgans i sistemes de l'aparell locomotor, de les malalties de la sang, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, de les patologies infeccioses, dels sistemes endocrí, nerviós, genitourinari i de l'ancià.
  2. Descriure les principals situacions patològiques de l'aparell locomotor, de la sang, dels òrgans del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, de les patologies infeccioses, dels sistemes endocrins, del sistema nerviós, del sistema genitourinari i de l'ancià.
  3. Dissenyar el tractament en les principals patologies de la sang i sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, d'infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneal, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  4. Explicar els mecanismes pels quals la malaltia afecta l'estructura i la funció del cos humà.
  5. Expressar el diagnòstic més probable en les principals patologies de la sang i sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, d'infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneal, de l'ancià i de l'aparell locomotor.
  6. Identificar la malaltia tumoral, el seu diagnòstic i maneig.
  7. Indicar les exploracions complementàries adequades per al diagnòstic de les principals malalties de la sang i el sistema hematopoètic, del sistema cardiocirculatori, de l'aparell digestiu, de l'aparell respiratori, infeccioses, del sistema endocrí, del sistema nerviós, del sistema nefrogenitourinari i retroperitoneal, de l'ancià i de l'aparell locomotor.

Continguts

RESPIRATORI MEDICINA (PNEUMOLOGIA)

TEÒRIA (TE)

  1. Tècniques i procediments diagnòstics en Pneumologia. Estudis de funció pulmonar. Estudis de trastorns respiratoris de la son. Broncoscòpia. Biòpsies pulmonars i pleurals. Ecografia toràcica. Esput induït.
  2. Insuficiència respiratòria aguda i crònica. Concepte. Classificació. Etiologia. Patogènia. Diagnòstic. Tractament. Síndrome de dificultat respiratòria aguda (SDRA).
  3. Trastorns de la ventilació: hipoventilació i hiperventilació. Definició i etiologia. Fisiopatologia . Clínica i Diagnòstic. Hipoventilació alveolar primària. Síndrome de Hipoventilació. Malalties de la caixa toràcica. Síndromes respiratòries neuromusculars. Síndrome d‘hiperventilació.
  4. Trastorns respiratoris durant el son. Característiques de la ventilació durant el son. Concepte d’apnea i hipopnea. Concepte d’apnea obstructiva, central i mixta. Apnea obstructiva del son (AOS): definició, patogènia, característiques clíniques, prevalença, diagnòstic i tractament. Característiques del AOS infantil. Apnea central: definició i característiques.
  5. Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC). Bronquitis crònica, emfisema i limitació crònica del flux aeri. Definicions. Prevalença. Etiologia. Patogènia. Fisiopatologia. Formes clíniques. Malaltia de les petites vies aèries. Emfisema bul·lós. Emfisema per deficiència alfa 1-d’antitripsina. Pulmó hiperclar unilateral. Diagnòstic. Prevenció. Tractament.
  6. Asma. Concepte. Prevalença. Etiologia. Patogènia. Fisiopatologia. Símptomes. Fenotips. Diagnòstic. Diagnòstic diferencial. Tractament farmacològic. Exacerbació asmàtica. Asma greu no controlada.
  7. Bronquièctasis. Immunodeficiències amb manifestació respiratòria: deficiència d’immunoglobulines. Bronquièctasis, tipus, clínica. Fibrosi quística en l’adult. Malaltia dels cilis immòbils. Broncolitiasi. Cossos estranys intrabronquials. 
  8. Infeccions respiratòries. Refredat comú, grip, COVID-19. Pneumònia adquirida a la comunitat, classificació, formes clínico-etiològiques, diagnòstic, complicacions, tractament. Abscés pulmonar
  9. Pneumònia nosocomial. Concepte, epidemiologia, etiologia, diagnòstic, tractament. Infecció pulmonar en el malalt immunodeprimit. Infeccions pulmonars en pacient trasplantat. Manifestacions de SIDA en funció dels CD4. Diagnòstic. Bactèries. Virus. Micosis pulmonars
  10. Tuberculosi pulmonar i Micobacteriosis atípiques. Concepte. Epidemiologia. Patogènia. Manifestacions clíniques: primoinfecció, formes tardanes. Formes extrapulmonars. Tuberculosi i SIDA. Diagnòstic, obtenció de mostres. Diagnòstic diferencial. Pronòstic. Tractament i control efectes secundaris. Fracàs terapèutic i recidiva. Profilaxi. Estudi de contactes.
  11. Hipertensió pulmonar. Causes, diagnòstic i tractament.
  12. Malaltia tromboembòlica I (pulmonar), etiologia, fisiopatologia, diagnòstic i tractament. Vasculitis pulmonars, tipus, diagnòstic i tractament.
  13. Malalties ocupacionals i ambientals. Pneumoconiosi, Asbestosi, silicosii altres malalties per pols inorgàniques. Asma professional.
  14. Eosinofílies pulmonars, tipus, diagnòstic i tractament. Alveolitis Al.lèrgica extrínseca, etiologia, patogènia, clínica, diagnòstic, diagnòstic diferencial, tractament.
  15. Pneumopaties intersticials i infiltratives. Classificació. Pneumònies intersticials, tipus, clínica, diagnòstic, tractament, pronòstic i evolució. Altres pneumònies intersticials, proteïnosis alveolar. linfangioleiomiomatosi.
  16. Sarcoïdosi. Clínica, classificació, diagnòstic i tractament. Altres granulomatosis, histiocitosis pulmonar cèl·lules de Langerhans, granulomatosi al·lèrgica amb angiïtis (GEPA), granulomatosis amb poliangiïtis (asociada a ANCA).
  17. Afectació pulmonar per malalties sistèmiques. Afecció respiratòria al malalt amb malaltia hematològica. Síndrome hepato-pulmonar. Complicacions respiratòries en les malalties connectives.
  18. Neoplàsies de pulmó I. Epidemiologia, classificació, histologia, clínica, síndromes paraneoplàsics, radiologia, diagnòstic.
  19. Neoplàsies de pulmó II. Estadificació, nòdul pulmonar solitari, tractaments no quirúrgics.
  20. Patologia pleural benigna. Etiologia. Classificació. Diagnòstic. Pleuritis tuberculosa.
SEMINARIS (SEM)
  1. L’estudi de la funció pulmonar en la clínica. Espirometria. Prova broncodilatadora. Patrons d’alteració ventilatòria. Capacitat de difusió del CO. Volums pulmonars estàtics. Intercanvi de gasos. Ergometria.
  2. Seminaris de casos clínics de processos transversals respiratoris (3 seminaris). Es resoldran a classe casos clínics de p.e. pacients amb hemoptisi, tos crònica, tabaquisme o necessitat de trasplantament pulmonar. Els alumnes participaran activament en el seminari.

PRÀCTICA DE SIMULACIÓ CLÍNICA AVANÇADA (PSCA)

1. Sistemes respiratoris no invasius (ventilació, oxigenoteràpia, etc). En grup reduïts d’alumnes i a l’aula de simulació el professor explicarà de forma pràctica (fent us dels diferents aparells emprats) dels fonaments de els tècniques que la conformen.

 

RESPIRATORI CIRURGIA (C. TORÀCICA)

TEÒRIA (TE)

  1. Neoplàsies de pulmó III. Estadificació quirúrgica, tractament quirúrgic i segons estadis.
  2. Neoplàsies de pulmó IV. Tumors pulmonars benignes. Metàstasi pulmonars.
  3. Patologia del mediastí. Diagnòstic i tractament de patologia tumoral i infecciosa mediastínica.
  4. Traumatismes toràcics. Formes anatomopatològiques i maneig terapèutic.
  5. Patologia de paret toràcica. Malformacions, diagnòstic i tractament de tumors de paret toràcica.
  6. Transplantament pulmonar, cirurgia reducció volum pulmonar. Patologia quirúrgica de via aèria.
SEMINARIS (SEM)
  1. Pneumotòrax, hemotòrax, quilotòrax i vessament pleural maligne. Diagnòstic i tractament de la patologia pleural. Mesotelioma pleural: diagnòstic i tractament..
  2. Técnica quirúrgica. Toracocentesis. Col·locació de drenatge pleural, tècnica i indicació. Vies d’abordatge en cirurgia toràcica i tipus de resecció quirúrgica. Cirurgia oberta, cirurgia mínimament invasiva i cirurgia robòtica.

 

CARDIOVASCULAR MEDICINA (CARDIOLOGIA)

TEÒRIA (TE)

  1. Cardiopatia isquèmica I (fisiopatologia i factors de risc). Descriure els mecanismes de l’aterosclerosi coronària. Identificar els factors de risc cardiovascular. Explicar els mecanismes de regulació de la circulació coronària i del consum d’oxigen del miocardi. Explicar el concepte d’isquèmia miocàrdica.
  2. Cardiopatia isquèmica II (diagnòstic). Descriure les formes clíniques de la isquèmia miocàrdica. Numerar i contrastar les diferents proves diagnòstiques. Descriure les alteracions electrocardiogràfiques de la isquèmia miocàrdica.
  3. Cardiopatia isquèmica III (angina estable i inestable). Identificar el pacient amb angina estable i establir les mesures diagnòstiques, valoració pronòstica i la línia terapèutica. Identificar el pacient amb angina inestable i establir les mesures diagnòstiques, valoració pronòstica i la línia terapèutica.
  4. Cardiopatia isquèmica IV (Infart de miocardi). Identificar el pacient amb infart de miocardi i establir les mesures diagnòstiques, valoració pronòstica i la línia terapèutica.
  5. Arítmies I (bradiarítmies). Descriure les bases fisiològiques del ritme normal del cor. Enumerar els trastorns de la conducció auriculo-ventricular i establir el diagnòstic electrocardiogràfic. Indicar les proves diagnòstiques i establir el risc.
  6. Arítmies II (Taquiarítmies supraventriculars). Enumerar les arítmies supraventriculars amb especial èmfasi en la fibril·lació auricular i establir el diagnòstic electrocardiogràfic. Indicar les proves diagnòstiques adequades
  7. Arítmies III (taquiarítmies ventriculars). Descriure les bases fisiopatològiques de les arítmies ventriculars. Establir el diagnòstic electrocardiogràfic i valorar el risc. Indicar les proves diagnòstiques adequades .
  8. Arítmies IV (tractament antiarítmic). Descriure els tractaments actuales per les arítmies, tant farmacològics (incloent fàrmacs antiarítmics com indicació d’anticoagulació) com indicacions d’ablació i tècniques d’ablació.
  9. Síncope i mort sobtada. Descriure les bases fisiopatològiques de la síncope i mort sobtada. Enumerar les causes. Valorar el risc. Indicar les proves diagnòstiques i establir les mesures terapèutiques
  10. Insuficiència cardíaca I (concepte, quadre clínic i diagnòstic). Descriure els mecanismes fisiopatològics que aboquen a la insuficiència cardíaca. Identificar les diferents formes clíniques de presentació. Establir les proves diagnòstiques.
  11. Insuficiència cardíaca II (tractament). Valorar el risc i establir el tractament farmacològic. Identificar els pacients tributaris de tractaments especials com la resincronització cardíaca i el trasplantament cardíac. Conèixer l’activitat de les unitats de tractament especialitzades (unitats d’insuficiència cardíaca).
  12. Malalties del miocardi I (miocarditis, miocardiopatia dilatada). Descriure els mecanismes fisiopatològics d’afectació del miocardi. Identificar les diferents formes clíniques i valorar el risc. Indicar les proves diagnòstiques i establir les mesures terapèutiques.
  13. Malalties del miocardi II (miocardiopatia hipertròfica i restrictiva). Descriure els mecanismes fisiopatològics d’afectació del miocardi. Identificar les diferents formes clíniques i valorar el risc. Indicar les proves diagnòstiques i establir les mesures terapèutiques.
  14. Malalties pericardi. Descriure els mecanismes fisiopatològics d’afectació del pericardi. Descriure les principals formes clíniques, avaluar el risc i instaurar les mesures terapèutiques.
  15. Valvulopaties I (mitral). Descriure els mecanismes fisiopatològics de l’afectació de la vàlvula mitral. Enumerar les principals causes. Descriure les alteracions hemodinàmiques. Identificar la severitat de la malaltia en base a les dades clíniques i proves diagnòstiques. Reconèixer les formes clíniques més freqüents de la valvulopatia mitral. Avaluar el risc. Establir les mesures terapèutiques. Conèixer les indicacions de cirurgia.
  16. Valvulopaties II (aorta). Descriure els mecanismes fisiopatològics de l’afectació de la vàlvula aorta. Enumerar les principals causes. Descriure les alteracions hemodinàmiques. Identificar la severitat de la malaltia en base a les dades clíniques i proves diagnòstiques. Reconèixer les formes clíniques més freqüents de la valvulopatia aòrtica. Avaluar el risc. Establir les mesures terapèutiques. Conèixer les indicacions de cirurgia.
  17. Endocarditis infecciosa. Identificar els mecanismes fisiopatològics d’afectació infecciosa de les vàlvules cardíaques. Descriure les principals formes clíniques. Estimar el risc i aplicar les mesures terapèutiques farmacològiques i quirúrgiques.
  18. Malalties de l’aorta toràcica. Identificar els mecanismes causals. Descriure les formes clíniques i establir el risc. Indicar les proves diagnòstiques i establir les mesures terapèutiques.
  19. Cardiopaties congènites de l’adult. Conèixer les principals cardiopaties congènites que es presenten a l’edat adulta. Descriure la seva expressió fisiopatològica i clínica. Indicar les proves diagnòstiques més adients. Descriure les lesions residuals i seqüeles habituals de les cardiopaties congènites intervingudes quirúrgicament. Conèixer les mesures terapèutiques a emprar especialment en les cardiopaties congènites cianòtiques.

SEMINARIS (SEM)

  1. Seminari d’anàlisi de ECGs. Conèixer el patró electrocardiogràfic el diagnòstic diferencial de les bradi- i les taquiarítmies.
  2. Casos clínics (2 seminaris). Es resoldran 2 casos clínics de diferents patologies (cardiopatia isquèmica i insuficiència cardíaca). Els alumnes participaran activament en el desenvolupament de cada cas, participant en l’elaboració del diagnòstic diferencial, sol·licitud proves diagnòstiques i tractament. Els casos seguiran l’estructura dels que desprès figuraran a l’examen pràctic per escrit.

PRÀCTICA DE SIMULACIÓ CLÍNICA AVANÇADA (PSCA)

1. Auscultació cardíaca. En grup reduïts d’alumnes i a l’aula de simulació el professor explicarà de forma pràctica dels fonaments de la auscultació cardíaca en condicions de patologia cardiovascular (bufs, tercer soroll, knock pericardíac, etc).

 

CARDIOVACULAR (C. VASCULAR I C. CARDIACA)

TEÒRIA (TE)

  1.  Aneurismes aòrtics i perifèrics. Altres patologies de l’aorta abdominal i toràcica. Aneurismes de l’aorta abdominal, toràcica i d’altres artèries perifèriques. Síndrome aòrtica aguda. Definició, diagnòstic i tractament.
  2. Peu diabètic. Tipus de peu diabètic. Prevenció. Mesures podològiques. Possibles tractaments. Amputacions.
  3. Insuficiència venosa crònica + patologia limfàtica. Etiologia, clínica i classificació. Tractaments conservadors i quirúrgics. Complicacions.
  4. Malaltia tromboembòlica II (trombosi venosa profunda). Etiologia, fisiopatologia, diagnòstic i tractament. Síndromes compressives.
  5. Isquèmia aguda i traumatismes vasculars. Traumatismes amb afectació vascular: tipus i tractaments. Diagnòstic diferencial de la isquèmia aguda: trombosi-embòlia. Criteris pronòstics. Actitud terapèutica: tractament mèdic, endovascular i quirúrgic obert.
  6. Miscel·lània. Malformacions vasculars (Klippel-Trenaunay, Parkes Weber). Fístules arterio- venoses congènites, adquirides i quirúrgiques. Altres: quemodectomes carotidis, leiomiosarcoma de vena cava.
  7. Cirurgia valvular. Transplantament cardíac. Reparació o substitució protètica. Pròtesis mecàniques. Pròtesis biològiques. Complicacions en l'evolució del malalt portador de pròtesis. Indicacions de cirurgia en les miocardiopaties i la insuficiència cardíaca. Transplantament cardíac.
  8. Cirurgia de la cardiopatia isquèmica. Indicació de revascularització coronària. Tècniques de revascularització coronària. Tractament quirúrgic de les complicacions de l'infart de miocardi.
  9. Isquèmia crònica de MMII i Tromboangiïtis obliterant. Etiologia. Estadis. Tractament mèdic. Indicació de cirurgia i tècniques

SEMINARIS(SEM)

  1. Diagnòstic diferencial d’úlceres de membres inferiors.
  2. Diagnòstic en patologia vascular (exploració física, índex turmell/braç, ecografia doppler i pletismografia).

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
PRÀCTICA DE SIMULACIÓ CLÍNICA AVANÇADA 2 0,08 1, 3
SEMINARIS 11 0,44 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Teoria 54 2,16 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Tipus: Autònomes      
ESTUDI PERSONAL / LECTURA D'ARTICLES INFORMES D'INTERÈS 66 2,64 3, 5, 7

Aquesta guia descriu el marc, continguts, metodologia i normes generals de l'assignatura, d'acord amb el pla d'estudis vigent. L'organització final de l'assignatura pel que fa al nombre i mida de grups, distribució en el calendari i dates d'exàmens, criteris específics d'avaluació i revisió d'exàmens, es concretaran a cada una de les Unitats Docents Hospitalàries (UDH), que ho explicitaran a través de les seves pàgines web i el primer dia de classe de cada assignatura, a través del professors responsables de l'assignatura a les UDH.

Com a norma general de metodologia docent, les classes i seminaris han de tenir un sentit pràctic, fugint en el possible de la classe magistral i basar-la en supòsits clínics, orientats a la formació de metges generals, evitant els continguts de superespecialització. Cal recordar que es tracta de formar metges generals, no especialistes en les matèries de l'assignatura. A cada classe hauran de quedar clarament especificats els objectius i els missatges finals que l'alumne ha de tenir presents i que seran essencials per la seva futura pràctica mèdica.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
INTERPRETACIO CAS CLINIC/ PROVES. 20% 4,7 0,19 5, 7
PARTICIPACIO ACTIVA A CLASSE 10% 2,3 0,09 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
TEORIA 70% 10 0,4 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Es basarà en dos exàmens parcials de cada part de l’assignatura (Respiratori i     Cardiovascular) i cada examen tindrà tres modalitats avaluatives:

  1. TEÒRIC (70% de la nota final de cada part de l’assignatura) mitjançant examen de tipus test de resposta tancada.
  2. INTERPRETACIO DE CAS CLINIC O DE PROVES COPLEMENTARIES (20% de la nota final de cada part de l’assignatura). Resolució diagnòstica i terapèutica de casos clínics i/o interpretació de proves complementaries (proves funcionals respiratòries, ECG, proves d'imatge, anàlisi de sang o de mostres citol·lògiques-histològiques, o d’altres). Es pot utilitzar el sistema de preguntes curtes, a criteri de cada unitat docent.
  3. PARTICIPACIO ACTIVA A CLASSE (10% de la nota final de cada part de l’assignatura). Mitjançant l’avaluació de l’alumnat (distribuïts en grups) en la preparació i exposició d’una lliçó teòrica del temari a classe i/o amb una avaluació diària individual a les classes teòriques i seminaris (amb sistemes informàtics personals, com  el telèfon mòbil).

L’estudiant que no hagi aprovat, s’haurà de presentar a la prova final de recuperació. I els que no realitzin  les proves d'avaluació, seran considerats com “No avaluats” exhaurint els drets a la matrícula de l'assignatura.

 

QUALIFICACIÓ FINAL. Per l'avaluació final es tindrà en compte l'avaluació continuada de l'alumne a llarg del curs provinent dels exàmens parcials descrits abans per a cada part de l’assignatura, Respiratori i Cardiovascular. La nota final de l’assignatura MIC-II serà la mitjana aritmètica de les esmentades dues parts (Respiratori i Cardiovascular), que s’hauran d’aprovar individualment.

Aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única.


Bibliografia

RESPIRATORI

LLIBRES:

REVISTES:

RECURSOS INTERNET 

 

CARDIOVASCULAR

LLIBRES:

REVISTES:

RECURSOS INTERNET:


Programari

No s’utilitza un programa informàtic especial


Llista d'idiomes

La informació sobre els idiomes d’impartició de la docència es pot consultar a l’apartat de CONTINGUTS de la guia.