Logo UAB

Comptabilitat en Gestió Hotelera

Codi: 103739 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2502904 Direcció Hotelera OB 3

Professor/a de contacte

Nom:
Jordi Rizo Gubianas
Correu electrònic:
jordi.rizo@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Es recomana que l'estudiant hagi superat i entès les assignatures de gestió d'empreses que s'han impartit al primer i segon curs.


Objectius

  1. Familiaritzar a l’alumne en tots els factors que ha d’analitzar i tenir en compte per tal de calcular els costos de l’empresa hotelera, per departament i el cost unitari per producte i/o servei.
  2. Conèixer els principals mètodes i criteris  de  valoració que pot adoptar l’empresa per determinar els costos empresarials.
  3. Conèixer els sistema de costos específic per l’empresa hotelera: Uniform System of Accounts for the  Lodging industry (USALI)

Competències

  • Analitzar, sintetitzar i avaluar la informació.
  • Demostrar que coneix el sistema de producció i el procediment operatiu del servei de restauració.
  • Desenvolupar una capacitat d'aprenentatge autònom.
  • Gestionar i organitzar el temps.
  • Identificar i aplicar els elements que regeixen l'activitat dels sectors de l'hoteleria i la restauració i la seva interacció amb l'entorn, així com l'impacte que tenen en els diferents subsistemes empresarials del sector.
  • Ser capaç de buscar informació rellevant de manera eficient.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar els sistemes i procediments de millora de la gestió financera del servei de restauració i aplicar-los.
  2. Analitzar la gestió del servei de restauració, elaborar-ne informes sobre l'eficiència, i analitzar-ne els processos i la gestió de costos.
  3. Analitzar, sintetitzar i avaluar la informació.
  4. Desenvolupar una capacitat d'aprenentatge autònom.
  5. Gestionar i organitzar el temps.
  6. Identificar els elements específics financers del servei de restauració.
  7. Identificar les característiques específiques diferencials des del punt de vista financer dels diferents subsistemes empresarials del sector.
  8. Proposar i aplicar un sistema d'informació financer i comptable que estudiï la formació interna de valor en l'empresa hotelera i de restauració.
  9. Ser capaç de buscar informació rellevant de manera eficient.

Continguts

  1. Introducció
  2. Comptabilitat de costos
  3. Concepte i classificació del costos
  4. Els costos per naturalesa
  5. Els sistemes d’imputació dels costos
  6. Metodologia d’assignació del costos
  7. Uniform System of Accounts

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals 65 2,6 7, 6
Tipus: Supervisades      
Tutories 15 0,6 1, 2, 7, 6, 8
Tipus: Autònomes      
Casos pràctics 65 2,6 3, 9, 4, 5

Idioma d'impartició: català/castellà

A l’inici de curs es pactarà una agenda entre professora - alumnes que es publicarà en el campus virtual. Aquesta agenda consistirà en fixar el calendari de distribució de classes per temes i de lliurament de casos.

L’assignatura es desenvoluparà a través de classes magistrals on es debatrà els conceptes dels diferents temes. Els temes que composen l’assignatura s’hauran de llegir i preparar per part de l’alumne amb anterioritat a la classe per tal de treure’n el màxim profit Les aplicacions pràctiques es tractaran  amb la discussió i resolució de casos a l’aula, prèvia preparació dels mateixos per part dels alumnes.

La teoria de l’assignatura estarà a disposició de l’alumne en el campus virtual per tal que pugui fer un millor seguiment de les explicacions preparant-se el tema amb antelació a l’explicació. Les explicacions consistiran en destacar els conceptes més importants i plantejar exemples i exercicis per clarificar aquests conceptes.

Durant el quadrimestre hi haurà quatre setmanes de docència autònoma, és a dir, període en el que no hi haurà classes teòriques i l’alumne haurà de desenvolupar els casos proposats, amb l’excepció d’un dia a la setmana que es dedicarà a resoldre els casos a l’aula .

El campus virtual serà el mitjà de comunicació principal  professora-alumne/a, la qual cosa vol dir que QUALSEVOL INCIDÈNCIA I/O MODIFICACIÓ DE LES CONDICIONS INICIALS QUE ES VAGI PRODUÏNT DURANT EL CURS ES PUBLICARÀ EN EL CAMPUS VIRTUAL DE L’ASSIGNATURA, a tal efecte es recomana a tots els alumnes matriculats a l’assignatura que com a mínim UN COP A LA SETMANA consultin el campus virtual per tal d’estar puntualment informats dels nous esdeveniments.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen 1 30% 2 0,08 1, 2, 3, 9, 4, 7, 6, 5, 8
Examen 2 30% 2 0,08 1, 2, 3, 9, 4, 7, 6, 5, 8
Lliurament dels casos pràctics 40% 1 0,04 1, 2, 3, 9, 4, 7, 6, 5, 8

L’avaluació d’aquesta assignatura segueix el següent sistema:

A)     AVALUACIÓ CONTINUA:

La nota d’aquesta assignatura es configurarà bàsicament a través de dos exàmens parcials que es que comporten un 60% de la nota final i la resta, el 40% de la nota estarà format per la mitja de les qualificacions de les  resolucions dels casos i activitats proposades durant el curs.

Per tal de fer promig en la nota final cal obtenir com a mínim un 3,5 sobre 10 en cadascuna de les parts objecte d’avaluació.

Els alumnes que no superen l’assignatura mitjançant l’avaluació contínua, passaran a ser avaluats pel sistema d’avaluació única. 

 

B)      AVALUACIÓ ÚNICAExamen final (tota la matèria).

Dia i hora establerts, segons calendari acadèmic, a la Programació Oficial del Centre (EUTDH).

Hi haurà un únic tipus d’examen final, no havent diferència entre els alumnes que no hagin superat satisfactòriament l’avaluació continua i aquells que no l’hagin seguit.

Només podran optar a la reavaluació aquells estudiants que hagin tret una nota superior a 3,5 sobre 10. La nota máxima que es pot assolir arribats a aquest punt es de 5

 

La qualificació de l’assignatura serà NO AVALUABLE quan l’estudiant es presenti a menys de la meitat de les activitats d’avaluació i/o no es presenti a l’examen final.


Bibliografia

  • IRURETAGOYENA, Sebastian (1996): “Análisis de los estados financieros de la empresa”. Ed. Donostiarra.
  • POLIMENI, FABOZZI, ADELBERG (1989): “Contabilidad de costes”. Ed McGrawhill.
  • AMAT, Oriol i SOLDEVILA, Pilar (2000) : “Contabilidad y gestión de costes”. Ed. Gestión 2000.
  • Apunts específics en el campus virtual.

Programari

El programari del que es treballarà en cada una de les sessions es publicará en el campus virtual a l'inici de curs


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TE) Teoria 1 Català/Espanyol primer quadrimestre matí-mixt