Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Fonaments de Projectes

Codi: 103231 Crèdits: 3
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2501925 Ciència i Tecnologia dels Aliments OB 3

Professor/a de contacte

Nom:
Laura Cervera Gracia
Correu electrònic:
laura.cervera@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

És absolutament recomanable haver cursat i superat les assignatures de l'àrea de coneixement d'Enginyeria Química per matricular-se d'aquesta assignatura.


Objectius

Es tracta d'una assignatura de tercer curs, de caràcter obligatori, que introdueix als estudiants als fonaments bàsics que caracteritzen la realització d'un projecte de tecnologia alimentària. Per tant, l'assignatura tractarà els conceptes de: (i) plantejament, desenvolupament i planificació d'un projecte, (ii) avaluació econòmica, (iii) disseny d'equips i (iv) memòria i defensa del projecte.


Competències

  • Actuar en l'àmbit de coneixement propi valorant l'impacte social, econòmic i mediambiental. 
  • Aplicar els principis de la biologia i de l'enginyeria química per descriure, analitzar, controlar i optimitzar els processos de transformació i conservació dels aliments.
  • Buscar, gestionar i interpretar la informació procedent de diverses fonts.
  • Comunicar-se de manera eficaç, oralment i per escrit, a una audiència professional i no professional, en les llengües pròpies i/o en anglès.
  • Desenvolupar l'aprenentatge autònom i tenir capacitat d'organització i planificació.
  • Utilitzar els recursos informàtics per a la comunicació i la cerca d'informació en l'àmbit d'estudi, el tractament de dades i el càlcul.

Resultats d'aprenentatge

  1. Actuar en l'àmbit de coneixement propi valorant l'impacte social, econòmic i mediambiental. 
  2. Avaluar econòmicament un projecte.
  3. Buscar, gestionar i interpretar la informació procedent de diverses fonts.
  4. Comunicar-se de manera eficaç, oralment i per escrit, a una audiència professional i no professional, en les llengües pròpies i/o en anglès.
  5. Desenvolupar l'aprenentatge autònom i tenir capacitat d'organització i planificació.
  6. Estructurar un projecte i aplicar-hi les eines per a gestionar-lo.
  7. Utilitzar els recursos informàtics per a la comunicació i la cerca d'informació en l'àmbit d'estudi, el tractament de dades i el càlcul.

Continguts

1. Definició, plantejament i desenvolupament d'un projecte.

2. Avaluació econòmica.

3. Disseny d'equips de la indústria alimentària.

4. Memòria i presentació oral d'un projecte.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes expositives participatives 18 0,72 2, 6
Pràctiques en aula 4 0,16 2
Tipus: Supervisades      
Tutories 2 0,08 2, 6
Tipus: Autònomes      
Elaboració de projectes d'instal·lacions industrials alimentàries 50 2 2, 3, 4, 5, 6, 7

Veure les activitats formatives

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Defensa oral del projecte 40% 1 0,04 4, 5, 7
Entrega del full de càlcul d'una avaluació econòmica 5% 0 0 2, 3, 6, 7
Entrega per escrit de la memòria del projecte 50% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Entrega per escrit de la proposta de projecte 5% 0 0 3, 4, 5, 6, 7

Aquesta assignatura s'avaluarà amb 4 activitats:

1. Entrega per escrit de la proposta de projecte (Data: mitjans de març; Valor: 5% de la nota total)

2. Entrega del full de càlcul de l'avaluació econòmica de l'exemple realitzat a les PAUL (Data: una setmana després d'acabades les PAUL; Valor: 5% de la nota total)

3. Entrega per escrit de la memòria del projecte (Data: principis de juny; Valor: 50% de la nota total)

4. Defensa oral del projecte (Data: mitjans/finals de juny; Valor: 40% de la nota total)

Aquesta assignatura/mòdul no preveu el sistema d’avaluació única

Degut a les característiques de l'assignatura, la naturalesa de les proves i de que cap activitat supera el 50% de la nota total, no hi haurà cap activitat de recuperació.

Es considerarà que un estudiant no és avaluable si ha participat en activitats d’avaluació que representen menys del 15% de la nota final. Igualment es considerarà no avaluable a l'alumne que no superi les dues enquestes entre parells que es fan a l'abril i el maig.

Les segones matrícules hauran de tornar a realitzar totes les activitats d'avaluació.


Bibliografia

A. Vian. El pronóstico económico en química industrial. Editorial Eudema Universidad, 1991.

R.P. Singh and D.R. Heldman. Introduction to food engineering. Fourth Edition. Elsevier, 2009.

G. Lawson, S. Wearne, P. Iles-Smith, Ed. Institution of Chemical Engineers, UK, 1999.


Programari

MS Office

 


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 1 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PAUL) Pràctiques d'aula 2 Català segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català segon quadrimestre matí-mixt