Pràctiques Externes
Codi: 103959
Crèdits: 12
2024/2025
Titulació |
Tipus |
Curs |
2500258 Relacions laborals |
OT |
4 |
Idiomes dels grups
Podeu consultar aquesta informació al final del document.
Prerequisits
Els definits al règim de permanència. Al tractar-se d'una assignatura de quart curs cal haver superat com a mínim totes les assignatures de primer curs i un nombre total de 60 crèdits entre segon i tercer curs.
Tot i això, com l'objectiu principal de les pràctiques externes és que els estudiants puguin posar en pràctica els coneixements adquirits durant el grau és recomanable que l'estudiant estigui acabant el grau (que hagi cursat els tres primers cursos), així com que disposi de temps per poder portar a terme una tasca laboral fora de la UAB.
L'estudiant no pot començar l'estada de pràctiques fins que no estigui matriculat, hagi pagat la pòlissa d'assegurança complementària i tingui el conveni de cooperació universitat/empresa signat.
Objectius
Per acomplir el pla d’estudis es preveu la realització, durant el quart curs, d’unes pràctiques integrades, sempre externes, com a matèria optativa amb una càrrega lectiva de 12 crèdits (ECTS) pràctics equivalents a 300 hores.
Les pràctiques integrades s’han de realitzar a les diferents entitats (empreses, sindicats, associacions empresarials, empreses de treball temporal, mútues d’accident de treball i de la seguretat social i Administració Pública) amb les quals la Facultat de Dret ha signat els convenis de col·laboració.
L’oferta de destinació de les pràctiques és suficientment àmplia per tal que tots els estudiants del Grau de Relacions Laborals puguin dur a terme aquest període de formació pràctica d’acord amb les directrius previstes.
Les activitats desenvolupades pels alumnes es relacionen, fonamentalment, amb la gestió de recursos humans i l’assessorament laboral: coneixement dels diferents tipus de contractes de treball, mètodes de control horari, administració, selecció i formació, benchmarking de convenis col·lectius, estudis d’antiguitat, suport a les comissions negociadores de convenis col·lectius, seguiment de conciliacions al CEMAC, seguiment del procés de selecció, utilització dels sistemes informàtics més corrents per a la formalització de la documentació administrativa, treballs d’investigació sobre temes concrets, seguretat i higiene, prevenció de riscos laborals, etc.
Els objectius formatius de les pràctiques acadèmiques externes són:
Permetre que l'estudiant apliqui i complementi les capacitats i els coneixements, teòrics i pràctics, adquirits al llarg de la seva formació acadèmica.
Facilitar el coneixement de la metodologia de treball adequada a la realitat professional en que els estudiants hauran d'operar, contrastant i aplicant els coneixements adquirits al llarg dels estudis.
Afavorir la consolidació de competències personals com la capacitat de treball en equip, l'esperit emprenedor, la resolució de problemes en entorns nous, la creativitat i les habilitats de comunicació.
Afavorir l'adquisició de competències tècniques, metodològiques i participatives que preparin l'estudiant per a l'exercici en alguna de les activitats professionals relacionades amb les Relacions Laborals.
Obtenir una experiència pràctica que faciliti la inserció en el mercat de treball i millori la seva empleabilitat futura.
Competències
- Aplicar tècniques i prendre decisions en matèria de gestió de recursos humans (política retributiva, de selecció).
- Assessorar organitzacions sindicals i empresarials i els seus afiliats.
- Assimilar els valors ètics i les normes morals en la presa de decisions.
- Demostrar eficàcia en un entorn canviant, a l'hora d'enfrontar-se a noves tasques, responsabilitats o persones.
- Elaborar i dissenyar estratègias organitzatives i desenvolupar l'estratègia de recursos humans de l'organització.
- Identificar els fonaments de les principals àrees de relació jurídica i d'organització en el camp del treball humà.
- Identificar, analitzar i resoldre els problemes i les situacions complexes des d'una perspectiva interdisciplinària (econòmica, històrica, jurídica, psicològica, sociològica).
- Organitzar i gestionar la planificació del temps.
- Reconèixer les qüestions laborals i de la seguretat social i aplicar la legislació i els criteris jurisprudencials als supòsits que es presentin a la pràctica.
- Relacionar les necessitats, les exigències i les fluctuacions del mercat de treball, i les dinàmiques i les polítiques de les relacions laborals.
- Respectar el secret professional.
- Respectar els usos i els costums socials.
- Ser capaç de percebre l'impacte i les implicacions de decisions i activitats en altres parts de l'empresa.
- Tenir capacitat d'iniciativa, creativitat i esperit emprenedor.
- Treballar de manera autònoma.
- Treballar en equip
Resultats d'aprenentatge
- Analitzar una activitat pràctica en el camp del dret del treball i de la seguretat social.
- Aplicar a la pràctica els conceptes relacionats amb el camp del dret del treball i de la seguretat social.
- Aplicar els coneixements a l'assessorament dels afiliats en les associacions sindicals i empresarials.
- Aplicar els mecanismes de gestió dels recursos humans a la pràctica duta a terme.
- Assimilar els valors ètics i les normes morals en la presa de decisions.
- Comprendre els fonaments teòrics de l'organització del treball humà.
- Conèixer els problemes i resoldre'ls amb una perspectiva transversal.
- Conèixer les bases de les matèries jurídiques que han estat presents en la formació teòrica.
- Demostrar eficàcia en un entorn canviant, a l'hora d'enfrontar-se a noves tasques, responsabilitats o persones.
- Descriure els aspectes bàsics de les organitzacions sindicals i empresarials.
- Organitzar i gestionar la planificació del temps.
- Respectar el secret professional.
- Respectar els usos i els costums socials.
- Seleccionar el personal d'acord amb les demandes del mercat laboral per a una empresa o una institució.
- Seleccionar els indicadors de les fluctuacions del mercat de treball i les polítiques de les relacions laborals a la pràctica.
- Ser capaç de percebre l'impacte i les implicacions de decisions i activitats en altres parts de l'empresa.
- Tenir capacitat d'iniciativa, creativitat i esperit emprenedor.
- Treballar de manera autònoma.
- Treballar en equip.
- Utilitzar de manera pràctica els conceptes teòrics assimilats en les matèries del grau.
Continguts
Les pràctiques curriculars es configuren com activitats acadèmiques integrants al pla d'estudis del Grau de RRLL. Les pràctiques externes curriculars tindran la duració de 12 crèdits en els termes establerts per l'article 12.6 del RD 1393/2007, de 29 d'octubre.
Les pràctiques integrades s’han de realitzar a les diferents entitats (empreses, sindicats, associacions empresarials, empreses de treball temporal, mútues d’accident de treball i de la seguretat social i Administració Pública) amb les quals la Facultat de Dret ha signat els convenis marc de cooperació educativa per a la realització de pràctiques acadèmiques externes en entitats col·laboradores pel còmput de crèdits segons el RD 1707/2011, de 18 de novembre pel que es regulen les pràctiques acadèmiques externes dels estudiants universitaris.
L’oferta de destinació de les pràctiques és suficientment àmplia per tal que tots els estudiants del Grau de Relacions Laborals puguin dur a terme aquest període de formació pràctica d’acord amb les directrius previstes.
Les activitats desenvolupades pels alumnes es relacionen, fonamentalment, amb la gestió de recursos humans i l’assessorament laboral: coneixement dels diferents tipus de contractes de treball, mètodes de control horari, administració, selecció i formació, benchmarking de convenis col·lectius, estudis d’antiguitat, suport ales comissions negociadores de convenis col·lectius, seguiment de conciliacions al CEMAC, seguiment del procés de selecció, utilització dels sistemes informàtics més corrents per a la formalització de la documentació administrativa, treballs d’investigació sobre temes concrets, seguretat i higiene, prevenció de riscos laborals, etc.
Les pràctiques integrades, sempre externes, estan previstes per al primer i/o segon quadrimestre (a partir del mes de febrer) i la col·laboració entre entitats interessades i la Universitat Autònoma de Barcelona no comporta, en cap moment, una obligació laboral, present ni futura, amb els alumnes.
Els horaris de realització de les pràctiques s'establiran d'acord amb les característiques de les mateixes i les disponibilitats de l'entitat col·laboradora. Els horaris en tot cas seran compatibles amb l'activitat acadèmica formativa i de representació i participació desenvolupada per l'estudiant a la universitat.
Cadascuna de les empreses o institucions externes on es poden realitzar les pràctiques tenen àmbits de treball diferents i, per tant, els continguts de les pràctiques dependran de les feines que s'hi porten a terme. Abans d'iniciar l'estada caldrà definir el projecte formatiu (que s'inclou en el conveni específic de cooperació educativa per a la realització de pràctiques), acordat amb l'empresa o centre, on es detallaran les tasques i els continguts de les feines que es realitzaran, i es concretaran els objectius educatius.
Activitats formatives i Metodologia
Títol |
Hores |
ECTS |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus: Dirigides |
|
|
|
Assistència a jornades, seminaris, conferències programades des de la coordinació |
7,5
|
0,3 |
1, 4, 3, 6, 10, 2, 7, 8, 11, 12, 13, 5, 15, 14, 16, 17, 9, 20, 18, 19
|
Tipus: Supervisades |
|
|
|
Realització de les pràctiques externes a l'entitat corresponent |
285
|
11,4 |
1, 4, 3, 6, 10, 2, 7, 8, 11, 12, 13, 5, 15, 14, 16, 17, 9, 20, 18, 19
|
Tipus: Autònomes |
|
|
|
Memòria final |
7,5
|
0,3 |
1, 4, 3, 6, 10, 2, 7, 8, 11, 12, 13, 5, 15, 14, 16, 17, 9, 20, 18, 19
|
La Facultat de Dret publicarà una llista d’entitats col·laboradores amb les que ha signat conveni al començament del curs acadèmic. L'alumnat formalitzarà, en els terminis que es fixin, la sol·licitud a través dels aplicatius habilitats on indicaran els llocs escollits per ordre de preferència. El criteri d’adjudicació serà la mitjana ponderada de l’expedient acadèmic i el nombre de crèdits superats per l’alumne.
Adjudicada una entitat a un/a alumne/a es signarà per la Universitat, per l'estudiant i per l'entitat col·laboradora un conveni específic de cooperació educativa per a la realització de pràctiques acadèmiques externes en entitats col·laboradores pel còmput de crèdits. A aquest conveni s'annexarà el projecte formatiu que descriu els objectius, el contingut detallat de l'estada, les competències i resultats d'aprenentatge i el procediment de seguiment per part de la persona tutora.
Un cop assignades les pràctiques, aquestes són irrenunciables. Si es renuncia abans d' efectuar-les, seran qualificades amb No Presentat i si es renuncia una vegada iniciades, seran qualificades amb suspès.
Hi ha tres orígens d'ofertes diferents:
1. Ofertes de pràctiques proposades per la Facultat de Dret en empreses o centres col·laboradors. Les ofertes es publiquen d'acord amb el procediment descrit més amunt, i és la forma ordinària de realitzar les pràctiques externes.
2. Ofertes de pràctiques no curriculars del Servei d'Ocupabilitat de la UAB. Abans de començar a fer-les, des de la coordinació de pràctiques, s'ha de validar el projecte formatiu, per veure si s'adequa a les competències i característiques previstes a l'assignatura.
3. Propostes promogudes pel propi estudiant a través del contacte directe amb alguna empresa o d'alguna oferta trobada a plataformes virtuals o xarxes socials. Abans de signar el conveni i començar l'estada, la coordinació de pràctiques, haurà de validar el projecte formatiu i que es compleixin la resta de requisits de l'assignatura.
En tots el casos l'estudiant comptarà amb la supervisió d'un tutor acadèmic i d'un tutor extern:
El tutor extern serà la persona de l'empresa o centre que acollirà l'estudiant, li assignarà la feina segons el projecte formatiu definit, en farà el seguiment i emetrà els informes d'avaluació pertinents. El tutor acadèmic serà el coordinador o coordinadora acadèmica de l'assignatura que realitzarà el seguiment del treball, vetllant perquè es compleixin els objectius de l'assignatura.
L'estada a l'entitat col·laboradora ha de ser de 300 hores. El calendari i els horaris han de ser compatibles amb l'activitat acadèmica, formativa, de representació i participació de l'estudiant a la universitat, i s'establiran per a cada estudiant, d'acord amb les característiques de les pràctiques i segons les disponibilitats de l'entitat col·laboradora.
Un cop finalitzada l'estada, l'alumne redactarà una memòria, que s'haurà de presentar segons el format i dins els terminis que estableixi la coordinació de pràctiques.
Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.
Avaluació
Activitats d'avaluació continuada
Títol |
Pes |
Hores |
ECTS |
Resultats d'aprenentatge |
Conferències, seminaris, workshops |
5% |
0
|
0 |
1, 4, 3, 6, 10, 2, 7, 8, 11, 12, 13, 5, 15, 14, 16, 17, 9, 20, 18, 19
|
Memòria final |
5% |
0
|
0 |
1, 4, 3, 6, 10, 2, 7, 8, 11, 12, 13, 5, 15, 14, 16, 17, 9, 20, 18, 19
|
Realització de les pràctiques externes a l'entitat corresponent |
90% |
0
|
0 |
1, 4, 3, 6, 10, 2, 7, 8, 11, 12, 13, 5, 15, 14, 16, 17, 9, 20, 18, 19
|
1. En finalitzar l'estada de l'estudiant, la coordinació acadèmica de l’assignatura avaluarà 1) l'estada de pràctiques, atenent l’informe del tutor de l'entitat col·laboradora (informe avaluació, 90% de la nota), i 2) també la coordinació acadèmica de l’assignatura avaluarà la memòria de pràctiques presentada per l'estudiant i també l’assistència a conferències, seminaris o workshops programats des de la coordinació de l’assignatura (10% de la nota).
2. El incompliment, sense causa justificada, per part de l'estudiant dels acords establerts en el conveni, que ell mateix haurà subscrit a través de la seva signatura, serà causa de rescissió del conveni així com una qualificació de Suspens (nota numèrica 0) en l'assignatura. Un cop iniciades les pràctiques ja no es pot obtenir una nota de "No avaluable".
3. El tutor de pràctiques de l'entitat valorarà el grau de satisfacció vers les pràctiques realitzades mitjançant un document preparat per la coordinació del Grau.
L'estudiant haurà de lliurar la memòria de pràctiques. El lliurament es farà a través d’una còpia en paper que ha de lliurar a la Gestió Acadèmica de la Facultat de Dret. L'estudiant ha de mantenir el secret professional sobre qualsevol informació confidencial de l'entitat col·laboradora que conegui com a conseqüència de la realització de les pràctiques. La memòria ocuparà entre 5 i 10 pàgines, i s'ha de seguir el format i contingut proposats per la coordinació del Grau, que inclou:
1. Dades personals de l'estudiant, de l'entitat col·laboradora i dels tutors extern i acadèmic.
2. Descripció detallada de l'empresa (o entitat) i el departament/àrea/servei on s'han desenvolupat les pràctiques (sector d'activitat, organització, número de treballadors, posició que ocupa en el mercat,
infraestructura disponible en el lloc de treball, material de suport existent, ...).
3. Descripció detallada de les tasques i les feines desenvolupades.
4. Valoració de les tasques desenvolupades respecte els coneixements i les competències adquirides en les assignatures del Grau.
5. Relació dels problemes plantejats i el procediment seguit per a resoldre'ls.
6. Descripció d'altres competències i habilitats adquirides amb les pràctiques.
7. Aspectes positius i negatius més significatius relacionats amb el desenvolupament de les pràctiques.
8. Suggeriments de millora per a l'empresa.
9. Suggeriments de millora pel programa de pràctiques.
Els criteris i el procediment d'avaluació de les pràctiques externes s'han d'adequar als objectius formatius d'aquestes, que hauran de constar explícitament en la fitxa de la matèria i en la guia docent de l'assignatura.
L'avaluació de les pràctiques es realitza d'acord amb els criteris fixats a la guia docent. Per a dur a terme l'avaluació cal tenir en compte la memòria que presenti l'estudiant que haurà de ser avaluada pel tutor/a intern/a a partir de l'informe del tutor/a extern/a i dels altres percentatges corresponents a l'avaluació.
L'avaluació per compensació no es pot sol·licitar per les pràctiques de la titulació. Tampoc està prevista la reavaluació, per la pròpia dinàmica de l'assignatura.
AVALUACIÓ ÚNICA: Aquesta assignatura no la contempla.
Bibliografia
La bibliografia serà variable i es referirà a la tasca concreta que desenvoluparà cada estudiant durant la seva estada i a la que necessiti per a l'elaboració de la memòria final.
Programari
No es requereix.
Llista d'idiomes
La informació sobre els idiomes d’impartició de la docència es pot consultar a l’apartat de CONTINGUTS de la guia.