Titulació | Tipus | Curs |
---|---|---|
2501925 Ciència i Tecnologia dels Aliments | OB | 4 |
Podeu consultar aquesta informació al final del document.
Tot i que no hi ha prerequisits oficials, és convenient que l’estudiant repassi els coneixements adquirits a les assignatures de segon i tercer curs:
L'assignatura de Legislació Alimentària és una assignatura transversal i fonamental que pretén aconseguir que l'alumnat sigui capaç de conèixer el marc legal per a interpretar, aplicar i desenvolupar els principis normatius del dret alimentari i les normes específiques que regulen el sector agroalimentari des de la producció primària fins al consumidor.
Objectiu general:
Identificar, analitzar i entendre el sistema legislatiu aplicable a la producció i comercialització d’aliments a nivells de l’Estat espanyol, Unió Europea i internacional.
Objectius específics:
Aquesta assignatura es divideix en els següents dos blocs: (1) Introducció al dret i (2) Legislació alimentària. El contingut de cada bloc es detalla a continuació:
Tema 1. - Presentació de l'assignatura
(1) Introducció al Dret
Tema 2. - Què és l'Estat. Què és el Dret. Què és l'Administració Pública i quines són les seves classes
Tema 3. - L'ordenament jurídic. La Constitució, les lleis i les normes reglamentàries
Tema 4. - Les decisions administratives. Els recursos i el control de l'Administració
Tema 5. - La funció pública
Tema 6. - Administració, el ciutadà i l'empresa des del punt de vista del Dret. La llibertat d'empresa. Els serveis públics
(2) Legislació Alimentària
Tema 7. - Dret alimentari en l'àmbit internacional
7.1 Rol, estructura i funcionament de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO)
7.2 Rol, estructura i funcionament de l'Organització Mundial de la Salut (OMS)
7.3 Rol, estructura i funcionament del Codex Alimentarius
7.4 Rol, estructura i funcionament de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), i l'Acord sobre l'aplicació de mesures sanitàries i fitosanitàries
Tema 8. - Introducció al dret en l'àmbit de la Unió Europea
8.1 Dret primari i dret derivat
8.2 Òrgans legislatius de la Unió Europea
8.3 Procés legislatiu a la Unió Europea
Tema 9. - Dret alimentari en l'àmbit de la Unió Europea
9.1 El llibre blanc sobre la innocuïtat alimentària
9.2 Reglament 178/2002 sobre els principis de la legislació alimentària
9.3 Anàlisis del risc: avaluació, gestió i comunicació
9.4 Rol, estructura i funcionament de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i el seu impacte legislatiu
9.5 Rol, estructura i funcionament de la Comissió Europea i la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària (DG SANTE)
Tema 10. - Distribució de competències entre els principals organismes implicats en la innocuïtat alimentària a l'Estat Espanyol
10.1 Rol, estructura i funcionament dels principals organismes relacionats amb l'alimentació en l'àmbit de l'Estat espanyol
10.2 Rol, estructura i funcionament dels principals organismes relacionats amb l'alimentació en l'àmbit de Catalunya
Tema 11. - Ètica i deontologia en la pràctica professional i principis ètics
Tema 12. - Àmbits de responsabilitat professional
Títol | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|
Tipus: Dirigides | |||
Classes teòriques (classes expositives o magistrals de teoria) | 16 | 0,64 | 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Conferència a càrrec d'un expert | 2 | 0,08 | 10, 13, 15 |
Seminaris | 8 | 0,32 | 3, 4, 6, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 15 |
Tipus: Supervisades | |||
Seminaris Tutories | 8 | 0,32 | 6, 14, 15 |
Tipus: Autònomes | |||
Estudi autònom | 24 | 0,96 | 3, 5, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Preparació de casos pràctics i activitats d'avaluació continuada | 15 | 0,6 | 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
La metodologia d’ensenyament de l’assignatura és de forma mixta tal com es detalla a continuació:
Presencial (26 hores):
No presencial:
Nota 1: la documentació de l’assignatura, presentacions de classes, enunciats, etc. estaran a disposició de l’alumnat en el Campus Virtual (http://cv.uab.cat) i en el cas específic de les presentacions de les sessions de classes magistrals, seran accessibles després de cada sessió teòrica amb l’objectiu que l’alumnat exerciti l’habilitat de prendre apunts sobre els aspectes més importats del contingut impartit pel professorat.
Nota 2: es programarà una hora de resolució de dubtes prèviament a l’examen. L’assistència a aquesta activitat és voluntària.
Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.
Títol | Pes | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|---|
Examen d'Introducció al Dret i Legislació alimentaria | 25% Introducció al Dret; 40% Legislació alimentaria | 2 | 0,08 | 3, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Tasques d'autoaprenentatge i assistència a classe | 35% | 0 | 0 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Tenint en compte que aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única, l'avaluació de l’alumnat es realitzarà com es detalla a continuació:
ACTIVITATS D’AVALUACIÓ PES DE L’ACTIVITAT (%)
1. - Examens teòrics 65
1.1 - Examen 1: Introducció al dret (bloc primer) 25
1.2 - Examen 2: Legislació alimentària (bloc segon) 40
2.- Tasques d’autoaprenentatge 25
2.1- Tasques escrites 15
2.2- Presentacions orals 5
2.3- Participació en les discussions de classe 5
3.- Assistència a les sessions de classes magistrals, seminaris i conferències 10
L'alumnat superarà l'assignatura sempre que superi ambdós exàmens teòrics com a mínim amb un 5,0/10,0 i la seva nota global de l'assignatura representi com a mínim el 50% de l'avaluació total. En el cas de no superar algun dels dos exàmens teòrics, l'alumnat tindrà la possibilitat de recuperar-los, respectant el pes de cadascun d'ells.
Nota1: es considerarà que un estudiant no és avaluable quan la seva participació en activitats d'avaluació sigui inferior o igual al 15 % de la nota final.
Bibliografia de Dret Administratiu:
SÁNCHEZ MORÓN, M.: Derecho Administrativo. Parte general. Tecnos, 2016.
GAMERO CASADO, E. i FERNÁNDEZ RAMOS, S.: Manual básico de Derecho Administrativo, Tecnos, 2016.
ESTEVE PARDO, J.: Elementos de Derecho Administrativo, Marcial Pons, 2015.
RECUERDA GIRELA, M.A., Tratado de Derecho alimentario, Aranzadi, 2014.
Bibliografia de Legislació Alimentaria:
Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado. 2022. Diarios oficiales. https://www.boe.es/
Commission of the European Communities. 2000. White paper on food safety
Commission of the European Communities. 1997. The general principles of food law in the European Union- Commission Green Paper
Coutrelis, N. & Caussanel, S. 2017. The role and mission of the Codex Alimentarius and its relation to its parent institutions. Source: European Food and Feed Law Review, 12(3): 212–216. https://doi.org/10.2307/90010364
European Union. 2022. EUR-Lex Access to European Union Law. Cited 5 July 2022. https://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=en
FAO/WHO. 2022. Codex Alimentarius Standards. https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/codex-texts/list-standards/en/
Goodburn, K. 2001. EU food law: a practical guide. 1st edition. Cambridge, Woodhead Publishing Limited.
Holland, D. & Pope, H. 2003. EU food law and policy. 1st. edition. The Hague, Kluwer Law International.
Kirchsteiger-Meier. E & Baumgartner, T. 2014. Global food legislation: an overview. 1st edition. Weinheim, Wiley-VCH.
Kotwal, V. 2016. Codex Alimentarius Commission: role in international food standards setting. In: Encyclopedia of Food andHealth. pp. 197–205. Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00397-4
MacMaolain, C. 2007. EU food law- protecting consumers and health in a common market. 1st edition. Cornwall, Hart Publishing.
van der Meulen, B. 2019. Impact of the Codex Alimentarius: The Influence of the Joint FAO/WHO Food Standards Programme on EU Food Law. Feed Law Review, 14(1): 29–50. https://doi.org/10.2307/26670663
Szajkowska, A. 2012. Regulating food law risk analysis and the precautionary principle as general principles of EU food law. 1st. edition. Wageningen Academic Publishers.
World Trade Organization. 1996. Agreement on the application of sanitary and phytosainatry measures
Union- Commission Green Paper
No hi han p'rogrames per aquesta assignatura
Nom | Grup | Idioma | Semestre | Torn |
---|---|---|---|---|
(PAUL) Pràctiques d'aula | 1 | Català | primer quadrimestre | matí-mixt |
(TE) Teoria | 1 | Català | primer quadrimestre | matí-mixt |